Стефан Софиянски: Следващият кабинет трябва да е служебен и да развърже кесията

Стефан Софиянски: Следващият кабинет трябва да е служебен и да развърже кесията


Финансовият министър в служебното правителство трябва да развърже кесията, за да осигури по-добро и по-оперативно работене с публичните финанси, каза по БНР Стефан Софиянски, който беше служебен премиер при политическата криза през 1997 година. По неговите думи е важно също да се задвижат максимално бързо европроектите, по които се чакат плащания.


Софиянски посочи, че при създалата се ситуация е по-добре страната да има служебен кабинет, при което парламентът се разпуска, отколкото експертно правителство. "За мен по-правилният ход оттук нататък е служебно правителство, защото ако продължи да работи този парламент, ще имаме един втори център на политическо противоборство, който ще продължи да разсейва общественото мнение и ще бъде в ущърб на хората, които протестираха", обясни бившият кмет на София. Софиянски е на мнение също, че щом парламентът спре работа, кандидатите на днес представените парламентарни сили ще имат еднаква стартова позиция в медиите с организациите, които са извън него.


В отговор на въпрос дали очаква появата на нови лица в политиката бившият служебен премиер обясни, че това едва ли ще стане, защото в момента липсват идеи. "Бойко, по начина, по който се държи в момента, форсира идването на БСП на власт. Затова аз смятам, че много голяма отговорност носи тук президентът и той трябва да я поеме. Трябва да дойде един стабилен кабинет, да бъде оглавен или от бизнес човек, или от човек от научните среди", обобщи Софиянски.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK