Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Георги КожухаровЩе направим всичко възможно Калфин и Данаилов да получат най-голяма подкрепа от нашите избиратели. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган.


"Явно нощта е бременна с нови оценки, самооценки, дори неидентифицирани феномени в политиката", заяви той в началото на пресконференцията на партията след изборния ден.


На нея присъстваха лидерът на ДПС Ахмед Доган и заместниците му Лютви Местан и Христо Бисеров.
Ето пълният текст на пресконференцията:


Христо Бисеров: Както се досещате, ние няма да отчитаме президентския вот и затова ще насочим вниманието си към резултатите от местните избори – едни избори, които много по-трудно се броят и там резултатите излизат с известно закъснение, но това, което тази вечер можем да посочим като резултати на база на нашите преброявания, които извършваме, е, че Движението за права и свободи печели на първи тур в 24 общини. Към тези... Вече 25.


Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Надежда Чипева


Към тях очакваме резултатите на още три общини, така че там резултатът ще бъде между 25 и 28 общини на първи тур. На втори тур със сигурност Движението за права и свободи ще участва в 22 общини, респективно или евентуално в 25. Така че можем да отчетем, че в 50 общини ДПС печели на първи тур или се явява на балотаж с много добри възможности за втория тур като със задоволство констатираме, че се явяваме на балотажи в общини, в които ние не управляваме като Тутракан, като Айтос, като Лъки, като Куклен.


С една дума нашият първи анализ показва, че партията ни запазва, запазва позициите си в местната власт с тенденция за разширяване на тези позиции. Сега, господин председател, ваш ред е, заповядайте.


Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Георги Кожухаров


Ахмед Доган: Така, благодаря ви, уважаеми дами и господа, явно нощта е бременна с нови тенденции, с нови оценки, самооценки, явления, дори бих казал и не идентифицирани феномени в политиката.


Първо с ваше позволение искам да благодаря на всички наши избиратели, на целия ни партиен актив и особено на младежката ни организация – те и този път доказаха, че могат да бъдат авангард във всеки предизборен процес, за активното участие, за голямата мобилизация и за категоричната победа в Кърджали, специални благодарности, 7 от 7.


Направи ни впечатление, че някои от управляващите не познават географията на страната, препоръчвам им, така, по прецизно да се занимават и с политическата география, пък и с нормалната география, защото Черноочене не се намира в друга област, а в Кърджали се намира и Черноочене винаги са били първенци във всички избори последните 20 година.


Специални благодарности за Хасково, специално за Стамболово, Минерални Бани, за Разград, с изключение на Цар Калоян, за Шумен, за всички общини, Търговище, Омуртаг, Опака, чакаме и Антоново, евентуално сега, за Бургас, също и Благоевград.


Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Надежда Чипева


Уважаеми дами и господа, за нас е приоритет местният вот. Дори в европейско измерение от гледна точка на децентрализацията и регионализма, местният вот не е само като цел, да се настаним и да се наслаждаваме на местната власт. За нас местната власт е инструмент за решаване не само на инфраструктурни проекти, включително и за използване на различни инструменти за усвояване на еврофондове.


Новото, което винаги сме подчертавали във връзка с тази предизборна кампания е, че местната власт има нова отговорност, предполагаща ново качество на осмисляне, на анализ и на визия за всяка община вече в европейски контекст. За нас вече не е достатъчно местната власт да се занимава с инфраструктурни проекти, а да има стратегия за привличане на частни инвеститори във всяка община от гледна точка на създаване на условия за нови работни места. И това вероятно ще ни бъде критерия за оценка на тези, които вече са избрани и ще бъдат избрани на балотажа.


Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Надежда Чипева


Естествено бяхме по-пасивни на президентския вот. Първо искахме да сме наясно за профила, необходимия профил на президента на страната. За нас този профил е предмет на обсъждане, дискусии може би от пет-шест месеца. Първото нещо, което трябва да притежава президентът на страна е да гарантира мира, спокойствието и сигурността на гражданите и на страната.


Второто нещо, което е изключително важно, в рамките на неговите компетенции, зададени от Конституцията на страната, той трябва да бъде един от гарантите на необратимостта на демократичния процес. Не случайно, подчертаваме това, защото последните две години виждаме тенденции, наблюдаваме явления, които поставят под въпрос необратимостта на демократичната система и като процес в страната.


Третият много важен критерий за профила на президента е – той не трябва да бъде пасивен наблюдател на политическия живот и на цялостния обществено-политически живот, включително и икономически, а да се яви ключ, портал чрез лобиране да бъде съсубект за привличане на необходимите инвестиции в страната.


Според тези критерии, според нас – двойката господин Калфин-Стефан Данаилов, ние му викаме, така, по-нежно чичо Ламбо, са може би най-подходящите и със своето адекватно поведение, с начин на мислене, с усещане на проблемите, с човешкото си измерение, плюс експертност и политическа компетентност – най-добре пасват на тези очаквания и затова ще направим всичко възможно вторият тур да получат необходимата подкрепа от нашите избиратели.


Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Надежда Чипева


Естествено най-важният въпрос във връзка с тези избори, последните, е страхът в различни региони, натискът, рекетът, заплахите, използване на голяма част от държавния апарат за манипулиране, за насочване, за поставяне на условия, които почти не са изпълними от конкретни граждани в различните региони. За нас това е не само в рамките на категорията тревожност, но ново явление във връзка с целия преходен етап на страната последните 20 години.


Затова сме решени да направим необходимо да спрем тази некомпетентна политика, която се води от страна на управляващите на централно и местно равнище, да кажем стоп на пропадането на страната в редица направления, най-вече в икономическо и най-конкретно в инвестиционно отношение, защото ако не се намери ключ за решаване на тези въпроси, може би след, след година-две вече ще бъде много късно.


Затова спасението на страната виждаме или изхода за спасението виждаме в предсрочни парламентарни избори, докато не получим други аргументи, които да ни убедят в обратното.


Аз ще бъда кратък, за да поставите различни въпроси, подканвам и колегите също да вземат отношение, тъй като щом нощта е бременна, трябва да излезем... Като гледам, ние сме май в най-добро настроение от всички други политически сили и си заслужава да бъдем в добро настроение, благодаря ви.


Христо Бисеров: Сега, уважаеми представители на медиите, госпожа Кръстева ще има грижата да ви дава думата, а ние всички ще участваме в отговарянето на въпросите.


Водеща: Добър вечер, колеги.


Лора Метанова, БТА: Тъй като явно сте удовлетворени от резултатите от местните избори исках да попитам каква е тайната на мобилизацията на електората ви? На какво заложихте, за да постигнете тези резултати в предизборните резултати?


Ахмед Доган: Аз специално, ако въпросът е поставен към мен директно, основната ми идея е била една. Обяснявал съм във всички региони, че в следващите години ще се срамуваме да обясняваме на децата си защо сме допуснали сега управляващите да бъдат на тези позиции. Това съм обяснявал във всички ракурси и така нататък.


Десислава Ризова, БТВ: Г- Доган, тази вечер ГЕРБ заявиха ,че имат пробив в смесените райони като посочиха балотаж в Черноочене. Има ли такъв пробив и за ваша сметка ли е той? И още един въпрос, ако позволите- казахте, че нощта е бременна със самооценки. В този смисъл, днес няколко пъти прозвуча оценката, че ГЕРБ е новото дясно. Това ли е новото дясно, според вас, благодаря.


Ахмед Доган: За Кърджали ще помоля г-н Местан като колега от Кърджали да отговори на въпроса.


Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Надежда Чипева


Лютви Местан: Останах с впечатлението ,че г-н председателя вече направи коментар на този въпрос. Но аз ще ви отговоря съвършено кратко с един въпрос, който е реторичен, защото съдържа отговора.


Бих попитал за цветните сънища на Цветанов или за политически реалности? Изглежда Цветанов и ГЕРБ продължават да бъркат желаното с реалното. ГЕРБ на Балотаж в Черноочене- може, ако меракът беше като моженето. А явно е, че по отношение на моженето ГЕРБ ги няма и неслучайно е и нашата оценка за управлението. Нашият избирател е на ясно с принципа, че властта възпира и от политическата грамотност на ДПС-избирателя, не може да очаквате подкрепа за кандидати на ГЕРБ- било за местна власт, било за президент и вицепрезидент.Благодаря.


Ахмед Доган: По въпроса за това дали ГЕРБ е новото дясно. Нашата оценка е, че на тези избори, особено на втори тур, не се гласува за ляво или дясно. Гласуването е за избор между даване на възможност за еднолична власт или запазване на демокрацията в България.Затова нашата позиция за втори тур е за запазване на демокрацията в България. Тези избори не формират дясно в България.


"Стандарт": Г-н Доган, бих искала да ви запитам следното нещо. Днес казахте, че тези избори са доста по-различни. С какво са по-различни, ако може да обясните? В каква поска очаквате смяна на политическото време?


Ахмед Доган: Те са по-различни от предишните местни и президентски избори с това, че имат надпартиен характер, ще се отнася до президентските избори. Ние сме убедени, че изборът на президент е знак или избор на модел за развитието на страната в следващ период.


Изборът на Превнелиев нищо добро не ни вещае като демократичен модел, с това те са по-различни. Новото политическо време започва от тази вечер и след седмица ще получи по-очертан профил, по –голяма отчетливост. При всички случаи нашата оценка за ГЕРБ на тези избори и затова се учудваме на тези оценки и самооценки, защото това е провал. Една управляваща партия с такава власт, включително на местно равнище да си прави оценка за победители, когато са спечелили 3 области на първи тур, е най-малкото некоректно.


Бих казал, дори че е недоразумение. Днес тук се използва механизмът за подмяна на темата с различни евроинтеграционни дискурси- какво ни предстои, колко сме зле, но ще се оправим от гледна точка на другите страни. Това са конкретните примери за подмяна на темата. В тази тема основна е темата за властта на централно равнище.


Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Анелия Николова


Затова мисля, че ако тази вечер нощта е бременна, тя ще роди така това ново измерение в близко време. Едва ли българският избирател ще допусне един субект да поеме цялата отговорност за страната. Този опит е предимно негативен и ще си остане в негативите на страната като развитие. При всички случаи трябва да има коалиционни партньори- 2-3-4 партии, за да има контрол, взаимна регулация, за да не се създадат предпоставки за какъв да е авторитаризъм или когато човек започне да се взима много на сериозно, започва да говори в първо лице, единствено число. Само ако ги прослушаме като запис ще ни стане ясно какво искам да кажа.


Деница Суруджийска, Нова телевизия: Г-н Доган, какво ще поискате за подкрепата си двойката Калфин-Данаилов и как си представяте този механизъм за осъществяване на необходимите, според вас, предсрочни парламентарни избори? Благодаря.


Ахмед Доган: Вторият ви въпрос е по-сложен и иска по-прецизен анализ. ДПС не иска нещо за подкрепа. Никога не сме искали това нещо. Това е отношението на медиите. За да бъдете доволни, че ще искаме нещо, ще искаме една хубава целувка.


Към другия ви въпрос- изисква по-специализиран анализ и мисля, че след 2 ч. през нощта не му е времето.


Красина Кръстева, "Труд": Г-н Доган, ако наистина искате да дадете едно рамо на чичо Ламбо, както го наричате, не смятате ли, че му окозвате мечешка услуга с директно заявената подкрепа? Задавам ви този въпрос така, защото знаете как рефлектираха вашите думи в предишните избори, думите, които казахте в село Кочан. Не само според политолози, но и според политици те са допринесли за падане и влошаване на резултатите на ДПС. Няма ли сега да се получи същото, благодаря.


Ахмед Доган: Това е част от сценария да сатанизираме образа на ДПС и моя милост конкретно. Не се опасяваме, защото ние сме нормална българска партия, колежке. На базата на конкретни оценки, анализи- както виждате досега не сме давали основание да се говори на тези тема. Но така или иначе ние трябва да имаме послание към нашите избиратели и то е това. Не се опасявам. Ако искате да кажем: бихме могли да подкрепим, но при едни такива неясни неща има ,такъв език не ни е привичен. Беновска, заповядайте.


Илияна Беновска, К2: Меракът и моженето ви съпътстват вече 21 години, така ли е? Въпросът ми е следният. Ккво ще получи обществото, ако подкрепите двойката Калфин-Данаилов и как то ще бъде уверено, че това наистина е вече исторически правилната сделка с вас?


Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Надежда Чипева


Ахмед Доган: Въпросът ви предполага цял семинар.


Илияна Беновска, К2: Гениалните неща са най-прости.


Ахмед Доган: Трябва да има историческа перспектива, че сме избрали правилната страна едва ли не. Една партия поема отговорност на базата на определени ценности, принципи. Аз ви казах от самото начало трите основни критерия, от гледна точка на спокойствието, от гледна точка на необратимостта на събитията, от гледна точка на развитието на страната и отговорността на различните политици. Ние избираме именно този вариант. Естествено, само историята след време може да подскаже дали сме били прави или не. На този етап ние сме убедени, че имаме право да бъдем убедени в това наше решение.


Валерия Касиян, ТВ: Г-н Доган, понеже заговорите за Росен Плевнелиев преди малко, ще ви цитирам какво каза той, че за пръв път в историята на новата политика на България ще има президент, избран без ДПС. Как ще коментирате тази констатация? И едно допълнение към въпроса, ще реши ли наистина ДПС президентския вот при положение, че според социолозите гласовете на българските турци са разделени на три?


Ахмед Доган: Колежке, не ми се ще много на сериозно да приема въпроса ви, но в първо измерение аз ви уверявам, че ДПС не се приема толкова на сериозно, както изглежда отвън, от страни. Ако без ДПС се избере президент, ние бихме били доволни. Това е част от сценария за сатанизиране на ДПС – "Виждате ли, без ДПС не може да се избере президент, ерго, дай сега да ги очерним, да ги натикаме там в някакъв ъгъл, да си знаят мястото". Погрешна стратегия е това, колегите. Просто ако някой си прави такива илюзии, сбъркал е света си просто.


Така че на нас ни прави впечатление нещо друго, г-н Плевнелиев е доста неориентиран по много въпроси. Той каза – "За първи път в Кърджали там пробив". На мен не ми стана ясно дори за какво говори. За първи път са били на балотаж в Кърджали в последните 20 години. Това са недоразумения, колеги, просто няма за какво да ги коментираме тук. Направете си справка, ще видите за какво става въпрос. Но що се отнася за по-сериозната страна на въпроса ви, мисля, че след една седмица ще бъдем по-свободни, за да бъдем с точна артикулация по тези проблеми с по-приближена дефиниция и оценки.


Дея Манолова, Дарик радио: Г-н Доган, имате ли самочувствието, че ДПС може да се превърне в незаобиколим фактор за спечелването на президентските избори и това, дали г-н Калфин, към който вие декларирате подкрепа, ще бъде следващия президент?


Ахмед Доган: Първо – нямаме такава претенция, колежке. Второ – не искаме. Трето – ние си знаем мястото, тежестта, възможностите и ще направим всичко възможно действително г-н Калфин да получи необходимата подкрепа.


Ася Методиева, БНТ: Г-н Доган, два мотива се прокраднаха по време на тази кампания на изборите. Първо, мотивът за страха – ще бъде любопитно, ако може да го коментирате, тъй като освен ГЕРБ, в изречения за заплахи беше споменато и ДПС? И в този контекст, вие от какво се страхувате? Страхувате ли се, че да речем на следващите избори е възможно електоратът на ДПС в по-пълна степен да отстъпи, ако се съгласите, разбира се, с идеята, че на тези избори има известно разколебаване?


Пресконференцията на ДПС в изборната нощ - пълният текст

© Георги Кожухаров


Ахмед Доган: Понеже въпросът е много обобщаващ, аз бих помолил и колегите да вземат отношение. Но в личен план, имахте такъв нюанс специално. Колежке, поне до колкото се познавам, в последните 26 години никой не е успял да се чувствам застрашен от нещо или не дай си Боже да се страхувам. Всеки човек е нормално да се страхува. Аз съм си борец и който предприема подобни инструменти за пораждане на страх, мисля че бърка най-малкото. Животът ме е научил аз да не бягам от страха, а да стоя срещу него, дори да тръгне срещу него. Така че, имайте предвид и това. А за страха в политически контекст, ще помоля колегите да вземат отношение.


Христо Бисеров: Всички знаем, че ГЕРБ използваше насилието и насаждането на страх, като инструмент в предизборната кампания. Това са нашите преки наблюдения от обиколките, които имаме и работата ни на терен. Така че това е едно от основанията на доста анализатори да считат, че тези избори са най-порочните избори, които са провеждани в България от началото на демократичните промени, включително и това, че избори се провеждат и нощно време. Това е парадокс, който в Европа не съществуват. Провеждането на избори по тъмно е част от този механизъм на използване на страха. Все пак, г-жо Кръстева, дайте възможност за един последен въпрос.


Иван Такев: Уважаеми дами и господа, ако правилно съм ви разбрал, г-н Доган, в уводните ви думи казахте, че нощта е бременна с нейните витирани политически субекти. Много моля, дайте едно кратко разяснение, за да приключим нощта?


Ахмед Доган: Може би основният недъг на целия преход, уважаеми дами и господа, в българския политически ландшафт е, че много случайни хора влизат в политиката, много случайни. Представете си преди 2 години или повече – някаква групировка овладява част от медиите, намира необходимите финансови ресурси, случайно взима властта, дори те не бяха подготвени за това нещо, което точно преди 2 години аз бях дефинирал като реална мутризация на българската политика. Случайността, случайните личности, не подготвени, да не говорим за компетентност, за отговорност – са може би едни от най-големите бичове на този измъчен преход в последните 22 години. Тях ги фиксирам. И за голямо съжаление, продължават да се възпроизвеждат.


Иван Такев: А вие какво правите, за да ги премахнете около тях? Понеже говорихте за медийни групировки, а до колкото знам, един ваш депутат е собственик на медийна групировка.


Ахмед Доган: Г-н Такев, аз също бих ви задал въпроса, а вие какво правите? Вие сте представител на четвъртата власт. Без вашето участие беше невъзможно да се стигне до тук.


Водещ: Благодаря ви за вниманието и интереса. 26-та община, току-що получихме – Никола Козлево, Шуменска област на първи тур печелим. Стават 26. Благодаря ви още веднъж. Лек ден.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 782 Весело


  "Въпросът ви предполага цял семинар"

  С обилни количества "Чивас Регал" и млади активистки...някъде на затънтено място...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Силен шут на ДПС и БСП трябва и от българи и от турци.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 782 Весело


  "Субект", "съсубект"...

  Ето с такива думички се става хидроинженер, деца мои...

  Какво си губите времето в техническите университети...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2350 Весело

  "Едва ли българският избирател ще допусне един субект да поеме цялата отговорност за страната. Този опит е предимно негативен и ще си остане в негативите на страната като развитие. При всички случаи трябва да има коалиционни партньори- 2-3-4 партии, за да има контрол, взаимна регулация, за да не се създадат предпоставки за какъв да е авторитаризъм"

  От думите на Доган се вижда че мечтае за нова коалиция а "чичо Ламбо" който ни проглуши ушите колко го е срам не вижда нищо срамно пак да се разцелуват с Доган.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ташак! Доган ако знае и разбира, какво е демокрация. Ставам трамвай.

 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#6] от "latsy": Само не травай , че станишко може да те подкара

 8. 8 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 506 Неутрално  До коментар [#7] от "shileto"

  Това ме радва, че Станишко не знае, какво е демокрация.

 9. 9 Профил на velkovski
  velkovski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Иван Такев: А вие какво правите, за да ги премахнете около тях? Понеже говорихте за медийни групировки, а до колкото знам, един ваш депутат е собственик на медийна групировка.

  Ахмед Доган: Г-н Такев, аз също бих ви задал въпроса, а вие какво правите? Вие сте представител на четвъртата власт. Без вашето участие беше невъзможно да се стигне до тук

  Без коментар.

  Дайте ми жена, която обича бира, и ще завладея света. - Кайзер Вилхелм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK