ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Министерското минало затисна кандидат-президентския дебат

Министерското минало затисна кандидат-президентския дебат

© ДневникИзтъкване на успехите и критики срещу неуспехите на кандидат-президентите в качеството им на министри в различни правителства в последните десет години - това се превърна в център на течащия вече два часа дебат между тримата претенденти за "Дондуков" 2, на които социолозите дават най-сериозни шансове за успех, и техните подгласници.


В студиото на частната телевизия Би Ти Ви са Росен Плевнелиев и Маргарита Попова (ГЕРБ), Ивайло Калфин и Стефан Данаилов (БСП) и Меглена Кунева и Любомир Христов (издигнати от инициативен комитет). Единствен Христов от участниците не е бил министър.


И шестимата претенденти се явиха в студиото, облечени в тъмни костюми. По регламент те трябва да отговорят на 40 въпроса в три кръга. До момента темите се задават от водещите на дебата, предстои кръгът, в който ще отправят въпроси един към друг. Това е първият директен сблъсък на претендентите в медиите от началото на предизборната кампания.
Дискусията около правомощията на президента и вижданията на кандидатите за бъдещата им дейност обаче се превърна в размяна на реплики, свързани с работата им като министри - за социалната функция на държавата, пенсиите и безработицата, за строежа на магистралите, преговорите с Евросъюза да присъединяването на България, за престъпността, корупцията и работата на правосъдната система в тази сфера. 


По-голямата част от времето дотук премина в обсъждане на теми от компетенцията на изпълнителната и законодателната власт, а не в сферата на президентските правомощия и задължения.


Най-активен в дебата от кандидатите за вицепрезиденти е подгласникът на Росен Плевнелиев - Маргарита Попова. Тя неколкократно влезе в директен спор с Меглена Кунева по въпроси, свързани с Конституцията  и правомощията на президента. Риторично попита и Калфин кога би се обърнал към Конституционния съд с искане да тълкува какво означава текстът от основния закон, че България е социална държава (по повод заявката на кандидата на БСП, че президент трябва да бъде социален - бел. ред.). "Добре, че е Маргарита Попова да обясни какво казва Плевнелиев", отговори Ивайло Калфин.


Попова неведнъж атакува кандидатите за президенти, че хулят институциите, което е в разрез с ролята на държавния глава като обединител на нацията и пазител  на държавността.


Към средата на времето дебатът осезаемо се изостри, кандидатите започнаха да се прекъсват един друг.


Повод за напрежение в студиото стана решението на Би Ти Ви да избере социологическата агенция "Маркет линкс" да проучва общественото мнението за това как кандидатите са се представили на дебата. Ивайло Калфин попита каква е причината да бъде избрана именно агенцията, чийто бивш шеф е настоящият началник на кабинета на премиера - Румяна Бъчварова.


Малко по-късно водещите предложиха на кандидатите да посочат социологически агенции, на които имат доверие, за да им бъде поръчано същото проучване, а резултатите да бъдат огласени утре. Калфин многократно повтори, че това трябва да е агенция, "извън 36-те, които работят за ГЕРБ", но отказа да посочи коя.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK