Изборите във "Фейсбук": козата-провокатор и изненада от опашките

Изборите във "Фейсбук": козата-провокатор и изненада от опашките

© Анелия Николова"Обичам да гласувам - все още с романтичната представа, че нещо ще се промени :)"


Това споделя Бегония в своя профил във "Фейсбук".


Избори 2011 доминират настроенията и в социалната мрежа. Приятелите споделят най-често, че са гласували, защо са гласували или защо би трябвало да се гласува, но най-много са постнатите през мобилен телефон оплаквания от опашките в секциите, прозрачността на бюлетините и лоша организация.
Новината, която впечатлява най-много до късния следобед е историята с козата, която агитираше за кмет, обявена дори за най-добрия ПР ход. Събираме част от постовете във "Фейсбук" - харесвани и нехаресвани (правописът е оригинален, хората са представени само с първо име).


Спомени от училище и чакам вече...


Не бях чакала на опашка, за да гласувам. Поне не помня. (Лудетина)


София споделя: Dovedoh baba mi I dyado mi da glasuvat. Opashkata e ogromna. Mnogo hora se otkazvat izobshto da glasuvat zaradi dezorganizaciata


Чаках повече от половин час, за да гласувам. (Олга)


Деница открива, че "За 28 години основното ми училище не се е променило грам. Видях витрината, в която излагахме върха на ТНТМ постиженията. Добре, че моята ел. Верига не видях. Изумявам се от избори на избори."


Според Десислава, гласувала в секция в София:  Гласувах - ужасна организация, безкрайни опашки, ненужно дълги бюлетини."


"Не съм чакал на избори повече от 3 минути и 23 секунди. Вече чакам 16 и май ще чакам още 57 минути. Вълна от гласоподаватели? По-скоро не. Лошата организция, изглежда, ще предопредели резултата от вота." (Христо)


Цвета разказва, че е свидетел на "най-лошата организация в изборната ми секция евър! и не можах да разбера защо караха всички, които не щат да гласуват за президент или кмет, а само за другото, да пускат празни бюлетини?!?!?! не ми изглежда логично и законно..."Светломира: 21 в., ЕС, София, 27 избирателна секция. Влизам в 17 ч, тръгвам си в 19. Само пред мен около 20 човека, някои с малки деца, се отказват. Разбирам ги. Хората на извитата до стълбището опашка се вълнуват, сближават се, правят два скандала заради опита за пререждане. Чува се вик : "Има ли лекар?" Една жена е припаднала. Когато излизам от заветната стаичка, чакащите отвън ми честитят и ме гледат с лека завист... Искам електронно гласуване! Сега!

Извън България също има опашки: "Интересно колко млади хора чакат да пуснат гласа си във Виена. Явно не им все едно." (Димитър)


Найо, който първо споделя през профила си, че се връща от чужбина, за да гласува в София, по-късно споделя: "17.40 ч. Чакам вече половин час да гласувам. Голям избор, голяма Демокрация. Няма що:-)"Мария: Ами не успях да гласувам!!! Три пъти ходя - в 10.30, в 16 и в 18.45! И опашката сутринта беше от 50 човека и чакаха от час... Сега беше от 150 човека и не е ясно колко ще се чака! Бясна съм, защото направо ми отнеха правото да гласувам! Ей ...така - като ми отнеха време и в крайна сметка реших да не си давам почивния ден на тези, които така ме агитираха да гласувам, а сега ме карат да вися като прани гащи отпред! Няма такава държава! Искам да си тръгна оттук!

"Гласувах още около обяд, но много бавничко вървят нещата. Три бюлетини, от които най-късата е президентската. Така лесно се подвеждат хората, лесно се манипулират, а и едни застъпници и полу-застъпници обикалят по секциите и "обясняват" как да гласуват хората..." (Радина)


Animal planet


Няколко постта по повод козата-провокатор:


Според Асен "никой не успя да предрече силния анималистичен акцент на тези избори, който може да се окаже решаващ - овцата-агитатор носи номера на бюлетината на магарето-кмет"


"Добре, че Гоце не е бил там да я простреля", шегува се Росен, а Десислава оценява появата й като "признавам има елемент на изненада"


Прозрачност без граници


Силвия: Преди малко със собствените си очи се уверих - бюлетината за президент в София е прозрачна и с просто око се вижда за кого си гласувал. На моето "Госпожо, прозрачни са ви бюлетините нещо!?" лелята просто примирено кимна. Не че от нея зависи, зависи от нас. Дали?


И според Антония: не мога да повярвам колко прозрачни са бюлетините, просто не мога да повярвам!!!


Още изборни емоции от "Фейсбук"


Свободата Санчо, струва от 80 до 300 лева на ръка, 10 кебапчета и 10 литра вино. (Петко)


Малко ми е тъжно, че дербито в Англия ми е далеч по-интересно от президентските избори... (Магдалена)


След като пусна гласа си за бъдещето на България, с песен на уста и с любов в сърцето ще се качи на самолета за онази хубава немска държава... (Дани)


Пих фреш от ябълка,закусих кроасани и гласувах- съвестен български гражданин! (Людмила)


Йога по време на избори. (Христо)


Глас подаден, глас приет! Заслужила съм си неделен обяд в компанията на чаша Чилийско! (Ива)


Политическият рефрен: "Днес, който не гласува, утре няма право по политици да псува..." (Илия)


Глас стани, глас мирно! (Кирил)


Избирателната ми секция е в: "Стол на осеменителната станция". Това шега ли е, знак ли е... (Мария)


Какво друго след гласуването освен да си сипя една бира и да сложа една тиквена крем-супа. Така и така тикви ще гледам цяла нощ, поне да подложа :) :) :) (Дарин)Светломира: 21 в., ЕС, София, 27 избирателна секция. Влизам в 17 ч, тръгвам си в 19. Само пред мен около 20 човека, някои с малки деца, се отказват. Разбирам ги. Хората на извитата до стълбището опашка се вълнуват, сближават се, правят два скандала заради опита за пререждане. Чува се вик : "Има ли лекар?" Една жена е припаднала. Когато излизам от заветната стаичка, чакащите отвън ми честитят и ме гледат с лека завист... Искам електронно гласуване! Сега!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 758 Весело

  Фейсбук е чалга.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#1] от "Белия(т) Негър":

  Затова си направих Google +.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Във фейсбук може да си гласувате, колкото си искате, ама не се брои.

 4. 4 Профил на kalva4
  kalva4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Извинете, но коментара е куц! По мои наблюдения сред около 1000 ФБ приятели, мога да заявя, че над 85% от тях 100% доброволно спазиха и духа и буквата на закона. За разлика от Ню Медиа Груп - http://meglenakuneva.bg/2011/10/%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%e2%80%93-%d0%bb%d1%8a%d0%b6%d0%b8/ вчера, а днес един куп нац. ТВ направиха открита реклама на кандидати. Та ако ще чекнете ФБ и социалните мрежи, не е ли по-добре първо да погледнете официалните медии за които закона безусловно и еднозначно важи?!?

 5. 5 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":

  Както и да е.
  Но трудно се живее с простаци,особено в т.н. социална мрежа.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 6. 6 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Фейсбук взе да буксува.Новите собственици налагат агресия чрез правила и нещата прогресивно се комерсиализират!

 7. 7 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абе не, че нащо, ама средната възраст на СК беше приблизително същата колкото минути висях - 70 минути за да гласувам. Много тежка система - до 19.00 няма да приключат в никакъв случай...

 8. 8 Профил на lyekka
  lyekka
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Гласуването е отврат - трима пенсионери прелистват два хартиени килима избирателен списък. Не беше дълго чакането- може би половин час, ама една камара народ мърмориха, скимтяха и припадаха, защо не ставало по-бързо.

 9. 9 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 452 Весело

  Изборите са най-добре организираните от 10. Юни 1900г вкл. до сега.
  В секциите, които посетих, се гласуваше бързо и веднага.
  И най-положително е, че няма изборен туризъм.
  Тая глупост на БНТ - че са си регистрирали журналист на Сл. бряг - ха, ха, а на предходните избори подобни случеи бяха хиляди.
  И още - за секциите в Турция - имало опашки, хората се връщали, щото не им се чакало. Това също не е лошо.

 10. 10 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 450 Гневно

  Изборите са опорочени. За тях са необхоми две денонощия, ако гласуват всички. Организацията не е обмислена. Изводът е друг път да не се правят избори 2 в 1 при тази схема на организация.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на q1312
  q1312
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Да, опашките...лайвмотива на тези избори.

  "Да живееш значи да се бориш. Поробеният - за свобода, а свободният - за съвършенство" Сандански
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK