ГЕРБ отхвърли искането за комисия за изборни нарушения (допълнена)

Искра Фидосова

© Надежда Чипева, Капитал

Искра ФидосоваГЕРБ отхвърли искането за създаване на временна комисия за изборните нарушения. Предложената от депутати от ДПС, БСП и ДСБ временна комисия за т.нар. забранителни списъци подкрепиха 60 депутати, 65 бяха против, 15 се въздържаха.


Само трима депутати от ГЕРБ подкрепиха искането на опозицията - Десислава Танева, Ивайло Тошев и Ирена Соколова. 61 гласуваха против, 15 се въздържаха. Против беше и единственият гласувал от "Атака"  Петър Хлебаров, както и трима независими - Димитър Чукарски, Тодор Великов и Цвета Георгиева. За предложението бяха всички представителите на БСП, ДПС и "Синята коалиция" и независимият Камен Петков


По време на дебатите Михаил Миков от БСП призова всички граждани, които не са могли да гласуват, защото са попаднали в т.нар. забранителен списък, да търсят правата си в съда в България или извън нея. Крайно време е да спре милиционерската държава и да сложим правов ред, заяви Миков.
Председателят на правната комисия и основен автор на Изборния кодекс Искра Фидосова призна, че има пропуски в избирателните списъци, но по думите й ставало въпрос за 12 хил. души, и то в списъците за местния вот. По нейните изчисления това са около 0.1% от гласоподавателите. Ако има длъжностно лице, което служебно е въвело настоящ адрес на някого, без да има заявление за това, то трябва да си понесе санкцията. Затова има прокуратура, парламентът не е разследващ орган и не бива да се занимава с това дали служителите на общинските администрации са си свършили работата или не, аргументира се тя.


Фидосова съобщи, че в момента тече проверка за това разминаване, разпоредена от МВР и ГРАО. Нека да изчакаме справката от тях, призова депутатът. Тя отбеляза, че грешките са на служители на общинската администрация, а не на ГЕРБ или МВР, за да отправя опозицията такива обвинения към управляващата партия.


"Чухме от основния автор на Изборния кодекс, че в забранителните списъци били само 0.1% от избирателите. Колко процента наглост трябва да имат авторите на закона, за да прехвърлят на гражданите отговорността, че с часове висяха на опашки и като стигнаха до урните разбраха, че според администрацията на ГЕРБ са живели в чужбина и не могат да гласуват?", репликира Мая Манолова от БСП. Според нея има нужда не от поправки, а от нов Изборен кодекс. Иначе няма да има смисъл от избори. "Г-жа Фидосова и г-н Велчев да си напишат изборните резултати, каза още Манолова.


Според Фидосова някои от грешките са направени още преди 2007 г.


Лютви Местан от ДПС призова управляващите да подкрепят създаването на тази комисия и така, ако има пропуски от предишното управление, те също ще излязат наяве.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK