Как кандидат-президентите ще избират екипа си и ще предлагат назначения

Как кандидат-президентите ще избират екипа си и ще предлагат назначения

© ДневникСедмица преди изборите Дневник попита кандидатите за президенти, на които социолозите дават най-сериозни шансове за успех на вота на 23 октомври, за позициите им по ключови за България теми.


Отговорите на Росен Плевнелиев (ГЕРБ), Ивайло Калфин (БСП), Меглена Кунева (инициативен комитет) и Румен Христов (Съюз на десните сили) ви предлагаме в поредица от статии. Пълният текст - всички въпроси и пълните отговори, можете да прочетете в профила на кандидат-президентите на Дневник Избори.


Въпросите бяха изпратени също на Волен Сидеров (Атака), на когото прогнозите отреждат засега четвърто място, и на Светослав Витков, чиято кандидатура беше изненадата на тазгодишната кампания. От щабовете така и не отговориха.
Вижте отговорите на четиримата кандидат-президенти на въпросите за кадровите им намерения.


Дневник попита претендентите по какви критерии биха определите състава на администрацията и на съветниците си. Както и кои факти от биографията и кариерата на даден кандидат биха го лишили категорично от възможността да работи за тях. Вижте отговорите им:


Росен Плевнелиев (ГЕРБ):

Как кандидат-президентите ще избират екипа си и ще предлагат назначения

© Георги Кожухаров


"Хора, които са мотивирани, образовани и честни – такива, които могат да свършат работа по националните приоритети. Сътрудничеството в ДС няма да е предимство при президентските назначения както беше досега".


Ивайло Калфин (БСП):

Как кандидат-президентите ще избират екипа си и ще предлагат назначения

© Георги Кожухаров


"Критерият ще е професионализъм преди всичко. Ще заложа на повече хора от младото и средно поколение, защото харесвам тази динамика, която те дават. Така се работи и в Европарламента и харесвам този стил на работа. Естествено, ще има и една необходима доза приемственост, защото никой нито се е родил научен, нито историята започва от него. Качествата, които няма да приема са мързел, минаване по линията на най-лекото съпротивление или връзкарство и интриганство. Разбира се, кандидатите ще минават своите проверки, съответстващи на постовете им, така че ще съм запознат с биографията им и ще бъде избегнато назначаването на човек, който е имал съмнителни моменти в миналото си".


Меглена Кунева, инициативен комитет:

Как кандидат-президентите ще избират екипа си и ще предлагат назначения

© Георги Кожухаров


"Хората в моя екип трябва да отговарят на условията посочени в закона. Водещи ще са професионализмът, липсата на зависимости, репутацията, опитът и знанията, отказът от всякакви привилегии. Също и готовността за 24 часова работа, ако се налага. Ще заложа на баланса, както между мъже и жени, така и по възрасти. Вярвам, че смесените екипи водят до най-добри резултати. Не бих заложила на хора са агентурно минало, с участието в скандали, неизчистените обвинения в корупция".


Румен Христов (Съюз на десните сили):

Как кандидат-президентите ще избират екипа си и ще предлагат назначения

© Георги Кожухаров


"Бих желал да Ви напомня, че като Главен секретар на администрацията на Петър Стоянов, аз имам много сериозен опит в тази насока. Ръководил съм я пет години и това е мой плюс.


На първо място ще отбележа, че секретарите ми ще отговарят на характеристиката на институцията и правомощията дадени от Конституцията на Република България. Те ще бъдат основно в сферата на външната политика, националната сигурност и юридическата сфера. Разбира се, че ще имам секретари по важни политики като икономика и социално дело. Не очаквайте от мен назначения на секретари дублиращи състава на Министерски съвет на каквито бяхме свидетели. Нямам никакво намерение да влизам в кожата на министър- председател, познавам отлично българската конституция и задълженията на държавния глава т.е. знам къде отивам и какво ще върша.


Съпричастността към бившите служби на Държавна сигурност биха лишили и най-изтъкнатият професионалист и експерт от възможността да получи назначение не само в президентската администрация, но и навсякъде, където ще е необходим мой подпис. Няма да допусна нито едно такова назначение. Стига със зависими хора, трябват ни достойни българи, каквито има достатъчно".


Четиримата отговориха и на въпроса на Дневник с кого ще обсъждат номинациите си в институциите, които по закон имат "президентска квота" (СЕМ, КРС, БНБ, ВСС и др.)


Росен Плевнелиев (ГЕРБ): "Прозрачни назначения с публична обосновка и ясни аргументи."


Ивайло Калфин (БСП): "Президентът няма квота във ВСС. При назначения като тези на Главния прокурор и на председателя на ВКС, президентът няма практически право на избор. Що се отнася до квотите в различни институции, които зависят единствено от решението на президента - доколкото ще нося отговорност за тях, ще настоявам те да бъдат мое решение. Разбира се ще търся консултации с експерти и представитли на гражданския сектор. Ще давам мандат на тези представители на президента за провеждане на определена, ясно дефинирана политика. Мога да гарантирам, че няма да приема кандидатури, подадени от политическа централа, както и подадени от друга институция, напр. от премиера, както - опасявам се - ще постъпят други кандидат-президенти".


Меглена Кунева, инициативен комитет: "Още при кандидатирането си и в своята платформа обявих, че ще направя прозрачни назначенията в президентските квоти. Смятам, че за тези позиции трябва да се въведат изслушвания. Ще предложа ясни критерии, обсъждани с неправителствения сектор и заинтересованите страни."


Румен Христов (Съюз на десните сили): "С доказани професионалисти и представителните организации на тези гилдии."


Очаквайте в следващата статия позициите на кандидатите за държавен глава по темата какви са необходимите стъпки за реална интеграция на ромското малцинство.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Любопитно

  По каква неведома причина към Светата пРезидентска Троица сте добавили Р.Х.?

  Напоследък освен протежетата на Гоце и Боце други не успяват да влязат в светлината на прожекторите.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 2. 2 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Пълен та--к!
  Обещания с кошница да ги ринеш.
  Негласуващи от всички страни, съединявайте се!

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2565 Любопитно

  ”Честни...Сътрудничеството в ДС няма да е предимство...”
  „Така се работи и в Европарламента...”
  „да отговарят на условията посочени в закона...”
  „аз имам много сериозен опит в тази насока...”
  Мед, масло и манна небесна - само системата е небезизвестната ни БГ ориенталско-братовчедска нагласа към СИЛНИТЕ на деня – я Германия, я Русия, я Шенгенски ЕС...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Бла.бла ла ,само приказки и то празни!!!!

 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Погледни ме в очите
  и кажи, че ме обичаш..."

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#3:"АБЪВ"]Сътрудничеството в ДС няма да е предимство...[/quote]
  Олеле мамо!!! Разбираемо е Примова и комунягата да не кажат твърдо "нЬе" на КДС' кадрите, ама Росенчо, ти нали си по...иначе от новите "бивши"? В България май провербиалните 40 г няма да стигнат, както върви

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1782 Весело

  На тези които са посочени не съм чел коментарите, защото ми се "повдига" от тях. Те и другите са под съмнение, ама има един дето поне за сега бих гласувал с голям КЕФ за него!

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Единствено нашия човек рече и отсече - без ДСари в президентската власт.
  Браво Румене!
  Плевнаийката вика - нямало да бъде предимство. Де гиди мошеник...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Празни приказки и дискриминация по възраст и пол. Какво значение има дали са мъже или жени, млади или стари, ако отговарят на всички необходими изисквания?

 10. 10 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Весело

  Амиии, като не искат да отговарят, вземете и направете предположения - ще станат много разговорливи

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 11. 11 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Като им видиш неприятните физиономии на снимката, и ти се отщява да гласуваш изобщо...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Ъ-ъъ, някой разбра ли нещо? Ама журналяците са виновни. Така зададени въпросите са лесни за измъкване. Пита се директно, през ребрата: "Бай кандидат, през 2012 година изтича мандатът на Евгени Петров Танчев в Конституционния съд. Кого ще назначите ако бъдете избран?" Точка.

 13. 13 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ДС/БКП ни изтъпаниха най-свежите си креатури да избира народа СВОБОДНО м/у тях !
  И за сДСб-то пуснаха най-отявления кадър

  Ха избирай Народееее!!!!!!
  Пък ако си се осъзнал, са ти приготвили Хиподил ! Само да не ходите за ГЪБИ ей! ЧЕ СВЕТА ще пита : "Що не ходят да гласуват хората , бе? - Да не би да е еднопартийна система в БГ?"
  Само при такава система ХОРАТА страдат но не виждат смисъл да гласуват!
  Затуй и форумните фуражки цитират непрекъснато и организирано, Алеко

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 14. 14 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 367 Неутрално

  - Уважаеми кандидати, как смятате да подберете екипа си?

  - Ми как, ще отворим тефтерчето с приятелите си от детинство и справедливо ще решим кои от тях са най-добрите и верните. Е-е-х, какви спомени имаме само!

 15. 15 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1332 Весело

  Дума дупка не прави. Още не е решен вота.
  Ами ако Витков стане президент... тогава какво, администрация на водопад ли ще сформирате?

  Жената е покана за щастие
 16. 16 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1332 Весело

  Само едно ми е много интересно - ако Светльо стане президент каква ли новогодишна реч ще бодне?

  Жената е покана за щастие
 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Тия въобще вярват ли си ??? И тримата наблягат на това, че сътрудничеството с ДС нямало да е предимство. Сигурно ще е задължително.

 18. 18 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Миглена май има Мигрена.

  Защо ако не да?!
 19. 19 Профил на Nikks
  Nikks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Единствено Румен Христов отговори конкретно на първия въпрос, без да се впуска в характеристика от тип мъж, жена, хермафродит или пъпчасал.

 20. 20 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  И на мен не ми допадна "Сътрудничеството в ДС няма да е предимство" на Плевнелиев. С такава увъртяна позиция кого очаква да спечели.

 21. 21 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  А това с баланса на половете е невероятна тъпотия. Полът да бъде водещ, а не качествата.

 22. 22 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Калфата на Първанов си има назначени от ментора му съветници! Приемственост и в начин на действие? Вижте какво казва >>> "Естествено, ще има и една необходима доза приемственост, защото никой нито се е родил научен, нито историята започва от него."

  Калфата ще се натиска да бута послушни съдии и синекурници във всички български институции >>>> "Що се отнася до квотите в различни институции, които зависят единствено от решението на президента - доколкото ще нося отговорност за тях, ще настоявам те да бъдат мое решение."

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 23. 23 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Защо в. Дневник включва към водещите кандидати и Румен Христов (той е значително назад и без шансове)? От там ли са "мотивирали" редакцията? Нагледен пример за "безпристрастност" при медия.

  И в морето ми е до колене .....................
 24. 24 Профил на Carrie Bradshaw
  Carrie Bradshaw
  Рейтинг: 726 Любопитно

  "Ще заложа на баланса, както между мъже и жени, така и по възрасти. Вярвам, че смесените екипи водят до най-добри резултати. Не бих заложила на хора са агентурно минало, с участието в скандали, неизчистените обвинения в корупция"

  Браво Меглена, това ми хареса! Стига само стари хора сте слагали, има много млади и кадърни българи от които можете да научите страшно много. Ако повече започнат да мислят като нея добре ще се развиваме!

  Carrie Bradshaw
 25. 25 Профил на re_2tochki_zil
  re_2tochki_zil
  Рейтинг: 213 Неутрално

  4ри човека и нито един не употребява ключовата дума "конкурс" ..... ясно значи. то и в европарламента е така.

 26. 26 Профил на doby1945
  doby1945
  Рейтинг: 367 Весело

  От тези " критерии " :

  Росен Плевнелиев (ГЕРБ): "Прозрачни назначения с публична обосновка и ясни аргументи."

  разбрахте ли нещо ?

  Защото аз нищо не разбрах ! ...

  Росен ПЛЕВНЕЛИЕВ - ПРЕЗИДЕНТ !!


  Да , но не сега !...


  Може би някъде към 30-ти февруари 2367 година от рожденето на Христа !

  Подкрепата на ГЕРБ = демонстрация за липса на мозъчната функция – „МИСЛЕНЕ” !
 27. 27 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съпричастността към бившите служби на Държавна сигурност биха лишили и най-изтъкнатият професионалист и експерт от възможността да получи назначение не само в президентската администрация, но и навсякъде, където ще е необходим мой подпис. Няма да допусна нито едно такова назначение. Стига със зависими хора, трябват ни достойни българи, каквито има достатъчно".

  МНОГОДОБРЕ КАЗАНО!

 28. 28 Профил на nerd
  nerd
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Забележете, че само Калфин каза, че иска да работи предимно с млади хора. Кунева само го намекна, а при Плевнелиев и Христов нямаше такива неща. А се чудите защо младите хора бягат по чужбина.

  "Демокрацията е най-лошата държавна форма, с изключение на всички останали."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK