"Нещо се губи, нещо се печели". Как депутатът Калин Вельов записа песен с държавни пари

Средствата са отпуснати на фирма, която е била еднолична собственост на музиканта. Непосредствено преди кандидатстването за парите Вельов прехвърля компанията на своята колежка и приятелка Нина Николина.

© Юлия Лазарова

Средствата са отпуснати на фирма, която е била еднолична собственост на музиканта. Непосредствено преди кандидатстването за парите Вельов прехвърля компанията на своята колежка и приятелка Нина Николина.Разследването е препубликувано от "Свободна Европа".


В разгара на пандемията от COVID-19 миналата година хиляди български артисти буквално изнемогваха, защото театри и концертни зали бяха затворени, а помощта от държавата беше оскъдна.


"Слава Богу, имаме приятели и близки. Иначе не знам как щяхме да се справим", споделя през май 2020 г. година актрисата Милена Ерменкова. Тя и съпругът й - също актьор, Ованес Торосян, се оказват в законодателна дупка и заради ред административни неуредици не успяват да използват нито един от видовете помощ за хората на изкуството. Много други артисти попадат в трудна ситуация.
Всичко, което трябва да знаете за изборите на 11 юли


Не така стоят нещата обаче за музиканта Калин Вельов. По това време той е съветник на министъра на културата Боил Банов, а малко по-късно влиза и като депутат от ГЕРБ в Народното събрание на мястото на бившия финансов министър Владислав Горанов.


Докато голяма част от неговите колеги в културния сектор изнемогват през 2020 г., проекти на Вельов са финансирани с близо 40 000 лева от Министерството на културата, разкриват документи, с които Свободна Европа разполага.


Средствата са отпуснати на фирма, която е била еднолична собственост на музиканта. Непосредствено преди кандидатстването за парите Вельов прехвърля компанията на своята колежка и приятелка Нина Николина, показва справка в Търговския регистър.


Така бившата фирма на Калин Вельов получава държавно финансиране от Министерството на културата, в което музикантът първо е съветник, а по-късно става депутат от парламентарното мнозинство на ГЕРБ и партньори, което е избрало министрите, включително и на културата.


Музикантът-политик сам заговори за полученото държавно финансиране пред БНТ в събота. Там той оповести предстоящото си през юни турне с група "Тумбаито" и също така разказа за новата си песен "Без теб не мога". За реализацията и на двата проекта Вельов благодари на Министерството на културата.


В предаването "Денят започва с Георги Любенов" Вельов коментира и политически теми. Това е обяснимо заради последното му превъплъщение - след изборите на 4 април 2021 г. перкусионистът беше предложен от Бойко Борисов за министър на културата. В последните 9 месеца на 44-то Народно събрание пък музикантът беше народен представител от ГЕРБ.


"Когато влизам в политиката, аз знам каква ще е цената, която бих могъл да платя. Нещо се губи, нещо се печели", каза Вельов в отговор на въпрос дали заради политическите си пристрастия е загубил част от публиката си.


Изводът му, че нещо се губи, а друго се печели, е подходяща илюстрация на личната му история от миналото лято досега. За това време Калин Вельов формално е загубил собствеността си върху две фирми, прехвърляйки ги на свои роднини и приятели, а наред с депутатската си заплата е спечелил и финансиране за турне и записване на песен.


Всичко това се случва докато артистите, които имаха трудови договори, макар и на минимална работна заплата, не успяват да се класират за помощ от държавата.


Всичко започва през 2017 г.


Всъщност историята започва по-отдавна. Според документи, предоставени на Свободна Европа от Министерството на културата, през 2017 г. Калин Вельов е назначен за съветник на министъра на културата Боил Банов.


Това се случва след изборите през 2017 г., когато Вельов е кандидат за депутат, но не успява да влезе в парламента. Това става три години по-късно - чак след оставката на Владислав Горанов през 2020 г. През тези 3 години Вельов получава по 800 лева месечно от министерството.


Докато е съветник на Банов, Вельов продължава да се занимава с проектите си. Тях той реализира през две фирми - "Пендара прадъкшънс" ЕООД и "Кей Ви прадъкшънс" ЕООД.


В началото на месец юни 2020 г. Вельов прехвърля цялата собственост върху "Пендара прадъкшънс" на Николина Димитрова Попова, която е известна публично с артистичния си псеводним Нина Николина.


Прехвърлянето съвпада с течащи срокове за кандидатстване по две програми на Министерството на културата, където музикантът по това време е съветник на министъра.


Едната програма е "Разпространение на готов сценичен продукт в областта на театралното, музикалното или танцово изкуство", а другата се нарича "Финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития, концерти и спектакли в областта на музикалното изкуство".


И двете програми са стандартни за Министерството на културата (МК). Заради пандемията от COVID-19 средствата, които разпределят традиционно - около 200 000 лева за всички кандидатствали, са увеличени на 500 000 лв.


Срокът за кандидатстване в единия случай е 18 юни 2020 г., а в другия - 15 юли 2020 г. "Пендара прадъкшънс" подава документи.


Как фирмата печели проекти за Вельов


Продуцентската къща кандидатства с два проекта. И ги печели, показва справка, която поискахме от МК.


Първият проект, за който са отпуснати 12 000 лева, е концерт-спектакъл "Тумбаито и златните български шлагери". Вторият проект се казва "Без теб не мога" и е за изработване на нова песен и видео клип. За целта министерството дава 15 000 лева. За сравнение - в същия период по програма "Дебюти" (на Национален фонд "Култура") за записване на цял албум се отпускат около 11 000 лева.


Въпреки че формално кандидатствалата фирма не е вече собственост на Вельов, името му е включено като основно действащо лице и в двата проекта на "Пендара прадъкшънс".


Фирмата, която първоначално е собственост на Вельов, а след това е прехвърлена на Нина Николина, получава и още едно финансиране. Този път от Национален фонд "Култура". То е по програма "Публики '20" и е в размер на 10 000 лева. Името на проекта е "Тумбаито - приказки от миналия век". Ръководител на проекта отново е Калин Вельов.


Така общата стойност на проекти, свързани с Вельов и финансирани с бюджетни средства през 2020 г., е точно 37 000 лева.


Финансирането от Национален фонд "Култура" (НФК) е одобрено през месец август 2020 г. По това време Калин Вельов вече се е заклел като народен представител от ГЕРБ, което се случи през юли месец същата година.


Влизането му в парламента става причина да прехвърли на сестра си Милена Вельова и другата си фирма, "Кей Ви Прадъкшънс". Това се случва на 24 юли 2020 г. "Кей Ви Прадъкшънс" кандидатства също по проектите на Министерството на културата, но не е одобрена.


"Няма нищо нередно"


Потърсен за коментар от "Свободна Европа", Калин Вельов каза, че не вижда нищо нередно в случилото се.


"Аз съм музикант и като всички музиканти участвам в различни проекти. Както Тумбаито, така и Амазония [групата, с която записва "Без теб не мога"] са продуцирани от "Пендара прадъкшънс", на която аз вече не съм собственик", каза той.


По думите на Вельов миналата година "заедно с Нина Николина" са взели решение тя да поеме "Пендара прадъкшънс".


"Решението беше тя да поеме едната от двете ми компании, които бяха мои, да стане собственик на нея, и да си прави дейността с нея, да продуцира проекти и така нататък", каза още бившият депутат от ГЕРБ. Проектите, с които "Пендара прадъкшънс" обаче кандидатства, са свързани само с Вельов.


По време на разговора той няколко пъти попита какво нередно има в това, че е получил бюджетни пари в качеството си на независим музикант. На констатацията, че когато проектите са одобрявани от Министерството на културата (финалните класирания по тях са в месеците между август и октомври 2020 г.), той вече е народен представител, Вельов вече не говореше за Нина Николина.


"Точно така, аз съм кандидатствал по тях обаче преди това", каза той въпреки че формално не е кандидатствал, защото фирмата "Пендара прадъкшънс" не е негова.


По-късно музикантът сам позвъни в редакцията на Свободна Европа, за да съобщи известното законово обстоятелство, че в качеството си на народен представител има право да упражнява професията си, а подобно нещо "е забранено само на министрите и заместник-министрите".


Вельов каза още, че както в проекта "Тумбаито", така и в песента с "Амазония", има и много други хора, които са се ползвали от финансирането. "Има много музиканти, всякакви длъжности, сценаристи, озвучители", каза Вельов.


Според документацията, предоставена от Министерството на културата, в едно от одобрените предложения музикантът фигурира освен като перкусионист и организатор, съсценарист, координатор на творческия процес и асистент режиьсьор.


На въпрос дали като съветник на културния министър или като депутат от управляващата партия той е можел да оказва влияние върху решенията за отпускане на държавни пари, Вельов отговори отрицателно.


Потърсихме за коментар и министъра на културата в последното правителство на ГЕРБ Боил Банов. Той не изслуша въпроса и каза, че вече е "свободна личност" и може да не говори с медии.


От пресцентъра на комисията, която установява конфликт на интереси - КПКОНПИ, отказаха коментар преди да се запознаят със случая.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK