Доган привикал враждуващите лагери в Кърджали и им дал срок за помирение

Ръководството на местната структура и общинските съветници от ДПС в Кърджали са били привикани на разговор от лидера на партията Ахмед Доган в сряда.


Поводът бил нарастващото вътрешнопартийно напрежение в ключовия за движението град между лагерите на преизбрания за трети мандат кмет Хасан Азис и бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. Това съобщават в днешните си броеве "Труд" и "Стандарт".


Доган изпратил факс, в който настоял враждуващите групи да намерят бързо консенсусна фигура за председател на общинския съвет в града, както и да намерят баланс в отношенията помежду си, пише кореспондентът на "Труд" в Кърджали. Според "Стандарт" срокът за помирение бил до 2 декември, за когато е насрочено първото след местните и президентски избори заседание на разширеното ръководство на движението - Централният съвет.
Ябълката на раздора в известния като "бастион на Доган" град Кърджали бил Раиф Мустафа, който в момента обжалва присъдата си за участие в корупционна схема. От ДПС твърдят, че лично Доган лобира за него и настоява да му бъде намерен подобаващ пост, пише "Труд".


Мустафа беше предложен през лятото от структури на ДПС в Кърджалийско за кандидат-кмет, вместо Хасан Азис. В крайна сметка ръководството на партията предпочете Азис да влезе отново в надпреварата, а неофициалните нагласи бяха, че Мустава вероятно ще оглави общинския съвет.


На 3 ноември обаче за шеф на общинарите беше избран Ниязи Шакир. Той спечели поста след балотаж, въпреки че ДПС има мнозинство в 41-местния съвет. На първото гласуване Шакир събра едва 20 гласа от общо 39 присъствали, като се оказа, че са пуснати 9 недействителни бюлетини.


Според "Стандарт" Хасан Азис, който е и лидер на местната структура на ДПС, успял да прокара с помощта на БСП избора на Шакир, който бил приближен до него. По тази причина сега лобито на Раиф Мустафа искало ревизиране на решението за шеф на общинарите.


Източници на "Труд" пък твърдят, че провалът при първото гласуване бил предизвикан от Раиф Мустафа, който планирал да се договори с групата на БСП и да предизвика ново гласуване, на което  да бъде избран за шеф на местния парламент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK