"Геният" и неговият наставник

Кирил ЙордановБез изненади по време на първия си редовен брифинг днес кметът на Варна Кирил Йорданов обяви имената на бъдещите си заместници, както и предложенията за районни кметове на Варна. "Това са решения, производни на политическата характеристика на органа, който ги избира – Общинския съвет, каза Йорданов. Ако аз предложа други имена, те няма да бъдат гласувани. Затова смятам да спестя първия акт на действието и да премина направо към втория". Така в характерния си мъгляв стил, избраният този път като кандидат на ГЕРБ, нов-стар варненски кмет обясни,че ще се съобрази с чужд избор, който е бил принуден да приеме.


За всички от сърце


Имената на районните кметове във Варна, които за разлика от 2007г. сега не са избрани пряко, повториха прогнозите от миналата седмица.
ГЕРБ запазва за свои кадри двете централни варненски кметства - "Одесос" и "Приморски". Кметове там стават съответно Георги Недев, 18-ти в листата за общински съветници на управляващата партия и досегашната началничка на Бюрото по труда във Варна Петя Проданова. Друг активист на ГЕРБ – Йордан Николов ще оглави кметство "Аспарухово" на мястото на Богдан Караденчив – бивш номенклатурен кадър на БКП и последен кмет на Варна до 1989г.


Двама от най-верните коалиционни партньори на ГЕРБ, свързаната с бизнесинтересите на "Химимпорт" в града партия "Движение нашият град" и коалицията "Варна утре" (ВМРО, Гергьовден, Новото време и Българска нова демокрация) получават двете периферни кметства - "Владиславово" и "Младост". Кмет на първия район става досегашния зам.председател на ОбС в града, лидер на "Нашият град" и телевизионен шоумен Неделчо Михайлов. В "Младост" отива адвокатът Христо Христов от коалиция "Варна утре". Без представителство в районните кметства остават "Синята коалиция" и "Свободен избор – Екогласност".


Вторият ешелон


По време на второто заседание на новосформирания ОбС във Варна, което ще се състои утре (16 ноември) ще бъдат подложени на гласуване и председателските места в постоянните и временните му комисии. Те са запазени за второстепенните политически играчи и по-дребните партньори на ГЕРБ в т.нар. "дясно мнозинство". В него, три дни преди балотажа във Варна, срещу обещания за властови позиции, управляващата партия вкара всички десни формации.


Печално известния с провала си като директор на Театрално – музикалния продуцентски център (ТМПЦ) във Варна Славчо Славов, който бе буквално изгонен от кабинета си с протести на актьорите от варненския Драматичен театър "Стоян Бъчваров", сега ще оглави общинската комисия по образование. Друг активист на управляващата партия Иван Луков ще поеме комисията по "Транспорт".


Пак за ГЕРБ са запазени председателските места в още две комисии. "Собственост и стопанство" ще бъде оглавена от доскорошната юристка на Община Варна и съветник от ГЕРБ Валентина Софрониева. Сегашният директор на ТМПЦ Даниела Димова оглавява комисията по култура.


Вероятно заради интересите, които фирми, свързани с "Химимпорт" имат в сферата на градоустройството във Варна, комисията по архитектура в бъдещия ОбС ще бъде дадена на Таня Парушеваот листата на "Нашият град". Тя също е юрист по образование и е бивш изпълнителен директор и председател на надзорния съвет на "Св. Св. Константин и Елена холдинг"АД. В момента Парушева е член на Борда на директорите на свързаното с "Холдинг Варна" "ГИС Варна" АД.
Местният лидер на ВМРО Костадин Костадинов, който се класира четвърти на първия тур на изборите за кмет на Варна, ще получи председателското място в комисията "Младежки дейности и спорт". С временната комисия за структурата на Общинския съвет ще се заеме втората в листата на коалиция "Варна утре" Снежана Донева. За Николай Недков, кандидат-кметът на "Синята коалиция", юрист и бивш изп. директор на "Златни пясъци" АД е антикорупционната комисия. Вторият от синята листа д-р Ивайло Митковски ще бъде председател на комисията по социални дейности. Проф Анелия Клисарова, ректор на варненския Медицински университет и кандидат-общински съветник от листата на БСП поема комисията по здравеопазване.


Както вече стана дума в т.нар. "дясно мнозинство" в ОбС на Варна в седмицата преди втория изборен тур влезе и формацията "Свободен избор – Екогласност". Веднага след балотажа обаче лидерът й Ради Радев обяви, че променя решението си и влиза в политическо съдружие с ДПС. За него е определен постът на председател на комисията "Благоустройство и комунални дейности".
Една от най-живите интриги при формирането на председателския корпус в новия ОбС на Варна е свързана с името на общинския лидер на ДПС Янко Станев. Сега вероятно без проблем той ще поднови присъствието си на председателското място в една от най-важните общински комисии - "Бюджет и финанси". Според източници от местния актив на ГЕРБ това ще стане по личното настояване на кмета Кирил Йорданов. Както той, така и ГЕРБ обаче имат сериозни мотиви да направят подобен жест към Станев.


През май 2010г. Полицията във Варна започна серия проверки на близката до Станев фондация "Владиславово" и още няколко свързани с нея нея сдружения, изпълняващи делегирани общински дейности в сферата на ромската интеграция във Варна. Резултати от проверките не са обявени и до ден днешен, но скоро след началото им съветниците от ДПС изненадващо подкрепиха единодушно смяната на тогавашния председател на ОбС във Варна Борислав Гуцанов с номинирания от ГЕРБ Николай Апостолов.


Веднага след втория изборен тур т.г. стана ясно, че в 10 варненски секции, където гласуват основно или само роми, Кирил Йорданов е спечелил с разгромяваща разлика срещу опонента си на балотажа Веселин Марешки. Според преписите на изборните протоколи, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) на тези места избраният за четвърти пореден път кмет на Варна е получил 92,6 % от действителните гласове, а конкурентът му – 7.4 %.


Машина за избори


Въпросните 10 секции се намират в районите "Аспарухово", "Владиславово", "Одесос", "Младост" и с. Каменар. Обществена тайна във Варна е, че именно посочените секции са изборния "бастион" на общинския лидер на ДПС Янко Станев. Избраният за четвърти мандат кмет на Варна получи подкрепата на ДПС и на предишните избори през 2007г. Тогава в негова полза гласуваха около 3 хил. роми от гетата в кв. "Владиславово", "Максуда", кв. "Аспарухово" и с. Каменар. Там ДПС установи силни позиции почти веднага, след като Янко Станев напусна поста си на председател на СДС във Варна и оглави първо областното, а след това общинското ръководство на движението.
Интересен е и анализът, за начина, по който ромите са гласували за общински съветници по време на първия изборен тур на 23 октомври. Тогава невалидните гласове са били само 15 % от общия брой на подадените. При това положение ДПС печели убедително в ромските секции с общо 2682 гласа. Това означава, че четири от всеки пет бюлетини са били подадени в полза на листата, оглавявана от общинския лидер на ДПС във Варна Янко Станев.
Сравнението на начина, по който в циганските гета са гласували при предишни избори в същите секции показва, че резултатите там са били почти идентични, с тези по време на местните избори през 2007г., но и на парламентарните през 2009г. Всички тези данни идват да докажат, че председателското място, което Станев ще запази в комисията "Бюджети финанси" е солидно защитено и заслужено. Съвсем отделен въпрос обаче е как ще се отрази "целувката", която ГЕРБ получи от местната организация на ДПС във Варна върху политическото бъдеще на Янко Станев.


На 21 септември, в разгара на предизборната кампания депутатът Йордан Цонев обяви във Варна, че ДПС ще подкрепи кандидатa за кмет на БСП Борислав Гуцанов. Тогава Цонев уточни, че решението е взето от Централния предизборен щаб на движението и представлява "протест срещу методите на управление и използване на силови структури от страна на ГЕРБ срещу политическите опоненти". Пак тогава Йордан Цонев припомни позицията на ДПС, че арестът на Гуцанов в рамките на полицейската операция "Медузите" е бил "политически мотивиран".Анализът на резултатите от изборите в райони, където влиянието на ДПС е традиционно силно обаче показва, че на втори тур, ромите там са гласували с малки изключения за издигнатия от ГЕРБ Кирил Йорданов.


Вътрешният кръг


Днес стана известно също, че по всяка вероятност заместниците в четвъртия мандат на Кирил Йорданов ще са петима.


Веднага след балотажа той бе шумно напуснат от дългогодишния си съратник и една от най-противоречивите фигури в екипа му Венелин Жечев. Той подаде оставка без да съобщи точните си мотиви за това, но бе от най-близките сподвижници на варненския кмет още от времето преди 1997г., когато Йорданов беше областен управител, назначен от правителството на Филип Димитров. 


За разлика от Жечев Кирил Йорданов показно уволни заместника си Веселин Петров, отговарящ за сигурността. По времена управлението на Симеон Сакскобургготски той бе директор на Областната дирекция на полицията във Варна. По непотвърдена информация неудобният за ГЕРБ Петров е станал изкупителна жертва за кризата, която няколко дни преди първия изборен тур предизвикаха обилните дъждове, паднали над Варна. Те за малко не провалиха кампанията на Кирил Йорданов, тъй като стана ясно, че заради забавена от администрацията му процедура по възлагането на обществена поръчка за почистване на дъждовната канализация, градът бе буквално наводнен.
Сега ресорът на Венелин Жечев – градоустройство и инфраструктура ще бъде поделен между двама заместници на Килир Йорданов. Това са досегашният кмет на район "Аспарухово" Богдан Караденчев и арх. Димитър Николов от ГЕРБ. Именно той ще трябва да отговаря и за влизането в действие на дългоочаквания Общ устройствен план на Варна. 


По-любопитна обаче е фигурата на Караденчев. По време на предишния мандат на Кирил Йорданов, Богдан Караденчев беше мажоритарно избран кмет на район "Аспарухоо" във Варна. Той е завършил Одеския институт за инженери на морския флот през 1966г., а след това и т.нар. "Партиен университет" (АОНСУ) във Варна. Караденчев става член на БКП през 1968г. От 1967 до 1981г. работи в пристанищен комплекс Варна, като от 1975 е и негов директор. От 1981 до 1983г. е зам. генерален директор на съществувалото по това време Стопанско обединение "Воден транспорт". През 1983г. Караденчев е назначен за зам. председател на Окръжния народен съвет във Варна. От 1985 до 1990г. е кмет на града.
Назначаването на Богдан Караденчев за зам.кмет н Варна ще продължи традицията, възлови постове в администрацията на Кирил Йорданов да бъдат заемани от бившата номенклатура на БКП. Подалият оставка Венелин Жечев също е бил кмет на Добрич от юни 1981 до декември 1987 г. Когато сяда на кметския стол, той е едва на 31 години, но за това пък вече с многообещаваща партийна кариера зад гърба си.
Димитър Николов, когото ГЕРБ ще опита да вкара в екипа на Кирил Йорданов като "дубльор" на Караденчев е на 42г.. Тай е бил началник-сектор в РДНСК -Варна и началник на отдела по регионално развитие в Областната администрация.


Останалите трима заместници на Йорданов ще запазят местата, които заемаха и през предишния му мандат. Това са Антон Жожев, Христо Бозов и Коста Базитов. Техните ресори ще са съответно юридическите въпроси, здравеопазването и образованието. Изненадата, която вероятно ще стане известна утре ще е, че в екипа на Кирил Йорданов най-вероятно няма да има зам. кметове, отговарящи за възлови сектори като финансите и бюджета, транспорта или европроектите. По думите на самия Йордаанов управлението на средствата от еврофондовете ще влезе в ресора на Димитър Николов. "Той ще оглави същестуваща дирекция, доказала възможностите си, но няма да се занимава с писането на европроектите. Негово задължение ще е само оперативната връзка с управляващите органи", каза по време на днешната си пресконференция Кирил Йорданов.  


Дистанционно управление


Въпреки, че днес ги обяви като своя заслуга, както персоналните, така и структурните промени, които Кирил Йорданов предстои да направи в администрацията си най-вероятно ще бъдат "дириджирани" от политически решения. Зад тях ще стои областния координатор на ГЕРБ във Варна Павел Димитров.


Още на 1 ноември, далеч преди Кирил Йорданов да обяви номинациите си за постове и позиции, цитиран от "Дарик" Димитров заяви:"Предстоят структурни и персонални промени в администрацията на варненския кмет. Това бе едно от условията при издигането му като кандидат на партията". Именно Павел Димитров той предизвести и преструктурирането на звеното, работещо по проекти за финансиране от фондовете на ЕС. "Самият Кирил Йорданов е признавал, че усвояването на европейски средства е едно от слабите места на администрацията му, каза още Димитров. Тепърва ще се реши дали да има заместник-кмет по еврофондовете или специална дирекция, но при всички случаи промени ще има", каза той.
Връщайки "заема", който ГЕРБ му отпусна с номинацията за четвърти мандат, днес варненският кмет заяви, че най-късно до Коледа администрацията му ще бъде съкратена, преструктурирана и обновена. По думите му тя щяла да бъде "качествено нова, по-мотивирана и действаща по западен модел". Как ще се случи това предстои да стане ясно още в следващите седмици. Но успоредно с оперативната си работа Йорданов очевидно ще трябва да "смазва" и скърцащите си отношения с местния актив на ГЕРБ във Варна. Обществената тайна, че припознаването му като кандидат за кмет мина трудно през общинската структура на партията бе извадена на светло не от друг, а пак от Павел Димитров. При това само дни след балотажа. "С друг кандидат щяхме да спечелим още на първия тур", каза той още в първото си следизборно интервю.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Защо сте сложили абитуриентска снимка на мазното човече.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ГЕРБ победи на тези избори, и особено в места като Варна, Пловдив и София, само поради липсата на силно име насреща си. Всеки който реши обаче ще може да ги събори след 2 години, стига да си опече работата навреме и да остави маврите и цайсатите новопекани демократи да си царуват в кочинките

 3. 3 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Forbidden Evil":

  Тя му е след последното стягане на кожата, без коментар просто ...

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Когато ГЕРБ печели губи България, жалко че сами си го правим.

 5. 5 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Весело

  http://www.briz15.com/wp-content/uploads/2011/01/alkoholik.jpg
  Пиян пътува в автобуса. Възмутена лелка му прави замележка:
  - Господине, Вие сте пиян!
  Мъжът отговаря:
  - Знам, а Вие сте грозна!
  Жената ехидно:
  - Е и?
  - Е и… Утре аз ще изтрезнея, но Вие ще си останете грозна…

  Да защитим животнитe !
 6. 6 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Тогава в негова полза гласуваха около 3 хил. роми от гетата в кв. "Владиславово", "Максуда", кв. "Аспарухово" и с. Каменар. Там ДПС установи силни позиции почти веднага, след като Янко Станев напусна поста си на председател на СДС във Варна и оглави първо областното, а след това общинското ръководство на движението."
  Стигнах дотук и не можах да продължа повече. Просто ми се повръща от такива избори.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 7. 7 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Браво Неделчо, браво Михайлов - кмет на центъра на България!

 8. 8 Профил на Вождът Бял Полуовес
  Вождът Бял Полуовес
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Аз не мога да проумея-защо „Дневник“ е използвал името на незавършеното литературно дело на Цветан Стоянов,правейки го заглавие на статия с подобно съдържание?!Тъй като Достоевски е един от любимите ми писатели,тази нескопосана алюзия е много дразнеща за мен.

  Дори и „Геният“ да е в кавички,за мен е немислимо свързването на Достоевски с наши съвременни политически нескопосаници!Много по-успешно можеше да се направи връзка между тях с Мефистофел,например!

 9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 605 Разстроено

  .. не знам.. не знам.. няма логика в последните варненски години.. тук нищо не помръдва, а сме неофициално милион и сто хиляди.. тъжно, мъка, много мъка..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 10. 10 Профил на rosen
  rosen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Айде на баницата.........

  Свободата е на върха на копието...
 11. 11 Профил на Filip
  Filip
  Рейтинг: 388 Любопитно

  За Николай Недков, кандидат-кметът на "Синята коалиция", юрист и бивш изп. директор на "Златни пясъци" АД е антикорупционната комисия.

  Е пак добре

 12. 12 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 641 Разстроено

  Много интересна статия. Няколко неприятни извода. Ставащото във Варна показва в синтезиран и много точен вид ситуацията в страната
  1.ГЕРБ обещаваше , че ще има законност, ще има съдени за далавери, ще води нов вид политика. Нищо подобно - стари муцуни и играчи от рода на Янко Станев са отново в играта. И този спектакъл се дирижира от варненския лидер на ГЕРБ който е доносник от държавна сигурност. Егати и новото начало - мерси.
  2.Не тръгнем ли всички да гласуваме разни мошеници ще ни управляват - справка гласуването на циганите и за кого са гласували. Така, че нека не се сърдим само на другите, а и на себе си.
  3. В България все още няма реална по западен образец демокрация и управление. Има преплетени като свински черва тъмни интереси на груировки, бивши ченгета, олигарси, бивши комунисти и прочие.
  Варна е утрешния ден на България. Дано да греша защото става страшно. Не толкова за нас / ние вече сме си изживяли своето/ колкото за нашите деца.

 13. 13 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#12] от "drago62 : Една корекция за битието на Павел Димитров.Вероятно вие не правите разлика между" доносник от държавна сигурност",което значи "агент" и щатен служител по щата на ДС.Павел Димитров е от втората категория.Той е юрист по образование.Дълги години работи като следовател,но не от щата на Държавна сигурност ,а от милицията.Стига до длъжност "зам.началник на Следствен отдел" при Окръжно у-ние на МВР-Варна,но отново по щата на милицията.След пенсионирането на началничката на отдела Мария Даскалова,той оглавява отдела.Тъй-като тази длъжност след реформата на следствието през 1980 г. мина по щата на ДС,затова и Павел Димитров е преназначен на този щат.Но все пак ,жалко за юриста и качествения следовател.Но никога не е късно човек да стане за резил-думи на Богомил Райнов.

 14. 14 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Не намирам Таня Парушева сред директорите на св.св.Константин и Елена........ поне според Търговския регистър. Дневник си имат техен регистър...
  Представители ЕЛЕНА КОСЕВА ЖЕЛЯЗКОВА
  13. Управителен съвет
  Дата на изтичане на мандата: 27.11.2014
  ЕЛЕНА КОСЕВА ЖЕЛЯЗКОВА
  ИЛКО КОЛЕВ ЗАПРЯНОВ
  НИКОЛАЙ ЛЕФТЕРОВ НИКОЛОВ
  14. Надзорен съвет
  Дата на изтичане на мандата: 27.11.2014
  НИКОЛАЙ БОЖИДАРОВ НИКОЛАЕВ
  ЗЛАТИМИР БОРИСЛАВОВ ЖЕЧЕВ
  КРАСИМИР СТЕФАНОВ БОТУШАРОВ

  ATX
 15. 15 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 752 Неутрално

  На пръв поглед е страшно демократично почти неограничения достъп до участие в изборната надпревара - било то президентска или за местно управление - кметска. А реално това е най-лесния начин да пробуташ един некадърник, или по-точно марионетката си. Дебат, или избор се прави между двама-трима - така можеш можеш да чуеш програмата им, да се запознаеш с нея и да я прецениш, съответно да прецениш кой е по-добрия или по-удачния. Но ктъй като никой няма да се занимава с 20 различни програми, такива изобщо нямаше. Получихме едно дюдюкане, викане, и нищо повече. Единственият мотив на гласувалите бе страхът от това, постът да не се заеме от някое магаре.
  Всъщност нито Плевнелиев, нито Кирил Йорданов са некадърници, нито необразовани, напротив. Но и двамата нямат никаква програма, и изобщо от нищо не им пука.
  И двамата са марионетки, кукли на конци.
  Но и двамата са едно недоразумение за поста си.

 16. 16 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#13] от "molesan2"
  ОК не съм от Варна и се извинявам за грешката. Но не бива да се действа така. Трябва поне елементарна принципност и морал.

 17. 17 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Само няколко промени - това ли беше? Във Варна строително разрешение се вади за 1 година вместо за седмица както е по закон, а за ПУП да не говорим. Докато в Европа има специален режим на адмнистративно обслужване на инвеститори заради кризата, тук ги скубят за подкупи по всички нива.

 18. 18 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#14:"MB"]
  Не намирам Таня Парушева сред директорите на св.св.Константин и Елена........ поне според Търговския регистър...[/quote]
  Изпуснал си думата "бивш", така че търсиш на грешно място

 19. 19 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ха сега да видим тия кви ще я свършат?! Взе да ми става все тая кой ще е крадеца, така или иначе, за Варна само лошо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK