"Прозрачност без граници": Администрацията и застъпниците имат най-голям принос за хаоса на изборите

Депуататът от ГЕРБ Станислав Иванов изнася чувал с бюлетини от зала Универсиада, където се помещава столичната ОИК. Оправданието му - помагах на бременна жена.

© в.Сега / Юлиян Савчев

Депуататът от ГЕРБ Станислав Иванов изнася чувал с бюлетини от зала Универсиада, където се помещава столичната ОИК. Оправданието му - помагах на бременна жена.Най-голямо участие в хаоса около изборите имат застъпниците на партиите в секционните комисии, както и цялата изборна администрация. Това е извод на наблюдателите от "Прозрачност без граници", които са регистрирали 100 нарушения при гласуването на президент и местна власт.


От асоциацията са разделили нередностите в четири групи. Според данните на асоциацията над 40% от проблемите са организационни, незаконната агитация е 33 на сто, контролираният вот - 18%, а едва 6 на сто са сигналите за купуване на гласове.


"Застъпниците започват да настъпват прекалено директно в изборния процес. Някои от тях биват използвани за последно въздействие върху избирателите, преди да упражнят правото си на вот", обясни Антоний Гълъбов от "Прозрачност без граници". Според наблюдателите в някои от секциите застъпниците на една партия са били повече от представителите на останалите формации. "Това е грубо нарушение на Изборния кодекс", смятат от асоциацията.
Установени са и много сигнали на необозначени с бадж представителите на партиите или на избирателните комисии, които са агитирали в близост до секциите. "Застъпниците бяха използвани за последно въздействие върху избирателите, за контролиран вот", смята още Гълъбов. Диана Ковачева добави, че опитът на застъпниците да обясняват на членовете на СИК как да си вършат работата е грубо нарушение.


Според асоциацията решението на проблема е по-строг режим за регистрация на застъпници. "Както представителите на неправителствения сектор трябваше да подадат много документи, за да имат наблюдатели, така трябва да се създаде и регистър на застъпниците", посочиха от организацията.


Високият процент на нерегламентирана агитация в изборния ден е притеснителен. "Освен разлепянето на плакати около местата за гласуване тази година имаше и по-необичайни опити за агитация - мобилна реклама на автомобили и превозни средства", обясни Ковачева. Тя допълни, че в Нови пазар е установен странен опит за агитация - през прозорец, видим от тъмната стаичка, симпатизант на партия посочва номер на бюлетина.


Според Гълъбов анималистичните опити за агитация с коза и други животни в изборния ден са показали образа на българския политик.


"Ниският капацитет на изборната администрация, липсата на подготовка и яснота за процеса, както и самото късно приключване на гласуването, последвалата обработка и късното обявяване на окончателните резултати", изброи основните организационни неуредици Диана Ковачева. От асоциацията отчитат, че повечето изборни нередности не се случват за първи път, но сега са в своя пик.


Според наблюдателите пропуските в информационната кампания на ЦИК са довели да незнание за процеса на гласуване както на избирателите, така и на членовете на секционните комисии. "Мудни и бавни действия от изборната администрация на всички нива", посочиха от асоциацията, които са подали 8 жалби до ЦИК, останали без отговор и досега.


"Прозрачност без граници": Администрацията и застъпниците имат най-голям принос за хаоса на изборите

© Красимир Юскеселиев


Вчера "Дневник" представи видео от протичането на изборния ден в секция 59 в Кюстендил.


Като ново явление наблюдателите отчитат неявяването на председателя или член на секционна комисия, което е забавило началото на изборния ден в някои места в страната. "Изглежда като организационно нарушение, но става практика, което навежда на съмнение", обясни Антоний Гълъбов от "Прозрачност без граници".


Според наблюдателя Катя Христова един от резултатите от организационните неуредици е високият процент на недействителните бюлетини - "със сигурност са над 3%, колкото е нормалният дял".


Като проблем отчитат и т.нар. забранителни списъци, където институциите са допуснали грешки и така граждани не могат да подадат глас. Ковачева посочи, че са съгласни с предложението от предварителния доклад на наблюдателите от ОССЕ за създаването на регистър на избирателите. "Прозрачност без граници" също приема и друго заключение - съставяне на ЦИК не на партиен, а на професионален принцип, от юристи, запознати в детайли с Изборния кодекс.


Наблюдателите са установили и нетрадиционни опити при купуването на гласове. Във Видин е установено раздаване на кутии с цигари, но според асоциацията възможно е вътре да е имало пари. На други места пък покупко-продажбата на гласове се извършвала в сладкарница. Като цяло обаче засечените опити са значително по-малко от останалите нарушения в изборния ден, обобщиха от "Прозрачност без граници".


Асоциацията е имала 615 наблюдатели от 22 неправителствени организации в 39 общини в страната. Те са наблюдавали Бобошево, където експериментално бюлетините бяха преброени в общински център, а не от секционните комисии. "Прозрачност без граници" посочиха, че това е начинът за провеждане на избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Аман от кьорфишеци за отвличане на вниманието от съществените проблеми.
  Инструкциите бяха - застъпниците и наблюдателите - на 3 м от бюлетините, урните и протоколите. Точка.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Весело

  "...странен опит за агитация - през прозорец, видим от тъмната стаичка, симпатизант на партия посочва номер на бюлетина..." - то и ИЗБИРАЕМИТЕ си заслужават ИЗБИРАТЕЛИТЕ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сега като гледам какви позиции е заемала в миналото прозрачността без граници и Гълъбов ми става ясно че са едни обикновени ибрикчии и властоугодни хлевоустници.Според някои пък - откровени лъжци.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на LZ3
  LZ3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  плащаш на една кратуна да е застъпник и той гласува за тебе , можеш да назначиш "Н" на брой застъпници , слагаш му табелата и готово и няма как да се разбере колко са на брой тия застъпници

 5. 5 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 489 Неутрално

  След тези избори, Холандия и Финландия доказаха колко са били прави да не ни искат в Шенген, докато защитника на Мишо бирата и "онова нашто момче къде ритаме топка с него" е на власт, което за съжаление се очертава да е доста дълго. На следващите избори за парламент си представям какво ще направи Цветанов, имайки вече цялата власт, заедно с тайните служби, които тогава ще са под командване на Плевнелиев (Боко Тиквата)!

 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Гневно

  Пълни глупости!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 794 Любопитно

  [quote#4:"vatral"]плащаш на една кратуна да е застъпник и той гласува за тебе , можеш да назначиш "Н" на брой застъпници , [/quote]

  -Това е един от новите,нетрадиционни начини:"Наблюдателите са установили и нетрадиционни опити при купуването на гласове."

 8. 8 Профил на kaka_poca
  kaka_poca
  Рейтинг: 541 Весело

  Българи,
  Да срутим ПЛЕВНЯТА на Бойко!

 9. 9 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#8] от "kaka_poca":

  Като видиш резултатите в неделя ще ти се срути "катеричката"...Аман от комуноиди!

 10. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "pifi":

  нека си верват

 11. 11 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#8] от "kaka_poca":

  Трудно ще бъде срината,ако пак хора като този на снимката носят торбите с бюлетините

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#9] от "pifi":

  Ти си мислиш, че комуноидите не искат Плевнелиев за президент ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Застъпниците започват да настъпват прекалено директно в изборния процес

  "Ниският капацитет на изборната администрация,

  Бобошево, където експериментално бюлетините бяха преброени в общински център, а не от секционните комисии. "Прозрачност без граници" посочиха, че това е начинът за провеждане на избори.


  Това е!

 16. 16 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Тез друзья "Прозрачност без граници" като са таквиз разбирачи, защо не платиха и организираха те изборите. Дразня се от ЦИКовата малоумщина, ама и разни "наблюдателски" организацийки взеха много да наглеят.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 17. 17 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#4] от "vatral":

  Много лесно се поддавате на внушения. За всеки, който е участвал като длъжностно лице в тези или предишни избори е ясно, че това са нелепи опити да се отвлича вниманието. Ако от "прозрачност" се опитват да прехвърят вина от болната глава на здравата по нечие поръчение, Вие недейте така услужливо да им вярвате, освен ако не сте част от замисъла.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 18. 18 Профил на rali.germanov_86
  rali.germanov_86
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Никога и никакви избори няма да спечелят ГЕРБ на Б.Борисов акс не са истеричните манипулации от страна на прекалено прекалената явна и скрита агитация на продажната българска журналистика в полза на Герб. Така ни се полага на нас, ниее сме си виновни, че нямаме очи да видим и уши да чуем колко вредно е управлениетоп на сегашната партия "ГЕРБ" По-лошо не е било до сега на народа колкото е сега. Но.... "Народ за робство роден" едоста верна приказка от умна глава казана някога за българите ще излезе, че е съвсем верно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK