Как да се интегрират ромите според кандидат-президентите

Как да се интегрират ромите според кандидат-президентите

© ДневникСедмица преди изборите Дневник попита кандидатите за президенти, на които социолозите дават най-сериозни шансове за успех на вота на 23 октомври, за позициите им по ключови за България теми.


Отговорите на Росен Плевнелиев (ГЕРБ), Ивайло Калфин (БСП), Меглена Кунева (инициативен комитет) и Румен Христов (Съюз на десните сили) ви предлагаме в поредица от статии. Пълният текст - всички въпроси и пълните отговори, можете да прочетете в профила на кандидат-президентите на Дневник Избори.


Въпросите бяха изпратени също на Волен Сидеров (Атака), на когото прогнозите отреждат засега четвърто място, и на Светослав Витков, чиято кандидатура беше изненадата на тазгодишната кампания. От щабовете им обаче така и не отговориха.
Ето как кандидатите отговориха на въпроса как биха постъпили, за да има реална интеграция на ромското малцинство.


"Кои са първите три стъпки, за които бихте настоявал/а, за да има ефект от усилията за интеграция на ромите в обществото?"


Росен Плевнелиев (ГЕРБ):

Как да се интегрират ромите според кандидат-президентите

© Анелия Николова


"Програми за квалификация и обучение на ромите, за да могат да получат възможност сами да изкарват прехраната си."


Ивайло Калфин (БСП):

Как да се интегрират ромите според кандидат-президентите

© Цветелина Белутова


"Бих казал: Образование, Образование, Образование. Това е нещото, върху което ще се концентрираме най-вече, защото в него се крие и социалната им интеграция и превенцията на престъпността, и възможността им да се включат адекватно в пазара на труда. Ще предложа и да се разработи политика за интеграция на ромите в рамките на ЕС."


Меглена Кунева, инициативен комитет:

Как да се интегрират ромите според кандидат-президентите

© Георги Кожухаров


"Има два начина за интеграция на ромите: образование и работа. Когато става въпрос за образование, това изключва социални помощи и детски надбавки за семейства, чийто деца не посещават училище. Трябва да бъдат създадени условия за работа на ромите чрез стимулиране на частния сектор, предприемачеството, включително на малкия и среден бизнес сред ромите, субсидирана заетост, особено в най-бедните региона на страната. Разбира се, че трябва да се възползваме пълноценно и от еврофондовете".


Румен Христов (Съюз на десните сили):

Как да се интегрират ромите според кандидат-президентите

© Надежда Чипева


"Създаване на предпоставки за тяхното интегрирано обучение;


Квалификация, с оглед създаване на възможност за работа;


Усвояване на средства по международни програми за подобряване на бита им."


Очаквайте в следващата статия какви са позициите на кандидатите за енергийните проекти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сладки басни! Нито ромите, нито циганите могат да се интегрират! Интегрира ки се роякът скакалци в житната нива???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Аз мисля, че както маймуните са станали хора чрез ТРУД, така и циганите могат да се интегрират в обществото чрез ТРУД, а не изолирайки ги в гета и оставяйки ги да живуркат на социални помощи!!!!

 3. 3 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  С подходящи закони и изпълнението им. Така ще интегрират не само роми, но и доста българи..

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Трябва да се построят повече затвори с интегрирани учебни центрове и църкви.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1382 Весело

  Най-удачният вариант - промяна на закона за социално подпомагане - социални помощи за след 3+ деца ИЗОБЩО - пълна и тотална забрана.
  Ако няма и ден трудов стаж помощи също да НЯМА.

  Като им отрежат възможността за постоянно цоцане през социалните ведомства ще започнат и на училище да си пращат децата, и да работят... че докато ги галите интеграция никога няма да има.

  Жената е покана за щастие
 6. 6 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всичкото кандидат президент се засилило да обяснява, че на ромите им трябва морков... обаче и пръчката не е излишна в картинката!

  П.П.
  Какво ли разбира Пръмова под "малкия и среден бизнес сред ромите"?

 7. 7 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ромите и комунистите са интегрирани генетично. Те са хора и заслужават своето място.
  Пример:
  "...Калфин става магистър по международно банкиране в университет в Лофбъро, Великобритания. Преди това е завършил международни икономически отношения..." И И И Господи! Калфин казва:
  "Много пъти се заричах да не се занимавам с политика, защото това е трудна и неблагодарна професия..." (Калфин вътрешно (иманентно) търси "лекото" и "благодарността (изгодата)"
  И този човек иска да стане ПРЕЗИДЕНТ на Нашата Родина!

 8. 8 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Разсредоточаване локацията на местоживеене на цигани и "турци".
  Да няма гета и квартали от само цигани, а да се смесят с българите. Задължително завършено средно образование както е по закон и ще се претопят, както и сега има изучени, образовани цигани и "турци" които са се сляли с населението и живеят като нормални семейства.
  Да няма Филиповци -цигани, Столипиново- цигани и т.н.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 9. 9 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1382 Весело

  Всъщност отговорите на този въпрос - интеграция на мургавите ни съграждани с номадски и нехигиенични навици, е точно в духа на изборите - дрън дрън... бабина ви трънкина - Образование, стратегии, европейско подпомагане... все въЗможност за смучене на средства... но това няма да реши въпроса. На човек на сила не можеш да му налееш, можеш само да му вземеш така, че измислете по-съществен начин да ги накарате сами да пожелаят да се интегрират... а тоест трябва по-твърда политика.

  Жената е покана за щастие
 10. 10 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Както в САЩ интегрираха негрите , трябва дългосрочна политика , а не популизъм пред изборите .

  До две деца 100 % -соц помощи , при 3 дете -25 % от соц помощите и за трите деца , при 4 деца -50 % за всичките деца ,от 5 деца и нагоре -без соц помощи , само богатите могат да си позволят по 5 деца , значи са богати и не им трябва соц помощи .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Дайте да интегрираме плъховете.Ще имаме значително по-голям успех.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  Да се лишават от родителски права, когато не полагат грижи за децата си.

 13. 13 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1382 Весело

  И Мегленче, като как я виждаш тази субсидирана заетост, че ми е много интересно??? Както едно време ли??? - Театралното звено на Полски Тръмбеж изнася постановка по Шекспир, залата е пълна, пръска се по шевовете... всички труженички от местният завод за компоти "Октомврийски ударник" гледат с възхищение и недоумление. Плана е преизпълнен на 100%, директора на театъра си прибира комисионната и заминава на Златни пясъци със секретарката си... ма тя за какво ли му е, като само от разни компотени фабрики има интерес към звеното и то ако им споменеш, че го има.

  Та в този ред на мисли... ще се дават едни пари, за да се отчита някаква дейност??? Ми аз не ща да си ни президент щом ни казваш, че може така да ни харчиш парите.

  Жената е покана за щастие
 14. 14 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ромите са произлезли от отпадъка на кастовата система в Индия, т. нар шурда. Това са били хора, които са заемали място под най-ниската каста. В продължение на векове е селектирана човешка порода от най-некачествените хора на Индия. А после са ги прогонили от страната си. Докато не се приемат истините за това европейско малцинство, няма как да се интегрират ромите.

 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  А Българите ??? Що не ги питахте нещо за Българите ???

 16. 16 Профил на alterego222
  alterego222
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Предизборния популизъм се вихри с пълна сила. Бла-бла-блаааа... Няма значение какви мерки ще се вземат, въпроса е ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ!!! Щото 20 години се взимат някакви решения, а после не се прилагат.

  Но и това си има обяснение, политиците извличат дивиденти от неграмотността, бедността и простотията на циганите. Така много лесно могат да бъдат купени и подкарвани като стадо /каквото всъщност са/. Образования, мислещия човек е враг на българския политик, за това тази каста си отглежда послушен мат'рял...

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  На времето по което въздишат нашите еврономади имаше такъв милиционерски лаф :
  - Един път шукар, втори път шукар, трети път ще има Странджа шукар.
  Имаше някаква програма за заселване в Странджа Сакар и дааха по 2000 лв. Родината на младостта ли беше не мога сега да се сетя но беше някакво комунистическо малоумие и някои от горните кандидат - президенти може да си го спомня .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Както винаги аматьорско изказване- образование, образование. Циганите не искат да учат, а ученето е тежък и дълъг процес. Ромите трябва да получат квалификация, която отговаря на наклонностите им и на евентуалните им възможности. Образование - да чете и пише. Смятянето те го учат лесно. Насочване към професии, които са прости технологично. Специална кратка учебна програма.
  Най- лесния начин за интеграция- всеки политик и социолог и медиен интелектуалец да покани и да отглежда в дома си едно ромско семейство/ нали ги ценят и обичат де/.

 19. 19
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Достатъчно е да се спазват Законите .Има закон за закрила на детето.Не се спазва .Има закон за незаконното строителство .Не се спазва .Да не говорим за обикновенните престъпления ,те за полицията не са важни .Имат много по важни задачи ,да ни следят и подслушват.

 21. 21 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  Как се интегрират ромите ли?

  Ами... Съгласяваш се с това да не работят. Съгласяваш се с това да не ходят на училище, макар никой да не ги е спрял, да не взимат образование, да стават машини за деца и да ги бълват на конвейер... Да ги продуцират по 10-15, които от своя страна също ще изпродуцират по толкова, че и още повече.

  Още: Превръщаш циганите във важен фактор... Особено по време на избори...

  Сдружаваш се с по-наглите от тях, даваш им изключителни права, те произвеждат алкохол, изнасят ти децата за проститутки в чужбина, дерат кожите на останалите в села и градове, извършват безнаказано телефонни измами, крадат на провла безнаказано докато забогатеят и почнат да ти плащат. Така те стават твои верни "кучета"... Плащат ти и ти спонсорират предизборните кампании, както и с нож и заплахи повеждат цялата циганска тумба в деня, който наближава и се нарича "изборен", за да гласуват за тебе, само за теб, и за никой друг.

  Дал си им по няколко мазни лева в последната седмица, напил си ги с по няколко бутилки ракия, обещал си им нещо... Я канализация, я бъдеща къща...

  И най-вече - оставяш лидерите им да крадат еврофондове по програми за ромско интегриране, те също ти плащат за това. Оставяш лидерите им да ти газят децата с бусове посред бял ден пред очите на всички. Но ти си нехаеш затова, защото е политически коректно да се мълчи, за да ги умилостивяваш, за да не те наричат "расист", но всъщност всички знаят, че ти се плаща за това да си мъличш.

  Пазиш ги, не ги пипаш, не ги съдиш, не ги затваряш, не им търсиш сметка, оставяш ги да не спазват закони. Законите са за българите, които биват наказвани, газени с бусове, или се изнасят поголовно извън България. Бягат. Понеже е по-лесно да си циганин в Бълагрия, отколкото българин. И така - докато се опразни държавата България от...българи...

  И в нея да останат само циганите и политиците, които се циганят.

  И тогава България ще е най-светлият пример за интегрирали се цигани в държава. Просто защото тя ще е тяхна. Изцяло!

  Държавата на на циганите и на циганящите се политици...

  Честито! И успех на изборите в неделя!

 22. 22 Профил на sakar
  sakar
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ще трябва да приемем поне засега, че вероятно по религиозни съображения цигани не са допускани в пределите на България чак до османското завоевание и това може да се приеме за трайна политика на българските владетели. Някак ще е трудно да повярваме, че циганско заселване по българските земи преди началото на ХV в. ще остане незабелязано за всички средновековни автори. Та в останалите балкански държави през ХIV в. циганското присъствие е обозначено и законодателно, а споменаванията на цигани, на преместванията им, на деятелността им са десетки.Повече инфо:

  http://nestinar.blog.bg/history/2011/10/10/civilizovane-tezi-sa-druga-bira-prosto-niama-nachin.832884

 23. 23 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  Чети: "..крадат на провАла..." грешка...

 24. Изключително лицемерие е редакцията на "Дневник" да твърди, че се противопоставя на омразата, проповядвана от расисти и екстремисти, а в същото време да толерира профил с подпис като "100% етническа нетолерантност!"

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 25. 25 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#8] от "Gouverneur général":

  Това вече е правено по време на комунизма. Заселиха цигански семейства по първите етажи из Люлин и модерното. Тези блокове си личаха отдалеч - зелените площи и детските площадки бяха превърнати в катуни. Т.е. ефектът беше обратен - не интеграция на циганите, а циганизация на средата. Прави са всички, които казват интеграция, чрез образование, но нищо не прочетох за задължителните санкции, които биха гарантирали някакъв успех на начинанието.

 26. 26 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#6] от "Twinston Myth":

  Как какво, едрият бизнес въртят такива като цар Киро, средният - там са дилърите на дрога. Дребният - джебчии и крадци на кокошки и жици.

  Защо ако не да?!
 27. 27 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Плевнята да си ги плати от собствения си дълбок джоб "Програмите за квалификация и обучение на ромите". Калфата да си ги "образова, образова, образова" - ама първо поне да ги вкара в училище за два дни поред, и на третия да им издаде дипломи. Пръмовица да ги накара да работят, и да си ги субсидира самостоятелно. Тоя последния от четиримата смешници да пък само иска да усвоява "средства по международни програми за подобряване на бита им."
  Абе ТИЯ НЕЩО НЕ СА У РЕД.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 28. 28 Профил на Carrie Bradshaw
  Carrie Bradshaw
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Общо взето говорят едно и също, но трябва да са наясно, че като им спрат помощите и ги накарат да работят, те тогава ще се интегрират. Иначе с образованието трудно ще ги спечелят.

  Carrie Bradshaw
 29. 29 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#18] от "grayeagle":

  Да! Нека политиците осиновят цели семейства цигани, нека се обичат до полуда.

  Нека Миролюба Бенатова осинови цял цигански клан и нека живее щастливо с тях до края на дните си!

  Нека "Амнести интернешънъл" направи същото. Да осинови дестеки цигански кланове и да шестват волно заедно по цял свят!

  Нека и "Хелзинкският комитет" стори същото. Защо не Финландия направо да дойда па да ги "дигне" всичките оттук, за да ги интегрира успешно в богата и уредена Финландия?

  Нека и Англия направи същото, нека и вестник "Гардиън" направи същото...

  Нека цял ЕС, който нарече българите "расисти" вземе, че дружно интегрира циханите в редиците си. Нека видим, нека покажат как става това. Ще наблюдавам с изключително внимание, ще се уча... 30. 30 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  Добре звучи, ама проблема е, че живеенето от помощи и в мързел е културна особеност. Циганите могат да бъдат накарани да работят само насила, а кой в 21 век, в държава от ЕС с толкова паразитозащитни организации ще позволи да има принудителен труд? Единственото решение, което аз виждам и което никой от кандидатите не е споменал е да се спре даването на соц. помощи на ръка. Помощите трябва да са под форма намаляване на данъците. За тази цел обаче трябва и двамата родители да работят иначе - няма заплата, няма намаляване на данъци.

 31. 31 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Както ще се оправи и всичко останало в България - като всички бъдат принудени да спазват напълно и еднакво законите. Особено тези за задължителното образование, Закона за защита на децата и ако се измислят действащи правила за контрол на пунктовете за скрап.
  Всъщност циганите са в това състояние на гладна и необразована пасмина отчасти именно по вина на политиците. Ако някой си мисли, че биват оставяни да не си плащат сметките поради особени симпатии на държавата към тях, много се лъже. Просто така са лесни за манипулация - и като купуваеми гласове, и като плашило.

 32. 32 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Весело

  В един клас на едно училище учат българче, турче и циганче. На класно по история и тримата получават двойка.Вечерта вкъщи на българчето нищо не му казали, на турчето му ударили един щамар, а циганинът пребил от бой цигането. На другия ден децата си казали как са реагирали родителите им.Като се прибрало цигането попитало баща си защо го е пребил от бой, след като на другите деца нищо не са им сторили за двойката по история. Циганинът отвърнал:
  - Виж какво, сине! На българчето му е все тая дали знае историята- като завърши, заминава за чужбина. Турчето с единият крак е тук, а с другия в чужбина. Ние оставаме тук в нашата Родина. Така че, сине, учи нашата история. За нея сме за никъде,как ще управляваме като не я познаваме!

  الرجل الكبير
 33. 33 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Каквото и да разправят интегрирането, ако въобще може да стане, ще се осъществи :
  - в рамките на поколения, не утре или другата година;
  - ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА И РАЗПОРЕДБИТЕ ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ ГРУПИ, не само за "белия" данъкоплатец;
  - масово повишаване нивото на образование;
  - много пари, които за съжаление трябва ние да ги платим;
  Другото е ала-бала.....

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 34. 34 Профил на blackartist
  blackartist
  Рейтинг: 381 Гневно

  ВОЛЕН СИДЕРОВ - ПРЕЗИДЕНТ!!! -
  ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ. ГЛАСУВАЙТЕ В НЕДЕЛЯ ЗА ДА СПРЕ ЦИГАНИЗАЦИЯТА НА МИЛАТА НИ РОДИНА!!!!

 35. 35 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#22] от "sakar":

  Хм, не може да се отрече, че при циганите традициите са се запазили непокътнати от векове:

  "Цигани чергари често идват в нашето село, живеят по празните къщи и плевни . . . крадат кокошки, агнета, овце и дрехи и секат околните дървета и гори. От тях имаме само големи вреди и молим да им се забрани да идват в нашето село . . ."
  Из жалба на жителите на с. Сърбци паша (днешното с. Долно Сърбци), Битолско от 1634 г.

  Защо ако не да?!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всички знаят какво би трябвало да се направи и всичките звучат разумно. Въпросът е, че между правилната(евентуално) теория до успешното и прилагане и сред тази общност има доста голямо разстояние, а и най-вероятно време...
  Всъщност най-големия проблем за мен лично е, че ние българите като мнозинство не знаем и към този момент какво точно искат циганите. Искат ли да се интегрират, да работят, да учат, да ходят на курсове по преквалификация, да заплащат такси и съответно да поемат задължения? Какво те самите очакват от нас като общност? Не се ли получи диалог между двете етнически групи аз лично не мисля, че има сериозен шанс нещата да бъдат променени. Затова са нужни и кръгли маси, ако щете и дискусии по медиите - с участие разбира се и на двете страни. Трябва и те да определят своите лидери, които да ги поведат към промяната - и това със сигурност не трябва да бъдат разните му там цар кировци, барони, японци и т.н.
  Затова си имаме и БАН - нека и там се помисли за нова стратегия - досегашните явно не проработиха...

 38. 38 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#4] от "СДС":

  това е реализъм!
  все пак преди ВСИКО идва справедливото наказание на крадците

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 39. 39 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#6:"Twinston Myth"]Какво ли разбира Пръмова под "малкия и среден бизнес сред ромите"? [/quote]

  Железо, брат, железо! Те там е и малкия, и средния, та и големия... бизнес де!

 40. 40 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Циганите ще се интегрират тогава, когато българите им станат идеал за подражание. В едно милиардна Индия основния език за комуникация е английският, а мечтата на всички индийци е да се изселят временно или за постоянно в някоя английски говоряща страна. Ако англичаните не бяха един дисциплиниран и добре организиран народ, никой нямаше да им подражава.

 41. 41 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#37] от "theanalyser":

  Ето какво искат РОМИТЕ (наричаш ги цигани, което е обида) : искат да не ходят на работа, да не плащат данъци, осигуровки и каквото и да е, искат да получават социални помощи, искат да имат по 10 деца (свързано с предното искане), искат да им се плаща на избори, искат да крадат, убиват и изнасилват безнаказано, като не им се търси никаква отговорност, искат да им бъдат даден общински жилища в които да отглеждат коне, кокошки и свине, като горят паркета за отопление, искат да имат право да секат където и каквото сварят...мога да продължа, ако искаш?

  Все пак това не съм си го измислил, а е пред очите ни в последните много-много години.

  За момента в България - само Хан Крум, никой друг!

  I am mine
 42. 42 Профил на Licho
  Licho
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Навремето имаше строителни войски и ромите/циганите учеха занаят. Какво пречи държавата да организира подобна структура, която ще поддържа/строи пътища, паркове и др.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 44. 44 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Циганите нямат никакво намерение да се интегрират в нищо. Колкото по-рано се спре с тая опасна заблуда - че те, видите ли, само чакат да им се помогне, и ще станат хора - толкова по-добре. Тия хора живеят в паралелно общество, в свой си свят и глупостите, които говорят на хората, които ги разпитват (интервюират), са само за пред камерите и се правят с цел да се измуфти нещо. Как се живее с човек, който знае само думата "дай!"?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 45. 45 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#25] от "Stardust":

  Тъкмо, щях да пиша същото! А болковете по Дружба и Младост 4 в София още си личат. Там българите се изнесоха и входа бе превърнат на малко Столипиново. Знам го от колеги, патили от тази интеграция.

 46. 46 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#41:"taz"]Ето какво искат РОМИТЕ (наричаш ги цигани, което е обида)[/quote]

  Не, не е обида, а нормално наименование на етноса! Покажи ми друга държава, освен БГ, в която се наричат роми, а не цигани?

 47. 47 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#41] от "taz":
  Никаква обида не е, защото така те самите се наричат в цял свят...
  Както и да е...
  Само със сила и наказания няма да се получи - това е моето мнение.
  Разбира се, че трябва да спазват правилата и законността - това никой не го поставя под въпрос. Но трябва да има чуваемост и от наша страна за техните проблеми. Ето в чистотата работят много от тях и то работят добре. А това е работа, която ние българите не искаме, защото е трудна, непривлекателна и си постоянно на открито, а повярвайте ми - зимата например това не е приятно занимание...
  Подкрепям например това да има полицейски патрули примерно в Столипиново и Факултета, в които да участват и техни представители - виждали сме го вече по филмите в САЩ.

 48. 48 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#44] от "Dehumanizer":


  [quote#44:"Dehumanizer"]Циганите нямат никакво намерение да се интегрират в нищо[/quote]  [quote#44:"Dehumanizer"]Как се живее с човек, който знае само думата "дай!"? [/quote]

  Хубаво е, човек да дава някви доказателства когато говори, а н е просто да си говори като Вожда, нали

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 49. 49 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Какво образование... То в МОМЕНТА има действащ закон детски помощи да не се дават на семейства, чийто деца не посещават училище. И въпреки, че мнозинството циганчета не ходят на училище, много от училищата ги записват фиктивно(защото държавните субсидии за училищата са пропорционални на броя на учениците) и така родителите им получават помощи.

  Но, според мен - дори и да им спрат всякакви помощи, положението им няма да стане по-добре! Най-много да станат още по-нахални и още повече да мънкат "няма пари бате, затуй си брах тел". Много малко цигани ще се осъзнаят защо им спират помощите.

  Иска ми се да вярвам, че всички групи от хора са равни и че имат еднакъв потенциал и желание за по-добър живот, но циганската общност просто разбива идеализма ми.

 50. 50 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 491 Любопитно

  Докато българските роми не престанат да се разглеждат само ,като жертви на системата всички инициативи по интегрирането им ще се провалят.
  За съжеление те имат устойчив модел на поведение,ако щете наречете го самобитност,но в това своеобразен и характерен за тях начин на живот спазването на общоприети норми,закони,труд и други такива тегоби не са на почит!

  haokarapora
 51. 51 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#48] от "forum_terrorist":

  За ноторно известни факти доказателства не са нужни!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#51] от "potrebitel1":

  Вие, драги, сте ноторно известни тъпунгери и за това също не е нужно да имам доказателство. Аз обаче имам приятели цигани, които се скъсват от бачкане по обекти и в чистотата, защото не са учили навремето. Да, но сега те всички си водят децата в училище и ги карат да учат. Едно от тия момчета ми се оплака, че детето му категорично отказало да ходи на училище, щото некви бели българчета с лъскави коли му викали смръдлив циганин и го дебнели да го бият. Ето ти пример, как се погубва човешки живот..на ЦИГАНИН от БЕЛИ българи или иначе казано УРОДИ.

  Така че, ноторно прости ми събеседнико, недей да се облягаш на фашизма, а виж кво можеш да прочетеш, та барем ти влезне нещо у кратуната!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 54. 54 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Весело

  Как да се интегрират ромите?
  Че тя рецептата отдавна е измислена от Ляпчев:
  "Со кротце,ко благо,и со малце кютек"
  Или както се казва: Циганин,на снимка да го видиш,шамар да му завъртиш - все ще има за какво.

 55. 55 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#46] от "plumpschi":

  Това беше шега

  До коментар [#47] от "theanalyser":

  Съгласен съм, имаш и + от мен. На първо време трябва обаче да се почне със ред, дисциплина и закон. ЗАКОН! После вече може да се мисли за какво, що и как да се донагласи. Но от сегашното положение няма да се излезе със милване по главичката и питане "ти добре ли се чувстваш, и от какво имаш нужда".

  I am mine
 56. 56 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#5] от "bgpainter":

  Точно така. Подходящи закони и изпълнението им. Да се ограничат помощите за деца и майчинство след 2-то или 3-то. Държавата трябва да си знае интереса, а в момента тя спомага за отглеждането на никому непотребни членове на обществото - потенциални нарушители на законите и тежест за тези, които допринасят за добруването на нацията. Ако това е интереса на държавата, нека да се продължава по същия път... а тез толерасти, всичките говорят врели-некипели пак.

 57. 57 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#34] от "iidiotov":

  А твоят Сидеров за последните 2 години за к..а ли се беше хванал, че дума не обелваше за циганизацията и се сети за нея чак като дойдоха изборите?

 58. 58 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Весело

  Абе хора, ромите 2000 години никой не е успял да ги интегрира - по цял свят са сегрегирани и си живеят на катуни.

  За кои се мислим ние, няма как да сме пионерите в очовечването на бай мангал

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 59. 59 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 800 Гневно

  комунистите да разкажат как интегрираха циганите едно време.
  за циганите работи само бой, бой и пак бой!

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 60. 60 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "Licho":

  И като "научиха" занаят, що не го практикуват?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 61. 61 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 665 Любопитно

  Защо в. Дневник включва към водещите кандидати и Румен Христов (той е значително назад и без шансове)? От там ли са "мотивирали" редакцията? Нагледен пример за "безпристрастност" при медия.

  И в морето ми е до колене .....................
 62. 62 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Моята платформа:

  - Възстановяване на Строителни войски
  - Спиране на всякаква социална помощ след изтичане на установения срок в който държавата ги компенсира, докато си намерят работа.
  - Наказателна отговорност за продажба на булки и за сватби на лица ненавършили пълнолетие
  - Глоби за неплащане на вода, ток и данъци
  - Затвор за кражби на дърва, мантинели, жици, релси, решетки, огради и селскостопанска продукция
  - Затвор за принуждаване на деца към просия
  - Лишаване от родителски права и глоби в случай че децата им не ходят на: училище, не са нахранени, облечени или оставени на произвола (така ще се замислят, дали да ги раждат на конвейр)
  - Глоби и принудителен труд за образуване на микро или макро сметище
  - Работа- в Бюрата по труда, без привилегии. Всяка привилегия под формата на създаване на специални работни условия за циганите е дискриминация към другите етноси населяващи Република България, които могат да ни съдят с пълно право за това в Брюксел.

 63. 63 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Въпрос до форум-терориста №53. Имате приятели цигани. Ходите ли се на гости? Ходите ли заедно на море или за риба? Излизате ли за по бира в кварталната кръчма? Децата ви играят ли заедно, ходят ли си на гости в домовете. Ама честно.

 64. 64 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#53] от "forum_terrorist":

  Сигурно има и цигани нобелови лауреати, както и ужасно гадни бели хлапета, това не променя общата картинка. Да твърдиш, че белите спирали циганетата от училище е ъпсурт - широко затворени очи.

  ПП: Личните ти нападки към разни съфорумци са невъзпитани.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 65. 65 Профил на Ronny
  Ronny
  Рейтинг: 488 Весело

  За да интегрирате циганите първо трябва да минете през българите.
  Къде ще ги сложите да работят тези цигани??????
  Очаква се откриване на хиляди работни места тези дни в България???Нови фабрики,нови производства,акцелерация на селско стопанство?????Ако е така първо си приберете българите които са развяли метли,парцали и генетали по света.После дайте си" тайните секрети" как се създават масови работни места в криза на Европа и Америка/за да просперираме всички и да си настаним и ние безработните!/ и за последно интегрирайте циганите и ги сложете да работят и тях в новите фабрики,Господа бъдещи Президенти!

  "L´enfer c´est les autres"Sartre-Huis Clos
 66. 66 Профил на Highland Glory
  Highland Glory
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Всички кандидати дрънкат едно и също - същото което се говореше досега без резултат. А те хората са го измислили, по-точно американците. За 40 години техните небели хора са минали по пътя от положението на българските роми до това президентът да не е бял. И пътят е следният - десегрегация на училищата, местоживеенето и професиите, ако трябва с помощтта на полицията и армията - не сикаш да учиш с роми - в затвора, не искаш да живееш с роми - в затвора, не искаш да работиш с роми - в затвора.. Приемане и строго спазване на закони срещу дискриминацията и расизма - всички които пишат неща като по-горните по форумите - в затвора. Квоти за всички общности, които са били в неравностойно положение до сега във всички институции, до момента в който средният им статус се изравни със статуса на останалите. Стимулиране на положителните примери и цялата сила на закона срещу отрицателните. Уважаване и толерантност към различието, когато не нарушава законите...

 67. 67 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#53:"forum_terrorist"]Едно от тия момчета ми се оплака, че детето му категорично отказало да ходи на училище, щото некви бели българчета с лъскави коли му викали смръдлив циганин и го дебнели да го бият.[/quote]
  След като комунистите ни взеха жилището се наложи да живеем в блок пълен с "интегрирани" цигани. В училище са ме били циганета (които повтаряха по 3 години) поне 10 пъти. Това не ме е спряло да ходя на училище.

  След 10 ноември всички моментално напуснаха училище, продадаха си апартаментите и си отидаха във факултето. Така от неистовите, дългогодишни интеграционни усилия на комунистите, останаха само хлебарките, които бяха завъдили

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 68. 68 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#62] от "diegos":

  Съгласна съм с мерките ти, но ако наистина се приложат, то ще трябва да построим затвор за половин милион човека и направо да ги прибираме до един! В резултат пак ние ще ги храним

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 69. 69 Профил на Highland Glory
  Highland Glory
  Рейтинг: 0 Весело

  И не, независимо от мокрите сънища на расистите и нацистите, конц-лагери и затвори за роми няма да има, нито строителни войски за роми, нито раждаемостта на ромите ще бъде ограничена насилствено. Всъщност можем да обобщим, че независионо от злобните подскоци, пръскането на слюнки и блъскането на глави в стената няма да има НИКАКВИ мерки насочени СРЕЩУ ромите. И не защото няма желание затова, а защото живеем в 21 век и България прави каквото и кажат от Европа, защото иначе ще и спрат европейските хуманитарни помощи... Така че на расистите им остава единствено да се самоубият по особено смешен начин... преди ромите да станат мнозинство

 70. 70 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#64] от "lazy_and_sleepy":

  А техните нападки към към цял един етнос са възпитани, така ли?

  Дадох пример как въпросните цигани, без дори да търсят помощ от държавата се опитват да се интегрират, но срещат трудности, не от кого да е, ами от българи. А това, което искам да кажа е, че при така организираното социално статукво от властелините, масова интеграция на циганите е невъзможна.
  Хората са лесно манипулируеми, защото са на ръба на мизерията и не им се дава (свикнали са да им се дава) избор. Казва се, циганите са виновни, циганите на сапун и всички лапат мухата като едни шарани. Да, ама не! Проблемът е във ВЛАСТТА, не в циганите. Винаги са били на такова дередже, защото винаги са използвани от властта - сами си отговаряте, но нямате желание(страх ви е) да анализирате собствените си мисли...аз съм бил с широко затворени очи, нахално до немай си къде!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 71. 71 Профил на Restless
  Restless
  Рейтинг: 439 Любопитно

  Гледали ли сте филма "Хотел Рай"?

  Професорът ми по режисура не спира да ме пита за него, бил го гледал, възхитен... намира го за впечатляващ, екзотично, странно, как е възможно да се допусне такова нещо в една европейска страна, не с укор го казва разбира се, а с типичното за немците изумление примесено с любопитство и едно такова неразбиране...

  А аз нищо не казвам, срам ме е... не от филма - от ситуацията.

  Стой здраво на краката си в настоящето. Не изпускай бъдещето от поглед. Миналото помни за да не допускаш същите грешки два пъти.
 72. 72 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#67] от "lazy_and_sleepy":

  А така, двустранно е!! Почваш ли да включваш вече, че яко биеш на фашист??

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 73. 73 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "smej":

  А, и точно затова което казваш, ако е наистина вярно (чел съм нещо подобно някъде) пък си мисля, че интегрирането е невъзможно. От колко време тези низвергнати племена да ги наречем са се поселили в Европата и за колко пъти по 100 години така и не са мръднали и крачка напред в интегритета... за същото време много други народи или племена биха се интегрирали не ами направо претопили.
  Все повече започвам да се замислям, че на тези хора трябва да им се намери едно място което да е тяхно си място. По една проста причина - невъзможно е да се интегрират (на 100% сигурно за онези с номадския нрав и начин на живот) и колкото по-рано се възприеме тази истина толкова по-рано ще се намери правилното решение. Нека си живеят както те си искат, те не искат и не възприемат нашия начин на живот.

 74. 74 Профил на upper_limit
  upper_limit
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Няма проблеми със интеграцията на циганите, има проблеми със спазването на законите от всички етноси и нива на управление тази държава. Всяването на животински страх в населението от последиците от неспазването на закона е единственото нещо което работи на Балканите.

  Ако спазването на съществуващите закони е осъществено и нещата все още не работят, значи законите не са достатъчно строги.

  Държавата трябва първо да инвестира в затвори със строг режим (и да ги напълни) , и след това в магистрали.

 75. 75 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Знаех си, че форум-терориста няма приятели цигани. А само им съчувства, воден от възвишени мисли. Колко е хубаво да не си фашист или националист, а образован и чувствителен европеец.

 76. 76 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Оказва се, че кандидат-президентите чудесно знаят онова, което няма да направят, ако ги изберем!

  Не съм магаре;-)
 77. 77 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#2:"Дедо Либен"]Аз мисля, че както маймуните са станали хора чрез ТРУД, така и циганите могат да се интегрират в обществото чрез ТРУД, а не изолирайки ги в гета и оставяйки ги да живуркат на социални помощи!!!![/quote]
  [quote#1:"Thermobee"]Сладки басни! Нито ромите, нито циганите могат да се интегрират! Интегрира ки се роякът скакалци в житната нива???[/quote]

  Според мен държавата трябва да им даде равен старт с нормалните хора, малцинство са - заслужават, но оттам нататък всички граждани на България да са равни пред закона, без никакъв компромис. Не купуваш билетче в трамвая - глоба. Крадеш ток или вода - спиране. Жениш се за непълнолетна - съд. Крадеш, убиваш - затвор.
  Искаш социални помощи - обществено полезен труд 4 часа на ден, с въведен норматив и контрол. Ако си здрав и прав.

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 78. 78
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 79. 79 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 607 Неутрално

  [quote#8:"Gouverneur général"]Да няма гета и квартали от само цигани, а да се смесят с българите.[/quote]
  Това го опитаха по време на соца - не става. Около "интегрираните" цигани в блоковете на ЖК-тата за няколко години апартаментите биват напуснати от собствениците, защото е невъзможно да се живее в съседство. Начинът за интегриране е създаване на по-човешки условия в кварталите им, като бъдат принудени да спазват правилата - да строят законно, да си плащат тока и водата, данъците, такса смет, да не раждат деца на 13. Но преди това и за да стане това - да бъдат образовани поне на ниво грамотност и поощрявани да научават и практикуват някои занаяти и по-ниско квалифциран труд. Само работата ще ги очовечи, затова да бъдат принудени да работят.

 80. 80 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ДА! По въпроса за интеграцията,
  ВСИЧКИ КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТИ СТЕ АМЕРИКАНЦИ!
  (ясно на къде вървим)
  Предполагам, че на следващия въпрос за енергетиката,
  ВСИЧКИ ЩЕ СТЕ РУСНАЦИ!
  Да не сте болест ей?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 81. 81 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Весело

  Единствената възможна интеграция на ромите минава през
  "We are the Borg. Resistance is futile."

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 82. 82 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#53] от "forum_terrorist":

  Е, и какво? Много други не-циганчета са в същотоположение само защото са различни с нещо... какво доказва това което казваш... по циганския въпрос абсолютно нищо. Тези грозни явления съществуват и не е необходимо да си циганин, а просто различен с нещо което може да е и незначително малко, но ще бъдеш тормозен и ще ядеш тупалките!

 83. 83 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#41] от "taz":

  Циганин,според румънския тълкователен речник,ВЕЧЕ НЕ Е ОБИДНА ДУМА И НЯМА ОТРИЦАТЕЛНО ЗНАЧЕНИЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 84. 84 Профил на petromaks
  petromaks
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-добре да станем всички цигани и няма да трябва да ни интегрират политиците.Това е най лесния и сигурен начин за интеграция. То процеса и без това си върви с пълна сила.Въпрос на търпение и време.

 85. 85 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 754 Неутрално

  какви римляни , какви египтяни ?

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 86. 86 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#83] от "lz2":

  Супер, не знаех! Значи ние сме против некултурните, невъзпитани, неплащащи данъци и нечистоплъчни ЦИГАНИ тогава

  I am mine
 87. 87 Профил на iliyan1985
  iliyan1985
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Възможната интеграция на циганите е единствено и само чрез трудови лагери. Социални помощи се плащат 1 година, ако пак не си успял да си намериш работа ги губиш, натам е ясно... кражба, желязо, бакър. Никакъв затвор за извършилите престъпление, само трудови лагери, затвора е много разходи за данъкоплатеца, персонал, храна, сгради, отопление, не си заслужава. Марш в лагера за 1 година при леко престъпление и да видим като излезеш дали ще се замисляш пак да крадеш и да стоиш безработен.
  А работа за хора в лагерите ще има много- пустееща земя в България, а нали сега и премиера Слънце строи магистрали...

 88. 88 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "diegos":

  Твоята платформа ще има ефект! Не вярвам толкова да се интегрират кокото да забягнат на някъде... но пак си е решение нали? Същият ефект ще има всяка мярка която да ги стимулира да се цивилизоват и да не им позволява да показват циганията си... давам максимум 25% интеграция и всичко друго ще тръгне да си търси друго местообитание.

 89. 89 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#53] от "forum_terrorist":

  Трогателна история. Сигурно има няма 1000 такива циганина и мислителите като теб ги издигат като знаме - 'ЕТО КАК ЦИГАНИТЕ ИСКАТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ, НО ЛОШИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ИМ ДАВАТ !!!'.
  Да, това е отвратително и показва, че който иска да се измъкне от гетото прави всичко възможно. Дано приятелите ти се оправят и намерят други училища за децата си.
  А за останалите няколкостотин хиляди цигани? И на тях ли неистово им се работи и учи?
  Слабо, слабо.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#22] от "sakar":Откъде измисли, че цигани не са допускани в българските земи до османското завоевание?
  В грамотата на цар Иван Шишман от 1378 сред владенията на Рилския манастир се споменава и една циганска махала.
  В Унгария през 1260 има благородническо семейство Циганьи. Явно са били там още от около 1200 за да успеят да придобият имения и да се нобилитират.
  Как са отишли дотам без да минат през България? Може би със самолет?

 92. 92 Профил на Highland Glory
  Highland Glory
  Рейтинг: 0 Весело

  Прочее ако не се направи десегрегация и не започне да се преследва дискриминацията срещу ромите, то редно е ромите да бъдат освободени от плащането на ток, вода, храна и транспорт. По същия начин както затворниците не плащат ток, вода и храна. Щом искате да държите ромите затворени в гета и не им позволявате да работят нормална работа, да учат и да живеят нормално, то редно е и да ги храните, така както се хранят затворниците, които са задържани насила...

 93. 93 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#72] от "forum_terrorist":

  Питам и се надявам на нормален отговор.
  - Защо се говори за интеграция на циганите? Защо за нито един друг етнос не са необходими специални условия за интеграция? Защо няма "Хилядолетие на еврейското, арменското, гагаузкото, каракачанското или турското включване?"
  - Защо се дискриминират другите етноси и когато те нарушават законите под форма на "самонастаняване, кражба на частно и държавно имущество, педофилия (апропо, как иначе нетолерантния ЕС говори с патос за насилието срещу жени, мълчи за женитбата между 12-13 годишни циганета или пък директната им продажба на пазари!!!), замърсяване, разпространение на болести, продажбата на бебета, принуждаване на деца да просят, в студ и пек, неплащане на данъци, здравни осигуровки, ток и вода", въпросните етноси биват наказвани, а на циганите им се разминава?

 94. 94
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 95. 95 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#92] от "Highland Glory":

  Прочее мунче, нормалният живот, обучението, нормалната работа и живот са позволени в България.
  Който иска го прави. Който не - реве пред вратите на едни комитети...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 96. 96 Профил на Highland Glory
  Highland Glory
  Рейтинг: 0 Весело

  ... И обратно - можете да искате ромите да спазват правилата само ако не ги дискриминирате - тогава можете да искате общите правила да важат за тях. Щом искате да имат по-малко права от вас - да живеят в гета, да работят само най-нискоквалифицирана работа, да учат отделно, да нямат деца, да лежат в лагери и затвори само за тях - тогава не можете да искате да имат същите задължения като вас. Така че няма какво да се оплаквате от "ромската престъпност". Всъчщност имайки предвид нивото на неравенство на ромите и неромите, то е цяло чудо колко МАЛКА е престъпността сред ромите.

 97. 97 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#70:"forum_terrorist"]Казва се, циганите са виновни, циганите на сапун[/quote]

  Такова нещо, никой тук не е казал
  [quote#70:"forum_terrorist"]Винаги са били на такова дередже, защото винаги са използвани от властта[/quote]
  Те са на това дередже много преди да има обособена власт

  [quote#72:"forum_terrorist"]Почваш ли да включваш вече, че яко биеш на фашист??[/quote]

  Ми като се замисля, сигурно ще да съм фашист(ка), щом ме преследват комунистите, макар и че не съм лява, а и в България никога не е имало фашисти...Ма айде, в името на компромиса признавам - шуринайката на учинайко ми е унука на баджанака на Бенито

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 98. 98 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#70] от "forum_terrorist":

  Посочената от теб картинка е ИЗКЛЮЧЕНИЕ! Когато се превърне в правило желанието на циганите да се интегрират, тогава критикувай българите, че пречели.

 99. 99 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#96] от "Highland Glory":

  Над 80% е ромската престъпност извън големите градове. В големите градове е 60%

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 100. 100 Профил на Highland Glory
  Highland Glory
  Рейтинг: 0 Весело

  ... И да, за интеграция на ромите се говори, защото ромите не са интегрирани и са обект на дискриминация. За разлика от евреите, арменците и прочее. Затова. Тривиално е
  А не са интегрирани защото са РАЗЛИЧНИ. За разлика от евреите и арменците например, които са неразличими заради цветана кожата си. Тривиален расизъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK