Парламентът прие оставката на правителството на ГЕРБ

Във вторник Бойко Борисов обяви в парламента, че той и правителството подават оставка

© Юлия Лазарова

Във вторник Бойко Борисов обяви в парламента, че той и правителството подават оставкаСлед близо четири часа и половина дебати парламентът прие оставката на правителството на Бойко Борисов. С 209 гласа депутатите гласуваха "за" оставката, петима бяха против, а един - "въздържал се".


При гласуването депутатите, които гласуваха "против" и "въздържал се", бяха от независимите. Срещу оставката са гласували петимата депутати от разпадналата се РЗС, които останаха верни на Яне Янев. Всички останали политически партии гласуваха със "за" - ГЕРБ със 111 гласа, БСП с 37, ДПС - 3, "Синята коалиция" - 14, "Атака" - 4.


Секунди, след като оставката беше приета Борисов заяви, че лично ще призове хората пред парламента да се разотидат и да не блокират централите на останалите партии.
"Благодаря на всички, които са ни подкрепяли, и на тези, които не са ни подкрепяли. И ви моля всички да опитаме да запазим и гражданския мир, и нормалната работа на държавата през двата-трите месеца или колкото решите там", каза той.


В изявлението си премиерът в оставка, който по време на дебатите не беше в пленарната зала, обвини почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, че е организирал срещу него атентат и това става ясно от официален доклад на партньорска разузнавателна централа. Като причина за атентата той определи това, че е накърнил "много сериозни интереси на международната организирана престъпност".


Оставката на кабинета беше внесена в деловодството на парламента в сряда по обед, като преди това в началото на пленарното заседание премиерът дойде и изненадващо декларира пред депутатите, че ще подаде оставка заради протестите от последните дни в столицата, прераснали във вторник вечерта в сблъсъци между полиция и демонстранти. 


В писмото, изпратено до Народното събрание, премиерът Бойко Борисов заявява, че кабинетът ще изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще направи всичко необходимо за осигуряване на приемственост.


От ГЕРБ предварително бяха заяви, че ще подкрепят единодушно оставката на правителството и няма да участват в програмен кабинет и в служебно правителство. Опозиционните партии в Народното събрание също бяха казали, че ще гласуват "за" падането на правителството.


Парламентарните сили заявиха вече, че не възнамеряват да правят опити за съставяне на правителство в този мандат и поеха курс към предсрочни парламентарни избори. Очаква се по-късно днес президентът да очертае и предстоящите стъпки, които следват по Конституцията, след оттеглянето на правителството.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK