Военният министър: Надявам се на по-добър диалог с новия президент

Аню Ангелов

© Красимир Юскеселиев

Аню АнгеловНадявам се в бъдеще на по-диалогична основа с новия президент за решаването на наличните проблеми на армията." Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов след пресконференцията в НДК на новия държавен глава Росен Плевнелиев (ГЕРБ), който става и главнокомандващ на армията.


"Разминаванията, които имах досега с президента Георги Първанов, бяха въз основа на принципни различия. Такива разминавания с политиката за въоръжените сили проличаха още в кампанията на кандидата на левицата Ивайло Калфин", каза още той. Министърът допълни: "Слава Богу, че не стана президент."


В петък Ангелов обяви, че ще предложи на следващия президент да няма "такъв съветник по военната сигурност". "Какъв по-голям съветник по военната сигурност от началника на отбраната, който е висшият офицер в българската армия." В момента секретар по националната сигурност на президента Георги Първанов е Румен Марков, който беше ректор на Академията на МВР.


Първанов и Аню Ангелов стигнаха до сериозен няколкомесечен конфликт покрай назначаването на шефа на военното разузнаване след изтичането на мандата на Пламен Студенков. Той се назначава от президента по предложение на Министерския съвет. Няколко месеца продължи спорът между Ангелов и Първанов, като се наложи министърът да оттегли две кандидатури, които президентът не одобри. В момента службата продължава да е с и.д. шеф. Двамата разменяха взаимни обвинения основно чрез медиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK