Коментари след избори 2011: Каква демокрация създава политическата култура на поданика

Антоний Гълъбов

© Красимир Юскеселиев

Антоний ГълъбовDnevnik.bg  покани политолози да коментират резултатите от проведените президентски и местни избори и ситуацията след тях. Публикуваме мнението на доц. д-р Антоний Гълъбов от Нов български университет.


Изборите установиха състоянието на демокрацията в България. По-голямата част от избирателите подкрепиха управляващата партия и по този начин създадоха реални предпоставки за завършване на нейния мандат. Изборните нарушения бяха отдадени на съчетаването на два вида избори, на новия Изборен кодекс и неопитността на изборната администрация.


Протестите на изгубилите изборите бяха определени като неспособност да се понесе загубата, а преобладаващата част от българските граждани биха искали повече да не се говори за изборните резултати. За пореден път българското общество е склонно да заличи спомените си и да продължи да съществува ден за ден, все така разединено - както по отношение на паметта, така и спрямо очакванията си за бъдещето. Демокрацията не е и никога не е била единствено и само набор от правила и процедури. Затова и нейното качество не може да бъде подобрено чрез промени в процедурите. Същественият въпрос, който за пореден път поставиха тези избори, е: каква демокрация е възможна в условията на доминираща политическа култура от поданически тип?
Поданикът се интересува единствено и само от онова, което държавата би могла да му направи, от нейната сила и готовност да се намеси в личния му живот. Поданическият тип политическа култура само формално се разделя по отношение на предпочитанията си към една или друга партия.


Поданикът възприема политическите партии като част от държавата


и в този смисъл техните ценностни различия нямат съществено значение. Формирането на политическия елит, както и начините, по които той управлява, се възприемат като неща, до които обикновеният поданик няма достъп и на които не може да влияе. В този смисъл, когато гласува, поданикът не избира себе си, а определя чрез своя вот силата на онези, които се стремят към властта.


Говоренето за рисковете, свързани с концентрирането на властта в една партия, нямаше почти никакъв ефект. Точно обратното, за преобладаваща част от активните гласоподаватели в България разделението на властите продължава да бъде неразбираемо и неприемливо изискване, което отслабва държавата и позволява на институциите да си прехвърлят отговорността за несвършената работа. Именно


концентрирането на властта в един център и по възможност в една личност


се възприема като гаранция за стабилност. Поне до появата на друга личност, която изглежда достатъчно силна и решителна, за да оспори правото върху властта.


Българската политическа система се стабилизира на това ниво през последните десет години. Това беше основният резултат от митичното "разбиване на двуполюсния модел", който всъщност никога не е съществувал. Стабилизирането на тази представа, според която процедурите на избор са гаранция за демокрация, не се различава съществено от представата, че наличието на частна собственост сама по себе си е достатъчно условие за ефективно действаща пазарна икономика.


В тази политическа среда активни избиратели останаха най-често хората с по-висока възраст, средно и по-ниско образование, живеещи в по-малки населени места, зависими в своите доходи основно от държавните институции. Тази група от избиратели определя профила на българския политически елит спрямо собствените си представи за властта и степента на собствената си зависимост от нея. Групите в активна възраст, със средно и по-високо образование, живеещи в големите градове, които разчитат все повече на доходи от собствената си инициатива, трайно се оттеглиха от активно участие в изборния процес. В очакване на някаква неясна промяна гражданите предпочетоха да останат поданици, прехвърляйки на политиците отговорността за собствения си избор.


Установяването на демокрацията отново бе оставено в ръцете на управляващите


Избирателите за пореден път прехвърлиха отговорността за състоянието на демокрацията на политическия елит, а той изглежда все по-убеден в липсата на реална необходимост от нея. Властта остава все така ефикасна, доколкото насърчава поданическите рефлекси на българските граждани. В този смисъл политическият елит изглежда все по-малко мотивиран да управлява чрез разширяване на съгласието около определена политическа перспектива.


Съвсем друг въпрос е доколко подобен модел на управление би могъл да бъде ефективен при постигането на обществено значими цели. Но произведените избори показват, че тази тенденция продължава да бъде подкрепяна от достатъчно голям брой избиратели.


Установяването и консолидацията на демокрацията в България продължават все така да бъдат постижими не чрез избори, а в периодите между тях, чрез образование и повишаване на гражданската компетентност. В този смисъл колкото и парадоксално да изглежда това, качеството на демокрацията в България продължава все така се определя не от състоянието на партийната политическа система, а от ефективността на образователните институции и степените на свобода, които може да гарантира публичното пространство.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Докато не се сложи образователен ценз при гласуване,не може да се говори за "политическа култура на поданика"!

 2. 2 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  - Не знам. Политиците винаги искат все повече и повече власт. Но политическата сила се вижда от това какво правят, а не какво говорят.

  IVONIV
 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Въвеждането на образователен ценз предполага, че по-голямата част от дипломите в страната имат някакво покритие зад тях. Това за България не е вярно и съответно неграмотността не е разпространена само сред хората без дипломи.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Докато повече от половината работещи чакат на държавната хранилка, ще е така

 5. 5 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#4] от "ju.li":

  Не само. В по-малките населени места, съществува един вид феодалта зависимост, която реално опорочава самото гласуване.

  PHILIP
 6. 6 Профил на klomdor
  klomdor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Каква демокрация няма нито един референдум за 20 години.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Напълно съм съгласен с Гълъбов.

  Само бих добавил към финала, че ... качеството на демокрацията в България продължава все така се определя не от състоянието на партийната политическа система, а от ефективността на образователните институции и степените на свобода, които може да гарантира публичното пространство ...

  и че затова бюджетът за 60 000 милиционери и подслушвачи е два пъти по-голям от този за 600 000 ученици и студенти, а медиите или са под финансовата "желязна пета" за пропагандиране и налагане на сегашния модел, или са профанизирани да чешат и задоволяват първични и първосигнални страсти и представи.

  От този вълчи капан изходът го виждам по-скоро в неминуемата все по-голяма обвързаност и ... не, не "съизмерване" с Европа (къде ти да има по-високо от Витоша и по-дълбоко от Искъро!), нито "налагане на еврокритерии отвън" , а "преливането" на светоусещане и ценности, каквото винаги се случва при задълбочаващо се взаимодействие на една по-напреднала цивилизация с по-изостанала и провинциална такава.
  Проблемът е, че тези процеси са продължителни и пак ще утече едно поколение българско в канала на "прехода".

 8. 8 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Човека интелигентно е казал, че съществена част от БГ избирателя са овце. И те са контингента пожарникаря.
  Те са неговия електорат

 9. 9 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 217 Гневно

  Хей, каква демокрация без лустрация!

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4002 Неутрално

  [quote#1:"xmm"]Докато не се сложи образователен ценз при гласуване...[/quote]

  И психотест - иначе "академиците" от БАН биха имали най-много право на глас.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Не могат да се правят каквито и да е обобщения, преценки и прочие, ако първо не се установи каква е степента на фалшифициране на тези избори. Защото такова масово купуване на гласове никога не е имало. След като и отговорен член на герб, който нахално стана и кмет на Пловдив е заснет как агитира/без да му пука изобщо/ членовете на комисии да правят "неудобните" бюлетини недействителни. Камера е заснела шефка на комисия/пак от ГЕРБ/ да подменя бюлетини. Никакви анализи не признавам, докато истината е "под катинар". А тя ще излезе наяве, няма начин. Рано или късно. Колкото и да е дълго времето на негодниците, винаги свършва.

 12. 12 Профил на endimios
  endimios
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#2] от "ivailo sergiev":

  Пропускът да се цитират източници е плагиатство. Предполагам, че не плагиатствате нарочно (а просто по стара, българска традиция), затова уточнявам Вашия източник: Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ в България (в интервю за издание "Гласове" с днешна дата).

 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Кой където свари,
  дава коментари!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1618 Разстроено

  До коментар [#5] от "Philip":

  За съжаление, с ръка на сърцето, трябва да си признаем, че всички сме оплетени в някакви роднинско-племенни зависимости. Струва ми се, че няма изключения. И всеки от нас разчита, че донякъде гърбът му се пази от някаква по-голяма "клечка". Та в този ред на мисли, ако се разровим дори самият автор на статията най-вероятно е подбутнат отнякъде...

 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  И коя ще е тази управляваща партия която ще го сложи този ценз? Докато са в опозиция, вметват тази идея тук-там, но на върха осъзнават силата на необразования - лесната му манипулируемост. Как да оставиш такава златна мина?

 16. 16 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#11:"mik2"]Защото такова масово купуване на гласове никога не е имало. След като и отговорен член на герб, който нахално стана и кмет на Пловдив е заснет как агитира/без да му пука изобщо/ членовете на комисии да правят "неудобните" бюлетини недействителни. Камера е заснела шефка на комисия/пак от ГЕРБ/ да подменя бюлетини. [/quote]

  Така е. А това, което е извършвала шефката на комисията от ГЕРБ реално са го извършвали всички представители от ГЕРБ във всички избирателни комисии в страната. Таква наглост не имало досега. И на всичко отгоре, Тиквата продължава ходи като цветарка от телевизия на телевизия и да плещи глупости

 17. 17 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "Грандиозен скандал се заформи в БСП, след като кандидатът за вицепрезидент на столетницата Стефан Данаилов си поискал парите, срещу които реши да вземе участие в изборите.Оказа се, че офертата към Данаилов била за 250 000 лева и при загуба на изборите, и при спечелването им. Ламбо онемял от факта, че остава без пари, но след това е вдигнал грандиозен скандал на Позитано и гърленият му глас се чувал из всички коридори в партийната централа."

  Машини прости, народ неук.
 18. 18 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "Zizu":

  Това сигурно си го взел от в-к Уикенд - на бат Бойко вестника

 19. 19 Профил на myth
  myth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  След тези избори наистина трябва сериозно да се помисли за демокрацията в България. Макар и само милион и половина, все пак такъв брой българи пожелаха да бъдем управлявани от бухалките на Борисов! Това е трагически извод, този факт не дава никакъв шанс за развитие на гражданско общество и стабилни демократични навици и норми на поведение. Жестоко точни са констатациите на Гълъбов. Но по-важното е - имаме ли сили и реално желание за промяна? Питам се защо у други народи няма празник на народните будители? Може би по простата причина, че те не са проспали векове възможности за развитие. Защото нужда от будене има само заспалият!

 20. 20 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Като ги слушаш НАШИТЕ политолози ,излиза ,че демокрацията е свързана единствено и само с пропорционалтата система.Като дявол от тамян бягат от самото споменаване на мажоритарната система за избор на парламента.Видите ли ,ниска ни била политическата култура ,необразовани сме били и т.н ,затова било по-добре за нас ,избирателите ,други да определят листите и в крайна сметка кой ще влезе в парламента ,а на нас само ни дават възможността да идем на изборите и да официализираме избора им . "Скъпите" ни политолози забравят да кажат ,че в Следосвобожденска България изборите са били МАЖОРИТАРНИ. И пътят за смяна на тъпанарите и мутрите в политиката минава през мажоритарната система. Иначе ще продължават да ни спускат нови и нови "месии" ,а в целафанчето лайното само ще е различно на цвят.

 21. 21 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "........и повишаване на гражданската компетентност."

  Това е разковничето, за да може всеки да разбере и осъзнае, как измъкват (усвояват) огромни средства под носа му, разбира се "все в интерес на гражданите и обществото"!

 22. 22 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  НЯМАЛИ РЕФЕРЕНДУМИ, НЕ ми говори за за демокрация?

  Иначе, ще си играем на СОЛ ГАЗ, СОЛ ГАЗ, СОЛ ГАЗ и сменяме лидери до, "И няма край и няма край на длъж и шир"?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 23. 23 Профил на Тюхчев
  Тюхчев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "Zizu":

  Зизу,не говори за пари щото около новия Президент се говори за пари и то по-вече от 250 000.А той как викаше само,та единствено брокерите от общината не го чуха.

  69
 24. 24 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прекрасен анализ на доц.А.Гълъбов.
  Бих спорил върху тезата,че проблемът на давещите се,е в ръцете на самите давещи се.
  Българската т.нар.демокрация не получи подкрепа от вън.
  Дори напротив,Големите европейски бюрокрации,и тази на САЩ съвсем открито се заиграха,първо с комунистическата номенклатура,а след това и с производните й.
  Вярва ли някой сериозно,че без външната подкрепа,45-годишното блато би могло да се превърне изведнъж в езерце със златни рибки в него.
  И от кого.От същите същества,живели си къде повече къде по-малко уютно в блатото,и не виждащи смисъл за водене на друг живот,при други условия.
  Големият героизъм и саможертвата в името на свободата съвсем естествено са неприемливи за 99% от съвремениците ни.
  Говоря дори,не само за българите.В световен мащаб е така.
  Не можем да виним тези хора,защото те живеят своя кратък живот тук и сега.
  Имат семейства,възрастни родители и деца,които искат своето тук и сега.
  Именно това е една от причините,поради които пред неясната промяна,хората предпочитат живот тук и сега,макар и на едно скромно за едни,и не толкова скромно за други ниво.
  Всъщност,една от хубавите черти на българина е нюхът му да се ориентира и да избере "правилния главатар",както го дефинира Харалан Александров.
  "Хранещия бащица",под чието крило се живее спокойно и умерено сито.
  Този рефлекс доведе и до онзиденшните резултати.
  Ще доведе до същото и утре и вдругиден.
  Впрочем,чуваме и четем само оглушителни констатации.
  Аз лично не чух и не прочетох визия за това,какво е нужно да се направи,за да се промени статуквото.
  И личен пример по този повод.
  Но това е вече друга тема.

 25. 25 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Или казано с по-малко думи имаме едно авторитарно настроено малцинство. Което обаче заради отчуждението от политиката на мнозинството придобива непропорционално висока тежест в изборите. Което е силно мотивирано да гласува. И което в същото време е тъпо, ограничено и мазохистично.

  Изобщо ако използваме терминологията от дервния Рим, плебейте в България си избират винаги диктатори. Защото им липсва собствено самоуважение и достойнство и приемат за нормално да бъдат тъпкани както демократичните принципи, така и собственото им достойнство.

 26. 26 Профил на Rossi Marinova
  Rossi Marinova
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  До коментар [#10] от "dodge_ram":

  До коментар [#15] от "gogo2011":

  Според мен, сентенцията на анализа не е налагането на образователен ценз, а по-скоро реформирането на образователната система. От една страна, налагането на ценз по себе си не е демократичен акт, а дискриминация.
  От друга страна, в България дипломата е хартийка с печат, която често не е подплатена с реални знания.
  Идеята е, че трябва да се повиши нивото на образование генерално, а не да се идиологизират хартийски с печат, които на практика са изпразнени от съдържание.


  "The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." TP
 27. 27 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всеки ден, в който това недоразумение ББ е на власт, е пагубен за страната ни.

 28. 28 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво! Чудесен анализ на Гълъбов, макар и доста горчив за всеки мислещ с главата си българин! Не може да има по-точно и ясно определение за това, което се случи на тези избори от това: "В очакване на някаква неясна промяна, гражданите предпочетоха да останат поданици, прехвърляйки на политиците отговорността за собствения си избор." Същото важи и за това, което ни чака, в резултат от тези избори, с оглед най-вече на егото на Батенцето и "недемократичните" тенденции, за които загатват "забранителните списъци" и изборджийството на МВР: "В този смисъл, политическият елит изглежда все по-малко мотивиран да управлява чрез разширяване на съгласието около определена политическа перспектива." Надявам се разбирате какво означават поселдните думи на така деликатно изразяващия се Гълъбов.

 29. 30 Профил на gero the ONE
  gero the ONE
  Рейтинг: 165 Неутрално

  [quote#1:"xmm"]Докато не се сложи образователен ценз при гласуване,не може да се говори за "политическа култура на поданика"! [/quote]

  че то тогава целокупната бг популация барабар с пололвината министри и депутати ше требе да е лишена от право на глас

  язе гона четирсетака от 25 души клас нема кат да нема докторантури в MIT,... а министершата на най-престижното и най-техничарско наше министерство е мастър от ...Варненски Свободен Университет!?!?!?

  WTF???

  не е ли по-добре да говорим за "политическа култура на суверена" (не тфа не ще да е бг популацията)

 30. 31 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#26] от "Rossi Marinova":

  Всъщност автора директно си казва, че каквото ни е образованието такова е и качеството на политиката. Което е ясне сигнал че трябва и наистина хората с по-високо образование да заемат активна позиция, защото иначе отстъпват налагането на политика на най-простите части от обществото.

  И тези гласуващи парии претворяват собствената си интелектуална немощ, в идейна импотентност на властта. Чието олицетворение е и настоящия избор на Вожда.

 31. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Всеки социолог , първо би трябвало да започне с ИЗБИРАТЕНАТА актовност: около 40-45 % от всички имащи право на глас..) НЕ всички го взимат предвид...)) и се спекулира с този ФАКТ ...)))
  След това следва -от тях например с висше образование са -10-15 % и от ТЕЗИ 10% - половината или повечето , са гласували за герб и т.н. ..)) И понеже си имам работа :
  В една прохождаща , начална Демокрация , трябва да има ПРАВИЛОТО : ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гласуване - за когото си искаш , но задължително!! Поне първите 20-30 години ..)) НЕ гласуваш - ГЛОБА, като в Гърция , например ..) Тогава няма да има и купуване на гласове и прочие..
  Другото- образование, поданичество и прочие , са ПО- БАВНИ процеси и могат да продължат ...::))
  А и не се излагайте : ЦЕНЗОВЕТЕ- образователни , имуществени и прочие, може и да ви харесват , но от ФРЕНСКАТА революция са премахнати- т.е. , ПРИЕТО е ,че ТЕ са - феодализъм и ОГРАНИЧАВАНЕ на граждански ПРАВА ..))...
  И НЯМА как да станат - въведат сега и отново в Европа ..:) Не може и да се мисли - да стане ..Запомнете го ..):))) Не го и обсъждайте..Абсурдно е , въпреки , че и на мен ми ..харесват:)
  Това , между другото..) Все пак сме демократи , нали , в 21- вия век !!!..)))))))))
  Айде чао...

  BIG AL
 32. 33 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Освен че всеки народ си заслужава управниците, още и всеки управник заслужава народа си. Много ми се иска да си представя г-н Борисов като министър-председател на Бавария или на Баден-Вюртемберг, например. Футболни мачлета, демонстративни тенис-турнири, "Мишо-Бирата" и пр. Не бих имал нищо против да им го харижем...

 33. 34 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  [quote#17:"Zizu"]Грандиозен скандал се заформи в БСП...[/quote]

  Проверявай си източниците, и чия е собствеността им, преди да копираш глупости.

 34. 35 Профил на potresena
  potresena
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#30:"gero the ONE"]че то тогава целокупната бг популация барабар с пололвината министри и депутати ше требе да е лишена от право на глас [/quote]

  По този критерий, ще останем и без министръ-председател

 35. 36 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#8] от "potresena":

  Точно така. Най-бедната страна в Европа а протести няма. Т.н. синдикати са притурка към властта. Изглежда че българския народ е мазохист-колкото повече го газят, толкова по-добре му става. Особено пенсионерите. В коя страна ще позволят , при равни други условия, пенсиите да се различават само за това че са отпуснати в различно време.

 36. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4002 Неутрално

  Истината е, че последните избори много напомняха първите - онези от 90-та. Същата байганювщина, същото високомерно нахалство на победители към победени, същото чувство на безнаказаност.

  Боко Тиквата не случайно е бил хем гангстер, хем член на БКП - умее ги тия работи чилякът, ашколсун и аферим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 39 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Този е гати празноглавия червен шаман.
  Винаги казва:
  "Днес е вторник, но това, което на мен ми липсва, са събота и неделя."

 39. 41 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 879 Разстроено

  Докато не се лустросат всичките облажили се в периода 1997 - 2001-ва борци за "работническо-мениджърса приватизация", не им се прибере заграбеното по престъпен начин имущество без съд и присъда, докато не национализират всичкото заграбено от реститутите, няма да се оправим!

  Пък за демокрация ми ревете! Демокрацията стана символ на пладнешки грабеж, организиран от разни "Демократи за силна България", от разни 39 стачкуващи против Конституцията, а после първи заклели се в нея! От разните му там "сини мравки", "кинжали" и прочее лумпениад!

  То се вижда как реват тези, които най-много грабиха нацията за едни 4 години както и турчин не е грабил народа, а после се сърдиха, че народа не ги бил разбрал!

  Лустрация, му е майката, национализация и депортация на народните изедници!

 40. 42 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#11] от "mik2":

  по-гнусни избори не е имало до сега в България!такова изваждане на пари за купуване на гласове също!тези избори за мен лично са невалидни!((

 41. 43 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 479 Гневно

  До коментар [#17] от "Zizu":

  Е НА БЪРЗА РЪКА щЕ СЪКРАТИМ РАЗХОДИТЕ КАТО СЕ МАХНАТ СУБСИДИИТЕ ЗА БЕЗБРОЙНИТЕ ПАРТИИ- ЗА 40 Г.СТАЖ -ПЕНСИЯ 170 ЛВ- А ХОНОРАРА НА ДАНАИЛОВ- 250000 ЛВ.Е ЗАТОВА СИСТЕМАТА щЕ ФАЛИРА!!!!!

  stefanova
 42. 44 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 426 Весело

  Общо взето - точен анализ. Само бих добавил, че българският "елит" е елит само в БГ. Навсякъде другаде тези хора са елит, колкото за мен е елит цар киро.
  Каквато "ДЪРЖАВАТА" такъв и "елита".
  Типичен пример за това, е политика Гошко Президенто - захаросан лигав бивш комунист с пионерска лимба, който реди само кухи фрази, които звучат като извадени от контекста на мартенския пленум на ЦК на БКП от 1963.
  Сравнен с Трипера даже Борисов изглежда класен политик.

 43. 45 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Здравейте Антоний,
  мен лично ако ми предложад референдум ще дам гласа си за Нови избори, след Нова година.Защо бързахте?

 44. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#38] от "dodge_ram":
  Гангстер и член на БКП, не са ли синоними?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 45. 47 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Плевнелиев го насадиха на пачи яйца,хак да му е.

 46. 48 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ооооо поданико Гълъбов, демокрацията не означава свобода. Напротив, поданикът е либерал обвързван с привилегировани закони. Средният българин е вече дясномислещ и не се интересува много десни скапани партии, от Борисов и Плевнелиев, а е важно комунягите да не са на власт. По конкретно, българите да не допускат руското влияние в България чрез ченгетата на БСП и ДСП.

 47. 49 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  '' В този смисъл, когато гласува, поданикът не избира себе си, а определя чрез своя вот силата на онези, които се стремят към властта.''

  Само искам да допълня, че с вота си поданиците , стават съучастници в бъдещи престъпления, които неминуемо стремящите се към власта извършват. Като примери ще дам, тези от поданиците, които докараха на власт триглавата ламя, са косвено виновни за заменките, спирането на евро фондовете и мн.др. сакътлъци. А африканокомунетата, които гласуваха за мутрата, са виновни за опаскването на хазната , строежа на магистрали с цена от 9млн.лв. за км., вместо реалните 3,5млн. лв. за км. Т.е. те са съучастници в кражбите на сегашните ''гении'' ..... виновни са и за отсвирването ни от Шенген...... виновни са и за милиционерщината, милиада за подслушване..... високите акцизи......ЕГНта, СРСта......Мишо Бирата ....и камара зулуми.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 48. 50 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Разстроено

  До коментар [#25] от "kai": Жалкото е, че имате право...Бащицата, геният, вождът, който с магическа пръчка ще ни избави.

 49. 51 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#19] от "myth": Ако позволите, числото е твърде завишено, струва ми се

 50. 52 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#18] от "potresena": Това е от "великия" вестник "КаждьІ день"))))

 51. 53 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#48] от "latsy":

  Ако от това се интересува нолмалния дясно мислещ човек значи и той е същия тъпанар като герберите.

  Демократично мислещия десен избирател иска

  -предимство на личността пред колектива. Да вярва че може да се развива като личност, а не само като част от група. ГЕРБ работи за обратното.

  -държавата само да следи за спазването на правилата в икономиката, а не да въздейства брутално - ГЕРБ прави на обратно

  - Държавата да поставя нуждите на гражданите и на фирмите над собствените си - ГЕРБ прави наобратно

  - Правосъдието да поставя на една плоскост индивида и държавата - ГЕРБ прави наобратно

  -Иска точни правила по които да се движи обществения и икономическия живот - и тези правила да са на либералната демокрация, а не писаните или по-скоро налаганите от Путин или Бойко - ГЕРБ прави наобратно

  ГЕРБ не е дясна партия

 52. 54 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#16] от "potresena": Според мен причината е в това, че по времето на "уличните схватки" между гангстери са "обръгнали" дотолкова, че чувството им за "съвест" и "морал" са закърнели в "атавистичен" остатък в съзнанието им. Затова не им пука, спят спокойно, ама денем демонстрират "колко са недоспали от грижи"..уж

 53. 55 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 879 Любопитно

  Брей? Нещете ли лустрация бре? Колко минусчета си събрах

 54. 56 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#53] от "kai":

  Червен "kai"чети внимателно. Десните партии без изключение са скапани, включвам Борисов, Костов и др. Същите лидери нямат понятие за демокрация включвам и Гълъбов. Партии, политици, идеолози, интелигенция и др. се стремят да превърнат българите в поданици либерали, същите са против гражданството на българско общество.

 55. 57 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#48:"latsy"] а е важно комунягите да не са на власт. По конкретно, българите да не допускат руското влияние в България чрез ченгетата на БСП и ДСП[/quote]

  С това не съм съгласен - би било добре да е така, но поне лично на мен ми е много назад от това което искам от една дясна партия. Нещата които съм писал в предишния ми пост са просто задължителни поне за мен за да приемам една партия за дясна и да гласувам с чиста съвест за нея.

  И като всеки демократичен човек смятам, че опозицията е полезна. Че БСП и дори ДПС си имат място в парламента, дори и да не ми харесва да управляват. Не смятам, че тъпкането им и налагането на еднолични режими е по-добра алтернатива от това да имаме силна опозиция. Нищо против и ГЕРБ нямам - стига да са в опозиция. Не ме кефи да ме управляват арогантни селяни с фуражки. Някак си много деветосептемврийски ми изглеждат герберите

 56. 58 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Този много точен анализ на Гълъбов (такова нещо много отдавна не ми се беше случвало да прочета или чуя), и болшинството от коментарите към него, показват че все още в България има умни, знаещи и мислещи хора! Дай Боже техният брой да се увеличава, защото иначе нещата няма как да се развиват в положителна насока! Изключително точен анализ!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 57. 59 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#57] от "kai":

  kai, съгласен съм с тебе, трябва да има партии в парламента, да има правила в икономиката и пр. За 22 години какво направиха за България от всички излюпени партии? За 22 години българите се реформираха от поданици към граждани, докато партиите се стремят върнат обратно. Какво направиха старите и новите университети и образователната система за България (като включвам и Гълъбов) за 22 години? Не е трудно да разберем, че за 22 Русия непрекъснато се опитва да противопостави на България са връзките ни с ЕС и НАТО.

 58. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 61 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#6:"klomdor"]Каква демокрация няма нито един референдум за 20 години. [/quote]
  замислил ли се е някой каква огромна отговорност е един референдум и дали българската нация е в състояние да я поеме тази отговорност ..аз мисля ,че не ...Ако започнем с референдум да се управляваме , мисля че ще стане по голямо мазало.... Те големи демокрации( с изключение на Швейцария) не прибягват до този инструмент , та ние които сме в зародиша на демокрацията да го прилагаме е по скоро екстремно преживяване.

 60. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1929 Любопитно

  Перфектен анализ. Само изводът за тежеста на образователните институции не е съвсем достоверен. Има програми, има учебници, има учители, които образоват в ценностите на демокрацията, гражданското общество и свободата. Двадесет години ги има. Образовани са близо милион млади хора. Колко от тях останаха тук? На тези, които останаха каква е относителната тежест в обществото? Всичко това на фона на двадесет годишното плюене по учителите като "негодни", "некадърни", "изостанали" ... А плюенето по университетите? Плюенето по учените? Образованието е политика, но ...

 61. 63 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#61] от "xymop":

  А с какво политиците в българия са по-способни да вземат решения за моето бъдеще от мен? Особено ако не носят никаква отговорност?

  Тезата,че хората в България не са достатъчно добри за това или онова вече съм я чувал. Не видях доказателства за това.

 62. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#63:"Коста Атанасов"]Тезата,че хората в България не са достатъчно добри за това или онова вече и аз съм я чувал.[/quote]
  Каквито сме българите, такива сме, който иска да прави успешна политика, да отчита "свойствата" на мат`ряла да не се коси посли или да мълчи две години като бит ...!!!
  А че може да се прави политика и с този мат`рял го доказва Сокола вече 22 години..... така че политици и политически коментатори не ни плюйте нас мат`ряла ами щудирайте по издълбоко науката политика.......
  Вярно едни ходиха да я учат чак из САЩ и не я научиха, ама толкова могат...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#63:"Коста Атанасов"]А с какво политиците в българия са по-способни да вземат решения за моето бъдеще от мен? [/quote]
  Не се коси, те обикновено взимат решения за тяхното си бъдеще, твоето ги интересува много малко, понякога много яко бъркат в решенията си, като на 13.06.1913, 01.03.1941 и други светли дати...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 66 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  отличен анализ!

  ударението в края, поставено върху повишаването на политическата култура чрез образование и свободни медии, е много на място, защото устойчивото развитие се постига с еволюция, а не с революция, и защото не може един избирател години наред да хибернира и да не се изнтересува от политика, а само по избори да отива да подава неинформирания си глас и да чака после за една нощ да се случат чудеса.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 65. 67 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#63] от "Коста Атанасов":

  Коста аз говоря за съвсем друго..В личен план всеки взема за себе си сам най-доброто решение за бъдещето си..Но в общ план българите не сме готови за това предизвикателство.... Това имам впедвид.

 66. 68 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Ако уважаемия Доцент сеща , що е " Преструктуриране" , той е длъжен да се съобрази с обективния процес в политическата ни Система , а току виж и стигнал до нейната потребност от привеждане в коректно структурно съответствие с него . Малко се учат днес в тази държава - като им кажеш , "Реформа на политическия Модел" , одма се дигат в защита на Демокрацията . Коя Демокрация си мислиш , Гълъбов , тази на пазара с гласове ли ? ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK