Кметове на първи тур в София, Бургас, Шумен и Пазарджик

Кметове на първи тур в София, Бургас, Шумен и Пазарджик

© Надежда Чипева, КапиталВ столицата, Бургас, Шумен и Пазарджик най-вероятно ще бъдат избрани кметове още на първи тур, в повечето общини обаче ще се гласува отново следващата неделя. Това показват данните от екзит пол на четири социологически агенции – "Галъп", МБМД, "Софа Харис" и "Алфа Рисърч". 


В София на първо място се класира действащият кмет и кандидат за нов мандат от ГЕРБ Йорданка Фандъкова с 51,9%. На второ място е кандидатът на БСП Георги Кадиев - 21,8% от гласовете. Въпреки прогнозите на някои социолози, номинираният от десницата Прошко Прошков не успя да мобилизира избирателите и получи едва 12,5% от гласовете им.


Бургас е другият град, в който има избран кмет още на първи тур - досегашният кмет Димитър Николов, издигнат отново от ГЕРБ. За него бюлетина са пуснали 69,5 на сто от жителите на града. Втори е кандидатът на БСП Павел Маринов, но едва с 11 процента от гласовете.
Шумен също може да има кмет още след днешното гласуване - кандидатът на БСП Красимир Костов е получил с 51.3%. Следва го Димитър Александров от ГЕРБ с 37.8%.


В Пазарджик няма да има балотаж - досегашният кмет Тодор Попов (инициативен комитет) получава 65,4%.


Във Варна обаче ще се гласува повторно. Кандидатурата на действащият кмет Кирил Йорданов, издигнат от ГЕРБ, е с най-голям шанс за победа - сега той получи 30,4% от гласовете. Второто място е за собственикът на верига аптеки Веселин Марешки (ВМРО-НИЕ) с 21,3% от бюлетините.


В Пловдив се очертава оспорвана битка и следващата неделя. Балотажът ще е между сегашния кмет Славчо Атанасов и кандидата на ГЕРБ и областен управител Иван Тотев. За Тотев са гласували 35,6% от пловдивчани, а за Славчо Атанасов – 27,6%.


Втори тур ще има и в Кърджали. Той ще бъде между кандидата на ДПС за трети мандат Хасан Азис и Илия Илиев от ГЕРБ. По предварителни данни Азис получава 46,6%, а Илиев – 27,5%.


Във Велико Търново също ще гласуват отново. Номинираният от ГЕРБ Даниел Панов е събрал 33 процента от гласовете, а кандидатът на левицата Николай Илчев - 22.4 на сто от бюлетините.


Повторни избори прогнозират социолозите и в Благоевград. Близо 42 процента от избирателите там са гласували за кандидата на ГЕРБ Атанас Камбитов, Емил Костадинов от БСП са подкрепили 21 % от гласувалите.


В Смолян досегашният кмет Дора Янкова, издигната отново от БСП, е получила 37 на сто от гласовете, толкова е събрал и Николай Мелемов, издигнат от ГЕРБ.


В Русе също е възможно повторно гласуване. Номинираният от управляващата партия за кмет Пламен Стоилов е получил подкрепа от 47 процента от жителите на Русе, а десният кандидат Искрен Веселинов, (Синята коалиция и ВМРО-БНД) - 17 на сто от бюлетините. 


Може да се стигне до балотаж и в Стара Загора, където кандидатът на управляващата партия Живко Тодоров е получил 49.5 процента, а номинираният от левицата Бойчо Биволарски - 16 процента от гласовете.


На кантар са резултатите в Монтана. Според данните от екзит пол досегашният кмет Златко Живков, издигнат от инициативен комитет, печели 50,6 %, а Людмил Сандов (ГЕРБ) - 28 %.


В Хасково също е възможно ново гласуване в неделя Георги Иванов и кандидата на ГЕРБ Иван Панайотов. Кандидатът за четвърти мандат Иванов печели 40.8% на сто от гласовете, а издигнатият от ГЕРБ Иван Панайотов е с 23.8 процента.


В Плевен на балотаж ще се явят кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков, който печели 33 % и досегашният кмет Найден Зеленогорски с 29,8 %.


Повторно гласуване се очаква и в Перник. На втория тур вероятно ще се явят Росица Янакиева от БСП - 39.6 на сто от гласовете, и Ирена Соколова от ГЕРБ - 40 процента от гласувалите днес.


Във Видин гласовете на първите трима са твърде близко - Владимир Тошев, издигнат от ГЕРБ, печели 22, 3 на сто от бюлетините, номинираният от левицата Герго Гергов 19.8 на сто, а трети е Павел Паунов  от Коалиция "Обединение за Видин" (СДС, ДСБ, ОДС, Новото Време, БЗНС-НС, ЛИДЕР) с 17 процента.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK