ОССЕ: ЦИК е неспособна да взима решения на време

ОССЕ: ЦИК е неспособна да взима решения на време

© OSCE



Опасения се пораждат от липсата на прозрачност по отношение на процеса на взимане на решения на Централната избирателна комисия (ЦИК), както и нейната неспособност да взима навременни или изобщо да стига до решения по ключови въпроси." Това се казва в становище на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), чиито експерти наблюдаваха двата тура на изборите в България. Екипът й се състоеше от 11 експерти в столицата и 10 дългосрочни наблюдатели, разпределени в останалата част на страната.


Международната организация смята, че не е имало правно основание за решението на ЦИК да удължи времето за гласуване на първия тур с един час.


Посочва се и закъснялото обявяване на окончателните резултати, което според наблюдателите е повлияло върху прозрачността на изчислителния процес. "Обработката на протоколите на СИК за София-град бе особено бавна и безпорядъчна", отбелязва се в документа.




Описано е оставянето на "чувствителна изборна документация" без надзор, както и случая с двамата депутати от ГЕРБ, които са присъствали в зала "Универсиада" в изборната нощ. "Въпреки това ЦИК не можа да събере нужното мнозинство от 2/3, за да приеме решение, постановяващо, че двамата депутати носят вина за административно нарушение", коментират наблюдателите.


Отново е поставен въпроса за точността на информацията за гласоподавателите в избирателните списъци, като се споменават онези, които "заради настоящ адрес в чужбина, са били заличени от избирателните списъци и не им е било разрешено да гласуват на местните избори". ЦИК отново не е могла да събере нужното мнозинство, за да вземе решение по въпроса, казва се в документа.


Други проблеми, за които са се оплакали страните в изборите през ОССЕ са "присъствието на много на брой упълномощени представители на една и съща партия в редица избирателни секции, бюлетини, напечатани на хартия, която позволява да се види изборът на гласоподавателя, когато СИК подпечатва сгънатата бюлетина преди тя да бъде пусната в урната, чакащи на опашка избиратели, на които не им е било позволено да гласуват, както и непридържане към процедурите по време на броенето на гласове."


"Предизборната дейност между двата тура бе ограничена и като цяло се проведе в атмосфера, която като цяло бе спокойна и характеризираща се с уважение към основните човешки права и свободи. Както и преди първия тур кандидатите можеха да агитират свободно и без неправомерни ограничения. Въпреки това късното обявяване на резултатите от първия тур скъси официалния предизборен агитационен период за втория тур на изборите за президент до само два дни", пишат от организацията.


Въпреки множеството обвинения за купуване на гласове и оказване на натиск, те не са могли да бъдат доказани, пише още в становището.


Според ОССЕ заплатеното медийно отразяване на предизборната кампания между двата тура е много ограничено. За трите наблюдавани телевизионни канала (обществената БНТ, и частните бТВ и Нова) сборно времето е било 19:41 минути за Калфин и 8:38 минути за Плевнелиев.


"Множеството отговорности в изборния ден, комбинирани с липсата на професионален персонал и ресурси, бяха причина за изоставането на ЦИК в обработката на жалбите и оплакванията", смятат от ОССЕ.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Избори две в едно се оказа голямо предизвикателство. Видяхме, че на втори тур нещата бяха много по-добре. Явно трябва да се помисли за повишаване квалификацията на изборните комисии и за промени в закона, ако се налага. А най-добрия вариант е електронното гласуване.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Международната организация смята, че не е имало правно основание за решението на ЦИК да удължи времето за гласуване на първия тур с един час." Липса на правно основание значи , че липсва текст в закона, който да казва, че ЦИК може сама, едностранно, да вземе решение за удължаване времето на гласуване. Посочвала съм нееднократно това нарушение на Изборния кодекс от ЦИК в коментарите си към статии на "Дневник".

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1162 Весело

  Я пък тея, а Барозу нали ни хвали

 4. 4 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ами то спокойно може да се приеме, че почти нямат забележки хората!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 5. 5 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 986 Неутрално

  За трите наблюдавани телевизионни канала (обществената БНТ, и частните бТВ и Нова) сборно времето е било 19:41 минути за Калфин и 8:38 минути за Плевнелиев.
  ---------------
  Така и така са наблюдавали, да бяха хвърлили едно око и на tv7.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 6. 6 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  не е неспособна, а не желае!

  пропускайки шанса своевременно да санкционира нарушенията ЦИК даде възможност на герберастките узурпатори да поставят избирателя пред свършен факт:

  "да, фалшификации има. не, наказания няма да има. не, твоя глас няма значение"

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 7. 7 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "wreck":

  да, ТВ7 трябваше да я наблюдават особено внимателно, защото е не само официознартелевизия, а е и държавна телевизия - купена е с парите на държавните предприятия, отпуснати на пеевски/доган през КТБ.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2904 Любопитно

  "...нейната неспособност да взима навременни или изобщо да стига до решения по ключови въпроси..." - по-правилно - НИКАКВИ решения или не САМОСТОЯТЕЛНИ, според закона...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 556 Весело

  НЕГЕНЦОВА да ходи при аверчетата си от номенклатурното котило там милко балевите и т.н. Да се заеме с нотариална практика или нагласени дела и да не се заниимава повече с това за което няма ни акъл ни опит ни призвание а също и морални качества. Ебати червената юристка стъкмистка с хамелеонски отттенъци!

 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  В държава като нашата
  ЦИК е част от кашата!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  "Международната организация смята, че не е имало правно основание за решението на ЦИК да удължи времето за гласуване на първия тур с един час"
  липсва текст от закона който да указва че ЦИК може сама да реши да удължава изборното време но..ЛИПСВА и текст,който да забранява.Смятам, че това не е нарушение според това което съм учила, Основи на Правото в БГ

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#2] от "dqdomart":
  "Всичко което не е забранено е разрешено"римско право,факт,само не знам кой член и ал.беше

 13. 13 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ЦИрК е креатура на управляващите, както вмсички в тази нещастна държава!

  ура и да живей!!!
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#11:"xalikarans"]но..ЛИПСВ и текст,който да забранява.[/quote]Хахаха- ама чакай- това не е гражданско, а административно право- щом решенията на ЦИК за кметове могат да се оспорват пред ВАС/ Върховен административен съд/ - значи става въпрос за административно дело Налице е незаконосъобразност на решение- самата липса на правно основания в Изборният кодекс за решението на ЦИК за удължаването на изборния ден обосновава незаконосъобразност на решението на ЦИК Нека да оставим римското право настрани и да погледнем правните основания за оспорване на решенията на ЦИК.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Изборен кодекс
  Чл. 267. (1) Всеки кандидат за съветник или кмет, централните ръководства на партиите, компетентни съгласно устава, и ръководствата на коалициите от партии, компетентни съгласно решението за образуване на коалицията, участвали в изборите за общински съветници и кметове, могат да оспорят решението на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите пред съответния административен съд в срок до 7 дни от обявяването на решението.
  (7) Съдът се произнася по законосъобразността на решението на общинската избирателна комисия в срок до 14 дни от постъпването на жалбата в съда.
  (9) Върховният административен съд се произнася по жалбата в срок до 14 дни от постъпването й в съда.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#11] от "xalikarans":

  Изборния ден приключва в 19.00 ч. и се пускат само хората, които са на опашка. Това според БГ правото не е ли правно основание да не се удължава изборния ден? Или БГ Правото е сборник свободни съчинения на бивши и сегашни студенти по Право?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  ЦИК винаги са били такива,но тоя път изборът бе по-сложен от възможностите им.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#1:"donchoquihote"]Избори две в едно се оказа голямо предизвикателство. [/quote]

  Да, на калпава совалка - космоса й крив....Или как стана - не можеше предишните да са виновни, а? Сами си приемаме закона за изборите, сами си приемаме изборния кодекс, сами си носим чувалите с бюлетините и после сами си ги печелим, а?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gopeто":
  Чл. 4 ал.2 и чл.15 ал.3 от ЗНА дават решението
  Изборен кодекс
  (7) Решенията по ал. 1, т. 5, 6, 21, 26 и 29 могат да се обжалват пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в срок до три дни от съобщаването им. Централната избирателна комисия изпраща жалбата на съда незабавно. Върховният административен съд разглежда жалбата и се произнася с решение в срок до три дни от получаването й в открито заседание с призоваване на жалбоподателя, Централната избирателна комисия и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.
  Чл. 26. (1) Централната избирателна комисия:
  1. следи за прилагането на този кодекс на територията на страната и в избирателните секции извън страната;
  2. осъществява методическо ръководство и упражнява контрол върху дейността на избирателните комисии;
  3. издава методически указания за работата на избирателните комисии по прилагане на този кодекс и провежда обучение на членовете на районните и общинските избирателни комисии и на секционните избирателни комисии извън страната;

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  ОССЕ, не сте в час. Всичко е точно. Целите са постигнати. Президентство, Правителство, Съд и Кметства вече са в една ръка. С кое точно ЦИК не се е справило ??? според Вас.

 21. 21 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално
 22. 22 Профил на melina_a
  melina_a
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ама каквато ти е държавата, такава ти е и ЦИК - неспособна.

 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ОССЕ ги нямаше в зала универсиада. Нито на първи тур, нито на втори. Разликата с втория тур беше че милиционер викаше номерата раздавани на входа.
  Тия избори ги организира МВР и очевидно се справи отлично.

  The biggest risk in life is not taking one.
 24. 24 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Най - слабо организираните избори, които съм виждал, а съм ходил да нося протоколи от 2001-ва насам почти всеки път

  Истината е висша ценност
 25. 25 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не ЦИК е виновна а милицията...

 26. 26 Профил на chocho2005
  chocho2005
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "xalikarans":Изборен кодекс:

  Чл. 184. (1) Избирателите гласуват от 6.00 часа до 19.00 часа. Извън страната изборният ден започва в 6.00 часа местно време и приключва в 19.00 часа местно време. Когато в 19.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност.

  (2) Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията, а избирателите - граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, и удостоверението си за пребиваване. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 19.00 часа, но не по-късно от 20.00 часа.

  Има си закон. Четеш. Мислиш... и след това коментираш. Хайде сега се върни на Основи на правото отново.

 27. 27 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1366 Весело

  Навреме, симпатяги, навреме...

  От време, на време се опитвайте да си спомняте за онзи излишен вам език, който сте учили, насила, до седми клас...

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дневничарите бързо я скриха тая новина, както и линка на доклата [http://www.osce.org/bg/node/84602] в който пише:

  [quote#0:"http://www.osce.org/bg/node/84602"]Преди втория тур на изборите за президент Изборният кодекс предвижда дебат, който, след споразумение между кандидатите, да бъде излъчен по обществените Българска национална телевизия и Българско национално радио. Въпреки това подобен дебат не се състоя, тъй като г-н Плевнелиев отказа участие в него[/quote]

  The biggest risk in life is not taking one.
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пу, не позволява триене - исках да кажа, че Дневничарите бързо я скриха тая новина, както и линка на доклада[http://www.osce.org/bg/node/84602] в който пише:

  [quote#0:"ОССЕ"]Преди втория тур на изборите за президент Изборният кодекс предвижда дебат, който, след споразумение между кандидатите, да бъде излъчен по обществените Българска национална телевизия и Българско национално радио. Въпреки това подобен дебат не се състоя, тъй като г-н Плевнелиев отказа участие в него[/quote]

  The biggest risk in life is not taking one.
 30. 30 Профил на doktorkata
  doktorkata
  Рейтинг: 432 Неутрално

  ЦИК не е способна да взЕма / не взИма/ решения НАВРЕМЕ , / а не НА ВРЕМЕ/ Моля ДНЕВНИК да не се излага с правописа

 31. 31 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 768 Весело

  Добре, казаха от сИК и го... преместиха в другия крачол.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 32. 32 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Изборният закон на република Хърватска е 15 страници
  Изборният кодекс на Фидосова е 150 страници.

  Изборните книжа през 2011 тежат три пъти повече от изборните книжа през 2009г. Броя на невалидните бюлетини през 2011 е три пъти повече от същия брой през 2006.

  Вносителят на Изборния кодекс - Искра Фидосова - е започнала образованието си в рабфака на Монтана (тогава Университет, оказал се незаконен). По-късно се прехвърля в София без приемен изпит. Печели "конкурс" за нотариус преди още да си е изкарала адвокатския стаж.

  Африкански методи = африкански резултати.

  Любомир
 33. 33 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  "...ОССЕ: ЦИК е неспособна да взима решения на време..."

  На български се пише НАВРЕМЕ, защото е наречие. Ама журналята не били граматици, а чукчи...

 34. 34 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#32] от "Любомир Гаврилов":Юначе с червено калпаче,много глупости си изписал.Голям смехурко си.Нищо истина няма,но може би за това си позитански глашатай.Врякай си!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 35. 35 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  След като ЦИК е действала в нарушение на закона.ОССЕ да обяви изборине за незаконни и невалидни и да иска повторното им провеждане.

  Packo
 36. 36 Профил на Станислав Касчийски
  Станислав Касчийски
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Зарежете закона. Удължаването на изборния ден през първия тур беше добро и необходимо решение, в името на правото на гласуване, а не в името на някакъв текст в закона.

  Много по-важни са другите неща, които посочват от ОССЕ.

  www.kaschiyski.com
 37. 37 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ако действията на ЦИК не бяха диктувани от партийни интереси, което те не престават да твърдят, означава, че е пълен с идиоти.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 38. 38 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  Тия избори бяха пародия на избори. Така и така каквито проценти дадоха социолозите и такива се "паднаха" на окончателното преброяване, но защо трябваше да се харчат едни грешни милиони лева?
  За жалост сме безсилни срещу ширещата се полицейщита.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 39. 39 Профил на gero the ONE
  gero the ONE
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Нека не забравявеме, че ЦИК е еманация на некадърната до престъпна група ГЕРБ

  Контролираните медии, успяваха да им създадат приемлив образ до изборите, които изложиха на показ въпиюща некадърност посредственост и разбойницески интереси





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK