Шефът на ЦИК: Проблеми имаше, но изборите минаха в съответствие на закона

Красимира Медарова

© Юлия Лазарова

Красимира МедароваИзборите се проведоха в съответствие със закона - така председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова обобщи в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио първото и второто гласуване от президентските и местните избори в миналите две недели.


Медарова не отрече, че на места в страната е имало проблеми с организация на изборния процес, които са довели до "съществени проблеми при обработката на протоколите и обявяването на резултатите", но добави, че "сериозни проблеми" не е имало. Тя направи все пак уговорката, че по оспорваните резултати думата имат съдилищата, а не ЦИК.


Шефът на комисията заяви, че не е виждала нито един от т.нар. служебни протоколи в София, които да са подписани от представители на общинската, а не на секционните избирателни комисии.
Помолена да коментира присъствието на двама депутати от управляващата партия ГЕРБ в помещението, където столичната общинска комисия (ОИК) приемаше протоколите от гласуването, Красимира Медарова заяви, че всеки трябва да носи отговорност за евентуални нарушения, но въпросът е "в установяването на фактите". Тя повтори тезата си, че установените от ОИК факти по случая не са давали основания за наказание.


Красимира Медарова отрече забавянето на резултатите от първия тур да е било в нарушение на Изборния кодекс. Тя се позова на законовите текстове, които определят срок за обработка на резултатите от общинския и от централната комисия, но не и срок за предаване на данните от секционните комисии.


"Едното законово задължение на ЦИК за 48-часовия срок, в който трябва да обяви резултатите, започва да тече след приключване на изборния ден. Резултатите няма как да бъдат обявени, ако не са обработени данните от гласуването", каза Медарова. 


По думите й е съществувала теоретична възможност да се обявят резултатите въз основа на първичното въвеждане на данните в секционните протоколи, но това нямало да бъде обективен резултат. "В частност нямаше да бъде изобщо резултат, а предварителни данни, поради което ЦИК излезе с едно съобщение, че не може да обяви резултата от избора на първия тур в 48-часовия срок поради липса на данни за определянето на този резултат", обясни тя.


В отговор на въпрос шефът на ЦИК заяви, че очевидно има необходимост от постоянна изборна администрация.


Красимира Медарова се обяви за публичност на работата на ЦИК. Тя посочи, че би публикувала протоколите от заседанията на комисията, за да са достъпни за медиите и гражданите. Обясни, че не е направила това сега, тъй като "законът не го регламентира".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK