БСП се оказа по-спестовна сред големите партии в харчовете си за местните избори

БСП и кандидатът за кмет на София Георги Кадиев откриха кампанията си с ефектна 3D анимация "събори" Паметника на съветската армия. За началото на агитация на левицата, която започна официално от Пловдив, пя Лили Иванова.

© Анелия Николова

БСП и кандидатът за кмет на София Георги Кадиев откриха кампанията си с ефектна 3D анимация "събори" Паметника на съветската армия. За началото на агитация на левицата, която започна официално от Пловдив, пя Лили Иванова.БСП, която участва със свои кандидати в почти всички общини, се оказа най-пестелива от големите парламентарни партии. Социалистите отчитат пред Сметната палата, че са похарчили малко под 2 млн. лв., включително и за местните коалиции, в които БСП е участвала. На този фон ГЕРБ и ДПС изглеждат разточителни - управляващите са похарчили близо 6 млн. лв., а хората на Ахмед Доган - около 4 млн. лв. за предизборна агитация. Законовият таван е 8 млн. лв. за финансиране на местните избори в цялата страна.


Харчовете на БСП са 1 870 394 лв., от които почти 1 млн. лв. са от държавната субсидия и 440 хил. лв. от членски внос. Близо 180 хил. лв. са лични средства на кандидатите на левицата за кметове и общински съветници, се вижда от отчета на партията. Почти 122 хил. лв. са събрани от дарения, макар БСП да обяви, че няма да приема спонсорства, освен от своите членове. Партията е заделила и малко над 82 хил. лв. за финансиране на местните коалиции, в които е участвала.


Най-големият разход на БСП за местната кампания са били плакатите и брошурите – над 376 хил. лв., както и събранията и концертите – 268 хил. лв. За билбордове и други рекламни съоръжения, за транспортни средства и наеми на помещения левицата е дала почти 210 хил. лв.
Най-скъпа, очаквано, е била кметската кампания в София – 83 340 лв., от които централата на "Позитано" 20 е  осигурила 50 хил. лв., другите около 33 хил. лв. са от кандидата за кмет Георги Кадиев. За агитацията за общински съветници в столицата БСП е похарчила малко над 71 хил. лв. Липсата на достатъчно средства беше и едно от извинението на БСП-София за изборния резултат в столицата.


За Варна социалистите са дали 41 710 лв. В Бургас са похарчени точно 31 хил. лв. за кметския вот, осигурени от претендента Павел Маринов. След Георги Кадиев и Маринов най-щедрият кандидат на БСП, който е съфинансирал кампанията си, е Дора Янкова, която не успя да се пребори за трети мандат с претендента на ГЕРБ Николай Мелемов. Тя е дала 10 хил. лв., а от централата са й осигурили малко над 13 хил. лв.


В Пловдив кампанията за кметския вот е струвала 30 хил. лв., а за съветниците - два пъти повече – над 60 хил. лв. Във Варна борбата на Борислав Гуцанов за кмет на града е струвала 41 710 лв., докато агитацията за съветниците е излязла 58 721 лв. Във Видин, където левицата след дълги години успя да си върне позициите и да спечели кметското място в коалиция, БСП е изхарчила само 5000 лв.


В Русе партията е дала малко над 10 хил.лв. за агитацията на кандидатите за общински съветници. Там БСП подкрепи независимия претендент Орлин Лазаров. В отчета си пред палатата той декларира, че е финансирал кампанията си с 23 хил. лв. лични средства и не е получавал нито дарения, нито партийни пари.


Още преди изборите експерти имаха възражения, че няма таван за средствата, които кандидатите могат да харчат, както има лимит от 10 хил. лв. за дарения. Така се появиха съмненията за финансиране "под масата", което позволява и заобикаляне на законовата забрана фирми да спонсорират предизобрни кампании.


ДПС е дало 4 073 658 лв. за местните избори, не е взимало дарения, а парите са от субсидията на формацията и около 700 хил. лв. от членски внос. За разлика от другите формации, при ДПС най-многото средства не са за медии, а за различни материали. За материали те са дали 2 252 906,а за медийно отразяване – едва 433 897 лв.


За консултации партията на Ахмед Доган е отделила около 25 хил. лв. 325 хил. лв. е предоставила ДПС за коалиции, в които участва по места. В графата "Други разходи - нощувки, коктейли, кетъринг, почерпки, ремонтни услуги, стъкларски услуги, дърводелски услуги, анализи и други", формацията е отчела 688 285 лв.


Най-много средства е инвестирало ДПС в Пловдив – цели 106 568 лв. Сред най-скъпите за партията кампании са тези във Варна (54 549 лв.), Кърджали (70 169лв.), Руен (64 387 лв.), Ардино (32 493 лв.), Джебел (34 693 лв.), Кирково (52 293 лв.), Крумовград (55 293 лв.). В Момчилград партията на Доган е заделила 41 293 лв., а в малкото кърджалийско село Черноочене – значителните 29 754 лв. В Асеновград също са отишли близо 50 хил. лв.


Доста по-малки са били инвестициите в досега традиционно печеливши за ДПС общини из Силистренско, където сега партията отчете най-сериозната си загуба.


"Атака" е изхарчила 422 343 лв. за агитацията за местния вот. Парите са предимно от държавна субсидия, отчетени са 20 хил. лв. дарения, както и 11 250 лв., дадени от кандидатите на партията. Близо 310 хил. лв. са изхарчени за рекламни и консултантски услуги. От отчета се вижда, че Венко Великов и Денка Великова са дали по 10 хил. лв. на "Атака" – максималният размер за дарение. Толкова е дал и кандидат на партията в Русе.


Във Варна кампанията на партията е струвала почти 20 хил. лв. В Бургас, където "Атака" вкара само един съветник, са похарчени близо 12 хил. лв. За агитация в София "Атака" е похарчила близо 100 хил. лв. и успя да спечели само едно място – за Капка Сидерова, след като неуспелият кандидат-кмет Николай Пехливанов, предпочете да остане в парламента и се отказа като водач на листата в столицата.


ДСБ са похарчили 804 хил. лв. за кампанията си, от които 693 500 лв. са от субсидията на партията, другите – от дарения. За медийни услужи са платени почти 132 хил. лв. Повече от половината харчове на ДСБ са били за кампанията в София на кандидат-кмета на "Синята коалиция" Прошко Прошков – 452 302 лв.


Близо 243 хил. лв. е струвала кампанията на СДС, набавени основно от държавната субсидия над (237 хил. лв.), членски внос и близо 3000 лв. от лични средства на кандидатите. СДС е осигурил почти 67 хил. лв. за местните коалиции, в които е участвала. Най-скъпа е била кампанията на СДС в Асеновград, където партията е дала 13 хил. лв. за агитацията на кандидат-кмета и над 8 хил. лв. - за съветниците, като печели три места. От отчета на партията не става ясно дали и колко пари са дали СДС за предизборната кампания в София, където участваха заедно с ДСБ в "Синята коалиция".


Агитацията за местния вот на РЗС е струвала 550 хил.лв. РЗС отчита 72 920 лв. от дарения за местните избори и 43 580 лв., дадени от кандидатите на партията. От отчета се вижда, че кандидатът на партията за кмет на Русе - Пламен Цветков, е финансирал кампанията си с 41 450 лв. В Русе е най-скъпата агитация за РЗС - похарчени са общо 67 250 лв., а партията спечели трима съветници.


За местните избори са отчетени и 19 дарения по 900 лв. от жители на Гълъбово, където Николай Тонев спечели трети мандат от листата на РЗС. Според закона за даренията над 1000 лв. трябва да бъде представена декларация за произход на средствата.


Партията около бизнесмена Христо Ковачки – ЛИДЕР, е похарчила 455 хил. лв. за местната кампания, а от отчета става известно, че партията е заделила 571 хил. лв. за агитация от държавната си субсидия. Похарчени са близо 100 хил. лв. за медийни публикации. В отчета липсва информация за разходите по общини – ЛИДЕР спечели кметското място в Бобов дол. В София участва във вота за общински съветници в коалиция с ДПС и двете формации са дали близо 115 хил. лв.


Партията МОРЕ, близка до бизнесмените братя Диневи, е дала около 107 хил. лв. за единствените избори, в които участва - в община Несебър. 97 751 лв. са изхарчени за кампанията на съветниците в община Несебър. Според отчета 109 хил. лв. са набавени от 217 дарители, като братя Диневи са дарили по 10 хил. лв. за кампанията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  Това е единствено, щото те не искаха да печелят тези избори. Иначе финансовия им ресурс е огромен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ми те понеже не искаха да спечелят.....Ако искаха, веднага щеше да развържат кесията....ама тва е друга тема......Пък и си пазят силите(ресурса), за парламентарните избори де....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони!":

  Ако искаха да спечелят, двойката щеше да е данаилов-калфин, а не обратното....
  И нали знаеш, че столетницата остави отрочето си герб нарочно, за да се порадва и то на власта . Факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Доста по-малки са били инвестициите в досега традиционно печеливши за ДПС общини из Силистренско, където сега партията отчете най-сериозната си загуба[/quote]
  Вай завалла! Веднъж Доган бей да изневери на "европейската" практика (каквато според негов цитат от недалечното минало бил алъш-веришът с гласове) и така да стане... Сигурно и до инвестиране на хидроинженерския си хонорар ще трябва да опре следващия път! Вай, вай...

  [quote#1:"Тони!"]те не искаха да печелят тези избори[/quote]
  ...ама пък Биг Бой не ще да им се пусне на предсрочни! Хитрата сврака ще трябва да почака, но не чак до моята и вашата пенсия, за съжаление...

 5. 5 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Това е просто някакъв си отчет, могат да си направят произволен. Вероятно тази цифра им се е видяла полезна.

  Отделете време навреме.
 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1313 Весело

  Милите те! Къткат за следващите избори, ли, що ли?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#6] от "ПАВЛА":

  Мани мани, с тая криза и откази от "стратегически" проекти. Кво да правят горките. Мъка, мъка! А какви избори имаше навремето, ейййй!

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#3] от "ARRI":

  Не точно. Не да се порадва на власта, а за да свърши нещата, които самите комунисти не биха искали да свършат - някои скандални договори и промени, които вече започнаха да стават факт. Както и някои назначения - сега имаме скандални назначения в съда, с които пък после БСП ще се оправдават, точно както Герб се оправдават в момента.
  А самите комунисти ще ес върнат чистички на бял кон.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#7] от "plumpschi":
  Какво оливане! Танцуваше се валс навсякъде. А ся кво - Лилето и Веселинчо. Трагедия!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2820 Весело

  Доста по-малки са били инвестициите в досега традиционно печеливши за ДПС общини из Силистренско, където сега партията отчете най-сериозната си загуба.
  Явно без купуване вече не става ( без лев и Аллах не пуска бюлетина) !

 11. 11 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 580 Любопитно

  Значи,Мутрата пак излъга!Нали се кълнеше,че на ГЕРБ кампанията била най-евтина!

 12. 12 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 788 Неутрално

  E, ако има будала, който да повярва на този "отчет", нека да си каже. Никогиш няма да го познавам вече. Само платените им писачи по форумите (на комуноидите и клонинги) са "изгрухтели" около 2 милиона (е, верно - рубли, ама пари, нали!?).

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#8] от "Тони!":

  АЗ тва го знам, че мама бсп, назначи герб, да и свърши мръсната работа...... И след 1.5години ще си вземе пак власта . И все пак такова антибългарско правителство, никога до сега не ни бяха сглобявали сволачите. Факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#13] от "ARRI":
  Тя нашта работа е като Путин-Медведев, Медведев-Путин.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПАВЛА":

  Естествено. Нали модела е от Люблянка. Да не мислиш, че специално за нас, ще измислят нови начини на управление.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 738 Гневно

  "хората на Ахмед Доган - около 4 млн. лв. за предизборна агитация. "

  Това е гавра с българските данъкоплатци.По време на криза такива разхищения;аз една реклама на ДПС не съм видял,а те 4 млн. похарчили.Или реклама за купуване на гласове не е нужна...

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK