Масово сгрешени протоколи от резултатите на изборите в София (обновена в 15.15 ч.)

Пред зала "Универсиада" в София, в която се намира ОИК, хора чакат с изборните книжа

© Юлия Лазарова

Пред зала "Универсиада" в София, в която се намира ОИК, хора чакат с изборните книжаВ 80% от протоколите за гласуването в София са допуснати технически грешки, което е причина за бавното обработване на документите, съобщи БТА. Това обясни пред журналисти председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Марина Белчева по повод хаоса при приемането на изборната документация от секционните комисии в столицата.


Ситуацията в София беше обсъдена на извънредно заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). Резултатът е, че работата по приемане на секционните протоколи в ОИК – София върви много по-бързо. По данни, които имаме от Информационно обслужване, които въвеждат резултатите от СИК, до този момент голяма част от протоколите са приети и ако се върви с това темпо, до 17 - 18 часа биха били приети всички секционни протоколи на територията на Столична община, обяви по този повод говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. 


Председателят на ОИК-София Марина Белчева оправда високия брой допускани грешки и с това, че се работи по нова нормативна база и избори "2 в 1". Това по думите й не опорочава вота на софиянци, тъй като от 57 на сто обработени протоколи действителните бюлетини са 97.98 на сто. Тя поясни още, че грешките са изцяло технически и по никакъв начин не влияят на изборния резултат.
По думите й работата на комисията продължава, въпреки че вече има умора у членовете й.


Тя допълни, че основната причина за бавното обработване са и множеството протоколи, които се попълват при тези избори - максимум четири на брой, тъй като в част от 1454-те секции в София се произвеждаха и избори за кмет на кметство.


Белчева отказа да коментира дали причините за бавната обработка се дължат и на лоша организация от страна на комисията.


По-рано днес секретарят на ОИК Диана Тончева обясни пред БГНЕС, че първите проверки на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София са показали 100% сгрешени протоколи. Впоследствие грешките са били отстранени и протоколите са били потвърдени.


Именно грешките в протоколите са били основната причина за забавянето при приемането на изборните книжа от секционните избирателни комисии (СИК), но то не би могло да повлияе на изборните резултати, уточни и Тонева. Приемът на протоколите продължава и днес, след като през нощта много от представителите на секционните комисии не успяха да предадат документите и се разотидоха по домовете си с тях.


Хаос при приемането на бюлетините се получи и в Бургас. Там също са регистрирани много грешки в протоколите от преброяването на бюлетините.


Според представителя на ОИК-София, обстановката вече се успокоява.


"Всичко беше твърде сложно организирано. Тази излишна бумащина, която се създаде, това влачене на чували, бе абсолютно излишно. Повечето от членовете на СИК казаха, че се чувстват унизени от ситуацията, в която бяха поставени", каза още Диана Тонева.


До около 10 ч. днес бяха обработени около 60% от секционните протоколи от общо 1454 секционни избирателни комисии, съобщи пред БТА Марина Белчева - председател на Общинската избирателна комисия - София. Резултатите се обработват от 80 екипа, които са двойно повече от миналите местни избори. За чакащите от нощта членове на секционни комисии има осигурена храна, има и медицински пункт, посочи още Белчева.Докато тече приемането на секционните протоколи, остава забраната за влизането на превозни  средства в двете посоки по част от бул. "Шипченски проход" - от бул. "М. Еминеску" до ул. "Ал. Жендов". Закрити са и две от спирките на градския транспорт при зала "Универсиада". Поради затворения участък е силно натоварено движението в района на кръстовището между "Шипченски проход", "М. Еминеску" и "Ситняково". Заради ремонта на мостовите съоръжения на пл. "Сточна гара" е утежнен трафикът в района.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Е на комисиите не са ли изисквали някакъв ценз - поне пети клас?

 2. 2 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Тиквата работи по един изцяло нов начин с държавната администрация. До сега всички правеха чистки и слагаха свой хора, но разликата с преди е, че Тиквата взима хора от нищото и ги слага по всички ключови постове. Така тези хора стават изключително лоюлни към ГЕРБ, защото ако ГЕРБ загуби те ще се върнат в нищото. Докато предни правителства нямаха тази лоялност от държавните служители защото много от тях идваха с кариера, позиции и не им пукаше толкова, че може да изгубят държавната работа. Тези по ниските позиции пък са масово заплашвани от уволнения и страхът там също е огромен. Докато те се назначавани от ГЕРБ, те също много здраво държат сегашната работа, защото масово са некадърни и некомпетентни и ако останат без работа ще е задълго - в частния сектор никой не би ги наел.

  Тези 250 хиляди гласа в София за Фандъкова са главно оттам - общинска администрация, държавна администрация (почти всичките живеят в София), мвр, и в по-малка степен, но все пак силна подкрепа оттам - учители, лекари и т.н. общински и държавни институции. В България над 1 млн от хората работят на бюджетна работа. Поне една четвърт от тях са в София, като сложите и семействата им - ето ви вота за Фандъкова и въобще за ГЕРБ в цялата странаа

 3. 4 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Повечето от членовете на СИК казаха, че се чувстват унизени от ситуацията"

  СИК? то вярно че Бойко и Пашата ги организират изборите, ама поне името да бяха сменили

 4. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  100% сгрешени протоколи?
  И после "поправени"?

  Много ми е интересно от кои са били "потвърдени" поправените протоколи?

  Баф!
  Що разкарват тогава хората да пускат някакви си бюлетини?
  Направо "да си се разберат" и толкоз.
  Резултатът сигурно ще е същият!

 5. 6 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Първите проверки на ОИК в София са показали 100% сгрешени протоколи...Впоследствие грешките са били отстранени и протоколите са били потвърдени."

  нещо не разбирам?????

 6. 7 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#4] от "ikapitan":

  интересно ми е какво е становището на вис-2.

 7. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Гневно

  не е важно как сме гласували ВАЖНОТО Е ЧЕ ГЕРБ БРОИ ГЛАСОВЕТЕ И ПОПРАВЯ ПРОТОКОЛИТЕ КАКТО САМИ СИ ПРИЗНАХА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 9 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Невероятно е Фандъкова да се е харесала на Софиянци!

  Но, ако се е харесала на половината от половината на половината, а част от половината на половината на половината е невалидна може и да има 50+% , докато изборите се обявят за невалидни Вижте само как играят процентите

  Фандъкова не разреши нито един проблем на София, напротив задълбочи ги всичките!

  Общинската администрация стана още по-тромава и корумпирана!
  Кучетата, дупките, тротоарите, околоблоковите пространства, пътищата, зелените площи, озеленяването, неподдържаните корони на дърветата, неподдържаните осветителни тела по улиците,липсата на кошчета,липсата на завод за боклук, хаотичните показни акции - всичко това се задълбочи и стана още по-трагично! Крайните квартали се превърнаха в гета! без визия за фасадите им,без визия за околоблоковите пространства,всичко се отлага във времето, а тогава всичко става по-тежко! Не се прехвърли земята под блоковете на собствениците в ЕС! Изопщо какво се направи смислено и в полза на гражданите? Започнаха да се разрушават избирателно остъклени балкони , които били незаконни, а такива са поради безхаберието на държавните и общински чиновници!

  Кога Фандъкова ще бъде готова с Публичният регистър на всички общински обекти без акт 16, без технически паспорти и които са напълно незаконни? Кога ще започнат да се разрушават незаконните общински имоти? Най-голямата корупция е в арх.отдели на районните общински администрации и в ДАГ,която монополно продължава да издава Удостоверенията за въвеждане в експлоатация и корупцията е на МАХ отвсякъде там!

  Кога ще видим едни нормални подлези, детски площадки - всичките са незаконни и без конструктивни експертизи?

  Кога самите общински администрации ще спазват собствените си наредби например да не пушат по време на заседания на СОС,комисиите в общината? Кога ще бъдат свалени климатиците и сателитните чинии от фасадите на общинските администрации? Кога самите общинари ще паркират правилно,кога ще решават реално проблемите на гражданите, а не да ги разсрочват във времето?

  Докога правилата няма да важат за общинските чиновници?

  След изборите очаквайте повишаване на такса смет и данък сгради поради по-високите данъчни оценки на жилищата, това не го направи Фандъкова до сега защото идваха избори!
  Докога общинската администрация в София няма да има публичност на заседанията на СОС.Искаме онлайн интернет показване на всички заседания на СОС за да ги контролираме пряко!

 9. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  за председате и секретар на комисия се изисква единствено да са от Герб

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 11 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "ikapitan":

  ахахах

 11. 12 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#5] от "xm...":

  Ако е вярно, че 100% са сгрешените, то аз съм на път да повярвам на БСП, че резултатите са фалшифицирани и трябва да призная, че ще ми е изключително неприятно да направя това. Въпросните протоколи са писани включително от членове на ГЕРБ, и всички членове на комисии, които са бая доста са следили протоколите да са 100% изрядни, щом има "нередности", има значи и фалшификации, а щом са на 100% дори не искам да коментирам, позор

 12. 13 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  иначе странно, че в двата града дето герб печели на първи тур излизат такива проблеми, промени и тн... тоя избор е напълно нелегитимен.

 13. 14 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#10] от "~":

  Да, точно така, значи не са съгласни със собствените си резултати, които впрочем бяха достатъчно добри за ГЕРБ, уникално

 14. 15 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Преправя собстените си протоколи?

 15. 16 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "caliostro":

  И на мен!
  това на Аполо & Болкан (Алексей Петров) го чухме. Само ВИС липсват за да се върнем изцяло в онези "романтични" времена на истинските мутри.

 16. 17 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 497 Неутрално
 17. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 19 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Разстроено

  До коментар [#17] от "NewRe":

  Отчаянието на хората, няма нито един от Герб, който да излезе и да се извини, и да покаже поне минимално съжаление за случилото се, изборите бяха кошмарни за хората по секциите, а за онези в Универсиада? Жал ми е за тях, просто това извиква състрадание... у нормалните хора, разбира се

 19. 20 Профил на misaamane
  misaamane
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "много от представителите на секционните комисии не успяха да предадат документите и се разотидоха по домовете си с тях." - КОЩУНСТВО !!! ............ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УшИТЕ СИ ...

 20. 21 Профил на hero331
  hero331
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ако под "осигурена храна" се има в предвид подхвърлените по няколко кроасана във въздуха като на кучета към 3-4 часа в полунощ .... нямам какво да добавя. Да храна беше осигурена на скочилите във въздуха да я хванат... Да не говорим че "осигурената" вода струваше 1.50

 21. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  [quote#12:"bette"]Ако е вярно, че 100% са сгрешените[/quote]

  ...Първите проверки на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София са показали 100% сгрешени протоколи. Това обяви секретарят на ОИК Диана Тончева...

  Ми виж кой го казва.

  Всеки знае, че когато проверяваш нещо и още на първо "бъркане" "извадката" е 100% грешна значи ...
  Ако е стока някаква се връща на секундата. И то без възражения.

  Ама нали са избори ... поправяме

 22. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ""Всичко беше твърде сложно организирано. Тази излишна бумащина, която се създаде, това влачене на чували, бе абсолютно излишно. Повечето от членовете на СИК казаха, че се чувстват унизени от ситуацията, в която бяха поставени", каза още Диана Тонева." Е, съфорумци -кой е виновен за тази ситуация- пак ли сме виновни ние с вас, или са виновни ГЕРБ- за приемане на преференциалното гласуване в Изборния кодекс и за несъздаване на нормални условия за протичане на изборите?! и После- гласувайте, а ЩЕ ГЛАСУВАМ, НО САМО НА РЕФЕРЕНДУМИ И ЩЕ ПОДПИША ПОДПИСКА ЗА ИСКАНЕ ЗА НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 24 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Абе, тия от ГЕРБ не могат ли да броят, толкова е лесно: едно, две, три...?

 24. 25 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Неутрално

  уточнение: нито едно официално лице от ЦИК или Герб не излезе да се извини за протичането на изборния ден, включително и на собствените си членове, които се оказаха в капана на абсурдната и анти-човешка организация

 25. 26 Профил на Костадин Янев
  Костадин Янев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз съм от Пловдив и след 33 часа на крак се прибрах вкъщи! В седма палата в Пловдив е пълен цирк! ПЪЛЕН - между 10 и 20 секции на час минаваха и още минават! НИКОГА НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ ПОВЕЧЕ, НИКОГА АКО НЕ ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ТРЕТИРАНИ КАТО ЖИВОТНИ И ДА СПИТЕ ПО ЗЕМЯТА КАТО БЕЗДОМНИ ЦИГАНИ!!!

  На Боко трябва да му се забрани публична изява, въобще да говори даже, а най-добре да го пратят нанякъде, защото вече даже не е и смешно!
 26. 27 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Явно на управляващите им липсва кадрови потенциал, щом избирателните комисиите не могат да напишат(попълнят) протоколите (доколкото комисиите са доминирани от тази партия)! Интересно кой е носил бюлетините в къщи, може би и заедно с охрана? Хахаха!!! Още по-интересното е защо и кой позволява такива действия? Баси милиционерщината!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 27. 28 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Именно грешките в протоколите са били основната причина за забавянето при приемането на изборните книжа от секционните избирателни комисии
  ----------------------------
  100 -СТО% сгрешени протоколи. Тези чуват ли се! 22 години се провеждат избори и в София, точно в София, а не в някое забутано турско село 100% СГРЕШЕНИ протоколи. И комисиите, много от членовете на на които са били многократно на избори и софиянци, вече толкова години са се научили как да участват. Защо ОИК и ЦИК не си признаят поредната некадърност с организацията. Още повече говорителят на ЦИК Бисер Траянов в интервю по тв не каза за никакви грешки. Явно това сега е поредната лъжа.

 28. 29 Профил на naffoo
  naffoo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Сгрешен протокол се води и такъв, в който членовете на СИК не са написали с думи броя на бюлетините!!!
  А да не говорим, че когато СИК пише протокола, масово се пише, че броят на кандидатите за президент са 21, а не 18 както е правилно! Не могат да разберат, че поредността 1,2,3,5,6,7,9,10,11,12,13,14,16,17,18,19,20,21 = общо на 18 , тоест няма за всеки номер квадратче за гласуване и така виждат крайното 21 и пишат, че кандидатските листи са 21, а те са 18!!! Това е сгрешено от 99% от всички СИК! Това пак прави Протокола грешен, но тази поправка не решава и не подменя вота! Има много такива неща, но масово членовете на СИК не си четат методическите указания (колкото и подробно и объркващо да са написани, за някои хора) и не знаят как да реагират в деня на Изборите! Но най-голямата подмяна на вота за мен се прави от ЦИК и този който е писал Изборния Кодекс! Колкото по-сложно, толкова по-объркващо! А колкото по-голям хаос, толкова по-лесно да се правят шашми!

 29. 30 Профил на Костадин Янев
  Костадин Янев
  Рейтинг: 442 Гневно

  Допълнение... настроението ми е повече от гневно!

  На Боко трябва да му се забрани публична изява, въобще да говори даже, а най-добре да го пратят нанякъде, защото вече даже не е и смешно!
 30. 31 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#28] от "moreto":

  Секциите в София бяха поне 70% съставени от изключително интелигентни, 30-40% млади хора, 80% с предишен опит в избори, нещата са броени по 7 до 15 пъти, за да са 100% изрядни, в ЦИК по толко ли ги броят или просто искат да си играят на стъкмистика? това е подигравка

 31. 32 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 986 Неутрално

  "Грешките в протоколите не влияят на изборния резултат" Бисер. А какво влияе, освен точно това - вота на хората? И ако е "сбъркан" или подменен чрез протоколите, как се нарича това?

 32. 33 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  [quote#1:"xmm"]Е на комисиите не са ли изисквали някакъв ценз - поне пети клас? [/quote]

  отде толкова гербаджии с 5 клас ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 33. 34 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "Щирлиц":

  Лошото е, че само до толкова (три) могат. Нататък си е висша математика. Само предизборно-щабният шеф може да брои до пет, щото е учИл за физкултурник навремето

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 34. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":
  ГЕРБ САМ НАРУШИ СОБСТВЕНИЯ СИ ЗАКОН! Този Изборен кодекс е прието тях тях...Какво повече да се каже, освен ПОЧИВАЙ В МИР, О , САМОЗАБЛУДО НА БГ. ИЗБИРАТЕЛ, ЧЕ С ПОДАВАНЕТО НА СВОЯ ВОТ УЧАСТВА В РЕАЛНИ ИЗБОРИ! Време е за подписка за национален референдум!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 36 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#34] от "外人":

  Абе там стигат само до четири: раз, два, три, четири. Откъде да се появи петицата?

 36. 37 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Изисква се приятелски или роднински връзки.

 37. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#29:"naffoo"]Това пак прави Протокола грешен, но тази поправка не решава и не подменя вота! [/quote]
  Виж Изборния кодекс и се консултирай с колега- сори, но за тълкуване на закона човек се консултира с юристи, а не с хора с други професии

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 39 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  За грешка се приема и всеки глас за различна от ГЕРБ партия.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 39. 40 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  уф а аз мислех че изборният цирк е приключил ...

 40. 41 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "Щирлиц":

  2+2 = 4 (+ едно наум)

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 41. 42 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#39] от "deepblue":

  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))...

  В бюлетината трябва да има опция "Позвъни на приятел от ГЕРБ".

 42. 43 Профил на селянка
  селянка
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И аз вчера като гласувах(Варна),се изнервих от туткавостта на комисията в моята секция:единият беше над 70 годишен и едвам мърдаше,две госпожи дето пишеха данни по списъците определено имаха вид на слабо грамотни,а едно девойче,което приемаше подадената и лична карта седеше толкова важно горкото,че започнах да добивам усещането,че ми прави някакво висше благоволение...спирам до тук

 43. 44 Профил на Костадин Янев
  Костадин Янев
  Рейтинг: 442 Гневно

  Пак ви казвам! Всички статискики, които ви казват по телевизията са грешни! От СИК продължават да постъпват във всички големи градове в страната! В Пловдив имаше 60 секции да минават след нашата и още влизаха като снощи! Дори и 50% ме съмнява да има! Седях до обяд! Обработваха по 15 секции на час! Не им вярвайте на платените корумпирани медии! И до утре ще се проверяват протоколи вярвайте ми! Казвам ви го като човек, който не е спал вече 34 часа и е бил поставен в тези мизерни условия!

  На Боко трябва да му се забрани публична изява, въобще да говори даже, а най-добре да го пратят нанякъде, защото вече даже не е и смешно!
 44. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#29:"naffoo"]Но най-голямата подмяна на вота за мен се прави от ЦИК и този който е писал Изборния Кодекс! Колкото по-сложно, толкова по-объркващо![/quote]
  А здрасти! Още един прозрял нещо, което тръбях още с приемането на Изборен кодекс...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 46 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#41] от "外人":

  Напомня ми вица за Щирлиц. За да го изпита дали не е съветски разузнавач, Мюлер го пита колко прави две и две. "Щирлиц добре знаеше, че две и две прави четири. Той добре разбираше, че и Мюлер знае това. Но не беше сигурен какво мисли Центърът.".

 46. 47 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  не мога да разбера толкова ли е сложно в избирателните пунктове да се поставят скенери във всяка "кутийка", да има един списък с кандидатите и всеки просто да си пуска бюлетината чрез тези скенери - като в тото пунктовете. Така ще се премахнат всичките тези бумащини. Спокойно могат и да въведат автоматично регистриране на гласоподавателите в секциите, чрез сканиране на личните карти и така ще има дигитално всичко необходимо за прозрачност, бързо обрабортане на резултатите, както и ще е много по-малка възможноста за фалшификация. От години политиците само говорят за електронно правителство и избори, но не им стиска да го направят, защото тогава ще се видят всичките лъжи и измами, които те и техните подлоги вършат. Имаме нужда от изцяло нови политически партии, които реално да представляват народа, пълна лустрация не само на бившите ДС агенти, но и на всички политици и депутати до този момент и от активно преминаване към изцяло електронно правителство. Как в Индия и дори в някои африкански държави вече имат е-правителство (с което брутално са намалили корупцията), а в БГ все избираме тарикати, които само говорят и нищо не правят?

 47. 48 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аре пък и вие сега, няма да им дирим махна на гербаджиите! Решили да притурят стотина хиляди гласа отгоре, кво чак толкова?

 48. 49 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  [quote#47:"kki"]не мога да разбера толкова ли е сложно в избирателните пунктове да се поставят скенери във всяка "кутийка", да има един списък с кандидатите и всеки просто да си пуска бюлетината чрез тези скенери - като в тото пунктовете.[/quote]

  Ми не е сложно, но не отговаря на принципите за тайна на вота.
  Влизам аз, 54 по ред. Гласувам на тотаджийското апаратче.
  После "някой" вижда как е гласувал 54-тия по ред, изважда ме през нощта от къщи по долни гащи и ме праща в Белене.
  Този филм сме го гледали вече.

  Друг е въпроса, че може след вота, комисията вместо да брои ръчно, да ползва подобни скенери. И резултатите да отиват директно в ЦИК.
  Това вече е разумно, ама... ще глътне едни милиони, че свят да ти се завие...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 49. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Тия счупиха всички рекорди. Как 100% бе? При положение, че имаха много повече време, при положение, че имаше много по-раздут щат по комисиите...

  Но при този процент се учудвам как Фандъчето има само 51%.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 51 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#44] от "porschebulgaria":
  Искрено ти съчувствам пич, преживявал съм го на предишни избори като председател на комисия и се заклех / и спазих обещанието си/ да не се набутвам друг път в кашата организирана от Изборния кодекс и доказаното /многократно и категорично/ недоразумение Негенцова, която получава огромна заплата да /не/създава организация на изборите....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 51. 52 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  "в София са показали 100% сгрешени протоколи"
  ===
  Оп-па! Тук не става дума за грешка - това е диагноза!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 52. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  НЕГРАМОТНО НАСЕЛЕНИЕ ПОПЪЛВА НЕГРАМОТНИ ДОКУМЕНТИ.

  НУЖНО Е НЕ САМО ДА ЗНАЕШ ДА ПИШЕШ И ДА ЧЕТЕШ, А ДА ОСМИСЛИШ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ.

 53. 54 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#52] от "charlyb":
  Каква ти диагноза, направо клиничен случай, но...да сме благодарни, че са сгрешени само 100% официално, предполагам че истинската цифра е поне 120-125% от реалния брой протоколи....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 54. 55 Профил на Светла Митева
  Светла Митева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  100 % сгрешени протоколи означава, че председателите на комисии масово не могат да си попълнят формуляра. Повечето така наречени "председатели на секционни комисии" са с по две "виши", но не могат да попълнят праволно тото-фиш, да не говорим за формуляр, на който много подредено е обяснено точно къде какво трябва да се напише. Поне по веднъж на всеки 2 - 3 мин. всеки звъни да пита на този ред какво се пише, нищо че под реда с малки букви е записано какво е необходимо. За съжаление, това е...... поколението на прехода. Повечето комисии бяха с нови и млади хора....

 55. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Абстрактното образование в страната даде своите първа масова реколта.

 56. 57 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Гневно

  До коментар [#55] от "svetla.gluzova":
  Това означава и друго, че Негенцова и лапачите-чиновници от ЦИК, както много пъти до сега, не са си свършили работата за която получават доста добри заплати и ще продължават да превръщат бъдещите избори в пародийна трагикомедия....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 57. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Друго е да си образован, а съвсем друго, да си неграмотен.

  Много от новообразованите днес са вторично неграмотни, а това е болесттно състояние, защото се повреждат в поледствие психиката и нервната система.

  Обществените разходи се оказват много високи.

 58. 59 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Като сте толкова умни, защото не се включите като председатели на СИК и със собствения си пример да покажете как се работи правилно?

 59. 60 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Абе, къде е другаря Гоце? Що мълчи и нищо не казва? Нали той насрочва изборите? Като ЦИК и управляващите мълчат и се измъкват, Гоцето де го? Ама и той е в кьопа! И всички смотани партийкии и държавни администрацийки дето пазят местенцата!

 60. 61 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  До коментар [#59] от "stedim":
  Абсолютно всички проблеми, хаоса, липсата на елементарна организация бездушното чиновническо отношение на ОИК и т.н. се създават само и единствено от ЦИК и това недоразумение Негенцова, членовете на СИК нямат реално кой знае каква вина за това и са жертви на некадърния и неграмотен ЦИК.
  Между другото и наблюдателите от ЕС вече официално заявиха, че ЦИК е виновен за хаоса и съмненията за манипулиран вот....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 61. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#59] от "stedim":

  Защото председателите на СИК се назначават от ЦИК?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 63 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#49] от "Athanatos":

  да, прав си за това, но този проблем може да се реши чисто технологично. Има начини да се гарантира тайната на вота, дори с високите технологии ще е доста по-добре от колкото е в момента, защото сега има прекалено много хора, през чийто ръце минават бюлетините. Само да кажа, че съм специализирал конкретно в информационни технологии и анти-корупция и от 5-6 години изследвам проблемите, които различни държави срещат с електронните избори и е-правителство - към момента всички тези проблеми имат решения, както и има достатъчно емпирични доказателства за ефективността и ефикасността на тези методи. Само трябват малко повече умни и кадърни хора, които да си седнат на задниците и да свършат качествено работата!

 63. 64 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#52] от "charlyb":
  Ще броят отново над 80% от бюлетините в София, е това вече е пародия на избори....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 64. 65 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#29] от "naffoo":

  Милиционерски хватки със нарочно подставени сложносто за да може да се правят промени когато и както, който поиска там в ЦИК, СИК попълват с грешки, а ЦИК поправят каквото решат.

  Излишна усложненост при наличие на вторична неграмотност - това води до възможни преки фалшификации.

 65. 66 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#64] от "appen13":

  Не се казва пародия на избори ,а се казва изборна победа

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 66. 67 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Над 100% сгрешени протоколи са отчели от ОИК към Столична община
  Двама депутати от ГЕРБ в нарушение на закона са били в залата за преброяване

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 69 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#66] от "deepblue":
  Може и така да се нарече, но чуждите наблюдатели са доста скептични , най-малкото защото при 45-46% гласували за общинската листа на герб в София, Фандъкова е набрала над 51% гласове, практиката в цяла Европа сочи отклонения до +/- около 2-2.5%, май някой нещо доста е сгафил....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 69. 70 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В страницата на ЦИК към 12.06 в София са обработени ок. 51% от протоколите, а в други градова - В. Търново, хасково, Русе (произволно) - 87-90%. Да не би нещо да не излизат процентите за данчето да стане кмет от раз?
  http://results.cik.bg/tur1/mestni/2246.html

 70. 71 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  №62 Тони "Защото председателите на СИК се назначават от ЦИК?" Тони, и ти , и много като тебе пишат без да знаят нищо за нещата. Ще ти обясня: при съставянето на СИК /секционни избирателни комисии/ в общината се събират представители на парламентарно представените политически партии и на квотен принцип, съобразно парламентарното представяне, разпределят коя партия колко членове ще има в СИК. При това никоя партия не може да има мнозинство. По същия начин се разпределят и ръководните длъжнистиэ -председател, зам. предс. и секретар. При интелегентни представители разпределението в СИК не е проблем. След това всяка партия си подава в общината имената на съответните хора в съответната СИК, те се занасят в ОИК / Общинска и.к./ и се утвърждават. При парламентарни избори се утвърждават от РИК /районна и.к. / Най- трудното е да се намерят хора за ръководните длъжности, защото те носят бюлетините. Това го пиша за ограмотяване на невежи като тебе. А ако толкова искаш да си председател на СИК, обади се на която искаш партия от парламентарно представените и със сигулност с радост ще те назначат. И като сгрешиш протокола и това се хване когато го занесете и мине през компютърна обработка, запомни тази страница на "Дневник" и прочети отново написаното по-горе. За сведение - членовете на ОИК и РИК се назначават от ЦИК.

 71. 72 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нали затова предварително се направиха промени за действия, които могат да са свързани с фалшифициране на изборни резултати и са описани в новия Изборен кодекс като административни нарушения, за които се предвижда глоба, а не затвор!

 72. 73 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#67] от "greg1":
  Как може да има "над 100%"? Тва е пълна безмислица - по-малко възмущение, повече мисъл и всичко ще е ок. А сега паднаха на 80%. Някой проверява ли ги тия статии и данни изобщо?

 73. 74 Профил на Schwejk
  Schwejk
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "newmind":

  "Невероятно е Фандъкова да се е харесала на Софиянци!"

  Фандъкова - не. Но кажи ми, как да не гласуваш за Андрей Иванов. Или за "брокерите". Дава ли ти сърце да ги оставиш гладни? За сметка на разни Прошко-вци

 74. 75 Профил на Schwejk
  Schwejk
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#73] от "glatzial":

  Диана Тонова, секретар на Общинската избирателна комисия (ОИК) към Столична община, обясни официално, че има над 100% сгрешени протоколи, цитира я Медиапул. Това означава, че всеки един протокол е сгрешен поне веднъж, но има доста случаи, в които грешките са повече от една.
  По думите й това никога не се е случвало. В момента се извършва ръчно преброяване, след като са установени грешки в абсолютно всички протоколи.

 75. 76 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#4:"ikapitan"]СИК? то вярно че Бойко и Пашата ги организират изборите, ама поне името да бяха сменили [/quote]
  Е, в случая е просто съкращение на Секционна Избирателна Комисия. Иначе връзката на Бойко с организацията СИК е ясна, ама в случая не е най-коректното да се смесват съкращенията.

 76. 77 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#75] от "Kurt":

  Съжалявам, не мога да се съглася - един прокол с една или с десет грешки е сгрешен протокол. Ако имаш два протокола - в единия има 10 грешки, в другия няма - това са 50% сгрешени протоколи, нито повеè, нито по-малко. Иначе ако искаш да взимаш брой грешки трябва да го правиш на базата на възможни грешки. Да кажем ако имаш два протокола всеки с възможност за допускане на 50 грешки. Тогава 10 грешки в единия са ти 10%. Просто цялата медиина игра с процентите ме дразни от край време. Това е много удобен начин да манипулираш нагласи и резултати както си искаш. един процент без да кажеш от какво е, е напълно безмислен - това се учи в начална математика. И как в обновената в 15.15 ч статия цитата на Марина Белчева стана различен? И последно Белчева или Тонова говори за проценти?

 77. 78 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#68] от "zrenaxby":

  Да! Това е един прекрасен пример за това как НЕ трябва да се разработват тези системи прекалено много натиснаха програмистите да правят системата без да е ясно какво точно трябва да се програмира, а пък това беше направено с цел да се манипулират резултатите. Все пак и този случай е част от световния опит с тези технологии. Другото е, че според мен не трябва да се правят подобни като в УСА терминали за гласуване, а просто да се дигитализира сегашния процес на идентификация (да става пак с изборна комисия, а не с електронен подпис) и на подаване на бюлетината. Оттам вече цялото броене ще става автоматично Но това са подробности. Има достатъчно примери за успешно провеждане на избори, където високите технологии са намалили разходите с над 50% и са скъсили опашките и времето за броене многократно.

 78. 79 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#12:"bette"]а щом са на 100% дори не искам да коментирам, позор[/quote]
  То над 5-10% вече е знак за манипулация или поне вот, на който не може да се вярва, че отразява мнението на гражданите. При 10% недействителни протоколи в един град и примерно 50% гласове за кандидат в кварталите на проблемните секции(Примерно в Лозенец може да си харесват Прошко и масово там да се гласува за него, но в другите квартали той да е с по 10ина % гласове или в Сердика гласуват за човек на БСП основно. Съвсем хипотетично го казвам, де, но е за показване на това каква може да е грешката.), това са 5% от целия град! Или ония села, където по 300-400 човека не можаха да гласуват? Това са 10ина% от население 3000 души и може да даде огромна разлика. А ако са гласували в село с 3000 избиратели 1000 и не са могли да го направят 400? Това може да даде разлика 20-30% във вота!
  Кой изобщо и как в момента може да гарантира, че имаме неманипулиран и точен вот? Знаем, че ще има ново ръчно преброяване на бюлетини. В същото време чували са носени вкъщи от хора от СИК. Тъй като едва ли в дома им са отишли накуп всички членове на СИК и е имало охрана, как се гаранитра, че пътьом не са подменили бюлетините?

 79. 80 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ЦИК - Цветанова Избирателна Комисия!

 80. 81 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#78] от "kki":

  донякъде мога да се съглася с подобна идея т.е. наличието и на хартиен носител за проверка, но тогава ще има - тя системата не го отчете, айде отваряйте да броиме и така. има си проблеми, не ни трябва да се забъркваме и в такива бакии, ползата няма да е голяма а евентуалните проблеми - при наша реализация много, а няма и да е много по-евтино. вярно все някой ден ще трябва да се направи, но айде да го изчистят в световен план. не ми се обяснява в детайли за противоречията, иначе горе някой спомена за тайната на вота и т.н. дай да си направим по "отплащащите" се неща електронни като е-правителството, е-общини, читав нов софтуер за здравната каса по свързаните незнам си кво(т.е. следващото след клиничните пътеки) ...

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 81. 82 Профил на wladimirov
  wladimirov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Абе, ако не се ангажираме с разни конспиративни теории, свързани с манипулацията на гласовете, и се фокусираме върху обективните факти- тромавата технология, по която се проведоха вчерашните избори е симптоматична за цялостното състояние на политико-административнит институции в страната. Яко лъха на некомпетентност и ирационалност. Това обхваща целия спектър от самия нов избирателен закон до създаденото в изборния ден напрежение. Колкото до манипулациите на вота- много би ми било интересно да видя сборник с български предизборни техники. Ще се окажем царе на изобретателността в социално-политическия спектър.Което никак не е за подценяване.....

 82. 83 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Касиране. поне в София!

 83. 84 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами да ги касират. Все тая, резултата ще е същия. Ще профукаме още няколко милиона за глупости.

  Кадиев няма шанс, а сините пък съвсем. За какво да се правят нови безмислени избори???

  Да беше 1-2-5-10% разликата разбирам. Ама тя е фрапантна бе хора. София вече не се интересува ни от Костов, ни от ДСБ ни от сини коалиции. Това е. Приемете го.

 84. 85 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1386 Гневно

  Тези избори заприличàха на изборите 1990. Тогава 3 дни брояха и една седмица "обработваха" резултатите. Още им сърбаме попарата на онези избори.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 85. 86 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Иначе истината е една - електронно гласуване. Както от вкъщи с електронния подпис, така и на терминал в тъмната стаичка. Живеем в 21 век мама му стара, още плюнчим моливи и дращим по хартии... първобитна история.

 86. 87 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Сгрешени или....... отговорете си сами!

  ура и да живей!!!
 87. 88 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#84] от "niakoi_si":
  Точно заради тази разлика-касиране! София не би могла да гласува за милиционерщината, без манипулация на резултата разбира се! Касиране и броене глас по-глас, без никакви купени екзит полове и "социологически" агенции.

 88. 89 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 497 Весело

  Хей герберисти,
  Готови ли сте със следващите бюлетини за подмяна на вота?
  За хаоса вече разбрахме добре го изработихте!

  yustal
 89. 90 Профил на velkovski
  velkovski
  Рейтинг: 924 Гневно

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":
  10х!

  Дайте ми жена, която обича бира, и ще завладея света. - Кайзер Вилхелм
 90. 91 Профил на velkovski
  velkovski
  Рейтинг: 924 Гневно

  До коментар [#84] от "niakoi_si":
  Аре бе, ти луд ли си или на луд се правиш?

  Дайте ми жена, която обича бира, и ще завладея света. - Кайзер Вилхелм
 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 93 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нищо няма случайно на този свят другарки и другари

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 93. 94 Профил на gb35
  gb35
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Възрастен съм и до сега не съм чул някой който е загубил изборите да не окачествява изборите за "фалшифицирани". Няма такъв случай освен по времето на отечественофронтовското правителство. Там нямаше проблеми. (9.5% а в някои случаи и 105%). Там БКП то не бъркаше протоколите, те бяха написани и попълнени предварително. Между 8 и 10 часа сутринта изборите бяха приключили.

  "Столетницата" и да си съдере задника вече няма да печели избори!

 94. 95 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 456 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=VQgtc8V7-uc&feature=share

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 95. 96 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ай на бас, че всички „грешки” са в поза на ГЕРБ!

 96. 97 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 652 Неутрално

  А какво за искането за касация на изборите от няколко партии днес пред ЦИК.. нищо не казвате..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 97. 98 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#95:"sandr0"]http://www.youtube.com/watch?v=VQgtc8V7-uc&feature=share [/quote]

  Извинявам се, но Плевнята ми прилича на обикновен ръкоблудец.

 98. 99 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#96] от "zeer_streng":

  Резултатите в София, Русе и др. говорят красноречиво. А пазаруването на гласове е било повсеместно
  На ромското население са раздавани попълнени бюлетини в полза на кандидата на ГЕРБ

 99. 100 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Весело

  Алоооо! Тоя с тънкото гласче и меките китки! Ти си за президент на педалитееее!

  http://www.youtube.com/watch?v=VQgtc8V7-uc&feature=share

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK