Дневник очаква сигналите ви за изборни нарушения

Дневник очаква сигналите ви за изборни нарушения

© Надежда Чипева, КапиталПишете ни, ако видите брокери на гласове, подозрително организирани избиратели, търговия с маратонки, брикети или директна размяна на банкноти край секциите, да не говорим за следи от червен лак по бюлетината... Изобщо ако имате подозрения, че сте свидетели на търговия с гласове или друго изборно нарушение.Всичко важно за протичането на изборния ден и за резултатите - на dnevnik.bg/izbori2011.

Изпращайте на internet@dnevnik.bg сигнали още в деня за размисъл, например ако видите незаконна агитация за някой кандидат.
Пишете ни в неделя, ако организацията за гласуването във вашата секция е лошо, извиват се опашки и свършват бюлетините.


Независимо дали гласувате в България или в чужбина, интересува ни дали изборите протичат законно или имате съмнения за манипулации.


Купуването и продаването на гласове е престъпление, нали.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Само купуването и продаването ли ви интересува? А рекетирането, изнудването, психичен и физически тормоз ЗАКОННО ли е?
  Кандидат-кмет е бит от полицаи в Костенец?
  На членове на комисии от Герб се предлагат по 150 лв. в София за манипулации утре

 2. 2 Профил на ki4.............
  ki4.............
  Рейтинг: 388 Гневно

  Очаквам и в Своге интересни събития.Ще следя и ще пиша.

 3. 3 Профил на john_doe
  john_doe
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Престъпления против политическите права на гражданите
  (Загл. изм. - ДВ, бр. 1 от 1991 г.)

  Чл. 167. (1) (Предишен текст на чл. 167 - ДВ, бр. 75 от 2006 г., изм., бр. 27 от 2009 г.) Който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева. (2) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2006 г., изм. и доп., бр. 27 от 2009 г.) Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева. (3) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2007 г., изм. и доп., бр. 27 от 2009 г.) Който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. (4) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Наказанието по ал. 3 се налага и на лице, което предоставя имотната облага на лицата по ал. 2 и 3, за да бъде предложена или дадена на другиго с цел да бъде склонен да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. (5) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) В случаите по ал. 2, 3 и 4 съдът постановява и наказание лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6. (6) (Нова - ДВ, бр. 19 от 2008 г., предишна ал. 4, доп., бр. 27 от 2009 г.) Деецът по ал. 2 не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършено престъпление по ал.3 и 4.

  Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 85 от 2007 г.) (1) (Предишен текст на чл. 167а - ДВ, бр. 19 от 2008 г., изм., бр. 27 от 2009 г.) Който с цел да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат поиска или получи имотна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. (2) (Нова - ДВ, бр. 19 от 2008 г., изм., бр. 27 от 2009 г.) Деецът не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2, 3 или 4.
  Чл. 168. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., предишен текст на чл. 168, бр. 75 от 2006 г.) Който упражни избирателно право, без да има такова право, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.

  (2) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2006 г.) Който упражни избирателното си право два или повече пъти при един избор, се наказва с пробация и с глоба от петстотин до две хиляди лева.

  Чл. 169. Длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което наруши тайната на гласуването или по какъвто и да е начин преправи резултат от избори, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.

  Чл. 169а. (Нов - ДВ, бр. 1 от 1991 г., изм., бр. 10 от 1993 г.) Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин принуди някого противно на убежденията или волята му да участвува или да напусне политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.

  Чл. 169б. (Нов - ДВ, бр. 1 от 1991 г., изм., бр. 10 от 1993 г.) Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.

  Чл. 169в. (Нов - ДВ, бр. 1 от 1991 г.) Когато деянието по чл. 169а и 169б е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

  Чл. 169г. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) (1) Който образува или ръководи група, която си поставя за цел да извършва престъпления по този раздел, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години. (2) Който членува в такава група, се наказва с лишаване от свобода до шест години. (3) Участник в групата, който доброволно се предаде на органите на властта, разкрие всичко, което му е известно за групата, и по този начин съществено улесни разкриването и доказването на извършени от нея престъпления, се наказва при условията на чл. 55. (4) Не се наказва участник в групата, който доброволно се предаде на властта и разкрие групата, преди да е извършено от нея или от него друго престъпление по този раздел.

 4. 4 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "john_doe":
  Благодаря за изчерпателното изброяване на престъпленията. Този текст трябва да тече по тв и във всички секции разлепен, да го видят добре и милиционерите дето пазят там. Белким някой нагласил се да ги върши, поне се стресне

 5. 5 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Колко плащате на сигнал?

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вчера по БТВ говорителят на ЦИК каза, че не можел да показва интегралната бюлетина, защото било забранено по закон да се изнасят.
  Това е супер тъп начин да откажеш да информираш хората как да гласуват. Щом в тази държава се няма доверие на говорителя на ЦИК, ако изнесе една бюлетина, какво остава за другите хора в институциите.
  То бива бива тъпи ченгеджийски приказки, ама това е прекалено.

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Първият и най-важен сигнал трябва да бъде , че МИНИСТЪРЪТ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ Е ПРЯКО АНГАЖИРАН В ИЗБОРИТЕ КАТО ШЕФ НА ИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ. Това надминава мечтите на Гочоолу и Чочоолу !

 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако някой ви дава пари,за да гласувате-вземете ги!

  После гласувайте със задължителното и еднакво "хиксче" както желаете-нека някой ви хване!

  Покажете среден пръст на"купувачите"!

 10. 10 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  СЛЕДОВАТЕЛНО ЦЯЛОТО МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ Е СТРАНА В ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС !

 11. 11 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Полицейски тормоз над кандидат за кмет
  http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=14806

 12. 12 Профил на zvetence
  zvetence
  Рейтинг: 397 Неутрално

  не само Министерство на вътрешните работи ще бъде вино за злоупотреба с гласовете на българските граждани...същото, съвсем съзнателно и целенасочено прави и Министерството на външните работи, което игнорира и държи дезинформирано членове на СИК-ове - представители на други партии. Не така стои въпорсът с предствителите на ГЕРБ в чужбина, които своевременно са получили информация как ще протече изборния ден...ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА МАшИНА РАБОТИ ЗА МАНИПУЛАЦИЯТА И НЕчЕСТНОТО ПРОВЕЖДАНЕ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ!ИСКАМЕ ЛИ ГЕРБ ДА ОКУПИРА И ТРИТЕ ВЛАСТИ???ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!!

 13. 13 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "gvt":

  в ЦИК а върховни глупаци - толкова ли е сложно да се сетят да не показват РЕАЛНА бюлетина, а фиктивна, без имена, за да може човек да се запознае с нея - поне как изглежда?

  http://www.gadjokov.com
 14. 14 Профил на brightrnan
  brightrnan
  Рейтинг: 388 Весело

  И това ако не е агитация и пропаганда ЗА определени лица и кръгове - ЗДРАВЕ !...

  http://www.dnevnik.bg/izbori2011/2011/10/23/1184840_kak_glasuvat_kandidatite_za_durjaven_glava/?p=0#addcomment

 15. 15 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Дневник, бюлетините в София са прозрачни. Ето, подавам ви сигнал - моля да го проверите и като медия да сезирате компетентните органи!

 16. 16 Профил на 4tuna
  4tuna
  Рейтинг: 5 Неутрално

  В София бюлетините наистина са прозрачни!!! Например: ако си гласувал за президент за някой от кандидатите от номер 1 до номер 4, то членът от комисията, който слага печат върху бюлетината, вижда твоя вот!!! Аналогично е положението и с бюлетините за кмет и общински съветници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK