Изборите във "Фейсбук": козата-провокатор и изненада от опашките

Изборите във "Фейсбук": козата-провокатор и изненада от опашките

© Анелия Николова"Обичам да гласувам - все още с романтичната представа, че нещо ще се промени :)"


Това споделя Бегония в своя профил във "Фейсбук".


Избори 2011 доминират настроенията и в социалната мрежа. Приятелите споделят най-често, че са гласували, защо са гласували или защо би трябвало да се гласува, но най-много са постнатите през мобилен телефон оплаквания от опашките в секциите, прозрачността на бюлетините и лоша организация.
Новината, която впечатлява най-много до късния следобед е историята с козата, която агитираше за кмет, обявена дори за най-добрия ПР ход. Събираме част от постовете във "Фейсбук" - харесвани и нехаресвани (правописът е оригинален, хората са представени само с първо име).


Спомени от училище и чакам вече...


Не бях чакала на опашка, за да гласувам. Поне не помня. (Лудетина)


София споделя: Dovedoh baba mi I dyado mi da glasuvat. Opashkata e ogromna. Mnogo hora se otkazvat izobshto da glasuvat zaradi dezorganizaciata


Чаках повече от половин час, за да гласувам. (Олга)


Деница открива, че "За 28 години основното ми училище не се е променило грам. Видях витрината, в която излагахме върха на ТНТМ постиженията. Добре, че моята ел. Верига не видях. Изумявам се от избори на избори."


Според Десислава, гласувала в секция в София:  Гласувах - ужасна организация, безкрайни опашки, ненужно дълги бюлетини."


"Не съм чакал на избори повече от 3 минути и 23 секунди. Вече чакам 16 и май ще чакам още 57 минути. Вълна от гласоподаватели? По-скоро не. Лошата организция, изглежда, ще предопредели резултата от вота." (Христо)


Цвета разказва, че е свидетел на "най-лошата организация в изборната ми секция евър! и не можах да разбера защо караха всички, които не щат да гласуват за президент или кмет, а само за другото, да пускат празни бюлетини?!?!?! не ми изглежда логично и законно..."Светломира: 21 в., ЕС, София, 27 избирателна секция. Влизам в 17 ч, тръгвам си в 19. Само пред мен около 20 човека, някои с малки деца, се отказват. Разбирам ги. Хората на извитата до стълбището опашка се вълнуват, сближават се, правят два скандала заради опита за пререждане. Чува се вик : "Има ли лекар?" Една жена е припаднала. Когато излизам от заветната стаичка, чакащите отвън ми честитят и ме гледат с лека завист... Искам електронно гласуване! Сега!

Извън България също има опашки: "Интересно колко млади хора чакат да пуснат гласа си във Виена. Явно не им все едно." (Димитър)


Найо, който първо споделя през профила си, че се връща от чужбина, за да гласува в София, по-късно споделя: "17.40 ч. Чакам вече половин час да гласувам. Голям избор, голяма Демокрация. Няма що:-)"Мария: Ами не успях да гласувам!!! Три пъти ходя - в 10.30, в 16 и в 18.45! И опашката сутринта беше от 50 човека и чакаха от час... Сега беше от 150 човека и не е ясно колко ще се чака! Бясна съм, защото направо ми отнеха правото да гласувам! Ей ...така - като ми отнеха време и в крайна сметка реших да не си давам почивния ден на тези, които така ме агитираха да гласувам, а сега ме карат да вися като прани гащи отпред! Няма такава държава! Искам да си тръгна оттук!

"Гласувах още около обяд, но много бавничко вървят нещата. Три бюлетини, от които най-късата е президентската. Така лесно се подвеждат хората, лесно се манипулират, а и едни застъпници и полу-застъпници обикалят по секциите и "обясняват" как да гласуват хората..." (Радина)


Animal planet


Няколко постта по повод козата-провокатор:


Според Асен "никой не успя да предрече силния анималистичен акцент на тези избори, който може да се окаже решаващ - овцата-агитатор носи номера на бюлетината на магарето-кмет"


"Добре, че Гоце не е бил там да я простреля", шегува се Росен, а Десислава оценява появата й като "признавам има елемент на изненада"


Прозрачност без граници


Силвия: Преди малко със собствените си очи се уверих - бюлетината за президент в София е прозрачна и с просто око се вижда за кого си гласувал. На моето "Госпожо, прозрачни са ви бюлетините нещо!?" лелята просто примирено кимна. Не че от нея зависи, зависи от нас. Дали?


И според Антония: не мога да повярвам колко прозрачни са бюлетините, просто не мога да повярвам!!!


Още изборни емоции от "Фейсбук"


Свободата Санчо, струва от 80 до 300 лева на ръка, 10 кебапчета и 10 литра вино. (Петко)


Малко ми е тъжно, че дербито в Англия ми е далеч по-интересно от президентските избори... (Магдалена)


След като пусна гласа си за бъдещето на България, с песен на уста и с любов в сърцето ще се качи на самолета за онази хубава немска държава... (Дани)


Пих фреш от ябълка,закусих кроасани и гласувах- съвестен български гражданин! (Людмила)


Йога по време на избори. (Христо)


Глас подаден, глас приет! Заслужила съм си неделен обяд в компанията на чаша Чилийско! (Ива)


Политическият рефрен: "Днес, който не гласува, утре няма право по политици да псува..." (Илия)


Глас стани, глас мирно! (Кирил)


Избирателната ми секция е в: "Стол на осеменителната станция". Това шега ли е, знак ли е... (Мария)


Какво друго след гласуването освен да си сипя една бира и да сложа една тиквена крем-супа. Така и така тикви ще гледам цяла нощ, поне да подложа :) :) :) (Дарин)Светломира: 21 в., ЕС, София, 27 избирателна секция. Влизам в 17 ч, тръгвам си в 19. Само пред мен около 20 човека, някои с малки деца, се отказват. Разбирам ги. Хората на извитата до стълбището опашка се вълнуват, сближават се, правят два скандала заради опита за пререждане. Чува се вик : "Има ли лекар?" Една жена е припаднала. Когато излизам от заветната стаичка, чакащите отвън ми честитят и ме гледат с лека завист... Искам електронно гласуване! Сега!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK