ДСБ: Кандидат-кметът на БСП в Сливен агитира незаконно във военна униформа

ДСБ: Кандидат-кметът на БСП в Сливен агитира незаконно във военна униформа

© Цветелина БелутоваИзбори 2022

Кандидатът за кмет на БСП в Сливен Кольо Милев, бивш военен, агитирал незаконно във военна униформа. Това съобщи в кулоарите на парламента председателят на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев.


Той разпространи снимка на билборд на Милев, от която той във военна униформа обещава: "Генералната промяна." Същият лозунг издигна и Бойко Борисов, когато се кандидатира за първи път за кмет на София.


От ДСБ са сезирали общинската избирателна комисия, а в изборния ден - и Централната избирателна комисия за този казус, но засега има мълчание, каза Методиев.

От БСП-Сливен съобщиха на "Дневник", че жалбата на ДСБ е отхвърлена като несъстоятелна от ОИК още на 20 октомври 2011 г.  Становището на ОИК е, че "с изобразяването на кандидата за кмет на БСП с униформа на генерал от Българската армия не се нарушава предизборната кампания". ОИК счита, че "възможността определен кандидат да избере какво точно облекло да използва е включено в правото му на свободно изразяване по време на предизборната кампания". Освен това в жалбата неоснователно се твърди, че в кампанията си БСП използва и плакати в униформа, каквито в действителност няма. Единственият агитационен материал е визитна картичка на генерал Милев в униформа, твърдят от БСП-Сливен.

От ДСБ разпространиха и писмо от министъра на отбраната Аню Ангелов до ЦИК с копие до партийния предизборен щаб, в което декларира, че Кольо Милев не е на военна служба в настоящия момент, поради което следва да допълни към званието си офицер от резерва. Притежаваното от него звание е бригаден генерал от резерва, а не генерал - най-висшето военно звание, посочва Ангелов.


В писмото си военният министър подчертава, че е нарушена и разпоредба от Устава за войсковата служба на въоръжените сили, който разписва правилата за носене на военна униформа от  пенсионирани военнослужещи. "Като допълнение това може да създаде впечатление, че  военнослужещите участват в извършването на пропаганда и агитация в полза на политическа сила, което уронва престижа на армията като национална институция", се казва още в писмото на Аню Ангелов.


От ДСБ настояват изборната администрация да разпореди агитационните материали на Кольо Милев във военна униформа да бъдат свалени, както и да бъде наложена санкция на БСП. Ако изборната администрация не е в състояние да махне билбордовете му, за какви честни и свободни избори говорим, възмути се Методиев. Попитан кой кандидат ще подкрепят десните на балотажа - Йордан Лечков (ГЕРБ) или Кольо Милев, Методиев отговори: "Няма демократ в Сливен, който да подкрепи генерал, който не бил генерал, или онзи, който не бил футболист и срещу когото се водят дела".


Веселин Методиев съобщи също, че в момента в щаба на ДСБ се събират и се работи върху документи, въз основа на които ще се реши дали да поискат касиране на вота в София.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK