Варна на тъмно

Огромен шарж с основните претенденти за кметското място във Варна бе спуснат днес от сградата на Централна поща в града. Лицата от карикатурата са на (от дясно на ляво) Кирил Йорданов (ГЕРБ), Неделчо Михайлов ("Нашият град"), Борислав Гуцанов (БСП) и местният лидер на ДПС Янко Станев. Собственик на сградата е друг кандидат за кметското място във Варна - Веселин Марешки.

© Спас Спасов

Огромен шарж с основните претенденти за кметското място във Варна бе спуснат днес от сградата на Централна поща в града. Лицата от карикатурата са на (от дясно на ляво) Кирил Йорданов (ГЕРБ), Неделчо Михайлов ("Нашият град"), Борислав Гуцанов (БСП) и местният лидер на ДПС Янко Станев. Собственик на сградата е друг кандидат за кметското място във Варна - Веселин Марешки.С лявата си ръка полугол младеж гали малко бяло кученце. В дясната държи яркочервено ветрило с дантела, лежи на плажен шезлонг, има много мускули и никаква коса. Свъсените вежди и строгият му поглед предупреждават: "Не ставайте жертва на купуването на гласове!"


Този билборд се появи край един от централните варненски булеварди десетина дни преди изборите. Беше копиран стотици пъти в социалните мрежи и бързо се превърна в илюстрация и в символ на най-странната предизборна кампания във Варна.


Тя започна още с появата на "необичайния кандидат" за кмет на града арх. Калина Павлова. В началото на юли няколко неправителствени организации от Варна и партия "Зелените" откриха кампания във Facebook, която трябваше да тества идеята за издигането й.
Във Варна Павлова е известна с настойчивите си опити да използва всички възможни процедурни и законови възможности за достъп до информация за работата на общинската администрация и буквално бомбардира местните медии с документи и енергията на гражданската си активност.


Биографията й напомня дебело досие с безброй входящи и изходящи номера, пълна е със скици и съдебни решения. Заради по-скоро виртуалното й присъствие в предизборната кампания по-голямата част от гражданите на Варна никога не са чували името й и са убедени, че тя едва ли има шансове на предстоящите избори. Независимо от това името на Калина Павлова бе замесено в един от най-отблъскващите скандали, с който започна кандидаткметската надпревара в града.


Компроматите


В началото на септември няколко сайта за свободно споделяне на видеосъдържание публикуваха, а след това бързо забраниха достъпа до два клипа със заглавия "Предизборна агитация" и "Варненската Чичолина". Според съпътстващите публикации в информационни сайтове със спорна слава филмчетата са показвали Павлова в еротични сюжети.


Дори онези, които бяха успели да ги видят обаче, твърдяха, че качеството им е изключвало идентифициране на участниците в тях. В крайна сметка целта на атаката остана неясна. Самата Павлова нито загуби, нито прибави стойност към имиджа си.


По-интересното в цялата история беше, че зад публикуваното видеосъдържание и последвалата го медийна разгласа застана само анонимното съмнение за добре организирано, несиметрично и коварно отмъщение за гражданската й активност.


Вторият скандал в кампанията гръмна в първия работен ден на октомври. Хиляди информационни брошури, раздадени по улиците на града, насрочиха влизането в сила на синя зона за паркиране за 24 октомври – ден след първия тур на изборите.


Според текста на листовките зоната трябваше да е "част от проекта на общинската администрация за модернизация на транспортната схема" във Варна. Пълната информация за това как ще действа тя можеше да бъде намерена и на два новорегистрирани сайта в интернет (www.parkingiigaraji.bg и www.mobipark.bg).


Вместо да станат част от решението на сериозен проблем обаче, листовките предизвикаха суматоха, в която се оказаха намесени досегашният кмет на града Кирил Йорданов, хора от местния актив на ГЕРБ, един от кандидатите за общински съветници на партията, както и телевизионният водещ Неделчо Михайлов, лидер на свързваната с "Химимпорт" партия "Движение нашият град". Михайлов е и зам.-председател на ОбС във Варна.


"За да има синя зона, е необходимо първо да бъде приет общ устройствен план, какъвто Варна все още няма, а след това да се направи генерален план за организацията на движението", обясни на извънредна пресконференция временно изпълняващият длъжността кмет на Варна Коста Базитов.


По думите му разпространените листовки бяха груба фалшификация, с която "общинската администрация, общинския съвет или общинските фирми във Варна нямат нищо общо". Думите му бяха опровергани още същия ден не от политическите опоненти на сегашния варненски кмет Кирил Йорданов, а от съдържанието на Търговския регистър.


Публикуваните там документи за няколко фирмени регистрации преждевременно разкриха технологията на старателно подготвяна схема за приватизация на синята зона във Варна.


Както в случая с Калина Павлова, така и кампанията за "популяризиране" на синята зона във Варна останаха дело на "неизвестен извършител". "Лично съм подал писмени сигнали до прокуратурата и полицията във Варна, каза Коста Базитов. Ще чакаме резултатите!" Без да ги изчакат, в местната централа на ГЕРБ във Варна предположиха, че акцията с листовките е част от вътрешнопартийната им война след номинацията на Кирил Йорданов за кандидат-кмет на партията в града.


Другият заподозрян се оказа известна местна бизнес групировка, имаща интерес от разчистване на собствен предизборен терен. Независимо от всичко, просъществували макар и само няколко дни, виртуалните скандали във Варна се превърнаха в декор на скучно риалити.


Скритите козове


Лентата за откриването на най-изненадващия и непредсказуем спектакъл, на който Варна е ставала свидетел, бе срязана лично от министър-председателя Бойко Борсов в последния уикенд на юни. "В ГЕРБ знаят за приятелството ми с кмета Кирил Йорданов и отношението ми към него през последните 10-15 години", каза тогава той. Тези думи трябваше да обяснят неочакваната номинация, която управлявалият в продължение на 12 години с подкрепата на БСП Кирил Йорданов получи за четвърти мандат, този път от ГЕРБ.


Разчистването на терена за реализацията на намеренията на ГЕРБ във Варна започна още на 31 март м.г., когато по подозрения за източване на общинското дружество "Градски транспорт" бе арестуван Борислав Гуцанов, лидер на местните социалисти и председател на общинския съвет в града.


Още при обявяването на ареста и последвалите коментари се разбра, че акцията е била подготвяна няколко месеца и дори проведена със съдействието на Кирил Йорданов. След нея ГЕРБ получи възможността да овладее съвета, а Йорданов загуби всички шансове за бъдеща подкрепа от БСП.


Месец след ареста на Гуцанов, през май 2010 г., полицията във Варна започна проверка и на работещата в сферата на ромската интеграция фондация "Владиславово", свързана с местния лидер на ДПС Янко Станев. Тя свърши внезапно, при това без видими резултати. Скоро след края й обаче групата на ДПС подкрепи единодушно кандидатурата на ГЕРБ за нов председател на съвета, а самият Станев изчезна от публичния политически живот.


Освен сегашния варненски кмет ГЕРБ има и още две тайни оръжия във Варна, твърдят активисти на партията. Първото е Добромир Джиков, кмет на градския район "Вл. Варненчик". През 2007 г. той бе мажоритарно избран с подкрепата на партия "Социалдемократи" и "Движение нашият град". По време на балотажа, до който Джиков стигна, ГЕРБ официално декларира "стопроцентово доверие" за него. На предстоящите избори той ще се яви като независим, използващ мандата на "Българска партия либерали".


Втори на резервната скамейка на ГЕРБ е собственикът на едноименната "нискобюджетна" верига аптеки Веселин Марешки. Той се появи официално на политическата сцена през 2001 г., когато се кандидатира за независим депутат, но не успя. Две години по-късно Марешки бе избран за общински съветник като водач на листата на Българска социалдемократическа партия.


На парламентарните избори през 2005 г. водеше варненската листа на "Федерацията на свободния бизнес - Съюз България", но остана под бариерата. През 2007 г. бизнесменът се кандидатира като претендент за кметското място и водач на листата на "Ред, законност и справедливост" и успя да мобилизира най-много гласове след Кирил Йорданов.


Името на Марешки тогава стана известно и с "нестандартния" му подход към мотивацията на избиратели. В хода на националната стачка на учителите, която през 2007 г. съвпадна с предизборната кампания, той официално обяви, че ще раздава по 100 лева "помощи" на всеки от стачкуващите учители. Пак официално Марешки направи и уговорката, че те ще получат по още 500 лв., в случай че спечели изборите.


Сега като една от най-спорните бизнес и политически фигури във Варна, но и след дълги политически колебания Веселин Марешки се явява на изборите като кандидат на Коалицията "Обединени десни сили". В местния съюз участват някои от партиите от новото ОДС ("Общност на демократичните сили") - ССД на Стефан Софиянски, Демократическата партия на Александър Праматарски и БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев. Партиите са част от "Съюз на десните сили" - коалицията, която издига десния кандидат-президент Румен Христов.


Всички срещу...


Вероятно заради съмненията за скрити играчи дни преди деня на изборите във Варна вече е факт нова, местна и неформална коалиция "Всички срещу Кирил Йорданов, всички срещу ГЕРБ". Точно с тази мотивация през 1999 г. Кирил Йорданов спечели първия си мандат срещу слабия и компрометиран кандидат на СДС Добрин Митев.


Дванадесет години по-късно "Синята коалиция" макар и трудно успя да събере разпилените си парчета и за пръв път след практическото си излизане от местната власт има шансове за реванш с кандидата си Николай Недков. Бившият изпълнителен директор на "Златни пясъци" АД показа лице на технократ, слабо познаващ котерийните войни на сините, но вероятно по тази причина и достатъчно еманципиран от тях.


За разлика от Недков алтернативният син играч във Варна – журналистът Антон Луков, е плод именно на дълбокия разрив между местните структури на СДС и ДСБ. Макар и без реални шансове за успех, сега по най-груби сметки подкрепеният от "Български демократически форум" и "Единна народна партия" Луков ще струва на "Синята коалиция" най-малко 2 хил. разпилени гласа. В негова полза ще са и гласовете на клонираното ОДС (Общност на демократичните сили) на Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев. Вероятно за същите сини гласове, но и за вота на колебаещите се, се бори и кандидатът на коалиция "Варна утре" (ВМРО, "Новото време", "Гергьовден" и БНД) Костадин Костадинов.


На противоположния полюс в неформалната коалиция срещу статуквото във Варна местната организация на БСП постави кандидатурата на Борислав Гуцанов. Така, солидарни с все още следствения си лидер, след три мандата флирт с "независимостта" на Кирил Йорданов този път червените изглеждат непримиримо решени да останат с него докрай в самоубийствената битка "всички за един".


Трети макар и слаб играч срещу Кирил Йорданов е бившият зам.-кмет по финансите по време на първите му два мандата Димо Стоев. Като кандидат на партията "Ред, законност, справедливост" Стоев на няколко пъти се закани да обясни с числа "връзката Борисов - Йорданов" във Варна. В края на кампанията му обаче тя остана точно толкова неясна, колкото и в началото й.


Дни преди 23 октомври Варна е на тъмно. Действащият кмет на града е в отпуска заради участието си в кампанията. Следвайки неотклонно стратегията, препоръчана от щаба си, той не участва в публичните дебати, пестеливо се усмихва от няколко билборда и не отговаря на нито една атака от страна на опонентите си.


Дори проливният дъжд, потопил Варна в началото на седмицата, не провокира активността му. Освен само един път. "Тъпани", каза той по адрес на заместниците си, по време на предизборна среща, на която му се наложи да отговори какви са причините градът да е изправен на ръба на бедствието.


За разлика от последните местни избори през 2007 г. сега социологическите агенции притеснено мълчат. Теориите за внезапно падналата мъгла са две и взаимно се изключват - че всичко е ясно и че нищо не е ясно. Както оптимистите, така и песимистите обаче са единодушни, че големият проблем на предстоящите избори във Варна ще бъдат не купените избиратели, а купените участници в тях.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 434 Весело

  За да не ви ЛЪЖАТ останалите кандидат кметове гласувайте с #32 за арх.КАЛИНА ПАВЛОВА, единствения кандидат кмет опълчил се на ТИМ и нефинансиран от групировка !!!

  Единствения кандидат кмет натопен с монтирани секс клипове - на кого ли пречи, защо другите кандидати си мълчат за ТИМ?

  Единствения кандидат кмет хванал кандидат президента на ГЕРБ Р.Плевнелиев в лъжа за Алея Първа и това е записано в стенограма на парламента.

  Скандала за ГЕРБ и по точно за не крумпирания Р.Плевнелиев интересно е след 1:40
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UDFABGV73k0#!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Всички срещу Кирил Йорданов, всички срещу ГЕРБ".
  ----------------------------------
  А рецепта имате ли гн.Спасов???

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 7. 7 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Киро пак ще го изберат, ако трябва само секционните комисии.

 8. 8 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1081 Весело

  Много дълга статия,бе журналя,изстина ми греяната ракия докато я прочета!Обаче:
  "Варна,морето,сините вълни!
  Сини,червени,ГЕРБ ще победи!"
  Защо кирил,обаче?!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Кирчо е най-голямата грешка на ББ и той ще си плати солидно за нея.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Гласувайте с бюлетина #39 - Костадин Костадинов.Той е кмета на Варна!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 12. 12 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Весело

  ЗАвера някаква усещам,но Спасов и компания са губещи!!!
  Запомнете го!Един път завинаги!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Весело

  Забравих да напомня,че очаквам много минуси! Колкото повече,толкова по ...???

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 14. 14 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Статията е интересна. Не е лесно да се разнищят задкулисните игри във Варна. Само дето потърпевши са обикновените варненци.

 15. 15 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Все пак е коректно да се спомене, че Калина Павлова е единствената, която публично опроверга и оспори "чистотата и професионализма" на Плевнята.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 16. 16 Профил на Кирил Георгиев
  Кирил Георгиев
  Рейтинг: 808 Гневно

  Когато някой се нагърби да пише статия е добре да е прецизен при изнасянето на фактите. Антон Луков не е подкрепен от ОДС на Софиянски и Бакържиев, а е излъчен от коалиция от ЕНП (на Мария Капон) и БДФ.

  Кирил Йорданов казва онова прословуто "тъпани такива" по друг повод към варненски общинари.

  Да не говорим, че изводите са абсолютно грешни и лаишки, показват единствено пълно непознаване на политическата обстановка във Варна.

  Очевадна е деградацията на журналистиката...

 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#16] от "Кирил Георгиев":Да,а ОДС на Софиянски подкрепя Марешки.Марешки е също човек на ТИМ...

 18. 18 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Най-неприятен ми е мафиота Марешки, който не се притеснява да казва, че щял да дава по 100, по 500 лв, а НАП си траят, и никакви проверки. Огромни суми пари, които са минали встрани от касовите апарати, ДДС-арите ряпа да ядат пред него. Е това стана Варна - свърталище на ТИМ, руска реч в северната част на Морската градина, и всякакви червени червеникави и ДПС мафиоти докарани с десетки хилядите от Делиормана и Силистренско.

 19. 19 Профил на uporit1914
  uporit1914
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Няма социологически проучвания, защото те ще покажат две неща, фаворита на Бойко Борисов, тежко компрометирания Кирил Йорданов не може да отиде на втри тур и второ кандидата на Синята коалиция, който безпорно има най-добрата кампания и единствен никога не е бил част от модела ТИМ-Кирил Йорданов ще бъде на балотаж, а ако себе си има човек с криминално минало като Гуцанов от сега резуплата е ясен... и за това не очаквайте проучвания

 20. 20 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Кирил Йорданов показва здравата връзка БСП-ТИМ-ГЕРБ. Ярко доказателство, че ГЕРБ не искат да имат чисти кандидати.

 21. 21 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Във Варна всички са оплетени като свински черва около абревиатурата ТИМ това е

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не съм срещал човек да казва, че ще гласува за Киро или хюмнето. Сигурно ще напазаруват гласовете си, плюс твърдите загубеняци в двете червени партии.

 24. 24 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Няма никакъв смисъл от социологически проучвания за Варна. Който и да е кандидатът, той ще "управлява" под вещото ръководство на ТИМ....! Дори и хвърлящата се срещу групировката Калина Павлова да достигне този пост (в което много силно се съмнявам) ще клекне като добро кученце пред "предложения, на които е невъзможно да се устои", предоставени ...ясно от кого.
  Това е!

 25. 25 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да, във Варна явно играта е всичко срещу един. Само че единия е Калина Павлова, защото само тя е срещу всички останали ТИМ кандидати. Успех й желая и дано най-малкото да вкара достатъчно съветници, които да ровят из далаверите на ТИМ.

 26. 26 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1036 Гневно

  "Както оптимистите, така и песимистите обаче са единодушни, че големият проблем на предстоящите избори във Варна ще бъдат не купените избиратели, а купените участници в тях."

  Браво Спасе. Точно в целта. Сред многото кандидати, едва ли може да се разпознае хем честен, хем нормален. А свестен?

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 27. 27 Профил на disastrous
  disastrous
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тоя Веселин Марешки изглежда по мутренски и от ББ. Като го гледам, ако реши и Чък Норис може да ошамари. ТИМаджийски сателит

 28. 28 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Както се казва, уважаеми пишещи във форума: много вожд, малко индианец........

  ATX
 29. 29 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не ви ли смущава размера на изборната бюлетина във Варна? Колко много мераклии да управляват. Това едва ли се случва в някоя друга страна на стария континент.

  ATX
 30. 30 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В кв. Апсарухово днес се раздаваха по 25 лв. на хората, на които Марешки събираше телефоните пред аптеките си. Дали някой не е снимал със скрита камера?

 31. 31 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#30] от "martillius":

  Глупости, това е лъжа ! Аре стига кьорфишеци...
  Мутра бил, дрън-дрън... Не познавам човек, който да е подкупил, но за сметка на това всичките ми познати купуват лекарства от неговите аптеки, щото е доста по-евтино...


  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 32. 32 Профил на npeev
  npeev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#23] от "onufrij":

  Не гласовете , а секционните и общинската избирателни комисии. И какво като не бъде избран Кирил Йорданов ? Марешки е насреща.

 33. 33 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "el_komandante":

  Информацията е достоверна бъди сигурен.

 34. 34 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "el_komandante":

  Трябва да си сляп да не разбереш, че е мутра. Написано е на челото му.

 35. 35 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#34] от "martillius":

  Ми гледам му снимката, ама на челото му нищо не пише...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 36. 36 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "el_komandante":

  Е да де, ти нямаш очи за такива неща, как да видиш.

 37. 37 Профил на Varnalis
  Varnalis
  Рейтинг: 532 Неутрално


  Да, във Варна явно играта е всичко срещу един. Само че единия е Калина Павлова, защото само тя е срещу всички останали ТИМ кандидати. Успех й желая и дано най-малкото да вкара достатъчно съветници, които да ровят из далаверите на ТИМ.

  Това е истината която всички ние Варненци трябва да прозрем.

 38. 38 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "npeev":

  Да. ТИМ играе с двама-трима кандидата. Така е. Веско е като Кирчо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK