Отчитането на изборните резултати: Сбъркани протоколи, припаднали, хаос, скандали

Отчитането на изборните резултати: Сбъркани протоколи, припаднали, хаос, скандали

© Юлия ЛазароваПрипаднали хора, изоставени бюлетини без надзор, скандали, блокирали системи, огромно количество сгрешени протоколи, членове на секционни комисии, които просто зарязват изборните книжа и чували с бюлетини и се прибират вкъщи след 30-часово будуване... Хаос.


Това се случи в София при опита на секционните избирателни комисии да предадат протоколите и изборните книжа от гласуването за президент и за местна власт. Проблеми имаше и в по-големите градове, където има повече секции.


Въпреки острата реакция на опозиционните парламентарни сили, предизвикана от проблемите покрай организацията и провеждането на изборите, досега нито една от големите партии
не е заявила категорично, че ще иска касиране


на гласуването. Единствено от "Зелените" казаха, че ще искат отмяна на гласуването заради множеството нарушения според тях.


Проблемите с предаването на протоколите идват от това, че изборите са "2 в 1", а много от секционните комисии се затруднявали при попълването на документите и допускали грешки, оправдаха случващото се от ЦИК и ОИК - София.


Защо обаче хората в секционните комисии са се оказали неподготвени и необучени как да обработят резултатите от изборната администрация така и не казаха. Заради това обаче от общинската комисия в София отчетоха изключително голям брой сгрешени протоколи.


Първоначално секретарят на ОИК - София, Диана Тонова заяви, че има


"над 100% сгрешени протоколи"


т.е. всеки един протокол е сгрешен поне веднъж, но има доста случаи, в които грешките са повече от една. "Има случай в район "Оборище", в който един и същ протокол е връщан 11 пъти", каза Тонова. Освен неточностите забавяне предизвикали и няколко срива на компютърната система за обработка на резултатите, разказаха членове на комисията.


Впоследствие председателят на ОИК - София, Марина Белчева намали броя на сгрешените протоколи и ги сви до 80%. Това по думите й обаче не опорочавало вота на софиянци, тъй като от 57 на сто обработени протоколи действителните бюлетини са 97.98 на сто. Тя поясни още, че грешките са изцяло технически и по никакъв начин не влияят на изборния резултат.


Въпреки това е възможно да се наложи


ново броене на голяма част от бюлетините


в София, се разбира от решение на Централната избирателна комисия, обявено вчера предобед, във връзка с проблемите при предаването на протоколите от гласуването в столицата.


Заради създалото се напрежение рано сутринта в понеделник представители на ЦИК отишли в общинската комисия в София, за да видят какво е положението, да дадат инструкции и да помогнат за организацията на работата. Централната комисия излиза и със специално решение, което да ускори приемането на протоколите.


ЦИК само отложи проблемите


Решението на ЦИК обаче не решава проблемите, а само ги отлага за по-нататък. Комисията е решила, че когато има разминаване между описаните в протоколите общ брой подадени гласове и пуснатите бюлетини за отделните кандидати, общинската избирателна комисия просто трябва да отдели торбите с бюлетините на съответната секционна комисия в обособено помещение, охранявано отвън от органите на МВР.


Едва след приемане на всички протоколи от секциите в София ОИК заедно с представители на проблемните секции трябва да отворят чувалите с бюлетините и да "установят реалното разпределение на гласовете". Това на практика означава, че ще трябва да има ново броене на бюлетините, а ако се съди по сметките на Белчева, такъв ще е случаят при 80 на сто от протоколите.


Също така за ускоряване на работата и освобождаване на членовете на секционните комисии от безкрайното чакане за предаване на протоколите ЦИК разпорежда и още нещо, до което до момента не се е стигало при обработване на изборните резултати - допуска се избирателните списъци и печатът на секционната комисия да се предават в общинската комисия само от един член на секцията. Досега това ставаше задължително от двама души, и то от различни политически сили.


Напрежението в София ескалира около 4 часа сутринта в понеделник.


Хора масово започнаха да напускат


носейки протоколи и чувалите с бюлетини, което не се допуска по закон. Кадри на БГНЕС от  общинската избирателна комисия в зала "Универсиада" показаха напрегната обстановка и стотици изнервени членове на секционните комисии, които скандират "Мафия, мафия!".
От записа се вижда, че в залата се разхождат


двама депутати от ГЕРБ


- Станислав Иванов и Иван Божилов, което предизвика въпросителни какво правят там.


Провокиран от присъствието на народни представители от управляващата партия, лидерът на РЗС Яне Янев също реши, че иска да присъства при приемането на протоколите в София. В понеделник предобед той дойде пред входа на комисията и настояваше да влезе вътре. Органите на реда му отказаха този достъп с мотивите, че няма право да се меси в изборния процес.


По-късно от управляващата партия разпространиха съобщение, с което обявиха, че не приемат обвиненията, че ГЕРБ е манипулирал преброяването. "Станислав Иванов и Иван Божилов наистина бяха на място в ОИК, но не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на ГЕРБ.


Именно като такива Иванов и Божилов бяха допуснати в ОИК, представяйки пълномощни, които им делегират правото да представляват ГЕРБ в изборния ден в ОИК и СИК на територията на Столичната община", се казва в съобщението.


От ГЕРБ заявиха още, че опонентите им не могат да преживеят изборната загуба. Още с откриването на изборния ден представителите на останалите извън ГЕРБ партии в СИК по всякакъв начин се опитаха да бойкотират изборния процес – не се явиха в изборните секции, което наложи стартът на изборния ден да започне с 30 минути закъснение, казват управляващите.


"В късните часове на нощта, когато вече имаше яснота за резултатите, членовете на СИК от квотите на другите политически партии напуснаха помещението на ОИК, оставяйки чувалите с бюлетините без надзор", допълват от ГЕРБ.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ''хаос, скандали''

  Ми този хаос е от почти две години . Денят на изборите е отражение на реалноста у нас ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  ОРганизиран хаос с една единствена цел- подмяна на вота на гражданите!
  ОСТАВКА и КАСИРАНЕ, НЕЗАБАВНО!

 3. 3 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 616 Весело

  "В късните часове на нощта, когато вече имаше яснота за резултатите, членовете на СИК от квотите на другите политически партии напуснаха помещението на ОИК, оставяйки чувалите с бюлетините без надзор", допълват от ГЕРБ.

  Не са тренирали оцеляване в Симеоново сигурно.. за това са окапали.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2697 Любопитно

  "Това се случи в София...след 30-часово будуване... Хаос.

  "...много от секционните комисии се затруднявали при попълването на документите..." – странно е КОЙ ги е „подбирал”, обучавал и КООРДИНИРАЛ – с или без пълномощни?!?

  ХХІ век, 2011 година, България, ЕС...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Избори ли!?
  Всичко друго са, но не демократични и правови! Жалко!
  Върнахме се там от където тръгнахме през 1989г.
  Управляващите явно доста са анализирали творбите на Алеко и са претворили думите в дела.
  Жалко наистина за България, не заслужава такава съдба!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "pavtaf":
  И СЪД за виновните- защото без гласа на бг. избирател политиците няма как да се докопат до властта и да смучат труда ни безнаказано!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#6] от "dqdomart":
  +++++++++

 8. 8 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#5] от "drakar65":
  Какво са ги претворили, те са осъвършенствали!?

 9. 9 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1170 Весело

  Сбъркани протоколи, припаднали, хаос, скандали
  ------------------------
  Тогава за тази неделя водица, храница, валидолчета, по-емоционалните да мушнат по един " Транксен " и същото упражнение още един път.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 10. 10 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Защо прокуратурата не се самосезира?
  То на всички освен на фалшиво печелившите е ясно!
  На какво миришат такива избори?

  yustal
 11. 11 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "pavtaf":
  Естествено. 21 век. Технологии...

  П.С.
  [quote#5:"drakar65"]претворили думите в дела. [/quote]
  Имаше един такъв идиотски комунистически лозунг от близкото минало. За да не повтарям "Бай Ганьо прави избори".
  Макар, че ми се струва, че и Ганьо Балкански би се изчервил пред това на какво са способни наследниците му!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 12. 12 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ЦИК = Цветанова Избирателна Комисия

 13. 13 Профил на velkovski
  velkovski
  Рейтинг: 948 Разстроено

  [quote#10:"yustal"]
  Защо прокуратурата не се самосезира?
  То на всички освен на фалшиво печелившите е ясно!
  На какво миришат такива избори?[/quote]
  На КАТУНИЦА!!!!

  Дайте ми жена, която обича бира, и ще завладея света. - Кайзер Вилхелм
 14. 14 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  При това положение на циРк не остава нищо друго освен да обяви служебно резултатите от изборите.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 15. 15 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 725 Весело

  Честито,циркът пак е в града и вие може да се насладите на изцяло обновената програма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK