"Гласуването е форма на протест": какво мотивира младите да го направят за първи път

"Гласуването е форма на протест": какво мотивира младите да го направят за първи път


"Това е мое задължение като български гражданин",
"Ще гласуваме, защото гласуването е форма на протест, която не може да остане незабелязана от правителството"
"Ще гласувам, защото мисля, че е крайно време за промяна в държавата, а точно ние - младите, сме силата, чиито гласове да бъдат решаващи за резултата на идните избори".


Това са част от отговорите на момчета и момичета, които на парламентарните избори на 4 април за първи път ще имат право да гласуват. "Дневник" се обърна към тях с въпроси, свързани с намерението и мотивацията им за (не)гласуване, интересите им в българската политика и очакванията им от управлението на държавата. В анкетата участваха 21 младежи, като двама от отговорилите предпочитат да останат анонимни.


По-голямата част от тях са родени между 2001 и 2003 г. Някои от тях учат в България, други са отдавна в чужбина. По-голямата част споделят политическите убеждения на родителите си, други имат различия. Почти всички са прочели предизборните програми на партиите, от които се интересуват, друга част казват, че ще го направят със сигурност преди вота в неделя. Част от тях си представят да останат в България, други със сигурност да учат в чужбина и да се върнат, трети - не са убедени дали могат да отговорят на въпроса какво ще се случи с тях и кога биха се върнали. В повечето отговори, въпреки разликите, се откроява думата "справедливост".
"Дневник" им зададе следните въпроси:


1.Ще гласувате ли?
2. Защо? (За кого?)
3. Следите ли българската политика?
4. Прочел ли сте предизборните платформи на партиите?
5. Какво най-много се надявате да видите в новото правителство?
6. Съгласен/сна ли сте с политическите мнения и пристрастия на вашите родители?
7. Други коментари


Луис Караколев: Надявам се на консолидация между опозиционните партии


1. Да, ще гласувам.
2. Ще гласувам, тъй като смятам, че е мое задължение като български гражданин. Всеки трябва да се стреми да гласува, за да има максимална представителност в следващия парламент.
3. Да, следя я.
4. Да, прочел съм предизборните платформи, поне главните точки.
5. Надявам се да има консолидация между всички опозиционни партии. Дано да се прокарат закони, които са свързани с реформа в съдебната система, за да се гарантира правовата държава. Дано да се промени данъчната система на прогресивна, както е редно в такова поляризирано общество, където има високи неравенства. Очаквам и поредица от реформи в здравеопазването, тъй като сегашните управляващи, превърнаха болниците в търговски дружества. Не на последно място, остава и справянето с демографската криза, която трябва да се преодолее.
6. Да, съгласен съм относно възгледите им за правосъдна реформа. Не съм обсъждал други теми с тях.
7. Призовавам всички български граждани, имащи право да гласуват, да упражнят това право, и да го направят със съвест.


Деница Борисова: Очаквам по-висока избирателна активност, но без изненада в резултата


Ще гласувам, защото вярвам, че е начин за промяна. Следя партиите и съм прочела предизборните платформи, струва ми се, че би било добре да се представи конкретен план за справяне с пандемията и възстановяването от нея, което в момента липсва. Прекалено много се говори за увеличаване на пенсии и доходи, без да е ясно как точно ще стане това. Прави ми впечатление липсата на конкретни мерки от по-големите политически партии и че нищо от целите, които са поставени, не е ново, а все още се обещават решения на проблеми, които съществуват от години. Мисля, че избирателната активност ще е по-висока от прогнозираната, но не мисля, че ще има изненади в резултата.


Със сигурност не се виждам да живея в България в близките няколко години, за по-нататък не знам - едва ли, но в никакъв случай не го изключвам като опция. Нямам идея какво ще е след 5 години, не си представям да се случи някоя грандиозна революция, но съм убедена, че ще е по-добре от сега.


Белослава Хинова: Гласуването е форма на протест, която не може да остане незабелязана


Ще гласувам, защото гласуването е форма на протест, която не може да остане незабелязана от правителството. Тази година за мен е първата, в която мога да гласувам и изобщо не съм се замисляла за опцията да не го направя. Следя българската политика доколкото мога, но подбирам източниците, от които се информирам. Прочела съм предизборните платформи само на партиите, за които знам, че си струва да се поинтересувам и евентуално ще бъдат част от избора ми.


В новото правителство най-много се надявам да видя хора, които няма да се поддават на лични желания и ще вършат работата си достойно, както и повече млади хора, които ще дадат глас на нас - новото поколение. Бих обсъждала с родителите си, когато вижданията ни се различават и със сигурност имам какво да науча от техния опит, но в крайна сметка сама ще взема решение кого да подкрепя.


Стефан Табаков: Очаквам подпомагане на малки и средния бизнес


Да, ще гласувам. Моделът на управление "ГЕРБ" трябва да бъде сменен. Вярвам, че всеки глас е важен, особено във времена, когато избирателната активност е ниска и това дава възможности за фалшифициране на резултатите. Съгласен съм с политическите мнения на родителите ми и гравитирам около "Демократична България", въпреки, че икономическата програма на "Изправи се БГ" също ми харесва. Следя политиката в България и съм прочел програмите и предложенията на повечето партии.


Надявам се следващото правителство да се концентрира върху разделението на властите, да подпомогне най-малкия и средния бизнес и да прекъсне и накаже всякакви взаимоотношения със сивият сектор. Мисля, че процесът по възстановяване на държавата след Борисов ще е труден, но е неизбежен и вече е започнал.


"Гласуването е форма на протест": какво мотивира младите да го направят за първи път

© Юлия Лазарова


Габриела Станислалова: Гласуването е най-сигурният начин за промяна


Като дебютанти в процеса на гласуване се превръщаме от странични наблюдатели в хора, които играят активна роля в определянето на бъдещето на държавата. Този преход не е лесен по множество причини. Лично аз не бях запозната с целите и идеите на всяка една от партиите и затова прочетох предизборните платформи с цел да направя самостоятелен и неповлиян избор.


Това ме води към втората трудност, пред която се изправяме като младши гласоподаватели - изграждането на собствено и независимо мнение абстрахирайки се от това, което сме чули вкъщи. Разговорите за политика са неизбежна част от темите, на които ставаме свидетели от малки. От напълно безинтересни и непонятни тези разговори стават интригуващи и в момента, в който дойде наш ред да гласуваме, сме чули безброй мнения от най-близките ни хора, от които често е трудно да се отърсим, и безпристрастно да направим избор като независими, възрастни хора.


Стигнахме и до най-съществения въпрос: Ще гласувам ли? На този въпрос мога категорично да отговоря "Да!" В момента начинът на управление в България е, меко казано, неидеален и групите от обществото, които се нуждаят от протегната ръка на държавата, като възрастните хора и хора с увреждания, не само не получават ръката, за която копнеят да ги издърпа от пропастта, но и са леко побутнати от управлението, за да паднат по-надолу.


Гласуването е най-сигурният начин за промяна. Макар и да няма идеален кандидат, по мое мнение, да дам гласа си за някого е дълг не само към мен и моите близки, но към цялото българско общество. Всеки глас има значение и може да доведе до промяна. Затова съм убедена, че ще дам своя!


Атанас Кондаков: България има потенциал да стане европейски център


1.Да.
2. Смятам, че е най-сигурният начин гласът ми да бъде чут и да доведе до някаква промяна. Или поне се надявам, нали сме демокрация...
3. Принципно не, но като идва време за избори, винаги се интересувам малко повече от различните кандидати. Това ще са ми третите избори, но първи парламентарни, а и първи от чужбина. Дано и от толкова далеч, вотът ми да доведе до промяна.
4. Все още не съм, но съм си отделил време преди 4-ти април да се поразровя из нета и да се информирам.
5. Фокус върху важните неща: образование, здравеопазване, подобряване на качеството на живот. Според мен България е с намаляващо население понеже не предлага същите възможности които много държави на запад, че и на изток, предлагат. Ако това се промени, България има невероятен потенциал да стане истински европейски център.
6. Понякога да, понякога не. Като малък нищо не разбирах, така че каквото ми кажат нашите и това беше... Обаче имам късмета да съм част от голямо семейство, с много роднини, и като се съберем по празниците, и като се почнат едни разговори: страшни дебати! Но това ми показа, че хората имат различни мнения по важните въпроси, и това е нормално; стимулира дискусия!


Мартин Захов: Първо да има правосъдие


1. Да
2. Ще гласувам, защото смятам, че всеки глас има значение и е време за промяна. Ще гласувам за "Демократична България".
3. Не бих казал, че я следя толкова, колкото всъщност вкъщи да става въпрос и така да слушам покрай роднините си. Ако става въпрос за собствена инициатива да следя случващото се, бих казал горе-долу.
4. Не, защото знаейки замесените в много голяма част от партиите хора какви са, съм сигурен, че няма да гласувам за тях и не съм се и постарал да прочета предизборните им платформи.
5. На първо място, да има правосъдие. Оттам, всичко в добра посока е лукс за българския стандарт.
6. Моето политическо мнение се базира на тяхното, тъй като те са значително по-информирани и вкъщи политиката е главна тема.


Младежите се надяват в парламента да влязат нови лица

© Надежда Чипева

Младежите се надяват в парламента да влязат нови лица


Анонимен


1.Да.
2. Вярвам че е важно всеки, който има възможност да гласува, независимо от избора му. "Демократична България"
3. В минимални количества.
4. Не
5. Надявам се да има повече свестни хора, които се интересуват от младите поколения на България и се надявам на по-малко корупция.
6. Да, за момента гласът ми се води от тях.


Никола (Коко) Дойнов: Да спрем да се правим на луди на тема корупция


1.Да
2. Защото е граждански дълг и политиката трябва да е за всички. За "Волт Европа"
3. Да.
4. Да, на тези, от които се интересувам
5.Разчупване на статуквото и промяна в дълготраен план
7. Малко сме зациклили политически, преди няколко дни прочетох много интересно определение на режима в България - стабилокрация. Смятам че трябва да спрем да се правим на луди на тема корупция (колкото и да е трудно ) и смятам че трябва новото правителство да се концентрира в много по широк план върху работата си. Също смятам че трябва да се направи пълна дигитализация на правителството и възможно най-обстойна фискална реформа.


Мартин Макариев: Промяна в приоритетите на властта и морална отговорност


1. Задължително. В продължение на две години следя отблизо политическата атмосфера в страната и се старая да съм възможно най-запознат със събитията в парламента и тези пряко свързани с него.
4. Прочел съм платформите на партиите, които смятам за адекватни истински защитници на българския народ и българския национален интерес.
5. Коренна промяна в съдебната система и прокуратурата. Промяна в приоритетите на властта и морална отговорност
6. Уважавам позицията на родителите си, но има разлики между моите виждания и тези на баща ми и майка ми.


Борислав Гуйгов: Очаквам в политиката хора, които знаят какво правят


1.Да. Защото мисля, че е крайно време за промяна в държавата, а точно ние - младите, сме силата, чиито гласове да бъде решаваща за резултата на идните избори.
3. Да, мисля че е важно всеки да бъде запознат със случващото се в държавата.
4. Да, ще се радвам ако, който и да е, успее да изпълни поне 50% от обещанията, които правят.
5. Нови лица, млади хора, но също така и хора с опит, които знаят какво и как да правят. По-малко корупция, много повече прозрачност.
6. Да.
7. Много важно е всеки да упражни правото си на глас, дори и да избере опцията "Не подкрепям никого". Само при изключително висока избирателна активност, купуването и продаването на гласове, няма да бъде достатъчно, за да даде победата на някоя политическа партия.


Ралица Йолова: Надявам се на хора с ясен план за промяна


1. Да
2. Смятам, че е важно младите хора да имат активна гражданска позиция и да са ангажирани с въпросите, засягащи бъдещето на държавата ни.
3. Да, мисля че е важно всеки да бъде запознат със случващото се в държавата.
4. Не, но ще прочета само някои, не всички.
5. Хора с ясен план за положителна промяна и повече възможности за реализация на младите.
6. Да


Калина: Програмите са обещаващи, хората зад тях - не


Ще гласувам, защото политиката не се диктува от интересите на политици, а от волята на гражданите, които им плащат заплатите. А ако гражданите не искат да гласуват, политиците ще правят каквото си искат. Срещу това тяхно своеволие се боря, когато отивам да гласувам, дори и да избера номер 31 (бел.ред. регистрираните партии и коалиции са 30). Към момента правя първите си самостоятелни стъпки в българската политика, оттърсвам се от всяко чуждо мнение, което несъзнателно съм възприела като по-малка, а целта ми е да достигна до истината за хората и събитията, които са довели до сегашната криза.


Предизборните програми са обещаващи. Много обещаващи. Хората, които седят зад тях - не. В последните дни преди изборите съм изправена пред две алтернативи - да повярвам сляпо на красиви думи върху цветна обложка, макар и между редовете й да се чете отчаян опит да ни манипулират чрез най-съкровените ни желания, или да разчитам на фактите, които ми сочат, че никой от сегашните кандидати не е способен и не трябва да управлява моята държава. От новото правителство не очаквам драстична промяна, защото играчите ще останат същите, но се надявам да видя поне намек за смяна на курса, който би ми дал повод да гледам към бъдещето с оптимизъм.


Криси: Глупаво е да не използваш гласа си


1. Да.
2. Имаш правото на глас, глупаво е да не го използваш. Още се чудя, но със сигурност няма да е за "водещата политическа сила" в България.
3.Отчасти се интересувам.
4.Разгледах ги, но ще ги обмисля по-обстойно.
5.Искам да видя промяна, в името на България, по-добри условия за развитие за младите хора. Нова образователна и социални система, защото от близо 30 години няма развитие. Насърчаване и подпомагане на българския спорт и култура. Реално развитие на българския туризъм, не на курорти тип Слънчев бряг.


Андрей М.: Надявам се да видя ново правителство


1. Смятам да гласувам за първи път тази година.
2. Ще гласувам поради редица причини. Първата и най-важна, за мен, причина е нещо което учителят ми по История в 11 клас ни каза "Нашите предшественици са се били до смърт за това ние да имаме свободата и правото да гласуваме". Другите причини са свързани със политическата обстановка в България - абсолютен монопол, ако ме питате.
3. Не я следя всеки ден, а и не бих казал, че това е здравословно. Да кажем, че чета политическите новини от време на време, няколко пъти в месеца.
4. Не всички. Смятам да се запозная с тях преди изборите.
5. Като за начало се надявам да видя ново правителство, а не същите играчи които не пускат властта вече десетилетия. Иначе бих искал да видя повече финансова прозрачност, социални реформи свързани с образование, инвестиции в култура и най-вече по-малко корупция зад кулисите. Също така, повече инвестиции и възможности за младите. Пък ако може и да оправят дупките в центъра на столицата, ще съм много щастлив.
6. Не сме си говорили за политика от много време, но най-вероятно да.


Михаил Тафраджийски: Искам да видя решения


1. Да. Искам промяна.
2. За "Българско лято"
3. Да.
4. Да.
5. Искам да видя организираност и решение на многото проблеми.
6. Не знам за кого ще гласуват.


Анонимен, който ще гласува


Надявам се да видя промяната в сферата на съдебната власт, както и евентуално в изпълнителната. Не ми се вярва да стане скоро, но ми се иска да се ограничат корупцията и кражбите (като имам в предвид сериозните 6-7 цифрени и нагоре).


Виктор Андонов: Искам да видя реформи


1. Да
2. Защото смятам, че всеки трябва да упражнява правото си на глас, дори и да отбележи "не подкрепям никого". Правото на избор в днешно време трябва да се разглежда не като право, а като задължение. Единствено по този начин е възможна демокрацията. "Демократична България" - за жалост от Англия не мога да гласувам с преференция.
4. Не всички, но съм гледал дебати
5. Нямам идея, всичко, което ми идва наум, ми звучи супер клиширано. Бих казал, по-добро справяне с пандемията, но това е твърде идеалистично, нито едно правителство до момента не е доказало "добро" справяне с пандемията. Всички правят каквото мога и не зависи от тях. Бих казал и повече реформи в образованието и в сектора на изкуствата и културата за сметка на досегашното огромно и единствено внимание в сектора на туризма, заведенията и прочие, но всички знаем, че това е приоритета на държавата поради частния интерес в този сектор.
6. Съгласен съм, споделям ги. Единствено не ми харесва как от време на време ме приземяват и вразумяват от някакви вятърничави и идеалогични виждания, но в това играе роля опита и реалистичната перспектива.


Анонимен


Българското политическо положение е много интересна ситуация/шоу за следене, особено към този момент и то не само в България. Интересувам от това как се развива и ще се развива. Както (смея да твърдя) повечето млади хора, политическите мнения на родителите ми оказват влияние върху моите собствени виждания, но базирам отношението ми към политиката спрямо различни фактори и вадя сама изводи спрямо моята лична гледна точка, възприятие на обществено-политическите процеси и моята лична ценностна система.


Тази година, 52.5% от лицата над 18 заявяват, че ще гласуват, което е с 3/100 повече от миналата година, което показва развитие в добра посока и води до намаляване на бройката на негласуващи, евентуално стигайки до бройките на други държави в ЕС. Спрямо различни източници, много хора не желаят да гласуват, защото "няма техният глас да направи разликата" и много се радвам да видя, че с годините, това невежество намалява и се надявам младите хора (които да вмъкна бяха главен участник на протестите) и в на които ръцете е бъдещето наистина да се застъпят за това зад което стоят и да видим всички ние промяна в системата към по-добро и политическата ситуация да става за нещо повече от материал за "Господари На Ефира". "Тази неделя не забравяйте да смените часа, другата - правителството."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Дори и като форма на протест да е, пак трябва да се гласува.

 2. 2 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ще гласувам за бате Бойко.
  Справедлив е, и дава на всички, които му поискат правилно.

 3. 3 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ще гласувам за другарката Нинова.
  Вече е честна и не е бивша Курнелия, а образцова демокрадецка.

 4. 4 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ще гласувам за ДъпъСъ.
  Аз съм млад човек, искам да успея.

 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Да бъде ! Трябва да се гласува, така работи системата. Това е начина за промяна. А не постоянно да даваме акъл, който нямаме и да се оплакваме.

 6. 6 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ще гласувам патриотично.
  Не живея в миналото, но миналото живее в мен.

 7. 7 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 680 Неутрално


  Ще гласувам за маскираният като певец Слави. Този народен син, за крадец не става, но не е будала. Качен горе, горе на чер(ешата)вения комбайн, ще ни води по пътя на североизток, където има Ферари и за мен (червено).

 8. 8 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ще гласувам за Иванов.
  Христо с гумената си лодка ще ни извади от блатото, ще налови пет риби и ще нахрани всинца.

 9. 9 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ще гласувам за политическа виагра Мая.
  Много ми е на сърце,
  как със трима се е съвокоалирала бе.
  Като тях, аз съм сладуран,
  със сигурност накрая ще съм наи ан.

 10. 10 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 534 Неутрално

  На изборите през юни 1990 г. съм бил на 30. Тогава се чудех как може да има хора, които не искат промяна на статуквото. Оказа се, че такива са повече от 50 %. Всъщност това не са били избори, а референдум. Показа, че българите не искат демокрация, искат си панелките, СИВ и СССР. И така до днес. Съвет към тридесет годишните. Ако чуете някой пенсионер да се оплаква, че пенсията му е малка, попитайте го как е гласувал тогава. И си помислете как да гласувате в неделя. За да не ви зададат същия въпрос след 40 години.

 11. 11 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Когато гласувах за първи път , гласувах срещу комунягите.....по късно разбрах , че съм гласувал за тях.......в РБ то , не вярвам да допуснат антиКремльовска партия........

 12. 12 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 218 Неутрално
 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#11] от "KRAFTWERK":

  е ти па.
  седесето 90та беше промяна.
  вестник демокрация, няма да забравя как си го купувах,
  като все едно там ще намеря истината. и я намирах.
  ама лека полека се оказа, че совите не са това, което са.
  и тая тема със совите вече ми втръсна.

 14. 14 Профил на j2100
  j2100
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Номер 14 - Българско лято

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  За съжаление бъдещето на България ще се определи не от младите , а от старите. Малък е процента на младите , които гласуват.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Аз почти не мога да се сетя за избори в новата ни история , в които доминаращ да не е бил протестния вот. Може би последните 2 пъти и първия , когато Бкп (бсп) спечели , статуквото надделя , другото всичко бе протестна вълна. Не изглежда да ни е помогнало.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Аз почти не мога да се сетя за избори в новата ни история , в които доминаращ да не е бил протестния вот. Може би последните 2 пъти и първия , когато Бкп (бсп) спечели , статуквото надделя , другото всичко бе протестна вълна. Не изглежда да ни е помогнало.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  "Гласуването е форма на протест"
  –––––––––––––––––––––––
  И какво излиза? Че който не гласува, е съгласен със статуквото? Или че спазването на закона, че гласуването е задължително, е форма на протест?
  Ми това е пълен абсурд!
  И не е ли по-коректно да се зададе въпросът така:
  Гласуването голяма нужда ли е или малка нужда?
  Мисирски му работи!...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Номер 14 - Българско лято
  —цитат от коментар 14 на J2100

  До коментар [#14] от "J2100":
  На всеки иманяр - безплатна лопата!
  или
  Картончета ще има
  за всички от сърце...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Дори и като форма на протест да е, пак трябва да се гласува.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":
  Няма как правото ти, закрепено от закона, да е протест.
  Протестираш, че имаш право и не искаш да го упражняваш, но го правиш против волята си, защото не искаш ти да решаваш кой да те управлява...
  Ъпсурт!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Гласуването е гражданска позиция , която няма общо с партизанските войни, които води пРезидента! България не е 16 република на СССР, моля😊!

  agent
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Вазов в "Под игото" е бил много прав-"Лудите, лудите, те да са живи."
  Сега ще добавим и младите да са живи. Те може да излязат по-умни.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Любопитно

  Честно ли някой смята, че това работи? Освен при кандидатстване пред програма финансиране на демокрацията и правата на лгбт++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Както и Мая Галева и Васил Божков 😄!

  agent
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Весело

  До коментар [#26] от "Ronald Reagan":

  Така е, но това стана след като ясно показахте какъв ви е изказа, и как писаните правила не струват и един клавиш изтъркан от цензура

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Кирил Конов
  Кирил Конов
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#29] от "iax57654471":

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Кур за Мая , сестра ми, не Галева! 😄😄😄😄😄

  agent
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Какво е ЛГБТ? Коленичили пред пРезидента десни ! 😆

  agent
 36. 36 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Всички трябва да гласуваме, всички до един! Тршбва да махаме БСП от политиката, да отворим път на талнтите ни - не виждате ли какви са ни политиците /хвани единия та удари с него другия!/Трябва да сложим точка на този 30 годишен кошмар! БСП вЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Агитирайте, разяснявайте, активирайте, деразйте - ако сега не махнем БСП, ще пропуснем още 4 важни години от живота на страната ни, ще я напуснат още стотици хиляди българи, омерзени и унизени от държавата ни, тези избори ще бъдат напълно безсмислени, защото няма да променят нищо - само борбата с истинската престъпна посредственост на БСП и сие /Мая Манолова, Отровното Трио, Дончева, смешникът Слави и той е в техния строй, червената лисица Цветанов също и т.н. и т.н....- всички те са храненици и ученици на БСП!/...Гласувайте за ГЕРБ - поне няма да се разочароваме повече, а изгоним ли БСП, дойдат ли достойните ни таланти в политиката, да изгоним една партия ще бъде много по-лесно отколкото да се занимаваме с тези шлюпки...Както и да решите, постарайте се всички покрай вас да гласуват против БСП...Нека направим тези избори едно ново начало за България ако можем...БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! ВСИЧКИ НА ИЗБОРИ В НЕДЕЛЯ!...

 37. 37 Профил на Кирил Конов
  Кирил Конов
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#36] от "Диана":

  досега не бях решил и се колебаех, но ти убедително ме убеди!

 38. 38 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 441 Разстроено

  Колкото и статии да пуснете тук, каквито и внушения да правите с тях с огромно съжаление в неделя вечер именно Вие от редакцията на "Дневник" ще сте онемяли и без дъх когато се разбере, че младите не са гласували за "Демократична България". От друга страна огорчението за симпатизантите гласували за "Демократична България" когато депутатите, които са избрали се прегърнат с депутатите на БСП и на чалгата ще бъде ОГРОМНО.

  В спора се ражда истината!
 39. 39 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1535 Гневно

  "Гласуването е форма на протест": какво мотивира младите да го направят за първи път
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  С подобни тъпотии се бъзикаха с мен
  и поколението около мен,
  че нещо зависело от нас!
  Както го каза един много уважаван човек от мен,
  "капаните са стари,
  дивеча е вечно свеж"!


  Гласувайте за боклуци,
  па чакайте да ви "оправят"!!!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1535 Любопитно

  До коментар [#10] от "wkk57607068":


  На изборите през юни 1990 г. съм бил на 30. Тогава се чудех как може да има хора, които не искат промяна на статуквото. Оказа се, че такива са повече от 50 %. Всъщност това не са били избори, а референдум. Показа, че българите не искат демокрация, искат си панелките, СИВ и СССР. И така до днес. Съвет към тридесет годишните. Ако чуете някой пенсионер да се оплаква, че пенсията му е малка, попитайте го как е гласувал тогава. И си помислете как да гласувате в неделя. За да не ви зададат същия въпрос след 40 години.
  —цитат от коментар 10 на wkk57607068  Много, ама наистина много от сегашните пенсионери,
  гласуваха за "промяната"!
  Ама не им се получи.
  Аз съм много далече от пенсионерството
  и аз гласувах за промяната!
  И при мен не се получи!
  Тези, дето гласуваха против "промяната"
  и те му ядоха главата!
  Накрая, се оказа, че тези дето "инсценираха промяната",
  това са изключително силите на БКП
  И ТО ЕДНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪНКА ПРОСЛОЙКА,
  сега са големите господари у нас!
  Така че, самия процес на "гласуване и избиране" е само за парлама,
  поне по нашите земи!
  За другите може да поспорим,
  след като разгледаме фактите!

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#10] от "wkk57607068":

  Изборите през 1990г. бяха фалшифицирани. И май със съгласието на някои от лидерите на СДС (не само на Ж. Желев)

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално


  До коментар [#41] от "vagabond66":

  "Така че, самия процес на "гласуване и избиране" е само за парлама,
  поне по нашите земи!
  За другите може да поспорим,
  след като разгледаме фактите!..."


  Истина е, че гласуваме за идиоти.
  А защо законът го допуска? Става дума за т.нар. "Имунитет" - вместо да лежи в панделата се явява на избори.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Аз участвах в тези избори и лично видях камарите с червени бюлетини, фалшифицирането на избори не е лесна работа и няма как да остане в тайна повече от 30 години. Оправданието е много удобно но факта е че българите гласуваха за БКП - единствената държава в Източния блок след 45 години комунистическа диктатура.
  Трябва да признаем и огромната роля на Луканов изключително ловък демагог и манипулатор направил много за да спаси партията си и власта.

  klimentm
 45. 45 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Миналата неделя - сменихме часовниците.
  ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ТАЗИ НЕДЕЛЯ - ДА СМЕНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО!

 46. 46 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1200 Разстроено

  До коментар [#42] от "historama":

  единствено филип димитров е искал да не се признаят

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 47. 47 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Всички трябва да гласуват! А младите - още повече. Искаме промяна - ами поне си направи труда да гласуваш! А не от понеделник пак да почнем да мрънкаме....

 48. 48 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama":


  До коментар [#41] от "vagabond66":"Така че, самия процес на "гласуване и избиране" е само за парлама,поне по нашите земи!За другите може да поспорим,след като разгледаме фактите!..."Истина е, че гласуваме за идиоти.А защо законът го допуска? Става дума за т.нар. "Имунитет" - вместо да лежи в панделата се явява на избори.
  —цитат от коментар 43 на historama


  Не зная "предишния" закон , какъв е бил,
  но сегашния член 69 от действащата конституция на България е показателен!


  "Чл. 69. Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тяхмнения и за гласуванията си в Народното събрание. "

  https://www.cpdp.bg/userfiles/file/Documents_2018/Constitution_Republic of Bulgaria_Bg.pdf

  Това значи, че каквито и идиотщини да гласуват
  "избраниците", то те не носят отговорност!?!
  Демек аз ако шофирам и блъсна някой
  или управлявам кран и и забия крана в сградата
  нося отговорност,
  наказателна, за това че поради некадърност
  съм причинил смърт или финансови щети на някого.
  "Народния представител" с гласуването си,
  може да причини финансови, морални, материални
  щети или дори смърт, но той не носи отговорност!
  Конституцията го защитава понеже му е "специална работата"!
  Гнус и отврат, затова ни се качват на главите!

 49. 49 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1535 Неутрално
 50. 50 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  На изборите през юни 1990 г. съм бил на 30. Тогава се чудех как може да има хора, които не искат промяна на статуквото. Оказа се, че такива са повече от 50 %. Всъщност това не са били избори, а референдум. Показа, че българите не искат демокрация, искат си панелките, СИВ и СССР. И така до днес. Съвет към тридесет годишните. Ако чуете някой пенсионер да се оплаква, че пенсията му е малка, попитайте го как е гласувал тогава. И си помислете как да гласувате в неделя. За да не ви зададат същия въпрос след 40 години.
  —цитат от коментар 10 на wkk57607068


  За съжаление сте ужасно прав, след 30 пропиляни години отново сме на изходна позиция. Нашите поколения са пълен провал, а за съжаление младите са малко и често се спасяват поединично в чужбина. Утре ни е един от последните шансове в които можем да свършим нещо полезно за младите и да им оставим по-нормална държава без сараи и гробаджии. Ако и в това се провалим ще си заслужим робството на олигарсите и мизерията.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 51. 51 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1535 Гневно

  До коментар [#48] от "vagabond66":


  До коментар [#49] от "vagabond66":

  Не мога да разбера, защо след два опита да постна
  "пдф" варианта на конституцията ни, ми излиза
  идиотската страница за защита на личните данни?!?
  Просто напишете в "търсачката" -конституция на България
  и се насладете на чл. 69!

 52. 52 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 235 Неутрално

  За ГЕРБ и присъдружни утре е денят “коднейм” Тайфун2.
  Чао Бойегко.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":Аз участвах в тези избори и лично видях камарите с червени бюлетини, фалшифицирането на избори не е лесна работа и няма как да остане в тайна повече от 30 години. Оправданието е много удобно но факта е че българите гласуваха за БКП - единствената държава в Източния блок след 45 години комунистическа диктатура......
  —цитат от коментар 44 на klimentm


  В големите градове е малко трудно, но в малките мисля че изобщо не е било трудно. Тогава големите градове масово бяха сини, но с годините нещата се промениха. От моя град (Варна) десетки хиляди емигрираха на запад от Сърбия, и бяха заместени с хора от Добруджа и Делиормана, и нещата се промениха.

 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Toлупа ги мотивира и нежеланието да живеят в държавата Толупия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK