Протоколи от изборите в София действително изчезнали

Пред зала "Универсиада", в която се намира ОИК, хора чакат с изборните книжа

© Юлия Лазарова

Пред зала "Универсиада", в която се намира ОИК, хора чакат с изборните книжаОколо 35 протокола от гласуването е попълнила служебно Общинската избирателна комисия в София, потвърди говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.


По думите й до съставянето на тези протоколи се е стигнало тъй като оригиналните документи от секционните избирателни комисии са липсвали, което е установено след като са били приети всички протоколи от секционните комисии, а данните от тях - въведени в системите на изчислителния център. Затова на базата на информацията в компютрите на преброителите, служебно са били създадени нови протоколи. За това е взето и решение на ОИК-София.


Не е ясно какви са основанията тези протоколи да ги няма в общинската комисия, в ЦИК са получени около 35 такива служебни протоколи, каза Негенцова. По-късно председателят на ОИК Марина Белчева пък заяви, че служебните протоколи са около 24.
Всяка секционна комисия трябва да предаде в общинската структура протоколите от гласуването, в които са описани бюлетините, пуснати в съответната секция. Представител на секционните звена първо представя протокол, на базата на който се вкарват електронно данните в изчислителния център, а след това секцията трябва да предостави на общинската комисия всички документи - печати, протоколи и т.н. В хаоса при предаването на материалите след изборите в София обаче очевидно част от документите не са били дадени в общинската комисия.


"В случаите със служебните протоколи членовете на СИК-ове не са оставили два от трите екземпляра при нас, а са прибрали всички, заедно с останалите изборни книжа, които се връщаха за съхранение от районните администрации", разясни Белчева.


По-рано днес от БСП сигнализираха за наличието на тези служебни протоколи. От БСП заявиха, че разполагат с истински протоколи от секционните избирателни комисии, които би трябвало да се намират в ОИК, и възнамеряват да ги приложат към жалбата си за касиране на изборите в София.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK