Челната кандидат-президентска тройка се изяви и по "Нова телевизия"

Челната кандидат-президентска тройка се изяви и по "Нова телевизия"

© ДневникОсновната тема, която трите двойки претенденти за постовете президент и вицепрезидент с най-висок рейтинг обсъждаха в неделя вечер по "Нова телевизия" беше правомощията на държавния глава. За разлика от дебата в събота този път липсваше пряк сблъсък между кандидатите Росен Плевнелиев и Маргарита Попова (ГЕРБ), Ивайло Калфин и Стефан Данаилов (БСП) и Меглена Кунева и Любомир Христов (издигнати от инициативен комитет), тъй като те се явиха в телевизионното студио поотделно. 


Меглена Кунева и Любомир Христов


Това, че президентът може да говори е негово силно оръжие, коментира Кунева проблема за правомощията на държавния глава, като отбеляза, че много малко се говорело за това, че той може и да предлага промени в конституцията.
"Много бих искала да работя заедно с Министерския съвет и с парламента, за да направим един план, един общ план, законодателен, не да се изненадваме и да налагаме вето", каза тя. "И аз да кажа "вижте, аз имам един стрес-тест за икономиката, един тест, който, ако законите не минават, аз ще налагам вето".


Тя се обяви против строежа на АЕЦ "Белене" при конкретните условия, при които е поставена България. Кунева одобрява участието във военни мисии зад граница на страната, но посочи, че те трябва да са добре екипирани.


Челната кандидат-президентска тройка се изяви и по "Нова телевизия"

© Георги Кожухаров


На въпрос по какво би се различавала от президента Първанов, тя посочи енергийната тема. Кунева изрази мнение, че отношенията между премиера Борисов и президента Първанов са едни на повърхността, а съвсем други в дълбочина.


Според кандидата за вицепрезидент Любомир Христов икономиката от две години е на ръчна спирачка. Гласът на синдикатите и на работодателските организации не се чува достатъчно, смята той. Не е добре, когато правомощията в държавата са под една шапка, коментира Христов темата за партийната обагреност на властта.


Той обясни, че една трета от времето си като вицепрезидент би посветил на поддържане на контакти с представителите на гражданското общество като неправителствени и бизнес организации. По думите на Христов той никога не е предавал принципите и каузите си. Отбеляза, че българите са били излъгани от ГЕРБ, които обещали да се преборят с престъпността и кризата, но не се справили с нито едно от двете.


Ивайло Калфин и Стефан Данаилов


Президентът има много повече власт, отколкото пише в конституцията, и тя се нарича авторитет, заяви кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин. Според него президентските правомощия не бива да бъдат подценявани. Държавният глава може да защити достойнствата на българския гражданин, така както са заложени в конституцията, смята той.


Челната кандидат-президентска тройка се изяви и по "Нова телевизия"

© Цветелина Белутова


Калфин посочи, че не би се поколебал да наложил вето на бюджета - нещо, което досега не е правено. Или ще имаме президент на повикване от премиера или такъв, който ще поставя въпросите, обяви той и повтори позицията си, че до момента магистралите се строят предимно с български средства. По думите му хората, които работят по тях не са си получавали изработените пари с месеци.


"Европейските страни подпомогнаха във върха на кризата вътрешното търсене", каза още той. "Подпомогнаха доходите на хората с най-ниски доходи, за да могат да си купят нещо. Това стимулира икономиката. Това ще създаде работни места. Това ще създаде бизнес на малки и средни предприятия. Това, което се случва в България, е точно обратното. Много хора, които обедняват, изпадат зад борда и много малко големи фирми, които се задържат."


Калфин се обяви за изграждането на АЕЦ "Белене" и за придвижването на руските енергийни проекти. Според него българската армия не трябва да се изчерпва със задграничните мисии, както се случвало в момента. На въпрос под чие ръководство трябва да бъдат службите - на премиера или на президента, той отговори, че това няма значение, стига да няма политически натиск върху тях.


Запитан от водещата дали високото доверие в него не се дължи на цялостното му творчество, кандидатът за вицепрезидент Стефан Данаилов допусна, че половината от рейтинга може наистина да е заради творчеството му, но другата половина е заради него самия. При решенията си за помилване, които ще взимам като вицепрезидент, ще се опра на гражданското си чувство за справедливост, обяви той. Данаилов не отговори на въпроса как гледа на напускането на БСП от Калфин през февруари 1997 г., но подчерта, че левият електорат припознава кандидат-президента на партията.


Росен Плевнелиев и Маргарита Попова


Журналист от Нова телевизия е дал за проверка на НАП връчена от РЗС папка за предполагаеми данъчни нарушения на Росен Плевнелиев, стана известно от думите на водещата Цветанка Ризова. Няма по-чист човек от данъчна гледна точка от мен, коментира обвиненията кандидат-президентът на ГЕРБ, като посочи, че се опитват да го вкарат в оправдателен режим. Плевнелиев обяви, че с Маргарита Попова не са част от политическия елит в България от последните 20 години.


Челната кандидат-президентска тройка се изяви и по "Нова телевизия"

© Надежда Чипева, Капитал


"Аз съм се консултирал с юристи в Германия, в България, за да бъда чист... от 20 години, за да спя спокойно", увери Плевнелиев. "Проверяван съм многократно от немски данъчни служби, от български данъчни служби", допълни той.


Помолен да коментира съмненията, че би бил назначен президент, бившият регионален министър заяви "Назначава ни народът, а не Борисов". Той подчерта, че президентът е надпартиен. В правителството с Маргарита Попова си приличахме по нашата независимост, допълвахме се, разбираме се перфектно, посочи той.


Ние не само ще продължи да строим магистрали, ами ще ги умножим, обеща още Плевнелиев.


На въпрос за АЕЦ "Белене" той се обяви против т.нар. Голям шлем и настоя проектите да се разглеждат един по един. Кандидат-президентът окачестви Георги Първанов като политик от миналото, но призна, че той е имал успехи. За такива той смята доброто реноме на президентската институция и заслугите на настоящия държавен глава за присъединяването на страната към ЕС и НАТО.


Против създаването на мегаслужби съм, обяви той.


Според Маргарита Попова правомощията на вицепрезидента не са малко, но допусна, че след време може да се вземе решение президентът да възложи на заместника си и други задължения. По думите й настоящият вицепрезидент Ангел Марин е "достоен човек", въпреки че бил останал в сянка.


Запитана дали е щастлив човек, тя обясни, че преди няколко дни й се е родила внучка. "Няма по-щастлив човек от мен на земята", сподели Попова. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK