Конституционният съд поиска изборни книжа от ЦИК, МВР и ГРАО

СЪДЕБНА ПАЛАТА ТЕМИДА

© Анелия Николова

СЪДЕБНА ПАЛАТА ТЕМИДАКонституционният съд е изискал информация от Централната избирателна комисия (ЦИК), Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) и от МВР по делото за касиране на президентските избори. Това стана известно от определението на съда, с което допуска за разглеждане по същество искането на 71 депутати от БСП, ДПС и "Атака" за оспорване на законността на избора на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова за президент и вицепрезидент. 


Определението, взето вчера и оповестено днес, е подписано с особено мнение от съдиите Владислав Славов, Цанка Цанкова и двама от тримата докладчици по делото - Благовест Пунев и Румен Ненков. Миналия четвъртък двамата докладчици изпратиха писмо до представителя на вносителите на искането Михаил Миков (БСП), да предостави доказателства, от които да личи кой участник в изборите, на коя дата и по какъв начин е оспорил пред депутатите решението на ЦИК за избора на Плевнелиев и Попова.


Съдът изисква ЦИК да представи в 3-дневен срок образеца от бюлетината за гласуване за президентските избори, както и по една бюлетина, с която е гласувано във всеки един от изборните райони. Сред изисканите данни са и сигналите за гласуване с бюлетини, които не отговарят на критерия "непрозрачност", като в тази връзка да представи доказателства за резултатите от извършените проверки и взетите мерки, както и протоколите за установяване резултатите от гласуването за президент и вицепрезидент на секционните комисии в съответните секции.
Сред изисканите от ЦИК доказателства са още "обобщени данни от секционните протоколи за общия брой на допуснатите до гласуване лица, дописани в допълнителната страница (под чертата) на списъка за гласуване за президент и вицепрезидент", както и копия от секционните протоколи, според които броят на реално гласувалите в съответната изборна секция лица надхвърля 936.


Съдът иска още от изборната администрация информация за случаи в страната, при които в обявения резултат от изборите за президент и вицепрезидент са включени само данни от компютърните разписки на ОИК, без в ЦИК да са били представени оригиналните секционни протоколи. Ако такива случаи има, компютърните разписки да бъдат предоставени на Конституционния съд, гласи определението.


ЦИК трябва да представи на съда и сигналите за допуснати нарушения в изборния ден и при установяване на резултатите от гласуването, както и писмени доказателства за констатациите по тях и взетите мерки.


Съдът изисква от главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" да представи в 3-дневен срок данни за броя на заличените хора, които нямат право да бъдат дописвани в избирателните списъци за избор на президент и вицепрезидент, включително в изборния ден, както и разпределението по отделни категории лица.


Министърът на вътрешните работи трябва да даде информация на съда въз основа на какви данни на МВР са заличени избиратели от списъците по текста от Изборния кодекс, който предвижда от списъците да се премахнат тези, които са заминали извън България не по-малко от два месеца преди изборния ден и не са се завърнали до предаването на списъците на секционните избирателни комисии.


Като заинтересувани страни по делото са конституирани Народното събрание, Министерският съвет, министърът на вътрешните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, главният прокурор, Върховният административен съд, омбудсмана, ЦИК, новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, Институтът за модерна политика, Институтът за развитие на публичната среда и Българския хелзинкски комитет.


Съдът дава 7-дневен срок на заинтересуваните страни да представят писмени становища и доказателства по делото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Гоце започна играта. Според мен тука си играе с огъня и ще се опари.

 2. 2 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Тези пък, айде сега ..
  Толкова брисане , триене , чорапи и мангизи , сметки и мааали , герб "бъдеще" , и потни фуражки по страната , толкова честен труд хвърлиха членовете на герб - и сега , ВСИЧКО това да е напразно ??? Не е честно ..))

  BIG AL
 3. 3 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 675 Неутрално

  О! "Империята отвръща на удара" ли ще гледаме? Наистина ли комуноидите се надяват да се случи нещо? Хубавото е, че и този комуноиден "съд" ще изчезне в този си вид. Лузъри, звучите смешно, държите се неадекватно, действате стихийно, а Хамстера даже напусна потъващия ви броненосец... Апропо, някой да вярва на българската съдебна система?

  :)
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Е, не. Конституционният съд само се поти. От цялата дандания ще научим на колко души е нарастнало мутренското лоби в съда. До сега Гоце водеше с 9:3, но виждаме как пред очите статуквото се пропуква и мастити съдии изпълняват невероятни плонжове, салта и пируети.

 5. 5 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Изборите просто не са приключили. Нещо всички като че ли забравят делото за касиране , което върви в Конституционния съд.
  Какво би станало след решение на КС за касиране на изборите? Как би се справила "машината за печелене на избори- герб" при нови избори при ситуацията, когато след тези избори лъсна пропастта между предизборните обещания и следизборните действия на управляващите? Току виж, герб загуби повторните избори с няколкократно по-голяма разлика от тази, с които ги спечели.
  Какви са шансовете това да стане?
  Определено немалки. " Машината за печелене на избори- герб " спечели чрез неприкрито и документирано неспазване на законите/удължението на изборния ден от ЦИК, лишаване от глас чрез неадекватността на данните в забранителните списъци, Бохот..../ и ще трябва да си понесе последствията. КС засега е един от малкото, в който силовия вицепремиер не е вкарал свой човек за шеф.
  Така, че КС може да покаже най-после, че в тази държава нарушението на закона не може да е ненаказуемо.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1408 Любопитно

  Нов епизод в сериала "Голямото Мазане".
  В главните роли - ЦИрК, ГРАО, МВР.

  Така се получава, когато бай Герб, Бокоолу и Цецоолу правят "избори".

  На апологетите на Пожарната Команда - моля не излизайте с "аргументите" че "и на преди6ни избори е било така" видите ли.
  Първо - никога в последните 20 години (не се брои голямото менте от 1991) не е било толкова зле и второ - нали Гьонсурати за африканско "развитие" дойдоха на власт с претенция и обе6тание че "могат" и че са "различни".
  Сега цялата милиционерска ма6ина 6те бъде впрегната в белосване и изпазване; да видим дали 6те мине номера..?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всички членове на Конституционния съд са избрани и назначени от президента Първанов и тройната коалиция.
  Какво може да очакваме ?

 8. 8 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#7] от "зограф":

  Какво може да очакваме ? ...:)))))))
  Kak ,какво ?? :))
  Избрани са от Гоце , но СЕГА -ДРУГ плаща...))
  Така че , който плаща, той поръчва музиката ))))

  BIG AL
 9. 9 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Просто е - всички знаят какъв е изходът, но част от "съдиите" нагнетяват ситуацията , за да им се прати някой лев в швейцарските им сметки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Любопитно

  От цялата работа не ми е ясно защо са конституирали като страни и Института за модерна политика, Института за развитие на публичната среда и Българския хелзинкски комитет?

  С какво едни НПО-та са по-добри, или по-заинтересовани, от други?

  И въобще - какво търсят тук НПО-тата като "институции"?
  Според мен техни членове, които са били по места по секциите, РИК-ове, ОИК-ове и ЦИК може да свидетеслтвуват като частни лица през Народното събрание, Омбудсмана или през Плевнелиев/Попова. И толкова!

  Апропо, и след като са конституирали едната "кандидатпрезидентска двойка", (Боже, що за дебилен чиновнически словесен урод е това! Чуя ли го и ми се додрайфа ), според мен би трябвало да конституират и останалите кандидати.
  Нали не се обжалва само втория тур? Или е само за него?

 11. 11 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много добре! Аз съм за касиране на изборите! Загубите от едни нови избори ще са неизмеримо по-малки от вредите които необузданата ГЕРБ ше нанесе.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#1:"gesch18"]Гоце започна играта. Според мен тука си играе с огъня и ще се опари.[/quote]

  Писах един - / минус /, защото Гоце и наш Боце са у един филм.
  Ако не сте запознат/а само ще Ви напомня, че преди 1989 год. за да се постъпи в МВР Ви трябваха по 2 / двама / партийни поръчители от БКП.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 976 Разстроено

  [quote#3:"kakawida"]Този коментар е скрит, защото отбягвате този потребител[/quote]

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално  Ами нали е неЗависима.

  Каквото реши > туй то !

  През това време пишете за тъщата на Цецо и сетрата на Боко.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Тези вярват ли си изобщо. Колко ли е независим този съд?

 17. 17 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#12] от "Танас":

  не харесвам ББ, но и повече не харесвам Гоце. Ако бяха в един филм, нямаше да го има тоя театър.
  Да помня годините преди 1989. Лошото е, че много други не ги помнят и си мислят с умиление за тях.

 18. 18 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ако все още има хора с съвест в тази трета власт най -сетне истината на тези милиционерски порнографски избори ще лъсне.Не ми дреме на манерката кой ще е президент ... от него нищо не зависи само загуби в материално отношение ежегодно се прахосват 50-60 милиона на вятъра.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 19. 19
  remover
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело  Разпити ще има ли ?

  Призовките изпратени ли са ??!
  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 21. 21 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  За съжаление нищо няма да се случи...Иначе очевидно , че изборите бяха купени и трябва да се повторят.На комунистите от ГЕРБ гащите им се пълнят от шубе да не се отворят по места протоколите..Редно е в тази страна най-после нещата да се случват честно.

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Мда и гаранция за това, че нещата ще се случват честно, ще е президента да е Гоцевата подлога, а завръщането на тройната коалиция, ще е върха на сладоледа.

  Боко и Плевнелиев може да са всякакви, но тази смрад, която се носи от БСП, ДПС и Гоце е непоносима! А алтернативите за БГ в момента са две - Боко сам или Боко +БСП + ДПС. Е не мерси.

 23. 23 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аз после пък ще оспорвам с довода, че бюлетината, която е била представена пред КС, за да се провери дали е прозрачна, всъщност е била подменена...

  Както пееше Лили Иванова в една своя песен - Панаири, панаири...

 24. 24 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Ами НПО-тата са единствените институции в България, които протестираха срещу фалшификациите на изборите, без да имат партийна окраска. Всички останали са съгласни с ББ. И ти си съгласен, затова си трай. Тук КС пита несъгласните.

  Любомир
 25. 25 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 976 Разстроено

  [quote#14:"barcelonski"]

  Този коментар е скрит, защото отбягвате този потребител.[/quote]

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 26. 26 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Весело

  На михлюзите в съда им е ясно, че с новата президенстка двойка и по-специално с Попова, предстои кардинална реформа, която ще изрита много от тях на улицата, а други ще бъдат съдени за престъпленията по служба, които са извършили.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 27. 27 Профил на m.msii
  m.msii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Парите, които ще се похарчат за едни нови избори си заслужават все пак те да са демократични.
  А колкото до най-висшия съдебен орган можем много да поспорим. Вярно е, че е логично съдиите да помнят от кого са били назначени, но все пак дори Президентът не може и не би назначил на такъв висок пост случаен човек.

 28. 28 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#26] от "naturisten":
  [quote#26:"naturisten"]На михлюзите в съда им е ясно, че с новата президенстка двойка и по-специално с Попова, предстои кардинална реформа, която ще изрита много от тях на улицата[/quote]

  Каква реформа по-конкретно и как точно ще стане изритването?
  Бихте ли посочили конституционния текст, който позволява на президента да уволнява конституционни съдии?
  ---------------
  [quote#26:"naturisten"]а други ще бъдат съдени за престъпленията по служба, които са извършили. [/quote]

  Например?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 29. 29 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#26] от "naturisten":Ха ха ха изби рибата бре. кога би се случило това ?Май на сън .Всъщност лъжеш ,една лъжа с дълга опашка както всичко друго свързано с ГЕРБ-къде ви са обещанията за заплати 1500-2000 лв,ккога са повишени вдовишките пенсии и тези над 75 год вече две годин никакво осъвременяване на заплати и пенсии.На Боко му е изгодно да повтаря че е криза само че Гърците и сега жвиеят в пъти по добре от нас.НЕСПОСОБНИЯ И НЕКАДЪРНИЯТ ТЪРСИ ПРИЧИНИ ЗА НЕУСПЕХА СИ А МОЖЕЩИЯ ТЪРСИ НАЧИНИТЕ И ПОСТИГА УСПЕХИ.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 30. 30 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 625 Неутрално

  червените кхмери се надигат и някой ден ще се изпълни заветната им мечта отново да избиват "Врагове на народа"
  треперете пред най-могъщата организирана престъпна група - тази на съдийте

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 31. 31 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Крайно време е Конституционният съд да се разформира заради антибългарска и антидържавна дейност, а на негово място да се създаде нов, по европейски образец!

 32. 32 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#26] от "naturisten":

  И как Попова ще реформира Конституционния съд, бре? Имаш ли изобщо идея к'во е туй жУвотно, как се избира, от колко души се състои и с к'во се занимава, та дрънкаш глупости?

 33. 33 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#31] от "bozkata":

  Поредният малоумен коментар! Човече, вземи прочети Конституцията поне, та да ти светне, ако изобщо имаш ресурса да го проумееш, к'во е туй жУвотно Конституционен съд и престани да пишеш глупости.

 34. 34 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#32] от "macek":

  Немалка част от висшите съдии се избират от квотата на президента, т.е. по негово предложение и одобрение.
  Спокойно, не се притеснявай, нещата полека-лека ще се пооправят, само да изчистим Гоцевите боклуци. Стискай палци и се моли!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 35. 35 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#34] от "naturisten":

  Може и да греша, но ми се струва, че не правиш разлика между съдии във върховните съдилища и конституционни съдии. 1/3 от конституционните съдии се НАЗНАЧАВАТ от президента, а не се избират от никого по негово предложение, избират се останалите 2/3 от НС и съответно от общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Не ти трябва да си юрист, за да знаеш, че колективните органи избират, а едноличните назначават! Имаш ли идея кога са назначени конституционните съдии от президентската квота и какъв е броят им, та така категорично твърдиш, че Попова щяла да ги издуха, встъпи ли в длъжност? Посочи ги поименно ""гоцевите боклуци", та да ги видим кои са и какво толкова са направили.

 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  какво сте се рапенили, има време като излезе КС с решение тогава ще говорим.... то ако ставаше толкова просто нямаше да има нуда от КС..... щеше да се събере Политбюро на ГЕРБ и да реши проблема....... ДА ама НЕ, сега сме демокрация, ориенталска, ама демокрация...., а и Гиньо Ганев, печен, знае да пише конктитуции, то щото хора дето знаят да направят нещо като хората у бугарско са ексик...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK