За изборите се купуват дори дарители

6 514 917 души ще могат да гласуват на местните избори, 6 933 748 - за президент, при население 7 364 570
6 514 917 души ще могат да гласуват на местните избори, 6 933 748 - за президент, при население 7 364 570

Идват избори, на които граждани не биха се поколебали да продадат гласа си, а кандидати за местната власт са готови да манипулират резултатите и да перат пари за кампанията си. Асоциация "Прозрачност без граници" обяви тревожна тенденция - близо една пета от българите биха пуснали бюлетина срещу заплащане.


"Сериозни опасения от евентуално купуване на гласове и манипулации при преброяването на бюлетините" отбеляза в междинния си доклад мисията наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В документа са отразени и оплакванията на опозиционни партии, че техни кандидати са били притискани, за да се откажат от участие в местните избори, включително чрез данъчни проверки на фирмите им или на техни близки.
Информацията на Централната избирателна комисия, че 6 514 917 души ще могат да гласуват на местните избори, а 6 933 748 - за президент, също влезе в доклада на ОССЕ и постави отново въпроса за "мъртвите души" в избирателните списъци. Тези числа са съответно 89% и 95% от населението на България - 7 364 570 души според преброяването през февруари.


Делът на българите, които биха продали гласа си за местните избори, остава устойчив в последните години - 12%. Това показва проучване, поръчано от "Прозрачност без граници" на социологическата агенция "Алфа Рисърч".


В анкетата, направена от 15 до 17 октомври сред 1000 души, един процент от хората отговарят, че не знаят "дали биха се възползвали от предложение да им платят, за да гласуват за определен кандидат". Според експертите от асоциацията колебанието всъщност е прикрита готовност за изборна търговия.


За близо 7 на сто от тези, които не биха приели плащане (86.9% от всички), мотивът е "защото парите, които се раздават, са малко". "Приемливата сума" варирала от 100 до 150 лв. В големите градове сега давали по 50 лв., а в по-малките общини - 30 лв. Така в крайна сметка почти една пета от българите са готови да продадат гласа си, коментираха от "Прозрачност без граници".


В изборната търговия не се подбират средства - от раздаване на храна, през опрощаване на заеми до бъдещи ангажименти на кандидатите. Програмният директор на "Прозрачност без граници" Катя Христова отбеляза, че в асоциацията имат информация, че действащи кметове насрочват раздаването на дърва и въглища за зимата току преди изборния ден и така влияят на избирателите.


Според експертите тревожно е, че за 13.7% от съгласните да гласуват за пари "практиката е такава". По думите на Катя Христова сигнали за покупка на гласове са получени от Хасково, Брезник и Бобов дол и вече са предадени на МВР.


И сега се наблюдава подготовка за корпоративен вот. Според проучването 7% от анкетираните заявяват, че техни познати ще подкрепят определен кандидат от страх да загубят работата си. Два процента пък признават, че се страхуват да не останат без заплата и ще гласуват за "препоръчания" кандидат.


От Бобов дол, където свързваният с партия ЛИДЕР бизнесмен Христо Ковачки контролира мините и ТЕЦ, е подаден сигнал в асоциацията за т.нар. корпоративен вот - работниците на една фабрика са принудени да изберат определен кандидат.


В асоциацията са получили и сигнали за познатата практика за купуване на гласове чрез създаване на мрежа от застъпници. Според проучването 9.4% от анкетираните знаят, че техни познати са агитирани срещу заплащане да станат застъпници на определена партия и да й осигурят гласове. Други 1.6% казват, че техни познати ги агитират срещу пари да станат член на определена партия и да гласуват за нея.


Над 80 на сто имат съмнения около прозрачността на финансирането на предизборните кампании. Една трета са на мнение, че спонсорството на партиите не е достатъчно прозрачно. Наблюдателите регистрират и нова изборна схема - кандидати вече купуват и дарители, чрез които да изперат парите с неясен произход за финансиране на кампанията им.


От Ботевград дошъл сигнал, че местна коалиция "набирала" дарители на по 1000 лв., срещу което те получават по 100 лв. Това е форма на пране на пари, коментираха експертите.


Според асоциацията, която от 10 години следи финансирането на кампаниите, практиката не е съвсем нова - и досега са засичали в един ден подозрително много 18-годишни да даряват по 1000 лв. За първи път обаче получават сигнал, че "услугата" е платена.


През 2009 г. беше забранено на партиите да получават дарения от фирми и беше поставен таван от 10 хил. лв., които един човек може да дари годишно. В Изборния кодекс правилата за спонсорствата на партиите бяха запазени, като за всяко дарение над 1000 лв. трябва да се подава декларация за произхода им.


Освен това през кампанията всички кандидати трябва да представят в Сметната палата информация за дарителите и получените безвъзмездно вещи и услуги. Заради тези ограничения предимно извънпарламентарните партии, които нямат държавна субсидия и не могат да оправдаят приходите си, за които има съмнения, че идват от близки фирми, прибягват до търсенето на "формални дарители".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 740 Неутрално

  зависи от парите

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 2. 2 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално
 3. 3 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Който си продава гласа си заслужава, каквото и управление да му се падне. Че и по-лошо.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  По телевизията казаха 12%, тук пише една пета. Има голяма разлика все пак. В предизборната какафония те заливат отвсякъде с противоречива информация и помия, чудя се дали да не спра да чета вестници и да гледам телевизия за няколко дена. Предполагам, че след изборите ще се успокоят нещата.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "donchoquihote":

  В тая пародия на демокрация дето лидерите ги назначават в американското посолство, най-смисленото което можеш да направиш е да вземеш едни 150 лв. Иначе излиза, че и циганите са по-умни от нас.

  икономист - неграмотник с диплома
 6. 6 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  тези откриха топлата вода - избори по най-безобразен начин се купуват от 12 години с много пари. Схемата в натурален вид е въведена от БСП, а в паричен от СДС и коалиция, уродливи размери придоби от времето на мандата на НДСВ. Интересно е къде спинкат т.н. "служби", които уж би трябвало да защитават "демокрацията". Всеки избран под някаква форма в РБ е участник в покупката на гласове с изключение на "звездите", които си купуват "застъпници", "агитатори" и "безпартийни симпатизанти" по уж морален начин. Този вид търговия прави "демокрацията" в РБ абсолютно незаконна и престъпна още от 1990 година. Заменя се суверенът с хартийка от 20 до 100 лева. Да не обсъждаме факта, че министър на МВР на управляващата партия е шеф на изборния и щаб, което прилича на организирана манипулация на централно ниво на вота на суверена.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 7. 7 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ами на много хора им е ясно, че след изборите няма да получат нищо - ако могат да вземат нещо преди изборите

 8. 8 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 897 Неутрално

  http://meto76.blog.bg/politika/2011/10/19/djeims-pardiu-quot-meglena-kuneva-e-izbora-na-sasht-i-evropa.838101

  Джеймс Пардю :"Меглена Кунева е избора на САЩ и Европа за президент на България"

 9. 9 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "... в крайна сметка почти една пета от българите са готови да продадат гласа си", а със сигурност минимум две пети вече са го направили.

 10. 10 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 210 Неутрално

  [quote#4:"daniel_defoe"]По телевизията казаха 12%, тук пише една пета[/quote]
  Какви 12%, каква една пета - със сигурност са много повече. Другите просто ги е страх да си признаят макар и в "анонимна" анкета! Едно е сигурно: който каквото си направи - никой не може да му го направи! И българите си заслужаваме напълно съдбата такава, каквато я гласуваме от време на време.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 11. 11 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Като си представим, че този път купуването на гласове е най-осветлено какво ли е било във всички минали избори, когато си можел да купуваш на воля без да се притесняваш от неудобни въпроси как печелиш кметско или депутатско място.

  Отделете време навреме.
 12. 12 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ХОРА , оставете продажбите и скандалите. Да бъдем себе си за миг - докато гласуваме. Пожелайте си щастие... Без значение от цвета. България е малка на площ, но си е наша. Нека си я обичаме...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 13. 13 Профил на File099
  File099
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз бих платил по 20 лв на глас, но знам че няма да има смисъл и най-вече че като купя гласовете няма да има на кой да ги продам.
  Те тия горе вече са предвидили всички възможни развития на нещата и не им пука колко ще са гласовете на тия избори.

 14. 14 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "близо една пета от българите..."
  Да уточним:
  1. не една пета от българите, а от гражданите на България. Циганите и турците май не са българи.
  2. циганите си продават гласовете; турците всички гласуват за един продажен агент на ДС.
  3. около 25% от българите са необразовани, глупави, неосведомени, и т.н. Разбира се, и техните гласове може да се купят.
  Или пък те ще гласуват за Болен Лидеров, лудото Яне или друг подобен.

 15. 15 Профил на sasori9309
  sasori9309
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Абсолютно всяка партия купува гласове. Само умните ще си извлечат полза поне...

 16. 16 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Колко по-просто си беше по Тошово време - само по един кандидат, 99,9% гласували за него от 99,9% участвали в гласуването.
  Всичко ясно и точно.
  Явно това заслужава нещастната ни Родина, която вече 22 години не може да се отърве от ЧЕРВЕНАТА ХИДРА. Която ни държи в мъртва хватка с безбройните си пипала, едно от които ни "управлява" в момента.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  И къде е проблемът!? Ами той винаги е на едно и също място. Когато говорим за цената на бензина, когато говорим за ЕРП-тата и топлфикациите, когато говрим за инфлацията и цените ...
  Проблемът винаги е в ниския стандарт на живот. В ниските доходи на населението.
  Какъв би бил процентът на готовите да продадат гласа си и какви биха били разходите на купувачите на гласове, ако доходите на населението бяха двойно по-високи?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "donchoquihote":

  С това съм абсолютно съгласен.
  Но нека държим сметка, че избирателните системи в България - и най-вече системите за избор на народни представители и общински съвети, са така конструирани като процедура и механизми, че на практика от гласа на гласоподавателите нищо не зависи. От вече 20 години се говори и говори и говори и говори за ввеждане на смесени избирателни системи, при които гласоподавателите да могат реално да оказват влияние върху това, кой от листите ще влезе н съответните органи, независимо от нареждането имо т партийните централи. И до момента не сме мръднали реално от нивото на приказването.
  Струва ми се разбиранемо, но не и оправдаемо, че хората отговарят с меркантилизъм и цинизъм, като продават гласа си.

 19. 19 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#18] от "kh":


  [quote#18:"kh"]До коментар [#3] от "donchoquihote":

  "... системите за избор на народни представители и общински съвети, са така конструирани като процедура и механизми, че на практика от гласа на гласоподавателите нищо не зависи. . [/quote]
  Абсолютно си прав!Всичко е договорка между партиите -избирателните комисии просто узаконяват договорките!От гласовете на гласоподователите нищо не зависи!
  Затова никой няма нужда да дава каквито и да са пари и да купува гласоподаватели!НО постоянно се тръби за това, за да се отклонява вниманието на хората от истинската измама и реалния начин по който се заобикаля волята на избирателя...
  Все пак да не забравяме,че живеем в подмяна на демокрацията и в посттоталитарно общество,и ако от изборите зависеше нещо щяха да ги забранят

 20. 20 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "kamski":

  Не че чак нищо не зависи - на теория и на практика.
  Аз примерно от години тъжно се "забавлявам" с мисълта какво ще стане, ако стане чудо и на някакви избори се окаже, че 75% от гласувалите са гласували с невалидни бюлетини?!?!

 21. 21 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В едно свое есе от 1870 Уилиям Хъкслей (William Huxley) казва, че необразованите хора са склонни да продадат гласа си за чаша бира. И защо не, казва той.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#17] от "tribiri":

  Как мислиш, дали сме бедни защото сме прости или прости, защото сме бедни?
  /"прости" е събирателно прилагателно, за по-кратко/

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#22] от "a.nice":

  Ние сме бедни, но не сме прости. Да си продадеш гласът за 100 лева ако получаваш 5 хиляди лева заплата е простотия. Да си продадеш гласът за 100 лева ако децата ти те чакат вечер за да им донесеш нещо за ядене няма нищо общо с простотията ...

  Прости са политиците ни, но единственото с което можем им го обясним е да ги сменяме на всеки следващи избори.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":

  Мислиш ли, че няма нищо общо? Това каква заплата взимаш не зависи ли от това колко си "прост"?
  Искам да кажа, че проблема не е в ниския стандарт на живот, както казваш, а той е следствие на грамотноста на хората. И много държа на това, защото така се обяснява беднотията в която и да е точка на света. Порочен е кръга, затова тези които взимат по 5000 трябва да се борят за по високо образование и широк достъп до интернет.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK