Една пета от българите били готови да продадат гласа си

Една пета от българите били готови да продадат гласа си

© Юлия ЛазароваДелът на българите, които биха продали гласа си за местните избори, остава устойчив в последните години - 12%. Това показва проучване на Асоциация "Прозрачност без граници", направено по тяхна поръчка от социологическата агенция "Алфа Рисърч" от 15 до 17 октомври сред 1000 анкетирани. Резултатите бяха обявени на пресконференция от изпълнителния директор на асоциацията Диана Ковачева и програмния директор Катя Христова.


Един процент от хората отговарят на директен въпрос, че не знаят "дали биха се възползвали от предложение да им платят, за да гласуват за определен кандидат". Според експертите това е прикрита готовност за изборна търговия. Близо 7 на сто от тези, които смятат, че не бива да гласуват срещу заплащане, отговарят така, "защото парите, които се раздават са малко". "Приемливата сума" варирала от 100 до 150 лв.


Това означава, че почти една пета от българите са готови да продадат гласа си, коментираха експертите от асоциацията. По техните данни процентът на тези, които биха гласували срещу заплащане, остава константа, увеличава се само стойността на облагата - около 50 лв. в големите градове и 30 лв. за малките общини.
В изборната търговия не се подбират средства - раздаване на хранителни продукти, опрощаване на заеми, бъдещи ангажименти на кандидатите. Катя Христова отбеляза, че в асоциацията има и сигнали, че действащи кметове организират кампанията за раздаване на енергийните помощи за зимния сезон току преди изборния ден и по този начин влияят на избирателите, у които се поражда чувството на благодарност и изборен ангажимент.


За 58 на сто от тези, които биха продали гласа си, мотивът е "беден съм, имам нужда от пари", а за една пета - "това е единствената полза от гласуването". Близо една трета (31.5%) обаче казват, че ще вземат парите и ще гласуват, за когото са решили. "Четири години ще крадат от мен, по-добре е сега да дадат нещо", отговарят 27.4% от запитаните. Според експертите тревожни са данните, че за 13.7% практиката е на избори да се продават гласове.


Седем на сто от анкетираните заявяват, че техни познати ще гласуват за определен кандидат под страх да загубят работното си място. Два процента от хората пък заявяват, че ще гласуват под корпоративен натиск. Катя Христова коментира, че процентът е нисък, тъй като проучването е на национална база, но в действителност той е доста по-висок в малките населени места.


Процентът на тези, които знаят, че техни познати са агитирани срещу заплащане да станат застъпници на определена партия и да й осигурят гласове, е 9.4 на сто. Едва 1.6% казват, че техни познати ги агитират срещу заплащане да станат член на определена партия и да гласуват за нея.


Според експертите данните от изследването говорят и за непознаване на правилата за финансиране на кампанията. За 40 % от анкетираните парите за кампанията на кандидатите за кметове и общински съветници са от дарения на приближени до партиите фирми, а за 26 на сто - от държавни или общински фирми. Това обаче е забранено и от Изборния кодекс, и от Закона за политическите партии.


Близо една пета (18.9) от българите смятат, че "медиите постоянно правят услуга на кандидатите като ги рекламират".


Над 80 на сто имат съмнения около прозрачността на финансирането на предизборните кампании. Една трета са на мнение, че спонсорството на партиите не е прозрачно в достатъчна степен.


Според 45% от българите отговорността за опорочаване на изборите е на партиите. Други 14.5% смятат, че виновни са организираните престъпни групировки, които по този начин си купуват власт. За два процента от хората обаче изборите не се опорочават. "


Само 4 на сто виждат отговорността у гражданите, които не си защитават правата. Липсва съзнание у българите, че не трябва да продават гласа си, коментираха от "Прозрачност без граници".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Мизерията е голяма, моралът у повечето политици отсъства.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Каквато е държавността ни,такъв е и моралът ни.Или каквото почукало,такова се обадило......

  IVONIV
 3. 3 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз също, но за такава сума, която да ми позволи дача под Москва и малка спретната къщурка на Лазурния бряг с пожизнена издръжка от лихвите в банката. Кво му плащат? А, и съвестта ми да е чиста!

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Мизерията до там води.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това проучване в махалата ли го направиха

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Te 1/5 са готови да продадат майка си, вие за бюлетината сте се закахърили...

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":
  ...И това значи, че трябва да прибегнем до национален референдум за промяна на избирателната с-ма във България чрез правен механизъм за граждански контрол над политиците, въвеждане на референдумите/ националните/ като подходящо средство за такъв контрол и промяна в условията за предоставяне на качеството " бг, избирател" Напр. условия за да има едно лица качествот бг. избирател:
  1. Навършени 18 години
  2. Постоянно местожителство във Бг.
  3. Качеството 'местно лице"- т.е. живеене в последните 6 месеца на територията на България
  4. Изпълнение на конституционното задължение за задължително образование на лицето до 16 год. възраст
  5. Лицето да не е поставено под запрещение и да не е вф режим на изтърпяване на присъда от наказателен съд в затвор

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Горко на България.. Една пета от българите са проститутки, това разбирам аз...

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Демек всички цигани, коректното заглавие е "една пета от всички български граждани" и пак се съмнявам да са чак една пета.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3139 Весело

  Да се уточни кои ?
  Българите които са няколко нюанса по тъмни (от лежане в солариума ест.)?
  Българите претърпели оперативна намеса на мъжеството им?
  Или баш българите (дет се тупаме в гърдите в чужбина -Булгар,Булгар)?

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1518 Разстроено

  20% продажни, 50% отсъстват (било то "разочаровани", за гъби, махмурлии или)....

  Каква "демокрация", какви 50 лева?!?
  Закономерно с такава "култура", с такова мислене и с такова поведение страната ни 6те е кочина!

  Потрес... време е да се самозакриваме!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Към пост № 7
  6. Лицето да няма двойно гражданство с държава , която не е в ЕС

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivailo sergiev":

  Тук не си прав. По-скоро какъвто народа, такава и държавността. Защото държавността произлиза от народа.

  Fail with honour then succeed by fraud
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Гневно

  Една пета са социологическите агенции вече...
  Може би имат предвид себе си....

 15. 15 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Борисов копира модела “Путин” Залисани в предизборните и следкатунишки събития в държавата, медиите и анализаторите пропуснаха един интересен сигнал, който ни даде Европа в началото на седмицата. Сигналът дойде от генералния секретар на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Филип Кордери, който бе в София. Той сподели, че вижда в лицето на Бойко Борисов и Росен Плевнелиев български вариант на отношенията между Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

  IVONIV
 16. 16 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Като гледам резултатите от последните няколко избора, т. 2 и 3 требва да са главния критерий за отнемане на правото на гласуване.

  А ти ако верно си адвокатка, с тия си расъждения си много добър пример защо ни е калпаво и законодателството, и съдебната система

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 17. 17 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Често ходя в провинцита и контактувам с хората там.

  Беднотията е поголовна и при трайната липса на промяна независимо от това кой е на власт хората ( нормални бели труженици) си вземат парите като стой та гледай.

  Тези в парламента, особено старите кримки са най- виновни!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#16:"jubal harshaw"]А ти ако верно си адвокатка, с тия си расъждения си много добър пример защо ни е калпаво и законодателството, и съдебната система [/quote]
  Хайде - осъдете ме, че искам дискриминация, след като става въпрос за политическото право "избирателно право", при което всяко национално законодателство има право да въведе условия за упражняването му

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Кур Деликуртев
  Кур Деликуртев
  Рейтинг: 388 Весело

  Очевидно става въпрос за "Братята от боята" , но те са повече от 1/5 , значи има още какво да се желае ...

  c
 20. 20 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Значи няма нужда от рев. За каквото сме гласували - това сме и получили.

  Ми бедни били,бедни ще останат. Като ползата от гласуването е само тази банкнота, ок - толкова заслужават.

  Всеки сам решава дали да е свободен или роб,дали ще живее прилично или като животно.

  и най-умният си е малко прост....
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ако има изискване да не гласуват граждани с двойно гражданство с държава извън ЕС, 70% от електората на ДПС ще се загуби безвъзвратно и тогава ДПС ще си влезе в нормалното русло - за това ли се скача толкова много срещу това мое предложение

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Така е, но ако това се приеме, любимите на всички политици избиратели ще отхвърчат със страшна сила по точка № 4. А иначе е безумие съдбата на държавата да се определя от неграмотни хора, както и от такива, които се водят уж грамотни, по документи, но пишат името си с мъка и не знаят елементарни факти от заобикалящия ги свят.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 23. 23 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Една пета от българите, четири пети от турците и десет пети от циганите, ако трябва да се направи разбиване по етнически групи. Като заедно с гласа се продават и доста части на тялото...

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#22:"Dehumanizer"]Така е, но ако това се приеме, любимите на всички политици избиратели ще отхвърчат със страшна сила по точка № 4.[/quote]
  Ами за тези хора важи Конституцията на Р. България- или си изпълняват конституционното задължение, или не го изпълняват, но не се вписват в условията за бг. избирател- просто е , нека сами да решават

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 652 Весело

  Любопитно ми е, ако не мога да продам нещо, то мое ли е? Ако не мога да продам гласа си то той мой ли е наистина, или е просто назаем за определени личности?

  Аз ще си продам гласа за 50 лв, щото толкова ми е бензина да се прибера да гласувам. Ако има кандидати да ми пишат на ЛС.

 26. 26 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#15] от "ivailo sergiev":

  иво ти си се смръзнал от снега нещо в главата)
  бб не копира путин !
  да ти изброя ли защо?

  бб е лакарджия тип дядо берлускони, или джуджо сарко

  да не е направил нещо за бг или вас случайно?
  досега по безпардонен начин върви против интересите на бг.

  лично за го избирах тоя тутманик от банкя, щото се надявах че идиотът ще преустрои мвр из основи. поне е вътрешен човек и знае, какво липсва на връзката мвр+прокарутура+съд. ама той назначи оня физкултурник, дето се изживява като есесовец, но реформа-ниц!

  http://vitalykuzmin.net/
 27. 27 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Всеки, който е убеден, че изборът му няма никакво значение за промяна към добро за България, а това все повече политици ни го показват, рано или късно ще стигне до съгласие да продаде гласът си. Когато има кой да плати.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 28. 28 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ...Липсва съзнание у българите, че не трябва да продават гласа си...
  ...Глухо и страшно гърмят окови...

  [quote#22:"Dehumanizer"]А иначе е безумие съдбата на държавата да се определя от неграмотни хора, както и от такива, които се водят уж грамотни, по документи, но пишат името си с мъка[/quote]
  Т.е., трябва ни някакъв своеобразен образователен ценз ли? Поне на мен ми е хрумвало...
  ...Но иди и речи такава дума на нашите, например (ний се с примери ще говорим) литератори, поети, вестникари, чорбаджии, учители и прочии раби божии, та виж какво ще ти се струпа на главата от сичките тези труженици в полето на глупостта...

 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "charlyb":
  Не е така! Има и нормални хора, които все пак мислят и си използват сивото вещество....Има законен начин да се иска промяна на това статукво въпреки нежеланието на политиците и то се нарича подписка с 500 000 гласа на бг. избиратели за провеждане на национален референдум. Това е единствената законова възможност да се промени нещо във България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#28] от "Twinston Myth":
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ бр. 12 от 6.02.2007 г.
  Чл. 53. (1) Всеки има право на образование.
  (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
  (3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#27:"charlyb"]убеден, че изборът му няма никакво значение за промяна към добро за България[/quote]

  ...та колко ти е тарифата? Ако не ме лъже паметта, си убеден

  Светльо Витков го беше казал наскоро някак по-деликатно за овцете, но да кажа и аз - недотам деликатно - продадеш ли гласа си, един вид подаряваш и г*за си (да ме прощавате за френската приказка, ако сте религиозен, както казваше шофьорът на такси Дейв в "То"!

 32. 32 Профил на Лош
  Лош
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "issunboshi":

  Това се отнася за истинските демокрации, българите по-никакъв начин не влият на политика и на държавата. Всичко е парлама

 33. 33 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако си продам гласа за 20, за 50, за 100 лева еднократно – днес и гласувам както ми е казано за тези пари, това означава, че аз предварително се отказвам от това да инвестирам и да очаквам инвестиция в размер на 28 800 лева. Тези пари пак ще се върнат, но не на мен, а на този или на тези, които са ми купили гласа. Значи, срещу 20, 50 или сто лева, аз съм измамен от този или тези, които после ще приберат, ще откраднат 28 800 лева мои пари. Не Си ли съгласен. Освен това, той или те, тези, които са ме измамили ще имат право да търсят отговорност от политиците, а не аз – избирателят, гражданинът.

  IVONIV
 34. 34 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#30] от "dqdomart":

  По принцип - да, ама де факто...

 35. 35 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нездравословна комбинация

  А каква е прогнозата му за изхода от президентския вот? Алтман е убеден, че ще се стигне до балотаж между кандидат-президентските двойки на ГЕРБ и БСП. Вторият тур ще бъде спечелен от кандидата на управляващата партия, прогнозира германският експерт. Докъде би довело подобно съсредоточаване на цялата власт в ръцете на ГЕРБ? Франц-Лотар Алтман:

  "И в Германия канцлерката и президентът са от една и съща партия. В България обаче подобна ситуация е нездравословна", казва германският политолог и допълва: "Опасенията ми са свързани с доминиращата роля на Бойко Борисов. Ако той беше заявил: "Предлагаме президент, който ще представлява интересите на цялата държава и ще бъде независим", щеше да е добре, но подобно нещо не се чу от устата на премиера."

  IVONIV
 36. 36 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кой е виновен- този дето продава гласа си от немай къде или този, който въпреки целия ресурс на държавата му позволява това!?

  Научиха ни да си слагаме коланите, понаучиха ни да гледаме и спазваме знаците на пътя, няма ги вече ВИС и СИК, е нама как да искат, а да не могат да ги отучат да КУПУВАТ гласове.

  Тези дето продават гласове няма да се свършат, ама тези дето купуват на мига могат да се отучат от това си занимание при огромния ресурс от власт даден на ГЕРБ.

  И докато при отвратителната тройна коалиция може да има някакво оправдание поради да кажем отстъпки в името на завършване на мандата, то при ГЕРБ не може да има НИКАКВИ ОПРАВДАНИЯ!
  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#34:"Twinston Myth"]По принцип - да, ама де факто...[/quote]
  Де факто трябва да се променят нещата, неглижирайки "удобството" на политиците! Не може една Конституция да важи за всички останали бг. граждани, а други бг. граждани да не я изпълняват и да дискриминират останалите бг, граждани- т.е. да се създават привилегии за тях да не изпълняват бг. Конституция, а после същите тези да искат равни избирателни права с гражданите, спазващи и изпълняващи Конституцията!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако дадат по - добра цена, може и 4/5 да се навият.

 39. 39 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 442 Весело

  Аз пък не си продавам гласа (това го забранява закона).Да не ми е по лош гласа от този на един циганин или на тези българи, които го дават срещу неизпълними обещания? Затова го давам под наем до края на месеца. И договор съм си приготвил. Безплатен обяд няма !

 40. 40 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#35:"ivailo sergiev"]Докъде би довело подобно съсредоточаване на цялата власт в ръцете на ГЕРБ? Франц-Лотар Алтман[/quote]

  Що ни даваш какво бил казал швабата, нали го изпитахме на наш гръб с Първаноглу и наглите комунета!! Тройната заменяше кон за кокошка, Първаноглу мълчи, Тройната направи плосък данък, "социалния" президент се потрива и мълчи, но когато ГЕРБ направи лустрация на доносниците, Първаноглу скочи да си защитава колегите!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 41. 41 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "dqdomart":

  [quote#29:"dqdomart"]Има законен начин да се иска промяна на това статукво въпреки нежеланието на политиците и то се нарича подписка с 500 000 гласа на бг. избиратели за провеждане на национален референдум[/quote]

  ...безспорно! А на "незаконния" начин му викат "революция"

  Разрешете при цялото ми уважение да пусна в ушите Ви на дама следната цинично-поучителна (полу)легенда:

  Отишъл Иванчо при баща си и попитал каква е разликата между "по принцип" и "де факто"... Баща му го посъветвал да иде и уж тайно да пита поотделно съответно сестра си, майка си и баба си дали биха преспали със съседа за стотачка... Отишъл Иванчо, питал - с голямо мънкане и разсъждения, че е криза, получил... 3 утвърдителни отговора! Върнал се при баща си, а той му казал - виждаш ли, Иванчо, по принцип вкъщи имаме 3 ку*ви, а де факто нямаме пари...

  Същото, макар и в малко по-разчупен смисъл, е следствие и от търговията с гласове, и от гласуването за партийни мюрета, а не за личности, и от какво ли още не, ако ме разбирате!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#39:"5ar"] Затова го давам под наем до края на месеца. И договор съм си приготвил[/quote]
  Тцъ, тцъ, тцъ- тук имаме заобикаляне на закона Вижте чл.26-22 от ЗЗД и по-специално
  Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Когато договорът бъде признат за нищожен или бъде унищожен, всяка от страните трябва да върне на другата страна всичко, което е получила от нея.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#43] от "dqdomart":

  Това не се бях сетил ще търся друго решение

 46. 46 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 497 Весело

  ""защото парите, които се раздават са малко". "Приемливата сума" варирала от 100 до 150 лв."

  Аз съм аморално алчен. Мизата ми започва от две годишни брутни работни заплати. Преди облагане.
  Или това беше мизата ми за дребна служебна корупцийка. Сега, като се замисля, мисля, че за избори трябва да е четири годишни брутни заплати. Преди облагане.

  П.П.
  Колев (Явор), гъбаркам се бе, пич. Гъбаркам се.

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#43:"dqdomart"]Вижте чл.26-22 от ЗЗД и[/quote]
  Сори- грешка на клавиатурата- от чл.26 до чл.35 от ЗЗД

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Не "биха" ,а направо го продават. Етни4ески българи са. И естествено въобще не им пука кой ще е президент,защото той не е тръгнал с па4ката,а пове4е им е в главата кой кандидат- кмет колко дава. И селски ,и общински.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 49. 49 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ей, откага чакам и на мен някой да ми предложи някой лев, ще му обещая, че ща гласувам, ако иска и за Лудото Яне, няма проблем, пък аз ще си гласувам по съвест, ама такива балъци дет да ми дадат пари за обещание няма...ама тва сигурно щото живея в голям град

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 50. 50 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ако е вярно това че само 1/5 от българите биха продали гласа си , то това е много добре , защото не вярвам в тази басня за 1/5 , по верятно е обратното , че само 1/5 може би не биха продали гласа си .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 51. 51 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Освен изброените от вас неща, задължително трябва тия дето са на бюджетна заплата да нямат право на глас, като милиционери, военни, администрация и соц. слаби. Иначе лапачите натрупват критична маса и никой не смее да им пипне привилегийките за да не загуби изборите. Това е елементарна теория на управлението, учи се из инженерните автоматики.

  икономист - неграмотник с диплома
 52. 52 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Тази информация е направо стряскаща! Не съм очаквал такова чудо, почти всеки пети с право на глас, да е склонен да продаде гласа си! Наистина е необходимо да се вземат мерки и се промени избирателният Кодекс! Освен за уседналост, като че ли ще е необходимо да се наложи и ограничение по образование. Лицата без образование да нямат право на глас (въпреки че тогава сигурно ще започне масово купуване и продаване на дипломи)! Лицата с двойно гражданство и не изпълнили изискването за уседналост, също да нямат право на глас! Сигурно и други мерки могат да се предприемат, лошото е че действащите политици, нямат желание да предприемат такива законодателни действия!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 53. 53 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  http://www.izbori2011.zelenite.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=161%3Acomment-kostova-treachery-2011-10&catid=24&Itemid=230&lang=en

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 54. 54 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#18:"dqdomart"]осъдете ме, че искам дискриминация[/quote]

  Големият ти проблем не е, че искаш дискриминация, а че не разбираш защо предложението ти е глупаво.

  За разлика от турският глас вътре в България (който покрива твойте изисквания), турският глас от чужбина (вкл. на туристите) не е имал решаващо значение на нито едни избори досега. Между другото за гласа на българите в чужбина важи същото.

  Кисненето в скапано училище за държавна сметка до 16 не означава, че "ученикът" е придобил някакъв образователен ценз.

  Изобщо, плачевни разсъждения -- точно като тоя чл. 53-ти, който го споменаваш -- той очевидно е писан от некой плиткоумен адвокат.

  Забележи как в тоя член няма изискване за постигане на някакъв резултат -- завършване на минимално образование примерно -- а само задължение аз да плащам на всички, които искат да киснат в училище до 16.

  Такъв тъпизъм е по силите само на българския юрист - общо взето най-тъпата прослойка в родното общество.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 55. 55 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Оказа се, че има повече продавачи, отколкото купувачите могат да си позволят. В такъв случай напълно естествено е цените на глас да започнат да падат.

  Именно затова отговорните хора трябва да гласуват. Защото това е единственият начин да се противодейства на 20% от населението, което иска да живее в деспотизъм и практически робство.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 56. 56 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Една пета от българите били готови да продадат гласа си", а със сигурност две пети са го направили.

 57. 57 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 483 Неутрално

  ДЕВЕТДЕСЕТ НА СТО СА ГОТОВИ ДА ПРОДАВАТ !!!

 58. 58 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Любопитно

  [quote#20:"kardinalat"]Всеки сам решава дали да е свободен или роб,дали ще живее прилично или като животно. [/quote]

  -„Овцата и вълкът различно разбират думата „свобода”,в това е същността на разногласията в човешкото общество.”/А.Линкълн{ 1809-1865},шестнайсети президент на САЩ/

  - „Нито един човек не се бори против свободата - човек се бори в най-лошия случай против свободата на другите.” /Карл Маркс/

 59. 59 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 876 Любопитно


  "Около 89 - 95% от българите са записани в избирателните списъци"

  -А незаписаните 5-11 %,какви са-"продавачи" или "купувачи" на гласове?

 60. 60 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Като сметнем процентът проблемни малцинства, бройката излиза. Затова трябва да се въведе изискване за образователен ценз. Неграмотните не трябва да имат право да припарят до урните.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 61. 61 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#53] от "Лилия Костова":

  Хубаво линкче. После пак се чудете защо не можете да прилъжете и един процент баламурници, които да гласуват за вас, колкото и да демагогствате, че ви пука за екологията. Тази екология е само параван, но явно хората не са толкова тъпи, за колкото ги мислите и съвсем ясно виждат какви сте и ви казват къде да отидете, щом дойде денят на изборите. На предстоящите избори пак ще е същото.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 62. 62 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 442 Весело

  циганите и пуйките НЕ СА БЪЛГАРИ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ резаните да си ходят в пуйката циганите в индия

 63. 63 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivailo sergiev":

  На Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще им тежи думата, когато оттеглят подкрепата си за Мишко Станишко и цялата му мафия, представяща се за лява партия...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 64. 64 Профил на p_ime
  p_ime
  Рейтинг: 8 Гневно

  "За 40 % от анкетираните парите за кампанията на кандидатите за кметове и общински съветници са от дарения на приближени до партиите фирми, а за 26 на сто - от държавни или общински фирми. Това обаче е забранено и от Изборния кодекс, и от Закона за политическите партии."

  Тези от луната ли падат - фирмите не финасирали политически партии - какво като е забранено в законите. Това на старата ми шапка може да го разправяте.

 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#54:"jubal harshaw"]Кисненето в скапано училище за държавна сметка до 16 не означава, че "ученикът" е придобил някакъв образователен ценз. [/quote]
  Колкото и да обиждаш, не можеш да отречеш конституционният текст- може би това предложение точно за теб не е удобно

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Една пета значи - ми то е ясно - толкова са циганите и турчеещите се цигани - демек всички цигани в България.

 67. 67 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Който не може да си продаде акъла прибягва към други бонуси на човешкото същество...
  Някои морала, други п*тката си, трети бъбрека и т.н.

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 68. 68 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Един милион гласа по 50 лева - 50 милиона лева. Никакви пари не са, ако имаш власт, избиваш ги за една десета от мандата...

 69. 69 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#65:"dqdomart"]не можеш да отречеш конституционният текст-[/quote]

  Щом ти можеш "да отречеш конституционният текст" [sic] за правото на избор, що аз да не мога да се присмея на нелепо написания текст за образованието?

  Нещо ти куца логическото мисуене. Най-добре докато го потретяш тоя семестър по "право" у ЮЗУ-то да идеш и да чуеш некой от курсовете по логика на АУБГ-то. Примерно

  И между другото, като ти показвам защо са ти глуповати расъжденията, не те обиждам, а ти помагам и ти показвам посоката, в която ти е необходимо да положиш усилия.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 70. 70 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 506 Гневно

  Какъвто народът, такава и държавата.
  Материалът не се замисля, че този, който сега му дава 50, утре ще му открадне 100...

  Damnant quod non intellegunt.
 71. 71 Профил на zvetence
  zvetence
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Мизерията е голяма, затова отидете да гласувате по съвест, видяхме, че има и от лошото по-лошо управление, не гласувайте за статуквото и за пари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK