Редакционен: ЦИ(р)К за милиони

Избори 2022

Централната избирателна комисия (ЦИК) има основна заслуга за безобразията на първия тур на президентските и местните избори. Наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) директно посочиха непрозрачността, непрофесионализма и партийната й обвързаност като основни дефекти.


Погазването на закона от ЦИК започна от самото й сформиране. Тя засекрети протоколите си, извърши спорни регистрации, отмени редовни, "дописа" Изборния кодекс със свои тълкувания, затвори си очите за нарушения на общинските избирателни комисии. Това обаче се оказа само увертюрата.


Последва невиждана "организация", в която чували с бюлетини "пренощуваха" без надзор по коридори, бусове и частни домове, а депутати от ГЕРБ бяха заснети да се разхождат в залата, в която изборните резултати се въвеждат в компютрите, а в сряда в. "Сега" публикува снимка, в която единият от тях - Станислав Иванов, заедно с друг мъж изнасят от софийската ОИК отворен чувал с бюлетини.
В отговор народният избраник за европейско развитие декларира, без да му мигне окото: а) че не е бил в залата, и б) че е помагал на на бременна жена да пренася чувалите. И докато в София тези неща все пак можеше да се документират, всеки може да се представи как е изглеждало по места.


Реакцията на ЦИК обаче се сведе до изявлението на говорителя й Ралица Негенцова, че "ако действително народни представители са били вътре, това е проблем, който е отговорност на общинската комисия", както и съобщението, че ЦИК изпратила на ОИК писмено запитване.


С това този върховен орган си изми ръцете и ще продължи да си "функционира" безгрижно, т.е. членовете му да си вземат "полагащите" им се възнаграждения -  на председателя й колкото на министър, а на зам.-председателите и секретаря съответно по 90% и по 85%  и т.н. в продължение на четири месеца и половина. Така излиза, че данъкоплатците буквално ще ги обсипят с пари за това, че бяха направени на маймуни. Няма проблем, ако смятат, че ЦИ(р)К-ът си заслужава.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK