НДСВ сезира европейските институции за "безпрецедентното нарушаване на Изборния кодекс" (обновена)

НДСВ организира протестен митинг-шествие под надслов "Срещу служебната победа на ГЕРБ"

© Красимир Юскеселиев

НДСВ организира протестен митинг-шествие под надслов "Срещу служебната победа на ГЕРБ"НДСВ е изпратило писмо до Европейския парламент, Европейската комисия, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, до Венецианската комисия и посолствата на страните от ЕС във връзка с "безпрецедентното нарушаване на Изборния кодекс и злоупотреби от страна на управляващите партии ГЕРБ и "Атака". Това съобщиха от партията.


Протестът на партията е срещу решение на ЦИК в крайна сметка да отмени регистрацията на кандидат-кмета за Аврен Красимир Тодоров, издигнат от местната коалиция "За нашето бъдеще", в която влиза и НДСВ. Спорът около регистрацията на кандидатите на коалицията в Аврен тече вече от месец, като мина през редица обжалвания, съдебни процедури и дори до блокиране достъпа на членове на избирателната комисия в Аврен от протестиращи симпатизанти на НДСВ. Едва снощи ЦИК е взела окончателно решение за отмяна на регистрацията на кандидатите, публикувано тази сутрин на сайта на комисията.


Заради ситуацията жълтата партия вече е изпратила писмо до европейските институции, в които твърдят, че виждат "огромна опасност за демократичните процеси в България".
В края на септември председателят на ГЕРБ в Аврен подава жалба срещу регистрацията на кандидатите на коалиция "За нашето бъдеще". В нея той възразява, че общинската избирателна комисия е регистрирала обединението, въпреки че представителят на НДСВ, участващ в регистрацията на коалицията, не е имал пълномощно да представлява партията. От централата на НДСВ казаха за "Дневник", че такова пълномощно съществува, но то не е в общинската комисия, а е представено пред ЦИК.


Жалбата на ГЕРБ стига до ЦИК, която на 3 октомври разглежда случая, но при гласуването не се постига необходимото мнозинство, изисквано в Изборния кодекс за взимане на решение. Според закона избирателните комисии се произнасят с решения, които се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове, а когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице отказ. Така на практика централната комисия отхвърля жалбата на ГЕРБ и оставя в сила регистрацията на кандидат-кмета на Аврен.


Представители на управляващата партия обаче не се отказват и отнасят въпроса до административния съд. С определение от 6 октомври Административния съд - София-град, се произнася, че когато ЦИК действа като контролна инстанция, е задължена да се произнесе с мотивирано решение, с което да обяви оспорения акт за нищожен, да го отмени изцяло или отчасти като незаконосъобразен или нецелесъобразен, или да отхвърли жалбата като неоснователна. Прието е, че производството по контрол върху актовете на общинските избирателни комисии и в частност в конкретния случай, не следва да се прилага изискването за взимане на решението с две трети мнозинство.


На 13 октомври Върховният административен съд също потвърждава, че предвиденото изискване за необходимо квалифицирано мнозинство не може да се приложи, когато ЦИК действа като контролна инстанция.


Затова вчера ЦИК се събира отново да разгледа жалбата на председателя на ГЕРБ в Аврен. И след гласуването с обикновено мнозинство в крайна сметка приема мотивите на управляващите. А регистрацията на кандидатите на коалиция "За нашето бъдеще" е отменена само четири дни преди изборите.


"Чрез незаконни машинации управляващите чрез ЦИК отмениха регистрацията", заявяват днес от НДСВ. Те посочват, че решението на комисията е взето с обикновено мнозинство, като гласувалите за отмяната са 11 и са само представителите на ГЕРБ и "Атака", а всички други представители на партии в ЦИК са 9 и са гласували против отмяната на регистрацията.


В подобна ситуация е поставен и независимият кандидат за кмет на Варна Илия Костадинов. На него обаче общинската избирателна комисия му отказва регистрация заради непълноти в подписката за издигането му. В жалбата на кандидата до ЦИК се твърди, че след като е установена непълнотата, на инициативния комитет не е даден срок за отстраняване на нередовности. Решението не било изпратено на инициативния комитет до момента, в който същият е поискал от ОИК - Варна, предоставянето му на 26 септември 2011 г.


ЦИК разглежда жалбата, но пак не може да постигне мнозинство от две трети. След редицата съдебни обжалвания пред административните съдилища, в които отново се посочва, че квалифицираното мнозинство не е необходимо, ЦИК пак обсъжда жалбата - вчера. Обаче я намира за недопустима за разглеждане поради просрочие - кандидатът е подал жалбата си след законово установения срок, а от общинската комисия са предоставили доказателства, че са го информирали своевременно.


Така и този кандидат в крайна сметка научи четири дни преди изборите, че не може да участва във вота.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Всички на барикадата срещу ГЕРБ. На всички им взеха кокалчето и вият на умрело.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 2. 2 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Весело

  Каква хубава снимка-ще остане в историята-Цялата членска маса на една партия в една снимка...То само родата на Дедо Симо Безимотни е по-голяма....

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#1:"donchoquihote"]На всички им взеха кокалчето и вият на умрело[/quote]
  За кокалчето, не знам, но за хляба ще бъдат наказани!

 4. 4 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote":Какво може да обедини Ал.Петров,РЗС,БСП,ДСБ,СДС,Софиянски,ДПС-морал? ;демократични ценности? грижа за правата на хората? Да бе,да!!!!

 5. 5 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":

  Само ГЕРБ ... може да ги обедини де

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 6. 6 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#3] от "ban":Мдаа добре,че е един Ал.Петров да се опълчи срещу злите банки.добре,че е той да ни защити "активно"....Да ни "застрахова" така да се каже....

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Не виждам на снимката малкия мук и други от шайката на българския великден.

 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "yanne":

  да така е и лихвите ще са за него

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  Некомпетентността на ръководството на ЦИК започва да се превръща в престъпна!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#6:"yanne"]До коментар [#3] от "ban"[/quote]
  Става дума за хляба на хората, уважаеми! А ако на някой са взели кокалчето, това означава, просто че са го дали на друг!

 11. 11 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Така де - ще вият на умряло и Ал. Петров, и остатъците от БКП, и от НДСВ, не и от ДС обаче, като са отгледали чудовището Б.Б., дето прилага всичките им методи за власт, от времето на Сталин до сега

 12. 12 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Весело

  Нормално е, когато се "коли прасето на статуквото", то да квичи до бога!
  Музика за нашите уши!
  Нали искаме ликвидиране на криминалната клика, управлявала ни 20 години!?
  Ами това е пътя - очевидно сами няма да си отидат!
  Затова - со кротце, со благо и со малце кютек!
  ПП: Аврен- стожер на "демокрацията". А този кмет какви ги е "нацапал" по Камчийските земи! Ум да Ви зайде!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 13. 13 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Авренската гора да не е на царот?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 14. 14 Профил на Тавромино
  Тавромино
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  Май наистина нещата вървят на "всички срещу ГЕРБ". Но май самият ГЕРБ не разбира колко е вредно това за него. Остават още две години, ако спечелят и президентството, ще им стане още по-трудно, понеже няма да има кюнец за отвеждане на пушека.... Кой каквото си направи ... аз няма да му го поправям

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 763 Весело

  [quote#12:"The Core"]Музика за нашите уши![/quote]
  уши-уши-уши-.....

 16. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 18 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1033 Весело

  [quote#12:"The Core"]"коли прасето на статуквото"[/quote]

  комуне

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 18. 19 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1667 Любопитно

  НДСВ протестира срещу кадър на НДСВ.Сега да се оплачат на т.н. "цар". Той си направи бодигарда главен секретар и генерал.Ако иска може публично да си посипе главата с пепел,защото не може да си скубе косите.

  КУЧИЯТ СИН НА КОРУМПЕТАТА ОТ ЕНП
 19. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Весело

  До коментар [#8] от "bta":А ти -Застрахова ли се в "Лев инс"....Щото ......

 20. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#10] от "ban":Така е на снимката виждам едни много огладнели хора.Няко от тях може и да не ядат хляб-защо са на диета,не защото не могат да си го позволят.Защо на снимката я няма Долорес Арсенова-онази с къща като прогимназия, и Антония Първанова-Тони Фарма и Малкия Мук ,дето подари БТК и ЕРП-тата-виж той може да не яде хляб-затова да е останал дребен!!!Шегата настрана-наистина ли мислиш,че тези хора са обединени за да защитават правата на хората?!!Наистина ли си вярваш?!!!

 21. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#21:"yanne"]Наистина ли си вярваш?!!! [/quote]
  Въобще не става дума за НДСВ, както писах става дума за хляба на хората! Става дума за това, че това управление по нищо не се различава от останалите! Иначе, ясно сития на гладния не вярва, особено в България!

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 25 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#24] от "Enchev,Iliya":

  Пийте си хапчетата преди да се изявявате! А НДСВ ако не се бяха пръхнали на политическия небосклон нямаше да се роди и този изрод ГЕРБ!

 25. 26 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 539 Неутрално

  [quote#25:"Handy"]А НДСВ ако не се бяха пръхнали на политическия небосклон нямаше да се роди и този изрод ГЕРБ![/quote]
  така е ..щяха да си останат изродите бесепари , резаци и тука там някой "автентичен " посинял катил... А ти щеше да си щастлив вероятно....

 26. 27 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#26] от "xymop":

  Да, премного! Простаците щаха да имат поне 3 партии по-малко - ГЕРБ, АТАКА и РЗС. БСП и ДПС щяха да загубят от собственото си разяждане, СДС щеше да се реформира и да запази цялостта си на европейска партия (лошият Костов щеше да плаши комунистите насън като мин-председател втори мандат), кадрите на ДС от институциите щяха да намалеят до незначителност и за милиционерщина щеше да се е забравило. Но не би. Сега след реабилитирането на ДС във властта, трябва да се връщаме на кота 0.

 27. 28 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#27] от "Handy":

  О-о-о един "автентичен" десен .... как е , сънуваш ли го Костов мин.председател, а Малтинчо какъв го виждаш в мокрите си сънища....
  и извикай някой авер да ми цъкне и той едно минусче , че само един много скучно...

 28. 29 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#28] от "xymop":

  Пич, ти за ГЕРБ, БСП или АТАКА ще гласуваш? Не че има значение, де

  +този форум не е за теб, такива селяни обикновено се изявяват в news.bg

 29. 30 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#29] от "Handy":

  не разбрах Малтично какъв го сънуваш - десен бек или ляв бастун на командира го виждаш....

 30. 31 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 539 Неутрално

  [quote#29:"Handy"]Пич, ти за ГЕРБ, БСП или АТАКА ще гласуваш? [/quote]

  не позна ... няма да гласувам защото моя кумир се нарича Ахмед Доган и ДПС , а те не издигнаха президент ( пфу ако бяха го направили на първи тур щяхме да ги отнесем... но г-н Доган е великодушен човек ) , а иначе ще си гласувам за нашия кмет .. той хубав човек.

 31. 32 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  Червей, пак ли си изпълзял. Стой си на тиквата в задника, че като се появиш и овоняваш всички теми.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK