Сигнали до "Дневник": Разменени и разместени секции, незаконна агитация

Сигнали до "Дневник": Разменени и разместени секции, незаконна агитация

© Надежда Чипева, КапиталЧитатели на "Дневник" сигнализираха за изборни нарушения и затруднения при гласуването.


Граждани от Русе съобщиха, че е променено обичайното място на избирателната им секция. Според сигнала жителите на блока винаги са гласували в едно и също училище. Днес обаче, когато отишли там, се оказало, че секцията им е на друг адрес. Обиколихме всички избирателни секции в района и не можахме да открием къде да гласуваме, информация никой не можеше да ни даде, в една от секциите поне дадоха телефонните номера на ОИК, пише в сигнала. Ако направите проверка, не по вече от 10 човека от блока ще гласуват, предупреждават още гражданите от Русе.Изпращайте на [email protected] вашите сигнали за нарушения или затруднения при гласуването.Подобен случай има и в столицата. Читател на "Дневник" съобщи за затруднения при гласуването във 2-ро училище, район "Витоша", София. "При всички избори досега на видно място в училището са поставяни адресите в избирателния ни район (блок, улица и т.н.) и съответстващата им избирателна секция. Днес само една малка част от адресите бяха залепени на обичайното място, информация за много изобщо липсваше", гласи сигналът.


На табела, написана на ръка, е имало указание как да се провери секцията чрез системата на ГРАО - със SMS на номер 14726. "Портиерът в училището съветваше хората да пратят SMS или да ходят от врата на врата и да търсят своя адрес. Лично видях какви огромни затруднения причини това на много от по-възрастните хора, дошли да гласуват. Излишно е да казвам какво е за тях да пуснат SMS или да се разходят два етажа, търсейки своята секция", пише още в сигнала.


Друг случай от столицата: "В 61-а избирателна секция в София членовете на комисията "пропускат" да предоставят списъка за подпис за гласували за местни избори. Случи се на мен, един час по-късно и на мой близък. Мисля, че е тяхно задължение да упътват избирателите, а не да изкарват избирателя неграмотен."


Гражданин на Павликени също съобщи за объркване. В ОУ "Св. Кл. Охридски" са били разменени избирателните списъци на секции 4 и 17. Хората се препращаха от секция в секция, докато се намерят в кой списък са, и много от тях не издържаха на неподготвеността на комисиите и не дадоха своят глас, а предпочетоха да си тръгнат с негодувание, пише читателят на "Дневник". Пита кой носи отговорност за това и дали е станало случайно, или целта е била именно да се предизвика объркване сред избирателите.


Жител на Варна разказва за гласуването там. "Гласоподавател съм в секция 242. Застъпниците бяха повече от чакащите граждани. Чаках около час, а в секцията влизаха застъпници, техни помощници, носеха им карамфили, минерална вода и хамбургери. Мобилните им телефони звъняха, а чакащите се изнервяха", пише той.


Изборен кодекс, чл. 180. (2) При произвеждане на избори за президент и вицепрезидент на републиката и за общински съветници и кметове се забранява след попълване на бюлетината и преди пускането й в избирателната урна избирателят да разгъва бюлетината по начин, позволяващ да се види отбелязаното маркиране за партия, коалиция от партии или инициативен комитет.
(3) При нарушаване на забраната по ал. 1 и 2 комисията незабавно обявява бюлетината за недействителна и отбелязва това обстоятелство върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.
(4) Бюлетината по ал. 3 се брои за недействителна, унищожава се с надпис "Недействителна по чл. 180" и се вписва на отделен ред в протокола на секционната избирателна комисия.

"Като гласувах и предадох бюлетините, една госпожа - член на секционната комисия, каза, че бюлетината за кмет е недействителна, защото не е сгъната правилно, веднага записа "недействителна по чл.180" и каза, че не ми се полага втора. Аз настоях да се отбележи на списъка, че бюлетината е недействителна, а другите членове на комисията се питаха защо, но го записаха. След като се прибрах, се запознах с чл.180 от изборен кодекс и там се касаеше за бюлетини, които при подаване и с разгъване да се установи за кого е гласувано. Тъй като от моята бюлетина не се установяваше за кого е гласувано, но не беше сгъната правилно, счетох, че не е налице основание същата да се обяви за недействителна. В Изборния кодекс е залегнато, че бюлетините се поставят в плик, но в случая не е така. Потърсих съдействие от ОИК – Варна, 052-601-608 - Димитрова, с въпрос какво се прави в този случай, но тя каза, че ще го обсъдят, но няма какво да се направи. Поставих си въпроса колко пъти може да се повтори този вариант и какво гарантира, когато бюлетините не са в плик, че при пускане в урната няма да се отворят и да станат недействителни."


Освен проблемите при упражняване на правото на глас читатели сигнализират и за неправомерна агитация.


Читател на "Дневник" от Плевен съобщи: "Преди няколко дни в "Сторко" - Плевен, в работно време бе проведено предизборно събрание на "Лидер". Присъстваха водачът на листата и шеф на местната топлофикация Иван Гетов, един от шефовете в "Сторко" Велизар Петков и др. Агитираха за "Лидер" и за себе си.."


Гражданин сигнализира, че във "Фейсбук" в изборния ден все още се вижда реклама, която призовава хората да гласуват за един от кандидатите за кмет на София. "Смятам, че изборите трябва да са напълно честни и подобни призиви са недопустими", пише читателят.


"Дневник" получи и сигнал за агитация в деня за размисъл - читател показа получен СМС, с който е призован да подкрепи кандидат на местните избори. Мисля, че коментарите са излишни, но освен незаконната агитация живо ме интересува и фактът откъде е взет телефонният ми номер без мое разрешение, пише той.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Все е имало нарушения на Изборите, обаче такива и толкова като тази година, при това само до обяд не е имало.
  Но също така никога не е имало и действащ силов министър, който да бъде шеф на на предизборен щаб на една от участващите в Изборите партии.
  И това ако не е предпоставка за манипулации и фалшифициране на резултатите - здраве му кажи.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 830 Весело

  Единствено виждам предпоставка за оправдания след излизането на изборните резултати! "Загубихме, защото .... и световното положение също така.... избирателите са наивни... изборите са манипулирани и така и така нататък!

 3. 3 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 688 Любопитно

  В Бургас е страшна лудница! Много хора се отказват да гласуват заради отвратителната организация. В секциите смърди ужасно и не се диша. Тълпи навсякъде... ред отникъде.

  СИК-овете претъпкани от застъпници, гинат като круши, 40-годишна издъхна от инфаркт -> http://goo.gl/bNu4f

 4. 4 Профил на petkodjudjev
  petkodjudjev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПП”Зелена партия” изпрати жалба до ЦИК, относно допусната груба грешка в бюлетините за Община Кубрат!

  Листата с кандидати на ПП”Зелена партия”, регистирана на 16.09.2011 г. в ОИК Кубрат и получила №26 при тегленето на жребия, не фигурира в бюлетината за избор на съветници!

  На практика, Зелена партия е лишена от правото си да участва в изборите за съветници в Кубрат.

  Зелена партия настоява, ЦИК да спре незабавно изборите в Община Кубрат, да се отпечата нова бюлетина и да се насрочат нови избори в Община Кубрат.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK