Административният съд обяви избора на Фандъкова за законен (допълнена)

Сесия на СОС - Йорданка Фандъкова

© Красимир Юскеселиев

Сесия на СОС - Йорданка ФандъковаАдминистративен съд София-град обяви избора на кмет на столицата за законен, съобщиха от съда. Магистратите призовават за по-добра правна уредба на изборите "2 в 1", потвърждават, че са допуснати и различни видове нарушения, но не смятат, че всичко това води до промяна на изборния резултат.


Изборът на Йорданка Фандъкова от ГЕРБ за нов мандат беше обжалван от партия "Зелените" и неуспелите кандидат-кметове - Георги Кадиев (БСП), Прошко Прошков ("Синята коалиция") и Андрей Георгиев ("Партия за хората от народа"). Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


Председател на съдебния състав бе шефът на съда Лозан Панов. Магистратите потвърждават, че са допуснати нарушения, например удължения изборен ден, опашките пред изборните секции и броя избиратели във всяка. Отбелязват и съставянето на 11 служебни протокола след констатирана липса на оригиналните протоколи.
"Очевидно провеждането едновременно на избор на кмет, общински съветници и президент и вицепрезидент води до усложнена процедура за упражняване на активното избирателно право на гражданите и създава обективни предпоставки за липса на адекватна организация и затруднена работа на изборната администрация", пишат магистратите.


Според тях при провеждане на различни избори на една и съща дата е "наложителна по-подробна правна регламентация от законодателния орган, свързана с броя на избирателите във всяка секция и съобразяване на спецификата на правилата при организацията на работата на ОИК и СИК"."Същевременно нормата на чл. 187, ал. 1, т. 7 от ИК следва да се регламентира по-обстоятелствено или да се промени, тъй като в тази й редакция страда от недостатъци, които не кореспондират с принципите на съвременното избирателно право и правова държава", пишат магистратите. Цитираният от тях текст в Изборния кодекс гласи: "В деня преди изборния ден секционната избирателна комисия получава от общинската администрация и от районната или общинската избирателна комисия списък на заличените лица, които нямат право да бъдат дописвани в избирателния списък в изборния ден".


Въпреки това съдът не приема аргументите, че много граждани неправомерно са попаднали в т.нар. забранителен списък за гласуване. Магистратите се позовават на записаните в Изборния кодекс правила за заличаване от избирателния списък и дописване на имена в него.


По повод аргумента на "Зелените", че бюлетините са прозрачни и е нарушена тайната на вота, съдът намира твърдението за неоснователно. Няма писмени доказателства – жалби на конкретни лица, подадени по предвидения от закона ред, за тези твърдения на жалбоподателя политическа партия "Зелените". Уточняват, че единственият сигнал е пратен на ЦИК от комисията в Разлог, а ЦИК чрез Министерски съвет е изискала експертна оценка на получените образци, като от резултатите от проведеното лабораторно изпитване не се установяват съществени отклонения от предвидения законов стандарт за плътността на хартията.


Магистратите пишат още, че никъде в протоколите на секционните комисии не е отбелязана жалба с оплакване, че тайната на вота е била опорочена поради прозрачност на бюлетината.


Съдът е разгледал и сигнала на Георги Кадиев, че в зала "Универсиада", където заседава Общинската избирателна комисия (ОИК) при предаването на протоколите за избиране на кмет са присъствали народните представители от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов.


"Предаването и приемането на секционни протоколи от СИК на ОИК не представлява заседание на ОИК, поради което няма съмнение, че не е налице формално нарушение на чл. 20, ал. 7 от ИК, а доколкото не съществуват доказателства за въздействие на тези лица върху изборния процес, поведението им не рефлектира върху законността на избора", заявяват магистратите. "Присъствието обаче на външни лица, които са свързани с политическа формация, при това управляваща, без явяването им в изборните помещения да е регламентирано от нормите на ИК, несъмнено е морално и обществено укоримо. Това още повече е така, доколкото се касае за народни представители, които най-вече следва да спазват политическата етика и да бъдат пример за нравствени и морални качества", отбелязва все пак съдът в решението си.


"Независимо от това нито едно от твърдените в жалбите нарушения не води до промяна на крайния изборен резултат", смятат магистратите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  ПИТО - ПЛАТЕНО !!! И ТОТАЛЕН РЕЗИЛ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 419 Гневно

  Някои случайно ...да е изненадан ...а !?

 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  Иначе казано - "гре6ката е правилна"!
  Понеже са "избрани" правилните другари....

  Ех, ех, чак ми домиля за времето преди 25 години... Тогава емоциите поня бяха спестени, знае6е се всичко с 99.8% сигурност седмици преди "изборите" и хората директно след гласуването отиваха на риба, по вилите, или директно на запой.

  А сега един съспенс, едно "броене", едни протоколи... За какво се хабят...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1421 Весело

  Особено ме улили този "отговор" и неговото "аргументиране"...

  По повод аргумента на "Зелените", че бюлетините са прозрачни и е нарушена тайната на вота, съдът намира твърдението за неоснователно. Няма писмени доказателства – жалби на конкретни лица, подадени по предвидения от закона ред, за тези твърдения на жалбоподателя политическа партия "Зелените".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Естествено, на какво се надяваха комуноидите не мога да разбера. Сто пъти да имаше избори, сто пътиФандъкова щеше да спечели, просто това избраха хората, явно столичани не искат да ги управлява Кадиев или Прошков, колкото и да им е мъчно на някои форумци.

  Към 1, резил за тоия дето реваха и цивреха като по.рани дечица, за "застрашената демокрация" и пр. глупости.

  Към 2, няма изненадани, защото това е справедливото решение.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 6. 6 Профил на Александър Куртев
  Александър Куртев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Както е казал Ейдрю Янг преди доста време - "Нищо не е незаконно ако сто бизнесмени решат да го направят." Тъжното е, че както е тръгнало още много неприятни за народа неща ще бъдат обявени за законни...

  "We must not look to government to solve our problems. Government is the problem." - Ronald Reagan
 7. 7 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Дневник" пропуска да съобщи резултатите:
  Фандъкова - 247000 53%
  Кадиев - 103000 22 %
  Прошков - 53000 11,5%
  Пехливанов- 13000 2,77%
  За останалите 20 кандидати - общо 10 %.
  На този фон, оспорването изглежда безсмислено и дребнаво.

 8. 8 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1316 Весело

  Браво на Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 9. 9 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#7] от "valbe":

  Ха-ха, дребнаво....
  Принципи някакви...
  Паравила...
  Закони...
  Процентите са важни!


 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1421 Весело

  [quote#7:"valbe"]На този фон, оспорването изглежда безсмислено и дребнаво. [/quote]

  Навярно е трудно да се проумее че става дума за ПРИНЦИПНИ въпроси, т.е. погазени са принципи.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#5] от "donchoquihote":

  Сто пъти да имаше избори, сто пътиФандъкова щеше да спечели, просто това избраха хората....::))
  ................
  А ти сигурен ли си ?? САМО два месеца след изборите - никак не съм сигурен ..)))) И затова адм. съд , с Колев- назначения от ЦВ. , внимава , да няма ПАК избори ...)))
  Но , има време , както се казва ..Слугите на мутрите , тепърва ще "цъфтят" ...)))

  BIG AL
 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  .....бюлетините са прозрачни и е нарушена тайната на вота, съдът намира твърдението за неоснователно. Няма писмени доказателства – жалби на конкретни лица.....
  ....................
  А ние , съдът ,сме всички с 8 диоптъра очила и гледахме САМО на тъмно ..Бюлетините ...де ..Нашата преценка за прозрачността е без значение - щом от ГЕРБ са казали , че не са прозрачни :))))

  BIG AL
 13. 13 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "pavkata2010":

  Ауу, объркал съм правописа да се чете:
  Правила, не Паравила...

 14. 14 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Нормално. Съда е целия много интересен.
  Вижте това:
  "Деница – от сервитьорка в „Ла пиаца“, през серия от криминални деяния до зам.министър на правосъдието"
  http://goo.gl/elnBv

 15. 15 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#13] от "pavkata2010":
  Печ. грешка. Не е важно. Добре - грешки, нарушения, лоша организация. Но това не води до промяна на изборния резултат. Какво да каже съдът - дисквалификация, следващият печели, касиране. Не е сериозно.

 16. 16 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Някой да не би да е очаквал друго ?
  Държвата вече заприлича на еднолична порнография .
  Сори, ама аз така виждам нещата.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 17. 17 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Гледам и съда вече е реформиран.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Фандъкова ПОБЕДИ С ТОЛКОВА МНОГО,че никакви нарушения,не могат да променат резултата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#5] от "donchoquihote":

  Абе смотл... нека те управлява даскаал по руски език , тя наи кадърния управител на София заедно с пожарникаря бива простотия ама то вече извира от всякъде,,

 20. 20 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Айде бюлетините не били прозрачни, въпреки че бяха. В зависимост от това кой колко дебел Х е правил и тея от комисията колко са наблюдателни резултата за тайната на вота варира. Но ми обяснете за новата дисциплина - бягане с чували с бюлетини и оказване на помощ от депутати в изборния процес. Когато обективността на избора е застрашена нямат значение резултатите и възможното влияние. Щото щом могат да се изпускат да бягат с чували, това не е изолиран инцидент, а означава че зад всеки такъв разкрит има още n неразкрити. Брутално мислене или отсъствие на такова.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Само не знам, некой гербер да ме светне - съда хубав или лош е, или според зависи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "donchoquihote":

  прав си и столичани виждат резултата ето днес зимата пак им изненада кмета (за втори път тая година)

 23. 23 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#18] от "lz2":

  вярно е когато сте прави даже и седнали да сте няма проблем да е жива и здрава даск... пардон кметицата и още 5 мандата да ви управлява

 24. 24 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  аргументите на съда ми звучат като обясненията на общината за поредният провал с почиствването...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 25. 25 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Е глупости, как да не бяха прозрачни?!?
  И защо, като няма жалби, да не може да се установи - що не е допуснал експертиза?

  Отлично си се виждаше, докато ти бият втория печат, за кого си гласувал. Моята даже неволно (надявам се) я отвориха. Като се пуска бюлетината в урната, тя нерядко се разгъва, докато лети, и пак се вижда.
  Участвал съм в комисия: и преди е било така. То толкова лесно се разкрива "тайната" на вота, че чак ти е неудобно и тъпо да гледаш. Допускам, че в София това не е особен проблем, но в области с по-ниско образование или по-развилнели се местни дерибеи вероятно е.

  Конституционният съд също подмина по тъча подобно възражение.

  `начи, ако на сл. избори не почнат да се слагат интегралните бюлетини в пликове (а пликовете могат да се употребяват много години), трябва да се подават СВОЕВРЕМЕННО ЖАЛБИ.

 26. 26 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Впрочем то и експертиза не е нужна, тъй като не са необходими специални знания, достатъчен е оглед от съда. Несъбирането на доказателства би трябвало да е съществено нарушение на проц. правила.

 27. 27 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  [quote#0:"Статията"] Магистратите призовават за по-добра правна уредба на изборите "2 в 1", потвърждават, че са допуснати и различни видове нарушения, но не смятат, че всичко това води до промяна на изборния резултат. [/quote]
  Ако правилно разбрах, нарушения има, но резултатите са точни.
  Това решение на магистрати ли е, или на сервитьори от преди 25 години?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 28. 28 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Участвал съм в изб. комисии от 90-та до 2000-та г. Уважаеми сънародници от провинцията, в София избори не могат да се фалшифицират. Фалшифицират се избори в малките селища и турските райони. Там ГЕРБ загуби, а Калфин печели 80-85 %.

 29. 29 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Те политическите партии не са конкретни лица и аргументите в жалбите им не трябва да се вземат под внимание. Важни са онези други конкретни лица, които не са страна по процеса... И това ми било правосъдие. Тикви!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK