Случаен превоз (или гласуване в Сливен)

Случаен превоз (или гласуване в Сливен)

© tanuki filmsДокументалният снимачен екип от материала Секция 59, или избори 2011, който следваше наблюдателка от датска неправителствена организация в Кюстендил,  участва в наблюдението на вота на втория тур и в Сливен от името на "Института за развитие на публичната среда". Това е разказ за гласуването в две секции в ромската махала в града.


Слънцето жули през предното стъкло на колата и за момент забравяме, къде отиваме. Откакто е свършила магистралата край Стара Загора следваме знаците за Бургас и, без да се усетим, подминаваме отбивката за центъра на Сливен. Почти сме излязли от града, когато ги виждаме. Шарено облечени, весели цигански семейства с малки деца се разхождат по малка уличка с розови къщи. Като че ли всички те излизат от Арабска приказка, освободени от някой джин. Завиваме вляво и следваме улицата, за да видим откъде идват.


В двора на 6-то СОУ е учудващо спокойно. Тук са секциите за гласуване на бедната циганска махала, обяснява ни услужлива учителка, грижеща се за екзит-пол кутия на известна социологическа фирма. Богатите цигани гласуват другаде. Малки групички от 6-7 човека са се скупчили в очакване комшиите да излязат от училището, за да заджапат заедно към вкъщи. Люпят се семки.
Любопитни, надничаме в секциите. Почти няма хора. Към 2.30 само 20% са гласували. На вратите неизменно стоят като Сцила и Харибда по един застъпник на ГЕРБ и БСП. Сцила дъвче дъвка, а Харибда си е донесла столче, за да не се преумори. Заплашителни са, но са и тихи - за момента не заговарят провиращите се помежду им гласуващи.


Случаен превоз (или гласуване в Сливен)

© tanuki films

Никъде пред стаите не е залепена инструкцията за гласуване. С цената на нагрубяване проверяваме и в тъмните стаи. Само една отговаря на регламента, в другите или няма никакъв надпис или е залепена само страница от указателя за валидни Хикс-ове на комисиите. Въпреки че членове на ОИК важно обикалят из училището, на нас ни се казва, че, тъй като указанията за гласуване не са били в пакетите, раздадени на секциите, това е "техен" проблем. На въпроса кои са "те" ни се поискват акредитациите, и ни се казва с груб учителско-настоятелски тон да не занимаваме сериозните и важни членове на комисиите с глупости.


Още е ранен следобед и решаваме да завъртим едно кръгче до въжената линия. Тя официално е в ремонт, но понася нагоре един от работниците на парк "Сините камъни". Колегите му дърпат лоста само след като шеговито го питат, дали е гласувал. - Да, гласувал е. Е, отсрами ни, айде пускаме те! Оранжевите седалки заскрибуцват нагоре по ръждивия кабел. Ние оставаме долу до едно шахматно куче, кабина с надпис Швепс и една много аполитична котка, която едва ли е гласувала. От сивата гледка на Сливен ни разделя замъкът - бивша резиденция на Тодор Живков, сега в ръцете на неназован частен собственик.


Връщаме се в града. От огради и билбордове ни гледат претендентите за кметския пост: единият – плешив бивш футболист гради Сливен, а другият, генерал по вид, а и ранг, обещава "генерална промяна" – призив, безценна препратка към кметската кампания на един друг генерал. Получаваме обаждане от наш контакт в пресцентъра на НДК. Изтекла е информация, че Йордан Лечков изостава. Бързаме обратно към циганската махала.


Случаен превоз (или гласуване в Сливен)

© tanuki films


В двора на 6-то СОУ действително има "генерална промяна". В здрача, тълпата се е утроила, а пред доскоро празните секции се образуват все по-застрашителни опашки. Сцила и Харибда вече не са прозяващи се пенсионери, а яки момчета с анцузи, пластмасови тъмни очила и по няколко мобилни телефона. Докато се оглеждаме, пред едната от секциите се нарежда група цигани по джапанки и пантофи, водена от активен топчест тартор в светло-сив костюм на тузарско рае и мустаци ала Чингиз Хан. Колоната се затваря от млад, висок цигански застъпник с анцуг. Чингиз му прошепва нещо и излиза обратно пред училището. Застава на ъгъла до оградата. В следващите 20 минути през него преминават групи от по 2-3 момчета с анцузи за инструктаж. До него, микробус с пердета на прозорците е паркиран със замах.


Междувременно в двора картината е апокалиптична. Нови вълни от хора прииждат. Банда млади мъже, кой облечен с Адидас, кой с Маями долфинс, стоят в кръг и дискутират нещо. Бабаит в центъра говори по телефон. По настрани, солиден българин със синьо яке и зимна шапка разговаря с председателката на комисията на секция 119. Дръпва се за момент, вади тетрадка с изписани числа и се обажда на някого. След две минути отива до циганския тартор и му дава някакви инструкции.


Микробусът до оградата се е изпарил, за сметка на това прииждат нови. От вратите се изсипват дезориентирани групички, поемани от бодър застъпник, който с подвиквания ги ескортира до правилната секция. От време на време, някоя по-смела млада циганка или дори възрастна жена се противопоставя и директно казва на застъпника да я остави на мира. Вътре в секцията, объркана стара жена, явно не говореща български, не разбира въобще какво прави на това място. По измъченото и изражение е много трудно да се повярва, че е дошла тук по собствена воля.


В това време излиза от укритието на брандираната си кола екип на bTV. Случайно да не остане по-назад, изскача и камера на БНТ. В момента, в който операторът включва лампата на камерата, бегом за секунди бандата младежи се скупчва около него и започва да показва, кой какво може. Крещят, пляскат, смеят се. От време на време се чуват викове: "Лечков! Лечков!" Където и да се преместят екипите, шумният флаш-моб плътно ги покрива, докато от другата страна на двора сериозните мъже продължават тихо и делово да водят преговори по телефоните, а грамадни атлети да вкарват микробусни групички.


Вече е напълно тъмно по улиците, само на училищния плац прожектор осветява застрашителната тълпа. В коридорите вече е почти невъзможно да се разминеш. Огромни мъже сноват на пред назад от секция в секция с неясна цел. Полицаите най-накрая застават на входа и започват да спират влизащите с въпроса "Ти накъде си тръгнал/а?" Отговорилите с "Да гласувам" биват пропускани, а тези, които хитро казват "До тоалетната", биват върнати обратно на двора.


Телевизионерите вече имат достатъчно кадри и оставят 6-то училище на произвола на съдбата си. Бандата яки момчета с анцузи, висели цял ден на двора влизат да гласуват и те. Вътре членовете на комисиите усърдно четат ЕГН-та и лични карти на глас, подсилвайки усещането за наблюдаван вот. Прави впечатление, че много хора дават еднакъв адрес.


Случаен превоз (или гласуване в Сливен)

© tanuki films


Ние си избираме две различни секции за наблюдение на броенето. В едната, 119-та, троснатата комисионна председателка, която в двора си разговаряше приятелски с човека с тетрадката, решава да се обади на началството, за да провери дали да допусне единия от нас. В другата – огледален свят – членовете на комисията са поласкани от присъствието на независим наблюдател сред тях и правят всичко възможно за нейния приятен и лек престой.


Разликите между двете секции не се изчерпват с отношението към нас и в един момент стават фрапантни. Докато в 113-та всичко като че ли изглежда наред, във враждебната 119-та секция е като в пародия на филм на Джон Хюз. Момче и момиче от комисията са се гушнали и се целуват, на дъската пише "Бат росен от Дружба е шемет деца!", а когато посочваме несъответствие в определянето на невалидни бюлетини, тонът на председателката ми напомня за времето когато имаше намалено поведение: "Аз благоволих да останете, сега няма да ми се бъркате, веднага си седнете на мястото до стената!"


На няколко невалидни бюлетини вотът е отбелязан не с Хикс, а с цифрата 2 и то не веднъж, явно хората са искали да са сигурни, че гласуват за номер 2.


Въпреки силно увеличената избирателна активност за този тур, цели 60%, преброяването в двете секции приключва бързо и ефикасно. В 113-та, генералът на БСП губи само с няколко гласа, а комисията от ГЕРБ отбелязва точната бройка за "нашите". В 119-та, пък все едно са гласували жители на друга планета, а не на съседната улица – 70% за Йордан Лечков.


Вечерта приключва в показно-перфектен ключ - все едно не е това училището, пред което преди два часа са паркирали претъпканите микробуси. Има само една малка подробност - на въпроса, кога ще видим преписа от резултатите на вратата на секциите, ни се отговаря, че ще трябва да чакаме до сутринта. Миналия път го донесли около 11 сутринта от ОИК, но чистачките на училището го свалили веднага - нали е учебен ден, пречи.


Ще очакваме с нетърпение публикуването на секционните резултати от ЦИК, за да потърсим отговори. Резултатите от първия тур още не са публикувани.


Тръгваме си с наведени глави. Събитието, което наблюдавахме, нямаше нищо общо с идеята за свободен избор. Дори нямаше общо с грозното клише за мързеливите цигани, продаващи гласа си от желание за 20 лева. Това, което видяхме са най-бедните и уязвими хора, изоставени от всички, но доведени под строй от яки мутри и сенчести брокери, за да изпълнят партийна заръчка.


Всички нарушения, които видяхме, описваме в доклад, който сигурно ще остане без никакви последствия да събира прах в някой офис на неправителствена организация. Всъщност ни се иска да напишем не доклад, а чувство. Чувството че истината и свободата просто ги няма. Дали някой би го прочел тогава.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Е и? Гласуване по бай ганьовски!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 2. 2 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  О, спи ли Европа? О, Европа не види ли?

 3. 3 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Демокрацията и изборите в България са като футбола ни - уж същия спорт като на запад, ама не баш...

 4. 4 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 409 Гневно

  Избори ли?!? Мамка му!!!
  Кой, какво, как и най-важното ЗАЩО избира?!?

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Барозу нали ни хвали, всичко друго не вАжи

 6. 6 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "tralala2010":

  Не, ние спим и сънуваме красиви сънища, а действителността е някакъв извратен кошмар.

 7. 7 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Няма ли да кажете, кой е спечелил вота в тази секция?

 8. 8 Профил на internation
  internation
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "Курт Деликуртев":

  недей да обиждаш Бай ганчо.
  той ако живееше по наше време би се оправил.

  igra s otvoreni karti
 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1922 Весело

  До коментар [#7] от "mick":

  Ми чети де!
  Там пише

 10. 10 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хората които си продават гласовете поне така са решили. Нечестно е но те няма да спрат до тук . Вече започват да се правят директно измами с броенето. Така вече демокрация няма.

 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2413 Разстроено

  "По измъченото и изражение е много трудно да се повярва, че е дошла тук по собствена воля..." - жалкото е, че ИМА и вярващи...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Ако някой си мисли, че циганите ще почнат скоро да гласуват по съвест, а не срещу заплащане, значи сънува розови сънища. И германски граждани да станат, пак ще правят така. Няма управия с тях

 13. 13 Профил на golata_istina
  golata_istina
  Рейтинг: 409 Гневно

  Заглавието трябва да е "Лечкооглу прави избори"

 14. 14 Профил на golata_istina
  golata_istina
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ето затова никой не иска да реши циганския проблем. По-лесно е да забравиш за тези хора 4 години, а после да дойдеш с пачките и те пак ще гласуват за теб. Но ако те имаха работа, образование и бяха мислещи индивиди - щеше ли да е възможно това? Естествено, че не, и естествено, че затова всеки политик иска да остави нещата както са в момента

 15. 15 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  по този начин печелят и в София, Плевен, Варна и Пловдив. Плевнелиев не е ясно кой реално го подкрепя, МВР и хвърлените бюлетини го печелят.

 16. 16 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#14] от "golata_istina":

  абсолютно! А пък през 4-те години между изборите, политиците могат да трупат рейтинг, "борейки" се срещу циганската престъпност, мотивирайки по този начин "високоинтелигентните" ни "бели" съграждани да гласуват безплатно за тях.

 17. 17 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1209 Весело

  Не, не ги вервам аз теа работи! Бат Бойко е чист! Все се намират лоши хора, които петнят името гербаво. Така не може да се продължава. Требе ред да се тури! Не им харесвали изборите! Кои сте Вие/Ние/, че имате смелостта, та даже и наглостта да се навирате там, където не Ви е мястото? Правилно ви е казала жената - до стената!

 18. 18 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Браво Анна, статията е "трепач", само така! Когато чета подобни неща, разбирам, че не трябва да се отчайваме, защото хич не сме "сами", както ни се струва понякога! Колкото и да са силни в този момент мутрите, накрая ще отидат там, където им е мястото - БУНИЩЕТО на историята! Защото истинската сила е при истината - там, където са Човеците!

 19. 19 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#15] от "customize":

  Само дето в Сливен Лeчков загуби. Което показва, че все пак когато българите гласуват циганският вот няма значение. А ако си мислиш, че това само ГЕРБ го прави си дълбоко заблуден, пример Пловдив и БСП. Всички партии във всички избори досега са си пазарили от циганския вот... Решение- ходете да гласувате.

 20. 20 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Фидоска и сие си вкараха автогол. Видимо турския туризъм намаля, но пък що други убавини лъснаха в цялата си прелест. Ще призная едни избори за демократични, само когато има и изискване поне основно образование, което ако не се лъжа е задължително.

 21. 21 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "tralala2010":

  Европа не спи!
  Меркел още в неделя поздрави съпартиеца си Борисов с победата.
  Пука му на някой политик в ЕС за нас

 22. 22 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Циганите поне са искрени и си казват, кой и за какво им дава пари.
  ИСТИНСкИТЕ ЦИГАНИ са в НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ!
  Мръсни са им съвестите там, а накои вече и ги нямат.
  Например БТВ, ТВ7 и разните там вестници (ако някой ги чете).
  ЦИГАНИЗАЦИЯТА на МЕДИИТЕ е проблема - те дезинформират, прикриват и промиват мозъците на хората в БГ

 23. 23 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Вижте за кой гласуваха ромите в Пловдив! Има връзка с материала на статията.

  "Всеки ден":Славчо Атанасов изчезна безследно! Циганските барони го издирват за пари

  Безследно изчезна бившият градоначалник на Пловдив Славчо Атанасов, пише сайтът vsekiden.com. Той е неоткриваем само ден след изборите. Причината обаче не е в срама, който той изпитва от загубата, а страх от саморазправата на циганските барони в „Столипиново", пише vsekiden.com. Оказа се, че Славчо е дал щедро обещание на ромските водачи, за да го подкрепят. Злополучният кмет вдигнал мизата до 100 лева на глас само и само отново да седне в кметското кресло. Мургавите крале на „Столипиново" изпълнили обещанието си и закарали цялата махала пред урните в негова подкрепа.

  Независимо от това бюлетините за Атанасов не му стигнаха и той загуби с около 3000 гласа от кандидата на ГЕРБ. Когато водачите на „Столипиново" поискали парите си, Славчо започнал да увърта, че ще им бъде платено само ако той спечели изборите. Така ромите се оказаха измамени и вместо с тлъсти пачки, са с празни ръце. Армията от стотици роми обаче започнала да си иска обещаното и бароните са били принудени да платят от собствените си джобове, за да избегнат гнева на хората.

  Така ромските тарикати не само не изкарали пари, но и загубили от далаверата си със Славчо. Те обаче твърдо са решили да си вземат обещаното от бившия кмет и сега го издирват, за да си възстановят загубите. За да запазят авторитета си сред ромската общност, те издали заповед на наказателните си отряди, че ако бившият кмет не плати дълговете си, трябва да бъде ликвидиран. Явно Атанасов си е дал сметка, че измамата няма да му се размине и побързал да се покрие.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 24. 24 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ние сме един милион!
  А десните са батальон!

 25. 25 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  ... и ОССЕ ги признаха???

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 26. 26 Профил на golata_istina
  golata_istina
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#19] от "vadrigar":
  В Сливен вотът беше много специфичен. Нямаше леви и десни, сини и червени, зелени и пембени, имаше само про-Лечков и анти-Лечков. Струва ми се, че в града и със свещ не можеш да намериш някой, който да е про-Лечков, от което идва спецификата на вота. Хората масово излязоха с мисълта да гласуват така щото утре Лечков да не е кмет - и по този начин надвиха циганския вот. Положителното е, че се обединиха на друга основа, а не на партийна, както и че обезсмислиха вота на циганите. Отрицателното е, че (както е казал поетът) "от нийде взорът надежда не види" - за Сливен говоря и за новия кмет, който трябва да решава сега проблемите на града....

 27. 27 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#23] от "Курт Деликуртев":

  Ей точно такива статии оставят впечатлението за мръсни медии.
  Източник? Поне личен разказ на журналиста как е разбрал това от анонимен източник? Нищо подобно - само излагане на "очевидно верните" факти за които се очаква читателят да вярва на медията.

  Иначе нямам нищо за или против въпросния кандидат, но съм виждал прекалено много подобни статии за прекалено много хора.

 28. 28 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "vadrigar": ясно е че изборите са фалшифицирани и зле организирани. Кой си взе 1 месец отпуска и за този месец сътвори този бисер?

 29. 29 Профил на ivanbg
  ivanbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотен репортаж !! Всички купуват гласове, а накрая всеки вика : "дръжте крадеца".

 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  СЛУЧКАТА В ПЛОВДИВ СЪС СЛАВЧО АТАНАСОВ Е ОЧАРОВАТЕЛНА, И МОЖЕ ДА СТАНЕ ЧУДНА КОМЕДИЯ ОТ НЕЯ ... А ЗА НЕГО КАК ЩЕ СВЪРШИ, МИ Е ВСЕ ТАЯ, ЧОВЕКЪТ ПРЕДАДЕ БОЙКО, МАНГАЛИТЕ НЯМА ДА ИЗЛЪЖЕ ... АМА МАЙ САМО ТОЙ ТАКА СИ МИСЛИ.
  ИНАЧЕ Е БИЛ ПОЛИТИЧЕСКИ ОФИЦЕР ОТ БНА, ЯКО ... И НЕ Е КОМУНИСТ ПО ДУША, ИЗОБЩО ...
  АМИ АКО Е ВЯРНО ТОВА СЪС СТЕФАН ДАНАИЛОВ И ХОНОРАРА МУ /ОБЕЩАН И НЕПЛАТЕН/ ЗА РОЛЯТА "КАДИДАТ ВИЦЕ" /ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ Е ВЯРНО/, КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА ?
  КУПОНЪТ Е ЖЕСТОК ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1615 Разстроено

  Пожарната команда прави "избори", или бай ГЕРБ, Бокоолу и Цецоолу в действие... На тях не им пука разбира се.
  Страната ни се отдалечава от цивилизована Европа, ама толкоз си можем просто
  _________
  Събитието, което наблюдавахме, нямаше нищо общо с идеята за свободен избор. Дори нямаше общо с грозното клише за мързеливите цигани, продаващи гласа си от желание за 20 лева. Това, което видяхме са най-бедните и уязвими хора, изоставени от всички, но доведени под строй от яки мутри и сенчести брокери, за да изпълнят партийна заръчка.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  много добра статия по темата на Веселина Седларска:

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10461&sectionid=5&id=0000901

  заслужава си да се прочете описанието на това що е то "митоман"

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Господ ще ги накаже милиционерите, вършещи подобни безчинства спрямо народа в 21-ви век!

 34. 34 Профил на rizar1333
  rizar1333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма ли да излязат отнякъде добрите чичковци полицаи , а ще се крият в зоната на здрача.
  На българския народ му писна да бъде управляван от много , ама много тъпи ченганета.

 35. 35 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  ЛЕЧКОВ ВЪВ ЗАТВОРА!!
  Важно е...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 36. 36 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре, че поне има такива статии! Поздравления!

 37. 37 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "NewRe":
  Като четох за гласувалите цигани и помаци за велинградската вицка видях това http://velingradski.blogspot.com/ Циганизация ала бтв

 38. 38 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Весело

  Браво на автора, чудесно написан журналистически материал, прочетох го с огромно удоволствие. Иначе проблема е ясен за всеки интелигентен българин, но такива очевидно сме в малцинство. Така че може би идва време да се погрижим за "правата" си, за да не се "погрижат" подобни на описаните в репортажа тъмни същества за нас...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 39. 39 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 868 Неутрално

  страхотна, страхотна статия !!!!!
  хем се смееш, хем ти е тъжно

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 40. 40 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 524 Неутрално
 41. 41 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 736 Неутрално

  2ри тур президентски избори:
  - 160,000 гласа разлика м/у Росен и Калфин
  - 500,000 невалидни бюлетини

  само на мен ли са ми странни тези две числа?...

 42. 42 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 736 Неутрално

  бай дъ уей, Бойко на пресконференцията се прекръсти, че стотинка не е дал за купуване на гласове...но Началника си знае кой лъже или не...

 43. 43 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 466 Неутрално

  мила родна картинка
  Като стане дума за Сливен и подобни на него БГ населени места, винаги в съзнанието ми изплува спомена за това как в Испания ми казват (добронамерено)
  - о, ти говориш много добре кастилски, откъде си ?! (аз съм светличък)
  знаейки как реагират, казвам:
  - ти как мислиш, откъде съм ?
  - ти си от изтока - украинец, руснак, натам
  - не, викам, дай пак
  - румънец (леко се обиждам)
  - не, българин съм, казвам. след този отговор обикновено веднага се появява гримаса на разочарование и леко отвращение, а цялата добронамереност моментално изчезва...
  - а Стойков - добър играч беше...
  забравих да кажа, че в Испания е пълно с бг лица от райони като Сливен и Плевен ...

 44. 44 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#26] от "golata_istina":
  Абсолютно си прав/а. Хората гласуваха против, а не за. Може би за съжаление отново на преден план излиза БСП със съмнителен генерал, който от сега каза че ще се консултира с Асен Гагаузов за кметските дела.
  Колкото до Лечков Горкият. Толкова пари наляха по тия избори и накрая на фотофиниш да изтърве баницата.
  Обърнете внимание и какво става сега в града. Вчера бе запален парадния вход на общината, онзи ден бе счупен един прозорец, Лечков е разтурил отбора по футбол, като е казал че след като той не е кмет, отбора се разпада.
  Много ми се иска общината да преразгледа концесиите, предоставени на негови свързани фирми за новия хотел и околните сгради.
  Един съвет към новия кмет: Карандила е разкошно място, което запустява и се разрушава. Помислете за това!

 45. 45 Профил на golata_istina
  golata_istina
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#44] от "bono_vox":

  То ако просто запустяваше, щеше да е добре. Знаеш ли, че с благословията на Лечков бяха изсечени много дървета тази година от Сините камъни...

 46. 46 Профил на golata_istina
  golata_istina
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#44] от "bono_vox":

  Колкото до останалите неща, мога само да се съглася с теб. Кой знае какво ни чака с новия кмет. Все пак всеки в Сливен таи в себе си някаква надеждица, че нещата може и да мръднат напред. Всеки разбира, че едва ли ще се случи нещо хубаво, но все пак се надява. Просто Лечков беше абсолютното дъно, по-зле от това няма накъде! И тогава го казвам с ясното съзнание на традиционно десен избирател.

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Е така става на практика, като се "присажда" протестантска демокрация в ориенталска страна, каквато е България... и по големи циркови ще има да гледате по избори, пък и не само по избори....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#46] от "golata_istina":

  Просто един нагледен пример на простак с интелектуално ниво на третокласник, попаднал не където трябва. Но за своя интерес Лечков винаги внимаваше. Каква е реакцията на Бойко Борисов от това че в ромската махала, предимно гласуваха за Лечков? Нима са доволни??????? Не, гласовете им са купени. И да не се правим на ощипани булки.

 49. 49 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Трябва да има контрол и прозрачност в обществените дейностите. С този морал не може да разчитаме на вярата ни в доброто.

 50. 50 Профил на Веси
  Веси
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "golata_istina":
  За съжаление Лечков не можа да им оправи проблема заради самите тях - това го обяснява и в интервю при Карбовски. Иначе ромските ученици се извозват всеки ден до училищата и обратно до дома ... не е ли привилегия?!

 51. 51 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Картината е страшна, но се опасявам, че около седмица след изборите всичко е забравено...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK