Секция 59, или избори 2011 (част ІІІ)

Това е третата и последна част от статията "Секция 59, или избори 2011", която разказва за броенето на гласовете от изборна секция в Кюстендил в неделя и за видяното от документален снимачен екип, следвал наблюдателка от датската неправителствена организация. Към текста вървят седем видеофайла, заради което го разделихме в три статии - към всяка от тях можете да продължите от линка в дъното на страницата или от карето "Още по темата".


На въпроса кога смятаме да си ходим отговаряме – когато официалният протокол се залепи на вратата.Изглежда, че записките на комисията са си тръгнали заедно с тълпата броячи. Последният глас е моят, отказващ да даде нашите числа – откога станахме членове на комисията? Паниката продължава около 5 минути, хора влизат и излизат. В един момент една от преброяващите дами се завръща с купчина листа и декларира, че изборните резултатите са намерени. "Човекът" ги бил взел по погрешка и седял пред другата секция.


Следват 10 минути дискусия, колко е бил броят на пуснатите бюлетини за президент: 400, 401 или 402. След още 5 минути ние сме помолени да излезем.
"Омастиляваме"


Часът е 00:45: В следващите 3 часа комисията заседава при полупропускащи врати върху най-добрия начин да препише 60 вече определени числа върху лист хартия – по 3 минути на число. В това време единствените заседаващи комисии са нашата – 59-а и съседната 60-а, където наблюдава втората част от екипа. Другите хора в коридора са двама цигани – застъпници на БСП, и двама полицаи, чакащи да ескортират бюлетините до ОИК.


В 2:00 Мари се обажда на прессекретарката на SILBA, за да поиска съвет дали да останем докрай. Тя я съветва да остане и да повика полиция. Мари се разсмива: "Та полицията си е вече тук!"


3.00. Имаме чувството, че те изчакват да си тръгнем. Оглеждаме вратите на другите, вече запечатани секции. На нито една няма залепени резултати. От 59-а стая се чува гласът на председателя: "Ние задължени ли сме да им показваме протоколите?"


3:30. Двамата полицаи са изчерпали търпението си напълно. Отварят вратата на секцията и питат какво става. "Омастиляваме", е отговорът. Вбесени, те ни подканват да изискаме финалните протоколи.


Полицаите вече са си тръгнали с бюлетините от 60-а секция и на нашите герои не им остава нищо, освен да помъкнат своя дял тихо в нощта.


Мари е изтощена и си мълчи. Може би е изумена от безнадеждното положение на честния гласоподавател, който би искал бъдещето му да зависи от един свободен и значещ нещо избор. А може би просто иска да се прибере вкъщи.


През 2000 г. в САЩ, държава с 300 млн. население, 400 гласа разделиха Ал Гор от победата над Джордж Буш – не повече от една секция номер 59. Последствията са известни.Изборният ден, датската наблюдателка Мари и секция 59 са герои на предстоящ онлайн документален сериал.


Ако се интересувате как протече процесът и как външните наблюдатели стигнаха до своите изводи за българските избори, туитър каналът, който ще следи излизането на сериите, е www.twitter.com/proektizbori

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На всякъде в нормална държава, това е повод за касиране на избора! Къде живеем? В Сомалия ли?
  Отвврат!
  ББ: Ти сигурно си много доволен?
  Важното е магистралата! (С проститутките)

  yustal
 2. 2 Профил на Тюхчев
  Тюхчев
  Рейтинг: 458 Гневно

  Много,ама много поучителна статия!Стига избраните "капацитети" от ЦИК и депутатите избрали "Изборния кодекс" да могат да четат между редовете.Съмнявам се обаче дали могат да четат изобщо.Те могат единствено само да слушат и да не вярват на очите си.

  69
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1296 Гневно

  "Мари е изтощена и си мълчи. Може би е изумена от безнадеждното положение на честния гласоподавател, който би искал бъдещето му да зависи от един свободен и значещ нещо избор."
  Мари си е свършила работата,ама НИЕ ЗАЩО МЪЛЧИМ?Малко гражданско достойнство да ни е останало,трябва половин София вече да е окупирала ЦИК.Ама няма,няма...

 4. 4 Профил на bytesize
  bytesize
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако държавната ни агенция ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ беше на някакво елементарно изостанало ниво, а не пълна дупка, можеше да се дигитализират доста процеси в изборния ден и да няма нужда от поне 90% от полу-хората в изборните секции!

  А изобщо няма да повдигаме темата за гласуването на инвалиди в София, 2011та година!!!

 5. 5 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Простичко, по български!

  ура и да живей!!!
 6. 6 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 560 Неутрално

  КАСИРАНЕ И НЕЗАБАВНИ ОСТАВКИ НА ЦИК, ЦВ., ДЯНКОВ!

 7. 7 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Дневник ще питате ли за тези неща официални лица?

 8. 8 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#7] от "bono_vox":

  И да питат, и да не питат наблюдателите от ЕС са си направили изводите.
  Евала на Бойко, че щеше да им показва как се правят честни избори!!! Пореден автогол, ама тоя път е на национално равнище и ще ви гледаме защо после се червите, че не ни искат в Шенген...

 9. 9 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В момента управляващите са като онзи циганин, който варил млякото, то се надигало, а той потривал доволно ръце – Пълни Боже! Пълни Боже! Пълни Боже! Да стане повече мляко за циганката и циганетата. Докато млякото изкипяло и той се оказал пред полупразна тенджера…Преживях и надживях пазарния тоталитаризъм, продължил 20 години (1989-2009).

  Ще преживея и – надявам се!!!! – ще надживея и пиаромилиционерския тоталитаризъм, който ще продължи 15 години (2009-2024).

  През 2024 година ще има извънредни парламентарни избори, хората ще пеят „15 години стигат!” и ще се прегръщат свободни!

  А дотогава горчивата чаша ще бъде изпита до дъно…

  IVONIV
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Гледам и не вярвам на ушите си. В каква държава, в какъв ред, в какъв ЕС живеем, къде се намира Борисов между фантазиите и реалността, накъде вървим?

 11. 11 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ще мога ли да пиша ДНЕВНИК или ще ме спирате!

  yustal
 12. 12 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Може би това което не довършихме през 1989-та му е време - но по масово!

  yustal
 13. 13 Профил на Станислав Касчийски
  Станислав Касчийски
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ОК, аз съм момчето, независим наблюдател, което придружаваше датската ни приятелка.

  След като сверих данните, които записах при преброяването (онези, които ми поискаха за да бъдат вписани в техния протокол) с тези, които в крайна сметка се оказаха на вратата видях няколко неща.

  На кметския протокол липсват три гласа за БСП. И то така, че да не съвпадат общия брой бюлетини. Също така, не е отразено, че бяха намерени с две повече бюлетини (на два пъти бяха залепнали по две и на едната имаше печати, а на другата глас.)

  На протокола за президент не са отбелязали, че един от избирателите след като не е успял да валидно да подаде вот два пъти са му отнели правото на гласуване. Доста време го споменаваха, а накрая не са го отразили. Останалите цифри от този протокол съвпадат.

  Този за общинските съветници, все още не съм го проверил.

  Ще видим какво ще излезе на cik.bg като резултат от конкретната секция.

  www.kaschiyski.com
 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2843 Разстроено

  "Може би е изумена от безнадеждното положение на честния гласоподавател, който би искал бъдещето му да зависи от един свободен и значещ нещо избор..." - ТЪЖНО, ГАДНО, ТЪПО...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 15. 15 Профил на brassballs
  brassballs
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#13] от "Станислав Касчийски":

  Дюд, след като си бил там и си видял всичко това, не смяташ ли, че трябва да подадеш сигнал до прокуратурата?
  Нали "за принципа става дума"?
  Не е важно кой е ощетеният кандидат - дали поради некадърност, дали заради зла умисъл, в тази секция има Н-на брой нарушения на Изборния кодекс...

 16. 16 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 684 Гневно

  "Омастиляваме"

  Абе, що не ви омастили народа всичките некадърници???!!!

 17. 17 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 860 Гневно

  Искаме ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ!

 18. 18 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#13] от "Станислав Касчийски":

  Добре, а можеш ли да ми кажеш членовете на комисията роми ли бяха или не?

 19. 19 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Изчетох и трите части на статията. Направо ужас! И Фидоошу, и другите Бокови марионетки ще ми разправят, че нямало опорочаване на изборите, че имало само технически грешки и че всичко било наред. И пак гласувайте за тия идиоти. Жална ти майка, Българийо!

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 20. 20 Профил на Станислав Касчийски
  Станислав Касчийски
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vassco":

  Мисля, че роми бяха единствено двамата членове на комисията от БСП, за тях другите се оплакваха, че са неграмотни и нищо не могат да направят. Единият е момчето, към което на видеото се вижда призив да дойде до масата, след като цял ден се е делил. Председателят и този, който ме агитираше знам, че са от ГЕРБ. За другите нямам представа.

  В самата секция през деня имаше доста ако не купен, то определено контролиран ромски вот. Както и доста други нарушения през целия изборен ден. За няколко от тях съобщихме в ОИК.

  www.kaschiyski.com
 21. 21 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#20] от "Станислав Касчийски":

  Разкажи още.

 22. 22 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В България хората който мислят прагматично не са малко .но за жалост остават не чути .и то защо е така.Много от администрацията ни се избира не на професионален принцип .а на партиен .Подчинените им се съгласяват с необмислените им решения .за да не станат неудобни и да загубят работата си ..и от там следва видяното и не само на изборите а във всичко.

 23. 23 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#20] от "Станислав Касчийски":

  Ами от БСП да са си сложили хора, които ще им защитават интересите, а не просто двама хванати от улицата. Какво тогава се оплакват? А иначе честни избори в ромска махала са просто "кауза пердута". Поне в близките 20 години не знам дали ще може това да се случи.

 24. 24 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 746 Весело

  оправете си първото видео от този материал
  за съсдържанието - нямам думи

  Better things will surely come our way
 25. 25 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#24:"coffee"]оправете си първото видео от този материал
  за съсдържанието - нямам думи[/quote]
  Видеото им сигурно няма как да се редактира- пускат нередактирани клипове от мобилен телефон явно. Все пак на място не е бил телевизионен екип, а монтаж не е уместно да се прави- би било прието като вид манипулация. Видеата са си показателни. Срам ме е, че живея в страна, която се води демократична и част от понятието, а не континента, Европа. Върнаха ни някъде в началото на века, когато файлетоните на Алеко и изборите на Бай Ганьо са били описание на действителността в страната ни и още сме били по пътя от Средновековието в османската държава към 20и век. А уж бяхме на път към 21и, че и бяхме го стигнали като развитие(Даже Борисов говори на хърватите как трябвало да ни стигат.)...

 26. 26 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "yustal": Грешиш годините. През 89-та спяхме. През 97-ма останаха недовършени...

 27. 27 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар 26 от е2е4 : Съгласен!

  yustal
 28. 28 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 665 Весело

  [quote#17:"Sioux"]Искаме ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ![/quote]
  Какво те кара да мислиш, че това ще затрудни манипулациите??? Два бита на компютъра едва ли се сменят по-бавно от десетки бюлетини ...

 29. 29 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1700 Любопитно


  "Подобен разговор води и кандидатът от ГЕРБ. Да, бюлетините може и да са валидни, но председателят има последната дума, вмята той. След кратка приглушена дискусия председателят отсича: "Невалидни са за мен!""

  -Който иска да говори с него-да мълчи!"
  -Той е и Бога,той е и царя и на изборите господаря!
  -Познато ли ви е: :АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ,АЗ-и така до края на България?

 30. 30 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "Станислав Касчийски":

  пич, пази се много, в голяма тиня газиш...ще ти спретнат некоя милиционерска историйка за норматив...

 31. 31 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Член съм на избирателна комисия. Направи ми впечатление, че комисията, във видеото, извади за справката малка книжка с указания за Изборния кодекс, която не е тази, раздавана на инструктажа. В нея има несъответствия от официалната, например в изискването за уседналост. Интересно, кой я разпространява и защо няма издател. Това също е повод за съмнение.

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 32. 32 Профил на u2h2
  u2h2
  Рейтинг: 515 Неутрално
 33. 33 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 598 Неутрално

  ужас

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 34. 34 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Поздравления на Дневник и на наблюдателите, че ни позволяват да видим тази грозна, но истинска картинка! Радва ме, че има и нормални реакции на отвращение и потрес.

  Но пак ще попитам: кога е протестът? Или пак ще си говорим само.

  www.zaednovchas.bg
 35. 35 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тропчо":

  протеста трябва да е веднага, навсякъде в страната.. иначе, както казва Светльо Легендата 'покупката и продажбата на овце не е престъпление'

 36. 36 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#17:"Sioux"]Искаме ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ![/quote]

  И какво ще помогне това ?
  Само за по-лесно фалшифициране ...

  Случая с тая комисия, е плод на абсолютната некадърност на членовете и.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 37. 37 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Просто не мога да повярвам, винаги съм предполагал, че в България простотията, дебелоочието, наглоста и измамничеството са преобладаващите "добродетели", но в толкова чист документиран вид рядко могат да се видят. Надявам се тези избори да бъдат касирани, тоест обявени за невалидни, и дори това да не се случи, за мен и за другите честни българи те са точно такива. Управляващата "партия" трябва да се засрами, защото в крайна сметка отговорноста пада върху нея, и рано или късно ще трябва да я понесе, с цялата ѝ тежест...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  [quote#37:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]Управляващата "партия" трябва да се засрами, защото в крайна сметка отговорноста пада върху нея, и рано или късно ще трябва да я понесе, с цялата ѝ тежест...[/quote] да беше чел класиците, Алеко например, нямаше толкова да се впечатляваш и да се вайкаш......
  Тя затова българската литература е задължителна в училище, ама някои калпазани бягат от час и после битови и нравствени проблеми....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  Щом се споменават изборите в САЩ 2000 разликите са изумително малки: Florida, 0.0092% или 537 гласа, George W. Bush (W) 2,912,790 гласа,48.847%,Republican Al Gore 2,912,253, 48.838% но американците наблягат яко на аритметиката в училище и броят до дупка......
  Дали има далавера, кой знае, но Върховният съд реши да не се ровичка и да се затвори страницата...


  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 40 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#4:"bytesize"] можеше да се дигитализират доста процеси в изборния ден и да няма нужда от поне 90% от полу-хората в изборните секции! [/quote]

  Да но по този начин ще се загубят много инструменти за контрол и подмяна на вота.

  Моралът не е порок!
 41. 41 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Четох всички мнения за изборния ден и КАКВО ОТ ТОВА че се възмущавате??Заради всички вас, Яне иска смяна на конституцията!!

 42. 42 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  няма смисъл от касиране на изборите - провежда се състезание по надкупуване и наданулирване от всички
  само ЕДНО е правилното действие: НАКАЗАНИЕ!!!
  ганьо от дума не разбира
  Глоби, админ. наказания, ако ще и 5мин. затвор, но да са "ОСЪДЕНИ, ВИНОВНИ"
  от хората на видеото трябва може би 2-3 да останат неосъдени

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 43. 43 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#31] от "Сони":
  Ами това е книжката със съкратените правила - по-точно само това, което се отнася до членовете на СИК. А ти явно си предсдател щом на инструктажа са ти дали пълните указания, но те са твърде обширни и са ЦИК, ОИК и СИК. В кашоните с материалите задължително се раздавах още екземпляр от обширните правила, но там ти трябва половин ден да намериш това, което ти трябва.

 44. 44 Профил на ogydok
  ogydok
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Новината е манипулирана. При преброяването на бюлетините и това коя е валидна и коя не е взе участие един от независимите наблюдаели които се вижда в началото на първия клип.Неговото мнение беше взето като меродавно при всяка една спорна бюлетине, само че като влезе г-жа Манолова той спря да взима отношение и дори не спомена, че е участвал при определянето коя бюлетина е валидна и коя не. Колкото до момичето със синьото яке, не бе никак изплашено, дори се усмихваше! Така че бих казал, че не се отразява правилно новината !

 45. 45 Профил на ogydok
  ogydok
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преглед на профил
  ogydok
  Рейтинг: 0 Неутрално

  44
  01:38
  28 окт, 2011  Новината е манипулирана. При преброяването на бюлетините и това коя е валидна и коя не е взе участие един от независимите наблюдаели които се вижда в началото на първия клип.Неговото мнение беше взето като меродавно при всяка една спорна бюлетине, само че като влезе г-жа Манолова той спря да взима отношение и дори не спомена, че е участвал при определянето коя бюлетина е валидна и коя не. Колкото до момичето със синьото яке, не бе никак изплашено, дори се усмихваше! Така че бих казал, че не се отразява правилно новината !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK