ГРАО не вижда проблеми с неправомерно отписани граждани от списъците за местния вот

ГРАО не вижда проблеми с неправомерно отписани граждани от списъците за местния вот

© Надежда Чипева, КапиталНа тези избори имаше рекорден брой сигнали на граждани, които неправомерно не са били допуснати да гласуват за местна власт. Обяснението, което са получили, е че не фигурират в избирателните списъците, защото институциите са убедени, че те живеят зад граница.


В много от тези случаи хората са се върнали от чужбина преди години, никога не са сменяли настоящия си адрес и не са декларирали промяна пред общинските администрации, а и са подновили сменили документите за самоличност, при което отново са обявили, че живеят в България.


Въпреки тези сигнали, директорът на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) Иван Гетов твърди, че няма проблем в системите, а и при всяко разминаване данните се коригират. В интервю за БНР той оспорва твърдението, че голяма част от отписаните за местния вот граждани са извадени неправомерно от списъците. Според него "голяма част е относителен термин... жалбите са няколкостотин, което означава, че това са промили". По думите на Гетов проблемът е в това, че някои от гражданите не са спазили закона за гражданската регистрация, а други са се забавили.
По-рано днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на чието подчинение е служба ГРАО, призна, че има неправомерно отписани хора от избирателните списъци. По думите й вина за това има системата за гражданска регистрация и би трябвало да се променят Законът за гражданската регистрация и Изборният кодекс. Павлова съобщи, че проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов преди първия тур на изборите, е показала, че 12 хиляди души са били отписани неправомерно. Пратено е официално писмо до кметовете да проверят и да впишат тези хора, докладва тя.


Пред БНР Иван Гетов напомня още, че тези проблеми не могат да се поправят за балотажа в неделя - срокът за корекции в списъците, които гражданите могат да поискат, е изтекъл на 15 октомври и повече промени не се правят.


Шефът на ГРАО заявява още, че дирекцията няма намерение да прави анализ на свършената работа и на допуснатите пропуски. Аргументът му: "Ние не анализираме, нямаме тези функции".


Дневник публикува пълният текст на интервюто:


Водеща: На какво се дължат грешките в избирателните списъци и защо българи, живели преди време в чужбина, не успяха да гласуват, въпреки че постоянният им и настоящ адрес е български, и то повече от 4 месеца. За повече информация потърсихме Иван Гетов, шефа на службата ГРАО.


Иван Гетов: Няма проблеми в системите. Има стиковка между системите и системите ежедневно обменят информация - когато се получи разминаване в данните в системите на МВР, на гражданската регистрация в общинските служби и на ГРАО, всичко се коригира.


Съгласно чл. 64 от избирателния кодекс от избирателните списъци се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес през последните 4 месеци преди датата на произвеждането на изборите извън Република България. Това изискване за първи път влиза в сила за тези местни избори и затова много хора останаха, така, меко казано, изненадани от неговото действие и влизането им в тези списъци. Много голяма част от всички онези жалби и сигнали, които са подадени в законно установения срок, а той беше до 15 октомври, за коригиране на записите в избирателните списъци са разгледани, всеки един конкретен случай, и голяма част от тях са отстранени. Много малка част останаха отново в забранителни списъци поради обективни причини.


Водеща: Една голяма част от хората обаче казаха, че от години вече постоянно живеят в България, но не са успели да се открият в списъците за гласуване и са попаднали в забраниятелния списък, за който споменахте.


Ив. Гетов: Голяма част е относителен термин. Искам да ви кажа, че за 7 милиона записа, които фигурират в избирателните списъци, 1 процент са 70 000, а жалбите са няколкостотин, което означава, че това са промили. Така че в това отношение, разбира се, винаги ще има хора, които ще бъдат засегнати от условията за критерии по отношение на избирателни права. Случаите са различни. Някои не са спазили изискванията на Закона за гражданската регистрация, други са се забавили в сроковете и т.н. Конкретните случаи се разглеждат.


Водеща: Кои са най-честите случаи?


Ив. Гетов: Не мога да ви кажа, статистика не водим в това отношение. Нищо не обобщаваме, корекциите стават в общинските администрации, всеки един случай се разглежда, така че... Там, където има пропуски, може да има пропуски и в системата, те се коригират.


Водеща: Тези хора, които не са успели да гласуват на първи тур, защото не са се открили в избирателните списъци, могат ли сега, между първи и втори тур, да подадат заявление и на втори тур да упражнят правото си на глас?


Ив. Гетов: Всички онези, които са намерили някакви некоректни записи в избирателните списъци за обявяване, които бяха от 12 септември на необходимите места, достатъчно добре разположени, имаха право до 15 октомври да корегират тези си записи. Срокът е изтекъл и всички онези, които не са го спазили, няма как да го спазят оттук нататък. Всички тези, които са направили това нещо, са коригирани и са влезли в избирателните списъци. Избирателните списъци за втори тур ще бъдат като тези за първи тур.


Водеща: Все пак вие в ГРАО направихте ли някакъв анализ на свършената от вас работа и откривате ли някакви пропуски, които сте допуснали?


Ив. Гетов: Ние не анализираме, нямаме тези функции. Ние сме изпълнители на Закона за гражданската регистрация, който ни задължава да регистраме абсолютно всяка една адресна регистрация, където и да стане тя.


Водеща: При положение, че толкова много хора отпаднаха от списъците, все пак?


Ив. Гетов: За първи път е това и това не е толкова много, защото такова условие имаше и при евроизборите. Там бяха около 300 000, сега са около 440-450, не е кой знае каква разликата. Но за първи път се фокусира този интерес при местните избори.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tinkerer
  tinkerer
  Рейтинг: 604 Неутрално

  този прекрасно илюстрира бруталната арогантност и некомпетентност на висшия държавен служител.

  след всичко което се случи покраи 'изборите' аз виждам две опции пред малкото останли нормални българи, които искат да запазят здравия си разум: а) тотална апатия спрямо политиката, държавата, институциите б) емиграция

  случаят изглежда наистина безнадежден.

 2. 2 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Разстроено

  За да виждаш трябва и очи да имаш.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Вместо да прочисти списъците от мъртви души, безсрамната милиционерска шайка на Цеко ги прочисти от живи. Съгласен съм с tinkerer по-горе: тези мерзавци не заслужават човек да си трови нервите с тях. Нека циганите избират управниците на България, докато накрая си изберат циганин. Не вярвам да е с нещо по-лош от сегашните тъпанари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1335 Гневно

  Егати и наглия тип! Тоя трябва да го уволнят на секундата! За проявена арогантност и за нежелание да си свърши работата!

 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Тия избори бележат един повратен момент. За първи път БСП губи избори които те не са организирали и затова се циври на воля. Досега поради постоянните ротации губеха изборите организирани от тях (та нямаше как да плачат), а изборите организирани от друг ги печелеха (та не се налагаше да плачат).

  Подайте им моля кърпичка на другарите да се забършат.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 6. 6 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ГРАО не вижда, ама конституцията го вижда...

 7. 7 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "emil":Наистина ли БСП загуби този път изборите?Не знаех това.Благодаря ти ,че го чувам от теб!Слухове някакви се носят в пространството,че БСП се била изправила на крака,че е единствената вече и то реална алтернатива на ГЕРБ,че е увеличила електората си с над 300,000 гласоподаватели,докато ГЕРБ е намалил подръжката си с близо 250,000.Но товя са явно слухове.Вярното е това,което ти казваш.Ще следя само твоя пост.

 8. 8 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#5] от "emil":

  Коментарът ти е от друга статия и няма нищо общо с тази. Вече така ли ви раздават списъците с предварително подготвените органи? И какво общо има загубата на БСП с отнемането на хората на конституционното им право на глас?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#8] от "epoc":

  Чети, чети, няма да изгубиш ако понаучиш нещо.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 10. 10 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#5] от "emil": Ако това са нормални избори, Тодор Живков е пръв демократ,а Цветанов - пример за порядъчен политик

  Пич,я бегай в Симеоново. Явно още се изживяваш като милиционерче.

  и най-умният си е малко прост....
 11. 11 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Този изборен цирк направо си плаче за касиране, а организаторите му - за съд. А тоя Гетов направо да се застреля. То бива некомпетентност и некадърност, ама чак пък толкова...
  Всеки с документа си за самоличност, а и с международен паспорт, може да докаже, че живее в България на еди кой си адрес и че не е напускал страната от еди коя си дата. МВР или общината да му издаде служебна бележка и човекът да гласува поне на втори тур, като бъде дописан в избирателните списъци. Но не би. Било късно за корекции. Гербери = идиоти.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#7] от "molesan2":
  [quote#7:"molesan2"]БСП се била изправила на крака,че е единствената вече и то реална алтернатива на ГЕРБ,че е увеличила електората си с над 300,000 гласоподаватели[/quote]
  Това че гласуваха за БСП пенсионерите, хората по селата и хората с основно образование стъпване на краката ли му казваш? Че къде виждаш перспектива тук? Аз виждам само ретроградност. От тая ваша "перспектива" и "сполука" сме на това дередже вече 20 години.

  Ето ти пак резултатите от гласуванията за президент в окръжните градове. Виждаш ли полъха на вашето издухване? Всеки ден ще ви ги пускам защото виждам че се кефите. А другата неделя ще разберете и колко сте алтернатива. Те хората ще ви го кажат.

  Благоевград 52:20
  Бургас 51:19
  Варна 46:19
  Велико Търново 40:26
  Видин 35:30
  Враца 37:30
  Габрово 50:22
  Добрич 48:22
  Кърджали 30:41
  Ловеч 44:30
  Монтана 33:31
  Пазарджик 40:27
  Перник 44:28
  Плевен 42:24
  Пловдив 46:24
  Разград 38:31
  Русе 44:23
  Силистра 41:29
  Сливен 36:29
  Смолян 41:33
  София 45:24
  Стара Загора 44:27
  Търговище 31:39
  Хасково 38:29
  Шумен 38:29
  Ямбол 42:26


  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  [quote#5:"emil"]Тия избори бележат един повратен момент. За първи път БСП губи избори които те не са организирали и затова се циври на воля.[/quote]

  Глупости на търкалета. Герберски. За пръв път след 1990 година честността и демократичността на изборите е под огромно съмнение. Но не защото ги е спечелила управляващата партия, а защото фактите са такива. След изборите за ВНС не е имало избори с такова единодушие сред всички субекти, изключвайки провелите ги милиционери, че случилото се е провал на квадрат.
  ОДС проведе избори през 2001 година, които бяха спечелени от НДСВ. Не от БСП. Никой не каза, че са опорочени и нечестни. Днес фактите ви вадят очите, но милиционерската ви същност марширува.
  Поне можеше да замълчите, ама де ти чувство за срам в мильовци..

  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#12] от "emil": Милиционер,нещо логиката в Симеоново ви е много специфична значи за 2 години пенсионерите,селяните и с основно образование са се увеличили с 250 000 ?

  Да предположим ли за още 2 години управление на ГЕРБ какво нарастване ще има на тези 3 групи?

  и най-умният си е малко прост....
 16. 16 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#12] от "emil":

  Абе пич ти да не страдаш от тази заразната болест дето пречи на мисленето и се разпространява с необяснимо висока скорост сред овцете.

  ГерБ пречат на много от образованите българи да гласуват и го правят по най-просташкия и дебелашки начин в пълна симбиоза с БСП. В неделя губещи няма да има щот отбраните от ЦИК кандидати са си свои.

  Овцете не знаят все още, че ГЕРБ са гнойна пъпка изникнала от БСП и посиняла до такава степен, че подлъга електората на откраднатата идея.

  Оставете Вогоните да си строят междугалактически магистрали ....

 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Наистина чиновниците губят мярка. Сега не се правят никакви анализи ("защото не е нужно". И на следващите избори безобразията ще са на квадрат.
  И какви са задълженията на толкова служители в ГРАО, та им тежи да анализират едни готови данни? Може би да редят пасианси? Или да теглят филми от торентите?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  всъщност, проблемът е следният.

  Искра Фидосва повярва на Иван Гетов, директора на ГРАО, че в страната действа отлична система за гражданска регистрация. и реши да облегне идеята за уседналост, която сама по себе си не е абсурдна, върху административния капацитет на ГРАО, МВР, МВнР и общините .
  Т.е. опита се чрез регистъра на населението да урегулира един политически/конституционе въпрос.

  Това _евентуално_ може да работи в добре подредени държави като Швейцария. Очевидно е, че не може да работи в държава като България.

  Резултатът е очевиден - нарушаване на конституционните права на стотици и даже хиляди хора, отговарящи на условията за уседналост, но не и изпълняващи изискванията на една потайна и неработеща администрация, която публикува забранителни списъци.

  Процесът би трябвало, на хартия, да е перфектен. Той е следният.

  Докато си бил в чужбина и си подновявал там личен документ чрез посолството , _указал_ си _доброволно_ , че имаш настоящ адрес в чужбина - МВнР предава документите на МВР, което подава чрез ведомствената система, информация в ГРАО , които те записват в национална база "население" (регистъра на населението) с настоящ адрес чужбина. Който регистър се ползва от общините за отпечатване на избирателните списъци.

  Обратно - върнал си се в Бг, където или си подновил отново документи (при следващото им изтичане), при което си заявил настоящия ти адрес в страната или си отишъл в общината и си заявил , че си се върнал и дал настоящ адрес в страната, тогава МВР или респ. общината пращат на ГРАО информация да ти смени наст. в регистъра на населението.

  Това обаче би могло да работи в Швейцария, а и там не е сигурно. Нали видяхте колко брънки от веригата играят - ГРАО, МВР, МВнР, община ?

  Моята хипотеза е следната - процесът е еднопосочен. Влезеш ли веднъж в регистъра на ГРАО с настоящ адрес в чужбина, връщане няма. Дори и да си подновявал лични документи след това в страната и указал настоящ адрес в страната.

  А това влизане в "черния регистър", оказва се, че е ставало през годините и не по описания по-горе редовен начин, а именно на база лично заявен настоящ адрес в чужбина. Вероятно МВР, в нарушение на закона, е подавало информация не на база на лично деклариран настоящ адрес в чужбина (във формуляра за лични документи), ами и по други косвени признаци (например продължително отсъствие от страната чрез сравняване на ЕГН-та на влизане/илзиане през ГКПП - до преди влизането ни в ЕСто, когато се отчиташе в компютрите 100% от пътникопотока на границата), а може и по доноси. Не случайно, през 2006 г Законът за гражнданската регистрация се променя и , когато настоящият адрес е чужбина, в регистъра се отразява само държавата, а не пълния пощенски адрес с улица, град и т.н.. Който няма как да се знае в точност от евентуален доносник - било то държавен служител разбрал някак си, че си в чужбина или добронамерен съсед.

 19. 19 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 594 Весело

  "Ив. Гетов: Голяма част е относителен термин. Искам да ви кажа, че за 7 милиона записа, които фигурират в избирателните списъци, 1 процент са 70 000, а жалбите са няколкостотин, което означава, че това са промили."
  Гетов, мушморок, личи си, че анализ не правите и не умеете.
  Ето два насочващи въпроса, лесни за анализиране:
  - Колко от грешно отписаните не са подали жалби?
  - Колко са тези, които не са отишли да гласуват изобщо, но са отписани по грешка?

  * Жокер - между 0 и 400 000.

 20. 20 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#11:"red_rose"]Всеки с документа си за самоличност, а и с международен паспорт, може да докаже, че живее в България на еди кой си адрес и че не е напускал страната от еди коя си дата.[/quote]
  В нормалните държави местоживеенето се доказва я с сметка за ток (където има име и адрес), я с банково извлечение. При нас - пълна милиционерщина! Последното безумие, което чух, е, че при регистрация в някои общини искат хазяите ти да дойдат с теб и да представят нотариалния акт, за да можеш да се регистрираш на дадения адрес! Безумие!

 21. 21 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  "На тези избори имаше рекорден брой сигнали на граждани, които неправомерно не са били допуснати да гласуват за местна власт."

  На тези избори, същото така за първи път се удължава времето за гласуване и въпреки това на места много хора не можаха да упражнят правото си глас, гарантирано им от конституцията на РБ.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на Вождът Бял Полуовес
  Вождът Бял Полуовес
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "голяма част е относителен термин... жалбите са няколкостотин, което означава, че това са промили"

  Мили ми Смехурко от ГРАО...Хората в тази държава определно НЕ СА ПРОМИЛИ!

  Що за арогантно отношение?!

  А,ако всички тези "промили" ви друснат по едно дело в Страсбург-за нарушаване на гражданските им права,гарантирани от Конституцията на РБ,знаете ли какъв "напоителен дъжд" ще ви падне на главите?

  Какво ГРАО,какви 5 лева?!

  Докога България няма да има единна информационна система и ще разкарвате данъкоплатеца от служба на служба и ще му губите времето?!

  Времето е пари!!!Плащате ли ни за "туристическите обиколки" ,хабенето на нерви,непрекъснатите задънени улици,в които ни вкарва тежката бюорократична машина?!  Видяно в една "бяла държава"-

  -Имаш едно гражданство

  -Имаш един адрес-втори се допуска само като "спомагателен" и не играе роля при гласуването

  -С ЕГН-то ти се показва цялата необходима информация,където и да отидеш

  -За изборите получаваш по пощата регистрационен талон,с който,заедно с документ за самоличност,можеш да гласуваш.Този талон го получаваш около 2 месеца по-рано.Ако е станала грешка някаква(не съм чул) има предостатъчно време да се коригира.

  -Служби и администрации имат завидно отношение към гражданите.Много от проблемите могат да се решат по телефона или по интернет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK