Факултета по избори (обновена с имената на партиите)

Факултета по избори (обновена с имената на партиите)

© Юлия ЛазароваВъзкресение" е най-дългата улица в кв. "Факултета". Някои дори я наричат булевард. Тя е единствената асфалтирана в квартала. На нея има няколко заложни къщи, два малки хранителни магазина и църква - "Възкресение", която всъщност представлява ламаринена будка.


В края на улицата е разположено 78 ОУ "Тодор Каблешков". Стигането до него обаче е трудно заради тълпите хора, които се придвижват наоколо. Тяхната крайна цел - училището, също е окупирано а в двора сякаш има митинг – хората се движат в малки групи и ядат семки. В единия край възрастна жена продава близалки, в другия деца ритат топка. Опашките се вият както пред входа на училището, така и пред класните стаи. Полицаите на входа пускат само срещу лична карта.


Фотогалерия: Гласуване във Факултета >
"Никога не е било така. Участвала съм и на други избори, но толкова много хора никога не съм виждала", казва възрастна жена от секционната комисия на втория етаж на училището. Изглежда притеснена, от време на време поглежда учудено към тълпата, която е пред вратата. В нейната и в останалите стаи урните за президент и за кмет са различни - първата е почти празна, докато другата се попълва периодично. Думите като нейните са повторени от друга жена в друга секция. Там обаче нейна колежка я смъмря и казва: "Млъкни, ще го напишат във вестника."


В коридора друга жена оглежда надписите върху вратите на секциите. Не може да се ориентира, приближава се и пита: "Майче, кажи сега, тук в тази стая за кой се гласува?"


"Ти за кого искаш", е последвалият въпрос... "За българина иска... не знам, не знам... за "Атака", май трябваше." До жената пристига мъж, с бадж на застъпник. После добавя, че е застъпник за "Атака". Усмихва се и я отвежда, докато й обяснява нещо на неразбираем език. След малко жената излиза от една от стаите, доволна, че е пуснала бюлетините си.


"По 20 лв. им даваме. Да гласуват за... номер 56 от листата за общински съветници (бел. ред. номерът е на партия ДРОМ, водач на листата е Илия Илиев). Затова стоят в двора, чакат да се плати." Мъжът е съшият, който преди малко е помогнал на възрастната жена. Той е млад, на около 30 години. Почти на ухо споделя: "На мен ми дадоха 2 хил. лв, за да правя това." Вади от портфейла си дебела пачка пари. Питаме го: Какво прави полицията? Той почти усмихнато отговаря: "И полицията взима." Докато говори, в коридора има постоянно движение на хора. Той самият е застъпник на конкурентна партия.


Историята се потвърждава по-късно от случаен човек на ул. "Възкресение", който обяснява схемата: "Кандидатът за общински съветник е обещал на хората по 20-30 лв., за да гласуват. На някои парите са дадени предварително, на други - след като гласуват. Тук някъде има една кола, пълна с пари, сигурно има около милион. Населението тук е неграмотно и изнемощяло и се хваща и взима парите - какво да правят. Очаква се скоро да се появи голяма клечка, за да види как върви организацията", разказва още мъжът. Предупреждава ни да внимаваме и да не разпитваме много. Попитан дали и той е взел пари, отговаря с въпрос: "Ако ти предложат на теб, ти няма ли да се съгласиш?" (бел. ред. този човек също потвърждава )


Няма имена, само номера


Отвън тълпата нараства, постоянно прииждат и нови хора. На места сред хората се виждат такива, които се ръкостискат продължително, почти без да си говорят. По една от стените на училището са застанали жени, които си говорят. Облечени са с дебели дрехи, повечето разпокъсани. Вече са гласували, но не могат да кажат за кого - знаят само номера. Показват с пръсти - номер 2. "За Плавналиев", отговаря една от тях след малко, след като много дълго време се е чудила за името. Усмихват се широко, едната признава, че е неграмотна. След това една през друга започват да се оплакват: "Няма канализация", "Гълтаме мръсен въздух", "Трябва някой да направи нещо за нас, че сме гладни", "Ям огризка от ябълка с двете си ръце - българите хвърлят, ние им ядем огризките". Отричат да са им предлагани пари, а Снежа - която говори най-малко и се усмихва много широко, въпреки че няма зъби, мълчаливо не отговаря.


В другия край на двора няколко мъже твърдят, че няма да гласуват, защото "20 години само ни лъжат - все едни и същи лъжи". Единият от мъжете разпалено се включва: "Правителството дава пари, те продадоха цяла България. Никъде няма такива управници", продължава мъжът. Намесва социалната политика - "всичките пари оттам са откраднати - Масларова ходи до Франция да си прави прическата за един ден и се връща после пак".


"Ние сме забравени. Работа искаме да има, това да ми дадат, за да живея като хората", накрая вече по-спокойно казва мъжът.


До входа на училището, продължават да се стичат хора. Тъмна кола спира, от нея слизат двама наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Казват, че са тук заради сигнали за купуване на гласове, нямат обаче доказателства. Разпитват и се усмихват на нещата, които им разказваме. След това, прегърнали две големи папки, влизат в двора на училището.


Улица "Възкресение" продължава да е все така ангажирана. Нито църквата, нито заложните къщи или магазините работят. Хората постоянно се движат по нея. Отиват и се връщат до училището и оглеждат всяка кола, която стига до там.


* Имената на партиите ще бъдат написани след приключване на изборния ден

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Оригиналното название на квартала не е ФакултетА, а ФакултетО, така както и известното заведение във Витоша се казва "ШумакО", а не "ШумакА".

  Моля, господа журналистите, които най-вероятно в голямата си част са от Североизточна България да не преиначават имената на кварталите и заведенията ни. Топонимите се използват в оригиналната им форма и тук не става въпрос за диалекти.

  Иначе то е ясно как се гласува във Факултето - с много бира и малко кебапчета. И някоя и друга банкнота на калпак.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на yankulov
  yankulov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В другия край на булеварда, във вече по-нормалния квартал Красна поляна, гласува насточщият президен на България Георги Първанов.

 3. 3 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 605 Разстроено

  после защо се чувстват безнаказани тези "хора" и тормозят населението на съседните квартали....

  Fortuna favet fortibus!
 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2866 Неутрално
 5. 5 Профил на mailer_deamon
  mailer_deamon
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Възкресение" е най-дългата улица в кв. "Факултета". Някои дори я наричат булевард. Тя е единствената асфалтирана в квартала. На нея има няколко заложни къщи, два малки хранителни магазина и църква - "Възкресение", която всъщност представлява ламаринена будка.
  ---------------------------
  Хубава, статия но с доста неточен увод...май е писана от човек, който никога не е стъпвал на бул. "Възкресение". Той започва от бул. "Константин Величков", с по три ленти в двете посоки е до светофара на бул. "Никола Мушанов", където "Възкресение" завива надясно в посока Факултето. Точно там на ъгъла се намира 28-мо училище, а мъничко по-нагоре, непосредствено след училището е и църквата "Възкресение Христово", която няма нищо общо с ламаринена барака, а си е съвсем нормална църква, която се посещава от хиляди православни българи, живеещи в "Красна Поляна" и "Разсадника". На същия булевард, на входа на Факултето бай мангал си има даже и "Пени Маркет", а не само заложни къщи и две квартални магазинчета. А и "Възкресение" далеч не е единствената асфалтирана улица - знае го всеки, на който се е налагало да минава от там. Но, както и да е...дребни подробности

  "Невежеството е сила!" - Джордж Оруел
 6. 6 Профил на Кевурк Кевурклайнян
  Кевурк Кевурклайнян
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пулемёт Максим":

  Мишо Шамарасян и Цецо
  Цецо
  Идвам - с моята МВР лимузина
  с мен са моите хора от НСО - 2 уши , Картофа и Вампира
  влизам в пресцентъра – всички журналистки полудяват , Ъ–Ъ
  вече само Сашо Диков и вестник Галерия с мен се ебават Ъ–Ъ
  за апартаменти вече никой не смее да ме пита
  аз съм Цецо бандита Ъ–Ъ

  Мишо Шамарасян
  Все още гледам страшно от колата ОйЕЕЕ!!!
  Все още съм замесен във лайната ОйЕЕЕ!!!
  Искам още платина на стената ОйЕЕЕ!!!
  Нищо че сме номер 1 в страната ОйЕЕЕ!!!

 7. 7 Профил на Кевурк Кевурклайнян
  Кевурк Кевурклайнян
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пулемёт Максим":

  За всички яки хора от източната част, мой и за ГЕРБ - най-добрите!
  Дигнете ръцете!

 8. 8 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 225 Весело

  Ако Фъндупкова печели на първи тур при тази ниска избирателна активност...
  няма нужда да казвате (господата от в-к Дневник) за коя политическа сила са гласували ромите.
  "Купуването и продаването на гласове е престъпление"

 9. 9 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дребнавичка забележка! Имената ВИ! Топонимите ВИ! Ах т'ва ИСТИТЕ софиянци. които си защитават ФАКУЛТЕТО и ШУМАКО! Защо ли си спомням за първото следосвобожденско народно събрание, на което при обсъждането на кандидатурата на София за столица доста хора подходили скептично? Един от аргументите против тази кандидатура бил невероятно ниското ниво на интелигентност на КОРЕННОТО население. Така че радвайте се, че от края на 19 век насам доста хора от по-добрите части на България са избрали да живеят в София и са вдигнали нивото на интелигентност. И се въздържайте да претендирате за коренащина!До коментар [#1] от "Пулемёт Максим":

  Mt
 10. 10 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 649 Неутрално

  тея са всички за БСП и ДПС, слушах някои как си говорят. Дано БСП да са поизпразнили касичката на първи тур.

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 11. 11 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 649 Неутрално

  все пак БСП е партият която ще изтегли кредити за да плаща помощи

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 12. 12 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 388 Неутрално

  http://gallery.mitov.org/displayimage.php?pid=1542

  Тази църква не е кой знае колко красива, но опредлено не е и "ламаринена будка"... Писалата статията явно не е стъпвала там

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK