Борисов: Винаги бия по чужди избирателни закони и с чужди комисии

Бойко Борисов

© Анелия Николова

Бойко БорисовПремиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ е останала първа политическа сила през четирите си години управление в годините на най-тежка икономическа криза. Пред членовете на кабинета той заяви, че винаги е биел на избори, провеждани по закони, приемани от други политически сили и  с избирателни комисии, доминирани от политическите му опоненти. Изрази надежда, че ще получи доверието на избирателите и на предстоящия вот. 


За предстоящите избори


"Сега да си направят избори и да видим резултатите тогава", заяви Борисов, се вижда от стенограмата на днешното правителствено заседание, разпространена от Правителствената информационна служба.  
Премиерът, който днес подаде оставка, предположи, че ако изборите бяха редовни и ГЕРБ спечелеше, опозицията щяла да каже, че управляващите са манипулирали  резултата. "До този момент аз винаги съм се явявал на избори по чужди избирателни закони с чужди централни и регионални избирателни комисии и винаги съм ги бил. Те отсега си правеха заявката, че ако загубят, значи изборите са манипулирани", заяви той.


Призова колегите си в правителството да изпълняват ангажиментите си до последния ден и да работят така, "че след изборите, ако хората определят пак ние да управляваме, там където ще се върнете да не се е срутило". Иначе още днес щял да включи проекторешение за увеличение на пенсиите и заплатите с 50%.


Лидерът на ГЕРБ изрази убеденост, че има голям шанс партията отново да бъде посочена на първо място от хората, когато "оценят и днешния ни жест и могат да избират между това, което им се предлага от различните политически партии".  


Фотогалерия: Правителството "Борисов" в оставка >


За  направеното от ГЕРБ


Борисов коментира думите на лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, които обвиниха ГЕРБ в бягство от отговорност. "Ние вчера направихме всичко необходимо в областта на енергетиката. Те създадоха монополите. Те създадоха монополите в горивата, лично Костов, той създаде монопола в енергетика. Впоследствие БСП, ДПС и НДСВ го утвърдиха с ЕРП-тата и със Закона за зелените енергии. Така, че от днес нататък при всички ваши участия, интервюта или когато участвате в дебати всичко това трябва да се знае от хората", каза той пред министрите в оставка. 


Борисов изрази надежда, че инфраструктурните проекти, с които се гордее, ще продължат да се осъществяват. "Истински ще се радвам да не трябва да се сбогуваме, особено с магистрала "Струма" - не знам как ще я договорят, магистрала "Тракия" - българите знаят, че за края на месец май им я бях обещал, сега не носим отговорност", каза Бойко Борисов. Отбеляза, че на някои участъци от магистрала "Марица", "Хемус" край гара Яна и "Струма" процесите са необратими и вече се полага асфалт.


"Дано българите след тези събития оценят, че всяка капчица кръв по този асфалт, който с такава радост полагаме, не ни е нужна и, че изграждането на инфраструктурата беше единственият начин следващите години да се повдигне икономическият растеж, да дойдат инвеститори и да станем нормална държава", обобщи премиерът.


Подчерта, че София, чийто кмет той беше до 2009 г., е типичен пример за близо седем години управление на ГЕРБ и е превърната в "едно от най-добрите места в Европа и евтино при това". "Красавица София" има Южната дъга, има Северната тангента, има естакадите на много места, над 40 детски градини при 40 разпродадени от предишни кметове, припомни. 


"Щеше да се случи това и с държавата, но в края на краищата хората имат право да изберат съдбата си", обобщи той.


Призова хората да мислят трезво за това, което се случва и повтори, че всеки народ сам избира съдбата си. "Ние строихме магистрали, строихме зали, строихме пречиствателни станции, болници, поликлиники, музеи, археология, метро, театри и всичко това е видимо и всички европейски фондове работят, пълна усвояемост от това, което имаме към момента", изброи Борисов. 


За протестите


Борисов оцени уличните протести от последната седмица като справедливи. Благодари и на протестиращите срещу високите сметки за ток и на полицията, но направи разграничение между протестиращите мирно и по-агресивните. "С хората, които протестираха срещу монополите и високите цени, полицията нямаше никакъв проблем. Те бяха толерантни, за което им благодаря и на едните, и на другите", каза премиерът. И продължи:  "Тези, които снощи мятаха камъните и бутилките нямат нищо общо с демократичния процес и тези политически партии, които ги използваха, трябва да знаят, че рано или късно това ще им се върне и ще се обърне срещу тях".


За кризата и за финансовата стабилност


Оценката на Борисов е, че кризата и в България, и в Европа е страховита. Бедността и безработицата са бич във всички държави и никой не е предложил лекарство до този момент, каза премиерът. Той прогнозира обаче, че само след четири години България ще отбележи растеж както Швеция и Норвегия, защото както тези две държави ще започне да експлоатира находища на горива, "които са държани умишлено десетилетия да не бъдат разработени".


Борисов подчерта, че при обявяването на смяната на финансовия министър в понеделник "рейтингът на България не мръдна, което показва, че тези четири години във финансовата дисциплина, във финансовата стабилност ние сме заели толкова здрава позиция, че дори и подобна кадрова промяна не мръдна рейтинга на България".


За себе си


Като свой личен плюс посочи, че изслушва хората. "Ние сме избрани от хората, моята сила е била винаги, когато откривам нещо да ходя сред тях, да се здрависвам и да ги слушам. Не мога да понасям да мина покрай парламент със заграждения. Не ни е нужно това", каза Борисов. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK