Хелзинският комитет: Лоша организация и множество нарушения на изборите

Хелзинският комитет: Лоша организация и множество нарушения на изборите

© Красимир ЮскеселиевБългарски хелзинкски комитет (БХК) е силно обезпокоен от начина на протичане на местните и президентските избори в стрaната. Според организацията, която е имала свои "наблюдатели на ключови места в България", е имало фрапантни нарушения и на изключително лоша организация, става ясно от съобщение на БХК.


Сред заключенията на комитета, членовете на комисиите не бяха наясно с правилата за изборния ден и са проявявали много ниска компетентност. "На повечето места процедурата за гласуване беше бавна, имаше постоянни опашки и хората чакаха по над половин час, за да гласуват. Създадените изборни секции бяха очевидно недостатъчно, за да се гарантира спокоен и гладкопротичащ изборен процес.


Според БХК е имало твърде много застъпници -  често по няколко души от партия. Те са били в непосредствена близост до стаята за гласуване, тъй като помещенията не са били достатъчно големи да поберат всички, неспазвайки правилото за забраната на присъствие на други лица, освен гласуващи, на разстояние по-малко от три метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.
"В Дупница имаше поголовно нарушение в броя на застъпниците от една партия (най-вече ГЕРБ и РЗС). В една секция до урната стоеше застъпник от ГЕРБ, който след като хората гласуваха, взимаше бюлетините, даваше ги за втори печат и той ги пускаше в урната. В една от секциите в Дупница, едновременно се пускаха да гласуват по 40-50 човека, понякога с деца, допълнително в стаята имаше над 20 застъпника и 9 члена на комисията, тоест имаше по 70-80 човека едновременно в стаята. В същата секция през цялото време докато се гласуваше, застъпници стояха между тъмните стаички и комисията, за да помагат при "координирането", съобщават от организацията.


По време на преброяването вратите на посетените от комитета секции не бяха заключени.


Да проверим как вървят нещата


Според организацията на места - Банско, Разлог и Добринище е имало "свръхпредставяне" и "подпредставяне" на някои партии в секционните комисии. ГЕРБ е имала по четири представители, а Атака и ДПС имаха по един или двама.


В Банско и Разлог в секциите са присъствали и кандидати, или са минавали да проверяват "как вървят нещата". "В Добринище имаше предизборни плакати непосредствено до секция, в нарушение на закона. Процесът на преброяването в секция 13 беше тромав, неефективен и бавен, и на комисията й се налагаше да чете правилата на място. Нямаше никаква регулация относно влизане и излизане на наблюдатели/застъпници/представители, след като започна преброяването. Удостоверени представители на ГЕРБ носеха вафли и кафе на комисията", съобщават още от БХК.


В Бобов дол хора са разказали, че миньори са били принуждавани да гласуват за "Лидер" със сплашване, че в противен случай, няма смисъл да идват на работа в понеделник.


Прозрачни бюлетини, неправилно отписани граждани


"БХК обръща внимание и на факта, че бюлетините за изборите бяха изработени от хартия с по-ниско съдържание на целулоза, което ги правеше прозрачни. По този начин беше опорочена на тайната на вота на избирателите", съобщават от организацията. Според тях при поставянето на втори печат на гърба, може да се установи дали гласоподавателят е маркирал някой от първите четири възможни номера (мястото за поставяне на печатите е именно на гърба на първите четири номера).


Организацията е получила множество сигнали и за неправилно отписани от изборните списъци граждани. Хиляди са били връщани от секционните комисии с обяснението, че настоящият им адрес е извън страната и така не покриват изискванията за уседналост. Изготвеният забранителен списък (по официална информация, подадена от МВР до ЦИК), не съответства на актуалното състояние на уседналостта в страната. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK