ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Кандидатпрезидентският дебат не предложи сериозни изненади

Кандидатпрезидентският дебат не предложи сериозни изненади

© ReutersСред темите, които засегнаха двойките кандидати за президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова (ГЕРБ), Ивайло Калфин и Стефан Данаилов (БСП) и Меглена Кунева и Любомир Христов (издигнати от инициативен комитет) в първия им съвместен телевизионен дебат, бяха икономическата криза, социалната роля на президента, корупцията, парите за предизборните кампании и отношенията с изпълнителната власт, които биха изградили, ако спечелят изборите.


Дискусията  беше прекъсвана от подхвърлени реплики, а отговорите на поставените въпроси често се смесваха с произволни теми като сигурност, култура, престъпност и предизборни манипулации.


Кандидатпрезидентският дебат не предложи сериозни изненади

© Reuters
В първата част на разговора участваха и кандидатите за вицепрезидент, след което останаха само Плевнелиев, Калфин и Кунева.


Подгласникът на Плевнелиев Маргарита Попова беше сред най-активните участници в диспута, а кандидат-президентът на ГЕРБ бе по-остър в реакциите си и говори без обичайната усмивка. Напрежение имаше най-вече между Плевнелиев - Попова и останалите двойки, остър тон между кандидатите на БСП и Кунева и Христов почти липсваше. 


Попова неколкократно критикува кандидатите, че хулят институциите, което било в разрез с ролята на държавния глава. Тя предупреди двойката Кунева - Христов, че заради това могат отново да бъдат неприятно изненадани от социологическите проучвания.


Ивайло Калфин протестира срещу решението на Би Ти Ви да избере социологическата агенция "Маркет линкс" да проучва общественото мнение за представянето на участниците в телевизионния дебат. Той посочи, че в тази компания е работила началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.


Росен Плевнелиев заяви, че при криза трябва да се инвестира, а не да се харчи. Той подчерта и че парите за магистрали не идват от парите за пенсии. Калфин наблегна на момента, че хората с най-ниски доходи не бива да поемат тежестта на кризата. "Президентът може да не раздава заплати и пенсии, но работа на президента е действително да търси солидарността в обществото", каза той.


Кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов коментира, че не може страната да се излекува от рецесията, ако тя не е била диагностицирана правилно. Според него причина за икономическото положение на България е имотният балон и свръхзадлъжнялостта на населението. Кунева пък заяви, че потреблението трябва да се увеличи. "Социалният президент не е моята формула", обясни тя, но същевременно от думите й стана известно, че ако стане президент, ще работи за социална пазарна икономика.


Малко преди кандидат-вицепрезидентите да излязат от телевизионното студио на Би Ти Ви, Стефан Данаилов се обърна към водещите: "Просто трябваше да поканите уважаемите кандидатури за президенти, а ние да се разхождаме и да гледаме отстрани. В такава позиция странна не съм се чувствал от поне 40 години." "Ние не се оплакваме", каза Меглена Кунева, "Вие сте герои железни", репликира я Данаилов, след което напусна мястото си.


На въпрос за пример за емблематична корупция Плевнелиев посочи договора, сключен от НДСВ за автомагистрала "Тракия", която по думите му е щяла да струва на данъкоплатците 6 млрд. лева. Кандидат-президентът на БСП изтъкна усложнените административни процедури, а Кунева открои скандала с Калина Илиева и назначението на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева.


По думите на Ивайло Калфин президентската кампания на БСП е струвала около 1 млн. лв. За нея е бил теглен заем, които щял да бъде погасен "в бъдещи периоди от субсидията". Той сподели още, че големите разходи са за медии. Парите, изхарчени за кампанията на Меглена Кунева, са 280 000 лв., съобщи самата тя. Тя се оплака, че се е оказала в ситуация да трябва да плаща, за да каже какво мисли за Катуница, но отказа да отговори кои медии са поискали пари. По думите на Росен Плевнелиев кампанията на ГЕРБ е "скромна" и е под законовия праг от 2 млн. лв., в рамките на държавната субсидия.  


Кунева изрази съмнения в способността на кандидата на ГЕРБ да отстоява независимостта на президентската институция пред премиера и председателя на парламента. Той й отговори, че е най-независимият министър от правителството, и припомни, че дори не е член на партията, която го е издигнала.


От своя страна Плевнелиев я запита дали очаква да получи подкрепа от лидера на ДПС Ахмед Доган. "Нямам договорка с нито една партия", отговори му Кунева. На неин въпрос за назначаването на бившия главен прокурор Никола Филчев за посланик в Казахстан Ивайло Калфин обясни, без да навлиза в подробности за ролята си като тогавашен външен министър, че Филчев е разбрал, че не става за тази работа, след което сам се е оттеглил.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK