Българският културен клуб в Скопие призовава българите в Македония да гласуват в неделя

Българският културен клуб в Скопие призовава българите в Македония да гласуват в неделя

© Юлия ЛазароваРъководството на Българския културен клуб - Скопие (БККС) призовава македонските българи да упражнят по съвест суверенното си право на глас за по-доброто бъдеще на Майка България". Това съобщиха от организацията. Българите в чужбина могат да пуснат бюлетина за президентските избори на 23 октомври.


Оттам изразяват загриженост, че едва 63 души са заявили предварително желание за разкриване на избирателни секции - 27 в Скопие и 36 в Битоля, където има дипломатически представителства на България. Това е "на фона на десетките хиляди македонци с българско гражданство, както и на многочислените избирателни секции в други, съседни на България страни", отбелязват от организацията.


Напомнят, че и други български граждани могат да гласуват в двете открити секции.
Междувременно в Сърбия българските граждани ще могат да гласуват само в Белград. Въпреки подадените заявления за откриване на секции в Западните покрайнини, Сърбия отказа да разреши на дипломатите да отворят места за гласуване в Цариброд и Босилеград.        


Мотивите на Белград били, че Сърбия не може да позволи страната ни да провежда национални избори със своите граждани на сръбска територия извън дипломатическите й представителства. В нотата на Белград се казва още, че по същия начин е отказано и на други държави като Унгария, Хърватия и Босна и Херцеговина, отправили искане за откриване на секции в сръбски градове на предишни избори, съобщи БНР. Секция няма да има и в българското консулство в Ниш, защото там не са подадени достатъчно заявления - те са само 13 при необходими 20.


От ВМРО-БНД предложиха да бъдат отворени изборни секции на самите гранични пунктове в близост до Цариброд и Босилеград, но от Централната избирателна комисия им напомниха, че срокът за това отдавна е изтекъл.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK