Лягам си в "*батидържавата", събуждам се в "немаядържавата" (реакциите в социалните мрежи)

Лягам си в "*батидържавата", събуждам се в "немаядържавата" (реакциите в социалните мрежи)

© Facebook
Вицът на деня:


Кого ще изберете на предсрочните избори?
А. Луфтханза
Б. Бритиш Еъруейз
В. Еър Франс
Г. Друга авиокомпания за незабвана евакуация

Естествено тема номер едно и в социалните мрежи днес беше оставката на правителството. Първите реакции бяха на изненада. След това прераснаха в чудене сценарий ли е, чий, защо, както и какво ще се случва от тук нататък, а чак след това се оцветиха според политическите алтернативи. Имаше много коментари, свързани с емигриране (вижте и вица в карето) И разбира се всичко, споделено с много хумор и ирония. Без никаква претенция за изчерпателност, предлагаме селекция от част от статусите и туитите.


Във Facebook бързо се появиха дори карикатури с потенциалните претенденти за служебния кабинет и предстоящите избори (виж илюстрацията). В Twitter, традиционно реакцията беше светкавична, като преобладават шегите по адрес на правителството и министър председателя.
Изненада... и сега какво?


След като вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че няма намерение да подаде оставката, днешното му изявление пред депутатите беше неочаквано и за тях. Първите реакции към новината бяха съпроводени с много "Ха" и удивителни.


Краткият коментар от фалшифия профил на Бойко Борисов в Twitter беше "Шах."


- "Сега какво ще правим без варвари?", написа българският журналист и писател Марин Бодаков в статус във Facebook.


Оценката та @nervnata в Twiteter e: "Положението е 50 нюанса тъпота - садо-мазохистично електорално и социално поведение, водещо до всеки път до икономически и морален крах."


- "Кое ли е по-лошо от лошото правителство... усещането, че ще дойде още по-лошо", беше друго заключение на стената на Боряна в мрежата


- "Надявам се да не стане Анархия в България както в Египет и Гърция ;(", пише Делян, който е сменил снимката си на черно развято знаме, а на страницата си в социалната мрежа е публикувал българския трибагреник.


Една от най-многозначителнтите реакци-описание на ситуацията в Twitter е "Положението е Бий ме, обичам те" (@fishtweets)


Според @ssstto "Бойко Борисов не подава оставка, той открива предсрочните избори."


Лягам си в "ебатидържавата", събуждам се в "немаядържавата"...


споделя @Ljoli.


Мартин обвързва оставката с хороскопа за днешния ден на Борисов (зодия Близнаци): "На работното място не прекалявайте с претенциите си, породени от незавършена работа и не се дразнете от критиката, която е насочена с право към вас. Харчете с мярка. Днес сте разсеяни и изобщо не ви се работи. Готови сте да изоставите професионалните си задължения. Стабилизирайте постигнатото и направете преоценка на действията си". Какво да кажа, освен едно: "Алена за премиер".


Зорница и нейни приятели направиха своебразна рубрика за това как са научили за новината. За част от хората се е случило по традиционния начин - от телевизията, по телефона, от колеги. Но най-нестандартна е историята на Ана: "аз бях в НАП - влезе служителка и съобщи. друга каза: "на всички по една бира от мене!". беше много възторжена".
Генка пък коментира: "Исках да си прочета хороскопа за деня, а то какво излезе..."


@ssstto Трябваше да го очакваме, нали вчера Бойко каза, че нямал да подава оставка, а той не може да издържи повече от 24 часа с едно мнение.


Журналистът Иван Бакалов даде една от версиите за мотивация за оставката във Facebook: "Не бързайте да се радвате. Това е полезният ход за Бойко. Ако беше останал, щеше да изгуби и малкото подкрепа, която му остана. Сега той се опитва да спаси точно това. Така ще се опита да се върне на бял кон като Берлускони след 2 години. И с тази оставка ще предотврати по-нататъшни искания - да подаде оставка главният прокурор, калинките по всички върхове на властта."


Друг потребител: "Внимание: Свидетели сме на върли изблици на Стокхолмски синдром. Не се тревожете, ще утихне до няколко дена и разума ще се върне."


Постепенно започват равносметките: "А нима ГЕРБ не беше съставен от второ- и треторазредна червена номенклатура?" (Марин)


И прогнозите - карикатуристът Христо Комарницки пише: "Новото правителство не трябва да е служебно, а медицинско - психичното здраве на нацията е в опасност."


А @velqn : "Няма вече смисъл да ходим до Гърция, Гърция дойде при нас!"


И едно състояние от същия потребител: "Сега сериозно: Най-после цялата държава разбрахме как се е чувствал Феликс Баумгартнер като скочи от ръба на космоса. Ние току що скочихме."


Лягам си в "*батидържавата", събуждам се в "немаядържавата" (реакциите в социалните мрежи)

© Facebook


"Революцията не е игра, а нещо крайно опасно за крехка държава като нашата. И какво ще дойде след оставката на правителството? Като всички са маскари, маскари ще дойдат. Важно е който и дойде, да не прави големи промени. Най-важното, което ни трябва, е политическа стабилност и валутен борд, изгубим ли ги, здравейте тъмни векове", споделя Добрин Станев също във Facebook.


В социалните мрежи се задава и въпросът - ще продължат ли протестите? За неделя продължава да е насрочен национален протест, а малко след новината за оставката беше създадена про правителствена група във Фейсбук - "Протест В Подкрепа На Бойко Борисов". За нея говори дори вицепремиерът Цветан Цветанов на импровизирания следобеден митинг от стотина граждани пред парламента, протестиращи срещу оставката и заявяващи подкрепа за Борисов. Едно от посланията в нея е: "Вчера, България плачеше за ЛЕВСКИ! Днес, има повод, отново да го направи и не, защото Борисов си отива, а защото вече Няма шанс!!!"

В безизходицата, очертана на политическата карта, някои установяват, че макар да са срещу ГЕРБ и премиера, той е своеобразното най-малко зло. Илиян изненадва: "Въпреки, че не харесвам повечето от министрите и въобще от ГЕРБ, и че Бойко лично много глупости натвори и още повече каза, той е единствения досега (от 1944 насам) който не краде безогледно и се опитва да прави почти всичко. Даже скоростта с която действа и лекотата с която се поддава на натиск от народа е изумителна. Така че, предвид какви индивиди са алтернативите, за сега само той е моя избор (и го казвам с болка на сърцето)"


Други търсят комичното при липсата на алтернативи. Маги и Ива дават предложение за ново правителство (без да се уточнява дали е на спасението, но по всичко личи експертно):


"Министър председател - Къци Вапцаров - пълна противоположност на Бойко, яде малко, бабите го боготворят и има три деца и голяма сметка за ток. Финансов министър - Астор - само той може да оправи ситуацията; МВР - Мишо Билалов - влязъл е в образа на Джаро, мутрите го обичат и го няма половин година. Професията му е да плеви и може да оплеви някой и друг престъпник; образованието - Орлин Павлов - даже да проспи всички часове като министър - пак ще го харесват и Ваня Щерева - ще напише сама всички учебници; спорта - Искра Фидосова - тежи си на мястото:)))) Министър на икономиката и енергетиката - Митко Пайнера - много добър бизнес прави, а на народа му трябват хляб и зрелища. Значи само хлябът остава:)"


Ася предлага "Да дойде Светльо Витков и да си решаваме проблемите! Ако не, то поне купон ще става!"


Има и кандидати за наследник на Борисов - "Да се кандидатирам ама.... знам че съм подходящ... хубав, умен, забавен... ама не ми се занимава и с това! (Тодор)


Или за други постове - дори в служебния кабинет - потребителят Българското CNN споделя в Twitter
"Обади ми се Роската. В служебния кабинет ми дава Министерството на Шведските маси."


Иван Бедров е по-прагматичен и в унисон с призивите от последните дни споделя: "Кога започваме национализацията? Аз съм си харесал една бирирая в махалата..."


@donmirkoni се шегува с портала за тв програми от групата на БиТиВи и споделя в Twitter:


"В момента по Voyo гледам представянето на служебното правителство, ама няма да ви кажа нищо"


И още предложения за бъдещия кабинет:


"Президентът да направи митрополит Кирил служебен премиер!! И без това никой не иска поста, а пък дедо ти го отрезаха за патриарх" (Радослав)


"Я най-добре Марио Николов - премиер, Людмил Стойков - вице и шеф на икономиката, Филчев си го връщаме за главен прокурор, а покрай него - кеф ти кандидати, кеф ти демокрация" (Станка)


А @Sugarfree__ предава "Бабите в квартала вече са се събрали на съвещание и съставят служебно правителство. Плевнелиев, спиш!"


Христо пък задава практичен въпрос: "Абе да се запасявам ли с продукти от първа необходимост, докато още не съм си похарчил заплатата? Че като се сетя за оставката на Жан Виденов и ми призлява - през ноември 1996 г. три пъти ни даваха заплати и парите веднага свършваха."


В обратния ред на мисли е чуденето на @Mishellbg: "От понеделник ли бензина е безплатен, тока евтин и пенсиите двойни и тройни, че не чух кво казаха?"


Има и шеги с любимото занимание и спорт на премиера - футбола (те преобладават спрямо втория му най-любим - тениса) - @PavlikMorozovBG казва, че "#безбойко селските футболни отбори пак ще пътуват с автобус, а не с Еърбъс."


А @guvedu обвързва с оставката: "Егаси, тоя Пожарникар е верно много зле - свалиха го 50-тина цесекари."


Във виртуалната дискусия емоционално и подробно се включва и президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, която споделя в най-голямата социална мрежа:


"Седя и гледам отзвук от оставката ! Муцуни,втръснали на хората с лъжите и популизма си!! Едните се чувстват победители !! Другите са обидени !! Някой ще поеме ли отговорност за състоянието на хората и страната? !! Кой ще поеме отговорност за абсурдите с тока, които коментира и Европа? !!! Някой от тези партии проумя ли за какво протестират хората ??? Не проумяхте ли ,че хората не вярват в почтеността на партиите ??? Що за цинизъм и наглост и безотговорност е поведението им ?? Партиите са тотално компрометирани !! В какво да вярват хората ?? Какви ги плещят медиите ???? Ейййй....някой ще проумее ли,че хората отдавна не са стадо !!! Живеем във времена на комуникации, които осуетяват манипулацията и демагогията !! От изказванията на лидерите на партиите се убеждавам,че те изобщо не са проумяли,че с наглостта и геноцида към хората ще им е все по-трудно ! Бог да пази България , така,както Го е правил през вековете"


Любомир Аламанов написва в статуса си:


Както преподавам на стажантите: Изкуството да губиш:
1. Поклоняваш се и благодариш за възможността.
2. Дълбоко се поклоняваш и се извиняваш за всичко, което не си успял да направиш.
3. Още по-дълбоко се поклоняваш и пожелаваш много успех.
4. Тихо и кротко си тръгваш.
С по-малко емоция и повече разум далеч се стига.


А @Joko напомня: "Ако чакаш правителство или партия да направи разликата в живота ти, значи заслужаваш всичко, което се случва."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK