Лиляна Павлова предлага промени в законите заради хаоса с избирателните списъци

Лиляна Павлова предлага промени в законите заради хаоса с избирателните списъци

© Анелия НиколоваМинистърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на чието подчинение е служба ГРАО, призна днес, че има неправомерно отписани хора от избирателните списъци. По думите й вина за това има системата за гражданска регистрация и би трябвало да се променят Законът за гражданската регистрация и Изборният кодекс.


Проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов преди първия тур на изборите, показа, че има неправомерно отписани от списъците хора - 12 хил. души, и е пратено официално писмо до кметовете да проверят и да впишат тези хора, обясни Павлова. Според нея от тези 12 хил. души около 11 хил. са били включени в списъците. "Случва се да има лица, които ги няма в списъците, но това е ангажимент на общинските служби по регистрация, тук ГРАО няма отношение", обяви министърът.


Тя обясни, че ГРАО отговаря за обобщаването на данните, които получава от общинските администрации. Другият начин, по който службата събирала информация, бил чрез МВР за гражданите, които са регистрирани по настоящ адрес в чужбина, и за тези, които са подали документи за издаване на лични карти.


На първия тур на изборите се оказа, че хора с издадени лични карти от най-новите с вписан в тях постоянен адрес не фигурират изборните списъци и нямат право да гласуват за местна власт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Умно момиче. Човек трябва да може да оцени къде е грешката и да знае как може да я поправи.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Глупости в забранителните списъци има стотици хора, включително и такива, които никога не са живели в чужбина. Отделен въпрос е, че при провеждането на избори от ГЕРБ така или иначе физически няма как да гласуват повече от 45-50 % от българите и това е най-големият срам за Републиката!

 3. 3 Профил на sv84
  sv84
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Да променят Изборния Кодекс и да въведат активна регистрация, подаваш заявление 6 месеца преди изборите и получаваш електорална карта. Така ще се справят и с купувачите на гласове и с изборния туризъм!

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Много ми е интересно внучката на видния чавдарец, какви ли промени ще предложи ?

  Чл.1 Ръководната роля на ГЕРБ
  Чл.2 Забрана на всякакви други политически партии, фракции, движения и пр.

  Пък може да забранят и официално изборите . Защо да се набутват с милиони за купуване на гласове и фашифициране на вота .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#3] от "sv84":

  ДА, 100% "ЗА" активна регистрация.
  И проф. Михаил Константинов да управлява независим от държавата орган, контролиращ изборите

 6. 6 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 734 Неутрално

  новият министър на регионалното развитие е на светлини години по добър от Росенчо.Макар да мразя герб, това е очевадно

 7. 7 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Въпроса е, колко от тези липсващи души, никога не са си правили регистрация на адресите, на които живеят, и сега реват, че ги нямало в списъците.
  Гражданството не е привилегия, а отговорност. Дано по-скоро го осъзнаят всички.

 8. 8 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#6] от "pitanka_3":

  дано е така -ще усвоим много пари

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Още един зам миинистър?

 10. 10 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ВИНОВНАТА система за гражданска регистрация да бъде осъдена на 10 години затвор! - това ще предложи министърката.
  Тази система се управляваше от кой министър 2 години?!!!

 11. 11 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да по-добре късно, отколкото никога. И по-добре действия вместо Цвъкови извинения!
  Винаги ще се подкрепят действията на мислещ и можещ човек, жалкото е, че малко останаха в тази държава

  ура и да живей!!!
 12. 12 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#3] от "sv84":

  абсолютно си прав

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 13. 13 Профил на sv84
  sv84
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#12] от "stg":

  Прав, прав, ама трима партийци са ми сложили минуси!
  А и ако тръгнат да го приемат, ще има рев "Нарушават се правата на гражданите..." и ПротивоКонституционния съд ще го отхвърли!

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "По думите й вина за това има системата за гражданска регистрация и би трябвало да се променят Законът за гражданската регистрация и Изборният кодекс." А,здрасти- какво писах аз снощи в подобна тема
  dqdomart
  Рейтинг: 3602
  Неутрално
  18501:5826 окт, 2011
  , и без неоснователни ограничения: - цитат на коментар #181 от “dqdomart”
  Въведеното в КРБ конституционно задължение за задължително образование до 16 год. възраст в случая не се явява "неоснователно ограничение". / според мен/-имате конституционно задължение, а то в най-малка степен би могло да се приравни на "неоснователно ограничение". конституцията е върховен закон на една държава. Отделно ако се въведе премахване на двойното гражданство с държави, които са извън ЕС, това също не би представлявало дискриминация, защото промяната в закона ще важи за всички бг. граждани- не само са двойните българо- турски граждани... Напр. в Австрия не се допуска двойно гражданство - "...В сегашното австрийско право е установено, че при придобиване­то на чуждо гражданство, лицето трябва да се откаже от австрийското за да се ограничи наличието на двойно гражданство."
  http://zaedno.de/content-105.html
  http://www.dnevnik.bg/izbori2011/2011/10/25/1187619_redakcionen_cirk_za_milioni/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  " Всички демократически законодателства се основават на разбирането, че всеки е законодател и гражданин, но не всеки гражданин е избирател. Гласуването представлява едно волеизявление – не е словесно, а чрез действия. Волеизявлението се основава на осмислен политически интерес. Избирателят трябва да е в състояние да формира и изрази волята си – поради осъзнат политически интерес. Гласувайки, избирателят посочва кой от кандидатите желае да представлява интереса му в политическия орган. Това волеизявление трябва да бъде свободно и да съответства точно на интереса на избирателя. Избирателят може да гласува само лично. За разлика от частното право, където всеки може да действа от името на всеки, при избирателното право такава схема не може да бъде приложена. Поради всичко това упражняването на избирателното право е свързано с определена юридическа квалификация. !!!!!!!!!!!!!Един гражданин трябва да отговаря на определените изисквания – те обаче не са ограничени!!!!!!!!!!!!!, те са предпоставки за формирането и изразяването на политическата воля чрез гласуване.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Гражданството е абсолютна юридическа предпоставка. Избирателното право има за цел участието в управлението и контрола му. Няма държава, която да разреши чужденците да упражняват избирателно право.
  http://valtcheva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=230&Itemid=29

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote":
  Умно, умно, колко да е умно?
  С две думи казва, че предшественика и, кандидат за президент от нейната партия, не си е гледал работата.
  Ама няма нищо, ти си гласувай, нема проблеми... до момента в който и тебе няма да те има в списъците, но нали знаеш, тогава нама да е останал никой да се застъпи за теб.

 17. 17 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 625 Гневно

  Аааа, затова ли я тропосаха тая девойка за министър? Да им свърши мръсната работа, да състави списъци каквито на милиционерите им трябват, че всичко да е сигурно!!! Нагли мръсни ченгета!
  А девойката била внучка на важна партийна клечка.....Е така се става министър на 33. В България обаче. На друго място няма да мине.
  Е, в Сомалия може и да....

 18. 18 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 625 Гневно

  Оставка на Цветанов, на ЦИК и на цялата пасмина от ГЕРБ! КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ!

 19. 19 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "вина за това има системата за гражданска регистрация"

  заслугите са на правителството, вината на системата...

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
  изм. ДВ. бр.74 от 15 Септември 2009г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.33 от 30 Април 2010г., изм. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.39 от 20 Май 2011г.
  Такаааа- ШЕСТ поправки в закона под управлението на ГЕРБ и пак проблеми?! Кой е одобрил тези 6 поправки - ГЕРБ имат мнозинство в Парламента, нали? А точно там се правят поправките на законите! И после ГЕРБ нямат вина , а? Да ги разправят тези на шапката ми.....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#3] от "sv84":

  Изборния кодекс трябва да се приема с РЕФЕРЕНДУМ

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Прилагам моя коментар към статията на "Дневник" Секция 59:

  "На всякъде в нормална държава, това е повод за касиране на избора! Къде живеем? В Сомалия ли?
  Отвврат!
  ББ: Ти сигурно си много доволен?
  Важното е магистралата! (С проститутките)"

  yustal

  yustal
 26. 26 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 524 Гневно

  Може би това което не довършихме през 1989-та му е време - но по масово!

  yustal

  yustal
 27. 27 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 475 Неутрално

  всъщност, проблемът е следният.

  Искра Фидосва повярва на Иван Гетов, директора на ГРАО, че в страната действа отлична система за гражданска регистрация. и реши да облегне идеята за уседналост, която сама по себе си не е абсурдна, върху административния капацитет на ГРАО, МВР, МВнР и общините .
  Т.е. опита се чрез регистъра на населението да урегулира един политически/конституционе въпрос.

  Това _евентуално_ може да работи в добре подредени държави като Швейцария. Очевидно е, че не може да работи в държава като България.

  Резултатът е очевиден - нарушаване на конституционните права на стотици и даже хиляди хора, отговарящи на условията за уседналост, но не и изпълняващи изискванията на една потайна и неработеща администрация, която публикува забранителни списъци.

  Процесът би трябвало, на хартия, да е перфектен. Той е следният.

  Докато си бил в чужбина и си подновявал там личен документ чрез посолството , _указал_ си _доброволно_ , че имаш настоящ адрес в чужбина - МВнР предава документите на МВР, което подава чрез ведомствената система, информация в ГРАО , които те записват в национална база "население" (регистъра на населението) с настоящ адрес чужбина. Който регистър се ползва от общините за отпечатване на избирателните списъци.

  Обратно - върнал си се в Бг, където или си подновил отново документи (при следващото им изтичане), при което си заявил настоящия ти адрес в страната или си отишъл в общината и си заявил , че си се върнал и дал настоящ адрес в страната, тогава МВР или респ. общината пращат на ГРАО информация да ти смени наст. в регистъра на населението.

  Това обаче би могло да работи в Швейцария, а и там не е сигурно. Нали видяхте колко брънки от веригата играят - ГРАО, МВР, МВнР, община ?

  Моята хипотеза е следната - процесът е еднопосочен. Влезеш ли веднъж в регистъра на ГРАО с настоящ адрес в чужбина, връщане няма. Дори и да си подновявал лични документи след това в страната и указал настоящ адрес в страната.

  А това влизане в "черния регистър", оказва се, че е ставало през годините и не по описания по-горе редовен начин, а именно на база лично заявен настоящ адрес в чужбина. Вероятно МВР, в нарушение на закона, е подавало информация не на база на лично деклариран настоящ адрес в чужбина (във формуляра за лични документи), ами и по други косвени признаци (например продължително отсъствие от страната чрез сравняване на ЕГН-та на влизане/илзиане през ГКПП - до преди влизането ни в ЕСто, когато се отчиташе в компютрите 100% от пътникопотока на границата), а може и по доноси. Не случайно, през 2006 г Законът за гражнданската регистрация се променя и , когато настоящият адрес е чужбина, в регистъра се отразява само държавата, а не пълния пощенски адрес с улица, град и т.н.. Който няма как да се знае в точност от евентуален доносник - било то държавен служител разбрал някак си, че си в чужбина или добронамерен съсед.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK