СДС и новото ОДС подписаха споразумение за президентския вот

Съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов (ДСБ) и Мартин Димитров (СДС) заедно с лидера на движение "Гергьовден" Любен Дилов (в средата) през 2009 г., когато споразумяха за сътрудничество на парламентарните избори.

© Асен Тонев

Съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов (ДСБ) и Мартин Димитров (СДС) заедно с лидера на движение "Гергьовден" Любен Дилов (в средата) през 2009 г., когато споразумяха за сътрудничество на парламентарните избори.Новото ОДС ("Общност на демократичните сили") подписа споразумение със СДС за подкрепа на кандидата за президент на "Синята коалиция" Румен Христов, съобщиха за "Дневник" от предизборните щабове на формациите. 


В документа е записано, че "президентските избори са реална възможност за възстановяване на истинското дясно пространство", както и "СДС и ОДС ще търсят възможност за обща, по-широка, гражданска подкрепа чрез кандидатурата за вицепрезидент".


Въпреки, че споразумението е подписано само между партията на Мартин Димитров и новата дясна формация, в прессъобщението на ОДС до медиите е записано: "Създаде се нова коалиция между "Синята коалиция" и ОДС". Документът не е подписан от представител на другата основна партия в "Синята коалиция" - ДСБ, а само от шефа на предизборния щаб на СДС Борис Марков и председателя на Координационния съвет на ОДС Иво Цанев.
"Дневник" потърси реакцията на ДСБ. "Не може да има нов партньор във формацията без съгласието ни, а ние не сме подписвали нищо", заяви шефът на предизборния щаб на партията Веселин Методиев. Той повтори известната още от юли позиция на ДСБ, че партията на Иван Костов ще спазва споразумението си със СДС: "Ще издигнем вицепрезидент и ще дадем подкрепата си за Румен Христов".


Вицепрезидентът трябва да бъде излъчен от партията на Иван Костов. Засега в публичното пространство се споменават имена, но все още няма избран претендент. Очакванията са това да се случи до началото на септември.


СДС предлага и в общия предизборен щаб да има представители на новото ОДС, казаха пред "Дневник" съпартийци на Мартин Димитров. ДСБ ще приемат предложението в случай, че новият партньор на сините подкрепи и кандидата за кмет на София от "Синята коалиция" Прошко Прошков. ОДС обаче имат обявен свой претендент  - Стефан Софиянски.


От ОДС, в което участват БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев, движение "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия, няколко пъти обясниха, че застават зад кандидатурата на Христов. През юни Бакърджиев и Дилов посетиха централата на СДС на "Раковска" 134, ден след като се срещнаха и с ДПС. Тогава до писмено споразумение не се стигна, но пред "Дневник" Софиянски декларира готовност ОДС да се включи в избора на вицепрезидент, "стига Христов да поиска".


Лидерът на СДС Мартин Димитров също многократно коментира, че търси широка коалиция от десни партии зад кандидатурата на Христов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK