Опозицията във Варна капитулира пред ГЕРБ (обновена в 19.54ч.)

Опозицията във Варна капитулира пред ГЕРБ (обновена в 19.54ч.)

© Георги КожухаровПет партии и коалиции подписаха днес политическо споразумение за сформирането на "дасно мнозинство" в бъдещия Общински съвет на Варна. В него влизат групите на ГЕРБ, свързаната с "Химимпорт" "Нашият град", "Свободен избор – Екогласност", както и новосформираната следизборна коалиция "Синя Варна утре", която включва ДСБ, СДС, Новото време, ВМРО, Гергоьвден и Българска нова демокрация (БНД).


Споразумението за съвместна работа на десните в ОбС-Варна бе подписано официално днес следобед в присъствието на кандидата на ГЕРБ за четвърти кметски мандат Кирил Йорданов. В присъствието на специално поканените за целта журналисти, десните неочаквано обявиха и, че  са решили да подкрепят на балотажа в неделя именно Йорданов срещу когото водиха ожесточена предизборна кампания. 


Новото мнозинство ще разполага с гласовете на 28 от общо 51 членове на ОбС във Варна. Към тях ще се присъедини и единственият избраник на Обединения блок на труда във Варна Тодор Мутафов.
Късно следобед членовете на "Синя Варна утре" съобщиха в мейл до медиите, че в групата  ще има  7 общински съветници (3-ма от Синята коалиция: Николай Недков, Ивайло Митковски и Желез Железов, и 4-ма от "Варна утре": Костадин Костадинов, Христо Христов, Снежана Донева и Илия Кафалийски). Акцент в дейността на новата група ще е "да провежда стриктен контрол за разходването на обществените средства и да гарантира пълна прозрачност на обществените поръчки".


"Ние споделяме оценката, че практиката на групиране "по интереси" в Общинския съвет на Варна, коалирането без здрава идейна и програмна основа, трябва да бъде забравена веднъж завинаги, се казва в прессъобщението.


Подобен начин на управление на града крие сериозни опасности за демокрацията, създава условия за корупция и подкопава доверието в институциите".


Шестте партии, които са го подписали, декларират, че "никога и под никакъв предлог няма да влизат в споразумения и няма да излизат с общи действия с групите на Движение за права и свободи и Българската социалистическа партия в Общинския съвет на Варна".


Групата се представлява от двама съпредседатели, чието избиране предстои. Решенията се вземат с квалифицирано мнозинство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK