Росен Плевнелиев: Аз съм човек с характер, ще продължавам да бъда себе си

Росен Плевнелиев

© Асен Тонев

Росен ПлевнелиевКандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев беше избран за президент на България на балотажа на 30 октомври. По този повод "Дневник" публикува интервюто му за БНТ, дадено тази сутрин пред водещата Жени Марчева:


Водеща: Честито, г-н президент! Станахте президент на България, защото...
Р. Плевнелиев: Станах президент на България, защото в последните две години и половина работих за това обществото и хората да видят един нов тип политика - тя в момента получават своето ускорение, европейското развитие на България и, разбира се, комбинирано с това България да има ясна визия и да постига конкретни резултати по приоритети и проекти, които са важни за хората.


Водеща: Да ви питам ли дали значката на джедаите ви помогна...
Р. Плевнелиев: Помогна ми много. Вижте, значката на джедаите носи, както и човешкото доверие, това усещане за смисъл, което оттук нататък ще ме мотивира много да работя.
Водеща: Веднага започвам с въпросите на зрителите, слушателите, тези, които призовахме да пишат на страницата ни във "Фейсбук". Един от въпросите към вас е дали ще имате сили да бъдете президент на абсолютно всички българи и ще спазите ли вече дадената дума президентската институция да остане независима в следващите пет години?
Р. Плевнелиев: Категорично да. По конституция това е задължение на президента. Аз смятам да изпълнявам конституционните задължения.


Водеща: Друг въпрос, изключително важен, е... Вашият резултат е 52% и малко са гласували вчера за вас за президент, но в същото време социолозите и анализаторите твърдят, че това е най-ниският брой реални гласове, с които е избиран български държавен глава. Това придава ли горчив привкус на вашата победа?
Р. Плевнелиев: Не, по никакъв начин. Това са 1 750 000 българи. Това е един дори много по-висок резултат от този, който постигнахме на първия тур. Много ни мотивира. Но, вижте, аз поемам ясен ангажимент, аз ще работя за това дори и хората, които не гласуваха за нас, не подкрепиха нашата двойка, дори и хората, които изобщо не гласуваха, да видят конкретните резултати, да видят конкретния прогрес в държавата на база на това, което ние ще направим.


Водеща: Слаб или силен противник беше Ивайло Калфин за вас?
Р. Плевнелиев: Достоен противник. Видя се и на дебатите. Благодаря за начина, по който все пак накрая те походиха джентълменски. Той ми пожела успех снощи на пресконференцията и аз благодаря за това джентълменско отношение специално в края на кампанията.


Водеща: Не толкова джентълменски обаче бе настроен лидерът на БСП Сергей Станишев към вас. Той започна снощната пресконференция с уговорката, че няма да ви поздрави за успеха, защото не е срамно да загубиш изборите, но е срамно да спечелиш по начина, по който ГЕРБ спечели изборите. Вас срам ли ви е, че станахте президент в един уговорен мач, според думите на лидера на БСП?
Р. Плевнелиев: Не съм изненадан от поведението на лидера на БСП. Още навремето, когато разхождаше бурканите с пепел из телевизионните студиа, той показа като че ли, че не познава държавността в нейната, бих казал, в нейните ясни аспекти. Защото, ако вие имате сигнал за незаконно строителство или за некоректно строителство, вие давате бурканите не на медиите, а съответно на компетентните органи. По същия начин, ако вие имате каквито и да било с доказателства за нечестност, некоректност, подмяна на вота, излезте с коректните доказателства и уважете българските граждани. От тази гледна точка те и получиха поредния урок. Трябва да се простим с партизанското отношение понякога. Трябва да се простим с това чисто вътрешно, бих казал, много лесно, но много погрешно усещане, което забелязвам у лидера на БСП, че може с отиграване на ситуации, с малко манипулация да се спечелят избори. Отново се показа, че това не може. Очаква се мъжка, честна, достойна позиция, уважаване на вота на българите и много труд.


Водеща: Цветан Цветанов, председателят на вашия предизборен щаб, каза снощи, че за пръв път България има свой президент без брокера ДПС. Само че, знаете ли, мисля си, че понякога и ние, журналистите, и вие, политиците, забравяте, че има разлика между елита на ДПС, който със сигурност има своите политически грехове, и електората на ДПС. Вие ще се гордеете ли от факта, ако сте станал президент на България без гласовете на български граждани, които се наричат Хасан, които се наричат Ахмед, които се наричат Несрин например?
Р. Плевнелиев: Аз благодарих на всички български граждани, включително и на тези от различните етноси. Ние се гордеем с това, че за пръв път този пробив се осъществи и на база на съзнателния избор на българските граждани от различни етноси, които подкрепиха каузата на европейското развитие на България. Но оттук нататък приключвам с изборите. Вече съм президент, от 22 януари, разбира се, ще встъпя официално в длъжност, на всички българи, на всички етноси и аз ще работя като такъв.


Водеща: Имаше въпроси към вас от наши зрители, които се обадиха в ефира ни тази сутрин. Въпроси, свързани отново с отношенията ви с премира Бойко Борисов. Аз ви предлагам да сложим една точка със силен отговор. Въпросът беше така, ще го задам както прозвуча: Ще успее ли г-н Плевнелиев да се отскубне от, цитирам, лапите на всемогъщия, тук става въпрос, разбира се, за премиера Бойко Борисов, тъй като аз все още го виждам, това беше една дама, като кукла на конци?
Р. Плевнелиев: Това бяха манипулациите, които отново бяха внушени на българските граждани от лидера на БСП и цялата машина, която правеше изборите. Аз лично преставам вече да се обяснявам на тази тема. Винаги съм бил себе си, ще продължавам да бъда себе си.


Водеща: Притеснява ли ви, г-н Плевнелиев, че може да стигнете до ситуация, в която преди години изпадна президентът Петър Стоянов? Говоря за прословутата реплика към тогавашния премиер Иван Костов "Иване, кажи си". Страх ли ви е, че може дотам да стигнат нещата, че да бъдете принуден да кажете "Бойко, кажи си".
Р. Плевнелиев: Аз нямам никакви притеснения, знам, че ще има конфликти, знам, че ще има искри. Няма нищо лошо в това. Ние сме мотивирани да работим здраво, времената са тежки. Необходими са също така и доста тежки решения, за да може България да върви по един стабилен и добър начин през времена, в които целия свят се клати, и между другото дългосрочните перспективи и при Европа, и при Америка не са толкова положителни. Да, ще бъде тежко, да, ще има съвсем нормално напрежение, конфликти, но подходът, който винаги аз съм изповядвал, ще проработи, както и проработи в последните две години и половина, когато е имало немалко също тежки ситуации. Аз съм много прагматичен и точен човек, но съм човек с характер и отстоявам каузата. И когато тази кауза е ясна, когато има смисъл за обществото, за хората, за държавата, мисля, че винаги ще намерим правилното решение.


Водеща: Много важен въпрос е въпросът за екипа, с който ще се обградите, който ще вземете на "Дондуков" 2. Съзнавам, че сега е твърде рано да кажете нещо конкретно, но все пак вече имате ли
някакви идеи за това какъв тип хора искате да вземете в екипа си като президент на страната в следващите пет години?
Р. Плевнелиев: Спомням си, когато отидох в Министерство на регионалното развитие, отидох с двама човека там да управлявам едно министерство, което имаше около четири хиляди служители. Сега сме малко повече, четири-пет, държавната институция президентство е с доста по-малък персонал, мисля, че е около 160-170 човека. Но екипът е началото на всичко, екипът е заявка за всичко, което ние искаме да свършим в президентството. Тези три месеца ще ги уплътня с наистина много, много сериозно усилие да намерим правилните хора. На нас ни трябват компетентни хора, на нас ни трябват прагматични хора, на нас ни трябват много млади хора. Искаме да проветрим, както го нарекохме, и дадохме заявка за това нещо в президентството, да го извадим от всичките зависимости на миналото, Държавна сигурност и тем подобни и искаме да вървим напред. Затова екипът е изключително важен. Ще работя така, че към 22 януари да имаме наистина хубав екип.


Водеща: Коя ще е вашата банка кадри? Дали задължително ще посегнете към банката кадри на ГЕРБ, или за вас е важно хората наистина да са професионалисти и да са непартийно оцветени, а пък може би да посегнете и към банка кадри на други политически партии?
Р. Плевнелиев: Ще видите, така беше и в Министерството на регионалното развитие. Ако видите екипа, който беше създаден - млади хора, които идват от чужбина, млади хора, които са работили в държавната администрация и имат какво да дадат, така че ще бъде пъстър, всякакъв. Към момента аз имам не повече от трима-четирима човека, на които да се опра, но знам, че в следващите три месеца ще намерим правилните хора, със сигурност ще правя много срещи, за да определя всеки един от тях. Със сигурност и Марги Попова ще се включи силно, защото и двамата с нея сме екипни играчи. Искаме да разчитаме, че хората под нас ще работят както трябва.


Водеща: Ще назовете ли тези трима-четирима души, за които говорите?
Р. Плевнелиев: Разбира се. Те още от първия момент са с мен, разбира се. Това е Мария, която е пиар и моя дясна ръка в последните две години, всичко, което е свързано с комуникационните стратегии. А Павел, който беше парламентарен секретар, един млад човек, много така интелигентен, с който успяхме от първия ден да направим така, че всички закони, които министерството направи, да бъдат максимално широко обсъждани. Разбира се, Катя Захариева, която също е с мен, в момента е все още зам.-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но към 22 януари ще се присъедини също към екипа и оттам нататък. Вижте, оттук нататък аз искам първо да знам как ще организираме тази институция, кой какво ще върши, какви са процесите, които ще управляваме, ще подредим правилните хора и, разбира се, ясни отговорности.


Водеща: Така. Слушах много внимателно това, което казахте вчера по време на пресконференцията. Казахте, че вратите на "Дондуков" 2 винаги ще бъдат отворени за гражданите. Говорихте ли по този
въпрос с шефа на НСО ген. Димитър Димитров?
Р. Плевнелиев: Вижте, аз съм човек с характер и с кауза. Аз съм вече поел ясни ангажименти. В президентството ще влязат млади хора на стажове, в президентството ще влязат неправителствени
организации, региони, БАН, университети, всички, които имат какво да добавят по националните приоритети и имат конкретни решения по тях. Извинете, но ние сме държавна институция, ние работим за хората. Това означава, че ние трябва да се отворим за хората. Представям си, че интернет страницата на президентството ще бъде много активна. Представям си, че хората ще могат да влязат
онлайн да видят за какво се борим, какви решения в момента ковем, какви проблеми имаме.  Представям си, че дори отвън пред президентството би могло да има информация по някакъв начин за
хората. В момента текат такива и такива срещи. В президентството работим по това, това и това. Търся пълната прозрачност, защото в крайна сметка нас ни е назначил българският народ, той трябва
да знае ние с какво се занимаваме там, и бягам категорично от партийното и партизанското.


Водеща: Един въпрос от "Фейсбук". Наша зрителка, тя се нарича Стоянка Станкова, пожелава ви успех и ви пожелава ползотворна работа като президент и пита: Ще отстоявате ли правото за референдум на българския народ?
Р. Плевнелиев: Категорично да. Категорично "за" и категорично "да".


Водеща: Вторият въпрос е ще предложите ли възможност хора от съответни избирателни райони, недоволни от депутата, който са избрали, да го отзовават от парламента? Ако помните, с тази идея някога НДСВ дойде на власт. При неизпълнени предизборни обещания да има механизми, по които народните представители да бъдат отзовавани.
Р. Плевнелиев: Да. Наскоро попаднах на документи на НДСВ от 2001 г. Прочетох ги с нескрит интерес. Сто и едно обещания, които те поемат. Ами там също така видях, че обещават да решат казуса с АЕЦ "Белене" до края на годината, вече 10 години са минали оттам. Без коментар. Но именно това е важното - политиците, когато поемат ангажименти, да съзнават, че тези ангажименти след това трябва и да се изпълняват. По отношение на този въпрос в момента мога да кажа, че искаме да проверим категорично да не би случайно да подменим смисъла на конституцията. Все пак народните избраници се избират.


Водеща: Г-н Плевнелиев, още един въпрос. Споменахте всъщност АЕЦ "Белене". Всъщност категоричният ви отговор - има ли нужда страната ни от "Белене", Бургас - Александруполис и "Южен поток", за да бъде енергиен център на Балканите? Коментар на големия шлем на президента Първанов.
Р. Плевнелиев: Да. Аз няма да се правя на експерт - такъв, какъвто не съм по ядрена енергетика, нито по газови връзки на България, с когото и да било, но ще очаквам категорично и от правителството, и от експерти на световно ниво, както в момента работят по АЕЦ "Белене", да си кажат мнението и да си сложат подписите. И чак тогава започва процедурата по взимане на решение и тя ще бъде максимално публична и обществена, поне аз като президент ще дам всичко от себе си за това, защото това са важни проекти. Давам пример примерно Бургас - Александруполис, един проект, който голям, голям шлем, обаче, ако погледнете приходите на държавата на годишна база, от този проект ще бъдат около 30 милиона приход, не печалба, на година, а туризмът ни носи 30 милиона на ден. Тридесет милиона на година срещу 30 милиона на ден - трябва много да се мисли. И преди всичко в 21 век аз не знам защо някои държави изкуствено напомпват самочувствието си и на всяка цена трябва да бъдат енергийни центрове на каквото и да било. Австрия не си е поставила за цел да бъде енергиен център на каквото и да било - от 20 години инвестира единствено и само в енергийна ефективност и имат една прекрасна държава, на които сметките на хората са им три пъти по-малки, отколкото сметките в България. За мен това е много по-важно.


Водеща: Ще се вслушате ли в съвета на министъра на отбраната Аню Ангелов, който в петък, минути преди вие да гостувате в качеството си на кандидат-президент на управляващата партия, призова бъдещият президент да премахне длъжността съветник по отбраната, защото според него няма по-добър съветник в това отношение от самия министър.
Р. Плевнелиев: Ще преосмисля така или иначе цялата функция на многото съветници, които са там. Спрямо нашата представа за това как искаме ние да управляваме президентството. Вижте, аз много търсих устройствените правилници, схемите, органите, начина, по който работи президентството към момента. Със сигурност ще имаме няколко срещи и аз ще се радвам много да пия по едно кафе с президента Първанов, за да мога да разбера и за себе си начина, по който функционира институцията - аз поех категоричен ангажимент да надграждам постигнатото. Но и със сигурност аз съм един човек, който изповядва други принципи на управление, и те ще се видят много скоро и в президентската институция. Прозрачност, екипност, всяко едно назначение от президентската институция ще бъде много публично и категорично поставено в дневния ред. Това, което ние ще искаме да направим, е с президентската институция българите да видят, че имат една отворена институция, която може наистина да задава дневния ред на институциите и това да бъде правилният дневен ред. 


Водеща: Обади ли ви се президентът Георги Първанов, за да ви честити?
Р. Плевнелиев: В снощната изборна нощ аз получих хиляди есемеси и обаждания, на това отгоре аз към момента нямам мобилния телефон на президента Първанов, така че вероятно не бих могъл и да го разпозная като такъв, а пък вдигам телефона си на хора, които виждам и мога да съм сигурен, че ми се обаждат и ги разпознавам кои са. Но се надявам така или иначе в следващите дни да пием с него по едно кафе и да се разберем. Със сигурност аз ще отида с нов екип в президентството. Със сигурност ще подготвя тези хора, така че да изповядваме едни, бих казал, принципи на доброто управление, които аз вярвам, че и раздвижиха много неща в министерството на регионалното развитие, но това ще стане постепенно, имаме време.


Водеща: Вървим към финал. Мястото на службите НСО и НРС - под шапката на президента или другаде, под шапката на изпълнителната власт?
Р. Плевнелиев: Вижте, аз искам професионализъм и, бих казал, една модерна държавност. Това е нещо, което мен много ме пали. Професионализъм и на службите. В много от казусите в миналото виждам пропуски в тяхната работа, давал съм примери, ще дам пак, с кризата през 2008 и 2009 година, която буквално... правителството на тройната коалиция ни изнасили в тази криза и службите по никакъв начин аз не видях...


Водеща: Имате предвид газовата криза от началото на 2009 г.
Р. Плевнелиев: И газовата криза, и финансовата криза, която след това прерасна в икономическа, в дългова и във всякаква. Работата на службите е категорично да не работят за партии. Работата на службите е категорично да не работят за този или онзи, а да работят за институциите и за хората. Аз съм човек, който се въодушевява и очаква професионализъм. Очаква добре свършена работа. Аз съм взискателен началник и очаквам от тези хора един модерен европейски добър начин на работа. Забравяме всичко, което е в миналото - този срещу онзи. Службите, които със сигурност имаме големите съмнения, че са обслужвали партийни лидери, не знам си кого си, службите, които с недомлъвки са казвали, не са казвали - ясни приоритети, ясни рискове и проактивна позиция на службите.


Водеща: Първите думи на съпругата ви Юлияна вчера към вас, когато разбрахте, че вие сте новият президент, какви бяха?
Р. Плевнелиев: Аз се прибрах към 1 и половина вкъщи. Тя ме поздрави за успеха.


Водеща: Синовете ви са малки, не са...
Р. Плевнелиев: Децата са малки, трудно е да им обясним още всичкото това, което се случва около мен. Големият син Филип, разбира се, вече е много повече в час, той е на 11 и половина години, но ще
свикваме с промяната.


Водеща: Как ще ги предпазите от главозамайване? Защото на тази възраст лесно се завърта...
Р. Плевнелиев: Това е огромно притеснение. Това е огромното притеснение на моята съпруга и моето лично - баща президент, а все още те са много малки, ще получават и двойки и със сигурност в училище... и ще бъдат и невинаги най-послушните и най-дисциплинираните. И се притеснявам, че тогава ще търсят в подобни трудни ситуации, когато учителите им се карат, когато имат конфликтни точки, ще търсят лесното обяснение, но баща ми така, баща ми онака. Лично мен това много ме притеснява, затова, дето се казва, ще даваме всичко от себе си да оставам и аз като президент един така... както съм и безкрайно благодарен на моята съпруга, все пак един човек, който не се е главозамаял от това, че е станал президент. Аз подадох ръка на българските граждани, предложих им моята компетентност, моето желание да върша много работа, получих доверие, но оставам същият, който бях и досега. За мен това е просто една много отговорна работа, но работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK