Димитър Димитров: Балотаж с предизвестен резултат

Димитър Димитров: Балотаж с предизвестен резултат

© Юлия ЛазароваТри дни преди балотажа на президентските избори "Дневник" помоли петима политолози да коментират първия тур и да направят прогнози за финалните резултати. От карето вляво можете да прочетете и останалите мнения.


Димитър Димитров:


Коментарите на резултатите от първия тур за гласуването за президент и прогнозите няма как да бъдат извадени от контекста на финала на кампанията по една много проста причина. На вероятните гласоподаватели в неделя трябва да бъдат дадени убедителни аргументи, в които да припознаят своя вече направен избор, или, ако все още нямат категорично мнение, да бъдат мотивирани да припознаят единия или другия кандидат.
Втората категория, неопределилите се, е по-скоро приоритет на последната вълна послания и на нея трябва да се внуши, че резултатът е все още в достатъчна степен неопределен.
Това просто не е така. Според неокончателните резултати на страницата на ЦИК Плевнелиев/Попова са получили повече от 1,3 милиона гласа, или малко над 40% от действителните бюлетини. Калфин/Данаилов са събрали 950 хиляди гласа, или 29%. Двуцифрен процент разлика може са бъде стопен само при извънредни обстоятелства и много високо участие на "нови", негласували на първия тур гласоподаватели. Такива едва ли ще се появят, след като на много места кметът е вече избран.


Правилото за по-високо участие при комбинация от повече от един избор засяга най-вече особената група избиратели на ДПС. Всички кметове на ДПС са избрани, а да се правят допълнителни усилия в интерес на Калфин изисква особена мотивация. Каквото и да казва публично лидерът на ДПС за "чичо Ламбо", той прекрасно знае, че подкрепата за него вече се е състояла. Справка – гласуването за президент в знаковата община Черноочене, където Калфин е получил 67% на първи тур, а Плевнелиев – 12%. Такова е разпределението във всички "ДПС общини", вече избрали своите кметове. Възможно е, разбира се, известно пренапрягане, но то едва ли ще се случи, защото пресметливото ръководство на ДПС си дава сметка, че няма особен смисъл да остават "лоши чувства", както се казва в популярния еврейски виц.
(Моше бил на гости на Ицхак с цялото домочадие от 6 деца. Гостите се разположили удобно, а децата обърнали наопаки къщата от игри. След като се прибрали, Моше получил телеграма. " Изчезнали са ни 3 сребърни лъжички, питай децата", съобщавал Ицхак. И докато Моше разпитвал децата, дошла нова телеграма: "Намерихме лъжичките, но лошото чувство остана")


Едва ли има смисъл да остават лоши чувства. Още повече че ДПС ще е на гости в мандата на ГЕРБ поне още две години. Може и да не са видели хубаво, но и нищо лошо, ако изключим премахнатото барбекю.


Остават гласовете, подадени за Кунева. След като самата кандидатка в прав текст обясни, че тези гласове не подлежат на управление, да се спекулира с пренасянето им в полза на Калфин си е чиста химера.


И последна бележка. Ще има и група от гневни гласоподаватели, поне тези, които бяха унижени от безумното администриране на гласуването на първия тур. Някой трябва да им обърне внимание и най логично е това да е избраният президент. Съветващите го да декларира, че ще бъде президент на регионите и пътищата, запленени от резултата, забравят, че преди пътищата и регионите са гражданите. След като е получил вече подкрепа, по-висока от 40%, президентът е в позиция, в която би могъл да си позволи да им обърне внимание.


Професионалните пиари са длъжни да работят за резултат. Почти избраният президент може да излезе от пиар формата. Едва ли ще му навреди.


Прочетете следващия коментар

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK