Нова схема: Партии купуват и дарители за изборите

Нова схема: Партии купуват и дарители за изборите

© Юлия ЛазароваКандидатите за предстоящите избори на 23 октомври вече купуват и дарители, чрез които да изперат парите с неясен произход за финансиране на кампанията им. Тази нова тенденция отчитат експертите от асоциация "Прозрачност без граници".


В асоциацията е постъпил сигнал от Ботевград за плащане на хора, които да станат номинално дарители на местна коалиция, съобщи на пресконференция днес програмният директор на "Прозрачност без граници" Катя Христова. Според експертите, които от 10 години правят мониторинг на финансирането на предизборните кампании, практиката не е съвсем нова - и досега са засичали в един ден подозрително много 18-годишни хора да даряват за кампания 1000 лв. За първи път обаче получават сигнал, че "услугата" е платена.


С промени в Закона за политическите партии през 2009 г. беше забранено на политическите сили да получават дарения от фирми и беше поставен таван от 10 хил. лв. годишно, които един човек може да дари. В Изборния кодекс правилата за спонсорствата на партиите бяха запазени, като за всяко дарение над 1000 лв. трябва да се подава декларация за произхода им и те да минават по банков път.
Освен това всички кандидати за местните и президентските избори трябва да предоставят в Сметната палата в хода на кампанията информация за дарителите си и получените безвъзмездно вещи и услуги.


Заради тези ограничения предимно извънпарламентарните партии, които не получават държавна субсидия и не могат да оправдаят приходите си, за които има съмнения, че идват от близки фирми, прибягват до търсенето на "формални дарители".


Според сигнала местна коалиция в Ботевград "набирала" дарители на по 1000 лв. (за които не е нужна декларация за произход и не трябва да се превеждат по банков път), които получават по 100 лв. за услугата.


Това е форма на пране на пари, коментираха експертите.


В асоциацията са получили и сигнали за познатите практики за купуване на гласове чрез създаване на мрежа от застъпници и други форми за манипулация и контрол на вота, съобщи изпълнителният директор Диана Ковачева. Сигнали за купуване на гласове са получени от Хасково, Брезник и Бобов дол. Те са предадени на МВР.


От Бобов дол, където свързваният с партия ЛИДЕР бизнесмен Христо Ковачки контролира мините и ТЕЦ, е подаден и сигнал за т.нар. корпоративен вот, където работниците на една фабрика са принудени да гласуват за определен кандидат, каза Катя Христова. Такива оплаквания е имало и през 2007 г.


Съмненията за опорочаване на вота чрез фалшифициране на изборните резултати са 9.5% от сигналите, като информацията за това отново идва от Бобов дол и Сливен. 


Близо 5% от сигналите са за това, че не е спазено изискването на закона за предупреждението на агитационните материали, че "купуването и продаването на гласове е престъпление". Най-често това нарушение е правено от ДПС, "Атака" и различни местни формирования, отчитат експертите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Всички и ДПС и ЛИДЕР са под крилото на БСП.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Е няма начин да не направим ръст от 4% на БВП-то при тези иновации в сферата на платените услуги!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Кандидатите за предстоящите избори на 23 октомври вече купуват и дарители, чрез които да изперат парите с неясен произход за финансиране на кампанията им" Е, гласувайте, уважаеми съфорумци, за боклуците от всички партии! Докато 500 000 граждани с избирателни права не поискаме национален референдум за въвеждане на правен механизъм за контрол над политиците и за промяна в условията за качеството "бг.избирател", ей така ще ни цакат мръсниците , без значение от политическата им принадлежност!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 699 Неутрално

  как беее ... "Всички са честни, прозрачни, толерантни, неподкупни и некорумпирани" в настоящия политически управленски спектър!!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 638 Весело

  Е то Ботевград е известен със склонностите си към покупко-продажби и корупция?
  Че откъде е Мариус Цаков - ексдепутат и екс зам.областен на София област, хванат с подкуп?
  Ботевград е града на Гошо Тулата кандидат за кмет отново, чийто син Дидко ("отличник" с упех 3.60) е депутат от ГЕРБ по силата на финикийските знаци според мълвата.

 6. 6 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1273 Гневно

  ""набирала" дарители на по 1000 лв. (за които не е нужна декларация за произход и не трябва да се превеждат по банков път), които получават по 100 лв. за услугата."

  Пък някои ми разправяха, че заплащането в България било ниско. За едно ЕГН и подпис получаваш 100 лв за 2 минути.
  Кога ще ни стигнат американците?!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 8. 8 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ами много ясно, че след като системата е изградена така, че тези, които имат вече властта, да я държат, като само те получават субсидии и т.н., а други да нямат достъп до нея, ще се прави така.

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#5:"chara"]Ботевград е града на Гошо Тулата кандидат за кмет отново, чийто син Дидко ("отличник" с упех 3.60) е депутат от ГЕРБ по силата на финикийските знаци според мълвата[/quote] якои много яко завиждаме знаиш!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  ИНОВАТИВНО. Ако на някой до сега не му е било ясно, какво значи иновация по Български - те тва е. И ние даваме нещо на света.

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  И Герб, като техен продукт.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Цветомир Гинков Вълков
  Цветомир Гинков Вълков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Според мен е нужно да се разбере, един път- за винаги!
  Гласове са се купували, купуват се и това ще продължи! Разликата е в технологията. Честни избори по смисъла на това всеки да гласува по съвест, са невъзможни, дори теоретично!? - не всеки има "съвест"! Огромните маси от необразовани и маргинални обществени групи, се отглеждат и размножават от всяка власт именно с тази цел!
  За съжаление, "купуването" освен "престъпление"- както го представят всички "сладури" които го практикуват е масова европейска, че и световна практика (справка Президентски избори САЩ-2004 Буш срещу Ал Гор) както неотдавна ни каза бачо Ви Доган.

  Поздрави

 13. 13 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Прането (на пари) си е форма на химическо чистене...
  Къде се е чуло и видяло обществено химическо чистене да е безплатно...

 14. 14 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Където и да се бучне блика мръсотия...бати и държавата

 15. 15 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#12:"Цветомир Гинков Вълков"]Гласове са се купували, купуват се и това ще продължи! Разликата е в технологията. [/quote]
  Ти да не си случайно Ахмед доган. И той така казваше... Било европейска практика...

 16. 16 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Весело

  При толкова вятър и мъгла, каква прозрачност да се види?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 17. 17 Профил на flint.
  flint.
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добре де, след всевъзможни записи със скрита камера, с не знам какво още, с една камара изследвания, в т.ч. и последното в другата статия, че 1 на всеки 5 е готов да си продаде гласа, на този фон изречението "купуването и продаването на гласове е престъпление" звучи малко кухо.

 18. 18 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Весело

  Кой се хвали, че е открил "топлата вода"?

  Спонсори на партии има навсякъде по света.

  Хеле в Америка , понеже са само 2 партии, концерните дават на двете равно количество мангизи, за да са сигурни, че който и да дойде на власт, ще има по едно ушо за техните "проблеми" !!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#18] от "Курт Деликуртев":

  Не сте разбрали къде е заровено магарето! При нас понеже най-големите крадци се отчитат в партийните централи и касите на партийте са пълни с мръсни пари. Партийте вадят пари от касата (примерно 1100 лева), дават ги на бай Мангал и той дарява 1000 лева на съответното трибуквие.
  10% е просто неприлично ниска цена за пране на мръсни пари.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1059 Гневно

  Нещо си се убъркал момче!
  До коментар [#8] от "GodMouth":
  Сигналите не се отнасят до парламентарно представените партии, а визират местните ново пръкнали се партии на съмнителни бизнесмени ,които искат да си имат и по един град -между другото де!

  "Според сигнала местна коалиция в Ботевград "набирала" дарители на по 1000 лв."

  "с партия ЛИДЕР бизнесмен Христо Ковачки контролира мините и ТЕЦ, е подаден и сигнал за т.нар. корпоративен вот, където работниците на една фабрика са принудени да гласуват за определен кандидат, каза Катя Христова. Такива оплаквания е имало и през 2007 г. "

 21. 21 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 524 Гневно

  Купуването и продаването на гласове е престъпление...
  Е, те им купуват ръката, която пише Х, а не гласа...
  Аман от корупция, но при бедността в много административни райони корупционната практика вече се приема за нормална.
  Еми като нямаш пари за хляб, за 100 лв. дали няма да си продадеш "избора"!

 22. 22 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  Пропусна ГЕРБ!

 23. 23 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Не съм ги пропуснал, просто не са там.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 24. 24 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това е приноса на цецко към избирателното дело в БГ

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  "Купуването и продаването на гласове е престъпление!"

  Само че,партиите и партайгеносените от престъпления живеят!
  Тя и Съдебната система е призвана да следи спазването на законите,ама...

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Весело

  Купувам "Прозрачност без граници".Парите ми ще са прозрачни и свободно преминаващи границите!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 27. 27 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#8] от "GodMouth":

  Ще се прави така докато не им строшим ръчичките веднъж завинаги. Крадливите ръчички

 28. 28 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да бе да":

  Да, но ние говорим и по принцип, че на теория една партия ако е извънпарламентарна, там и ще си остане, а веднъж ако си влязъл в играта, после е лесно да останеш в нея. Аз се съмнявам, че партия ЛИДЕР е по-престъпно-мошеническа от БКП и ДПС, вероятно са на едно ниво. Да кажем обаче, че аз искам да направя партия - в неравнопоставено положение бих бил.

 29. 29 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#27] от "4e":

  Да, но това не става с лозунги, а с действия и обединение в правилната посока.

 30. 30 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 702 Неутрално

  под "Партиите" разбирай без ГЕРБ, защото те не приемат дарения

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 31. 31 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 702 Неутрално

  ... за президентските избори (иначе за друго сигурно взимат яко)

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 32. 32 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#28] от "GodMouth":

  партия ЛИДЕР е много
  [quote#28:"GodMouth"]престъпно-мошеническа [/quote]
  вервай ми

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 33. 33 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 696 Неутрално

  На средно интелигентен човек, му трябват не повече от 10 мин, за да измисли счетоводен фокус, заобикалящ закона.
  Трябва човек да е рядко проз, та да плаща данъци. Ако е самоосигуряващ се. Дори да съм на заплата към голяма фирма, дето не се занимава с надлъгване, а си плаща точ в точ, пак мога да измисля начин да си спестявам данъците.

 34. 34 Профил на Цветомир Гинков Вълков
  Цветомир Гинков Вълков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До 15

  Казвам се така, както съм написал ...

 35. 35 Профил на just
  just
  Рейтинг: 609 Неутрално

  #12 Цветомире би ли обяснил как е ставало купуването на гласове на изборите в САЩ за които говориш, понеже
  няма инфо за това, ти явно си най-осведомен по въпроса.

 36. 36 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#32] от "t5eyes":

  БКП и ДПС - също!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK