Читателски Дневник: Как гласува млад човек в неравностойно положение

"<em>Снимката е на стълбите зад сградата, където е и рампата. Дотам стигнахме, след като двамата полицаи намериха ключ за вратата</em>", пише Людмила Господинова

© Людмила Господинова

"Снимката е на стълбите зад сградата, където е и рампата. Дотам стигнахме, след като двамата полицаи намериха ключ за вратата", пише Людмила ГосподиноваТова писмо е от редакционната поща на "Дневник". Подписано е от Людмила Господинова и разказва за "удобствата", създадени на хората в неравностойно положение, за да гласуват в секция в София на изборите.  Публикуваме писмото без съкращения и редакция:


"Благодаря на директора на Испанската гимназия, че както на предишните избори, така и на тези,
не си свърши работата!


Благодаря на тези, които са организирали секция за инвалиди, но до нея се стига с много усилия и двама придружители!
Благодаря за отношението на председателите на 39-та и 45-та избирателни секции и за унижението!


Същественото:


- до задния вход на училището има рампа за инвалидни колички, която стои здраво заключена и никой не знае дали изобщо работи


- за отидем до секцията за гласуване с моя син, аз и съпругът ми трябваше да преодолеем първо единадесет стъпала до входа на сградата и вътре още три. Също толкова и на излизане.


За уточнение инвалидната количка,заедно със сина ни в нея тежи около 80 килограма.


- никой не знаеше къде е ключът към вратата отзад, където поне стъпалата са само седем. Така беше и на предишните избори.


След като преодоляхме стълбите и изчакахме реда си (това стана за около 50 минути) пред 45-та секция, точно преди да влезем, от стаята излезе руса жена (вероятно председател на избирателната секция) и ни обясни: "Моля да гласувате в 39-та секция, защото тук ще забавите опашката (не знам как да го коментирам).


Е , отидохме да гласуваме в 39-та секция, която е за хора с увреждания. Попълнихме четири декларации, че синът ни ще гласува с придружител.


Тогава стана ясно, че така или иначе само един от нас - този, който е придружител, и синът ни ще могат да гласуват в тази секция. Другият трябва да чака отново пред 45-та секция.


Това пък автоматично означава,че синът ни ще трябва да повиси в сградата поне още 50 минути, за да можем отново да преодоляваме заедно стълбите и бездушието на хората в избирателните секции.


Обадих се в Столичния инспекторат, където ми зададоха два изключително адекватни за случая въпроса, а именно: дали вече съм се жалвала на директора и какво всъщност искам от тях.


Чудя се какво да обясня на сина си. Защо трябва отново да отиде да гласува?!

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  СРАМ.
  Европа, а! 21-ви век, а?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на Konstantin Bochkov
  Konstantin Bochkov
  Рейтинг: 434 Разстроено
 4. 4 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Те наистина трябва да знаят, онези с повърхностните умове, които те взеха за работещо момче, че можеш да викнеш. Хайде! На теб говоря! Провикни се! И разчисти всички боклуци, които точно след 2-3 дни ще се намърдат не само във властта, но и в душата ти – за да я оглозгат за пореден път. Толкова е просто. Излизаш и се провикваш: Майната ви!Ако си омерзен и объркан, и не знаеш за кое „по-малко зло” да гласуваш, просто НЕ ГО ПРАВИ!
  И тъй като тук, на тази българска територия, няма хъшове, нито бунтари, просто се върнете там, където е чисто.Не трябва да продаваш душата си! Не! Гласувай!Невалидна бюлетина! Има хиляди начини! Задраскай всички! Плюй на всички!

  IVONIV
 5. 5 Профил на Whisper
  Whisper
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Още един щрих към цялостния непукизъм, който витае в обществото щом стане въпрос за проблемите на хората с увреждания. Какво означава "ще забавите опашката"?? Момчето в количката има също толкова право на глас, колкото и русата мисирка от избирателната секция! Като чета за подобни неща ми се иска да хвана една тежка оловна тръба и да подпукам наред всички некадърни държавни чиновници! И все пак искрените ми поздравления към авторката на писмото за изразената гражданска позиция!

  "Ако протегнеш ръце към звездите няма да останеш с шепа кал."
 6. 6 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ГЕРБ им спряха и парите за помощни средства.
  Хора с инсулт умират, като кучета от раните си, защото социалните не им дават пари за специални дюшеци за лежане.
  Явно нашите Г-европейски граждани считат за хора само спортистите

 7. 7 Профил на eleanor_rigby_
  eleanor_rigby_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Бойко, как е Лепа Брена?
  Аре са един музей на чалгата - символ на съвременна България!
  Кви инвалиди?


 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Г-жо Господинова, не знам дали звучи като успокоение, но в циганската махала София проблем със свободното придвижване имат даже млади и прави хора в разцвета на силите си. То не са коли по тротоарите, то не са тротоарчета, оставени широки 3 павета пред фасадата на 10-15-етажни сгради (виж ъгъла на "Ч. Връх" и "Любата", то не са фризери, щайги, бидони вода по тротоара....Продължаваме с автобусите и тролеите икарус, с 4 стълбички по 30 сантиметра и парапет по средата, където всяка по-дебела лелка влиза на принципа "дядо вади ряпа" - добри самаряни я дърпат отвътре, други я бутат отвън....Стигаме до подлезите по "Ситняково", където студенти от МГИ идват на практика, да гледат какво значи срутища и сипища....А уличното осветление? Ами ние си купихме за двора светодиод с 2 батерии от 1,5 волта (струва 10 лева) и вече е по-светло от булевард "България". Но за такива технологии кой да прочете в мешерто СОС...Няма кой!

 9. 9 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изборите - както и да е, ще минат, ще се гласува, макар и с нечовешки трудности. По-страшното е, че тия изстрадали хора са подложени на това всеки ден, навсякъде. Дори не мога да си представя какво ли е извън "уредената" София...

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#10] от "Георги Урумов":

  По кадастър в град София има място за 134 хиляди автомобила. Това са гаражи + всякакви паркинги + по разрешените улици, от четната страна на номерата. Цифрата на колите се знае от КАТ - 1,1 милиона бройки! Ужким 400 хиляди били извън движение - да, но не и извън улиците. Виждаме ги на всяка крачка, полуразграбени или обратното, пълни с вехториите на притежателя. Ами 1,100 - 134 = ? получава се бройката автомобили по тротоарите, в калта, в нарушение, по детските площадки, училищните дворове и както ти си забелязал, по скосенията за инвалиди.

 12. 12 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Тъжно и срамно, много срамно за България.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 13. 13 Профил на sevda_atina
  sevda_atina
  Рейтинг: 434 Разстроено
 14. 14 Профил на sunlight
  sunlight
  Рейтинг: 701 Гневно

  За господата кандидат-кметове/президенти и т.н. е много по-важно да платят на малцинствата, които знаят само, че трябва да отбележат някое си там число на бюлетината срещу някакви си там 50 лв., вместо да осигурят на хората в неравностойно положение, на които наистина не им е безразлично, условия за да гласуват за личности, в които вярват, че ще променят поне малко страната и абсурдните условия, в които са принудени да живеят и борят всеки ден...

  Size the day, trust as little as possible in tomorrow.
 15. 15 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 836 Гневно

  Ужасното е, че най-вероятно поне 90% от изборния персонал през цялото време са се чудели "Тия па сега с тая количка къде се мъкнат, да се трошат за нек'ви избори?! Един глас повече или по-малко - на кой му пука?!"

  Ужасното е, че така са мислели и поне 90% от останалите гласоподаватели.

  Ужасното е, че на никой от опашката 50 минути не му е дошло на ума да си отстъпи опашното предимство.

  Ужасното е, че това се случва постоянно и повсеместно.

  Ужасното е, че често се харчат/"усвояват" (какъв красив евфемизъм) разни суми, за да се създадат удобства за "хората в неравностойно отношение" (друг приятен евфемизъм), а след съвсем кратко време всичко направено прави само едно - събира праха на нехайството.

  Ужасното е, че не само диспечерите на телефоните, но цялата държава като такава даже вече не се чуди какво всъщност искаме от нея.

  Ужасното е, че всеки следващи избори предлагат все по-малко и по-малко алтернативи на посредствеността, на непукизма към обществото и нуждите му, на партийната и бизнес обвързаност, на корупцията и лицемерието.

  Ужасното е, че не се вижда светлина в ши***ия тунел.

  И аз не я виждам. А съм непоправим оптимист.

 16. 16 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Добър ден Людмила,
  Лъжите на социалните са отвратителни .
  Преди 1989-та година хората с увреждане бяха инвалиди и ги държаха съзнателно извън живота .
  Майка ми, Фанка Иванова Йосифова- Бошнакова е сред няколкото смели хора, които се бориха години и организираха Съюз на инвалидите в България.
  Партията им разреши ЧАК КОГАТО БКП определи кой да отговаря за този въпрос.
  Количките бяха такива, че никой, повтарям никой, не можеше да излиза от дома си.
  НЯМАШЕ рампи или каквото и да е улеснение.
  БКП не искаше да се загрозява социализЪма с инвалиди из улиците, театрите, кината, магазините и т.н.
  Със страхотни скандали съм ходил с майка си на кино в СЕРДИКА. Предполагам, че софиянци още ни помнят - само майка ми пускаха, защото другите не смееха да се карат .
  БКП не разрешаваше да се вкарват модерни колички / леки и сгъваеми / .
  БКП не вкарваше лекарства за инвалиди !
  БКП не разрешаваше да се вкарват " силиконови възглавници " , които помагат за раздвижване на седалището и не се появяват рани.
  БКП, а не ГЕРБ крадеше лекарствата, които инвалиди от цял свят пращаха на майка ми за да ни отгледа с брат ми.
  БКП крадеше септрина, който Уелкъм пращаше на майка ми и се налагаше служители на производителя да ги носят на ръка.

  ВИНА на сините е, че не говорят какво са правили левите социални мр.....ци !!!!
  ПФУ !

  БКП не подготви нито една операционна за инвалиди в болница в България.
  БКП не образова лекари, които да лекуват инвалиди. Социалното здравеопазване на БКП не познаваше лекарства и лечение на рани от залежаване.
  В Германия имаше антиботици, които са подредени като перли в огърлица от благороден метал и се поставяха в раните за да ги затворят за няколко дни, а после се изтегля златната тел.

  В София болниците бяха толкова мръсни, че всяка интервенция можеше да е фатална за инвалиди.
  Знам, защото лекари правеха операции в апартамента ни !!!!
  В нашият дом беше по-чисто от социалните болници на БКП !!!!
  Грозно е, че не знаете истината и критикувате ГЕРБ, а не истинските виновни !
  Поздрави,  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 17. 17 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Г-н Йосифов, поклон пред Вас за бремето, което сте износили - а длъжна ли е Людмила, длъжна ли съм аз да знаем кой е "коренът на злото", след като поне инфраструктурна разлика между стереотипите на БКП и наследството на ГЕРБ няма?!... Днес, когато БГ е членка на ЕС от 4 почти пълни години?! Живея в държава, която не е член на ЕС, която не е дори и в Европа, а инвалидите са навсякъде - защото могат!! Виждала съм и други такива места. Автобуси, метро, асансьори, рампи НАВСЯКЪДЕ за хора със специални нужди............ поне там, където е "лицето" на един град - където строителството е модерно. А другаде - е пригаждано. Смятате ли, че нашият Премиер, който обеща "да залее цяла България с асфалт и бетон", си е помислял дори за този "МАЛЪК ДЕТАЙЛ" от градската инфраструктура - облекчения за предвижване на инвалиди? Смятате ли, че нему спортистите са по-малко драги от инвалидите? И смятате ли, че това ще се промени за 2 години или за Х или ХХ?! Аз - не. Не става въпрос дали "злото" е с три букви или с четири букви - става въпрос за това, че в Б-я няма сила, която да задължи никои управляващи да въведат необходимата... минимум, инфраструктурна обезпеченост - дори днешните "елити", невъзпитани в Москва! За тях инвалидите не са целеви електорат. Приоритетите им са европеизация - но по балкански модел, с минимума на минимума! А тези хора не са слезли от дърветата - те са расли в паралелната действителност, в която сте живяли Вие и майка Ви. Затова не смятам, че имат нито волята, нито визията да реализират по-добрия модел - чисто поради принципа, че ако си затвориш очите за един проблем задълго, то успешно можеш и да си повярваш, че такъв не съществува......... щом не ти е до главата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK